Πρωτοβουλία για Συγκέντρωση χαρτιού για ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο - Πέμπτη 25 Απρ 2013

   
   

 ΡΟΔΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά

 
Συγγραφέας Πρωτοβουλία για Συγκέντρωση χαρτιού για ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο - Πέμπτη 25 Απρ 2013
 
       
Τετ, 24 Απρ 2013 3:03 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Παράθεση:

Πρωτοβουλία για Συγκέντρωση χαρτιού για ανακύκλωση στο Πανεπιστήμιο - Πέμπτη 25 Απρ 2013


Προσκαλούμε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα της Ρόδου να φέρουν ό,τι υλικό σε χαρτί προς ανακύκλωση έχουν στον προαύλιο χώρο του κτιρίου "Κλεόβουλος" στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Η συγκέντρωση του υλικού θα πραγματοποιείται αυστηρά έως τις 11:30 το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου 2013, όπου και σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές (Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου) θα προσέλθει ειδικό όχημα για την περισυλλογή.Η κίνηση πραγματοποιήθηκε εξ'ολοκλήρου με πρωτοβουλία μελών της φοιτητικής ομάδας 'MyAegean' στη Ρόδο και με πρόσκληση για συνεργασία με τη διοίκηση της Πανεπιστημιακής Μονάδας Ρόδου. Αποτελεί μια αυθόρμητη εθελοντική κίνηση η οποία υλοποιήθηκε σε ελάχιστο χρόνο μα ευελπιστούμε να την αγκαλιάσουν όσες κι όσοι περισσότεροι γίνεται.

Ελπίζουμε με την πρωτοβουλία αυτήν να γίνει ένα έναυσμα για κάτι πολύ δημιουργικό, τονίζοντας την ουσιαστική περιβαλλοντική ευαισθησία, ως καθήκον μας ως φοιτητές αλλά και άνθρωποι γενικότερα.

Σημείωση: Προσοχή, μόνο χαρτί και παράγωγά του να φέρετε!


     
 
       
Τετ, 24 Απρ 2013 4:35 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία!
Να πω κι εγώ κάτι γενικό:

Η ανακύκλωση χρησιμοποιημένου χαρτιού από μόνη της, δεν αρκεί πάντα. Πρέπει να φροντίζουμε να κάνουμε περισσότερη οικονομία. Συγκεκριμένα, πρέπει να προσέχουμε πόσο χαρτί προς ανακύκλωση παράγουμε:

- Να προσπαθούμε να μη χρησιμοποιούμε χωρίς λόγο και να χρησιμοποιούμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε (αν θέλουμε απλώς να σημειώσουμε κάτι, να κόβουμε μόνο το μέγεθος που χρειαζόμαστε αντί να παίρνουμε ολόκληρη σελίδα).

- Να το ξαναχρησιμοποιούμε μέχρι να γεμίσει: Να μην πετάμε στην ανακύκλωση χαρτιά που από τη μία όψη είναι λευκά. Να να χρησιμοποιούμε και από την πίσω πλευρά πρώτα.

- Για βέλτιστη οικονομία, χρησιμοποιείστε και τον τελευταίο λίγο λευκό χώρο που έχει απομείνει. π.χ. Ένας καθηγητής στο τμήμα μου, τα κόβει σε μικρά τετράγωνα και τα έχει στο γραφείο του για σημειώσεις. Και φαίνονται πολύ ωραία.

     
 
       
Τρι, 22 Οκτ 2013 8:44 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Επειδή έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δίνουμε αφορμή για ενδιαφέρουσες εκφάνσεις και ως λαβές για εξτρά έμπνευση ή πληροφόρηση, ανα-παραθέτω και πώς ενεργήσαμε-δουλέψαμε για να το ετοιμάσουμε αυτό το μινι-πρότζεκτ.

Με την ελπίδα φυσικά να επαναληφθεί και με εξτρά εμπλουτισμό!! Smile

inertia σε άλλη σχετική συζήτηση στο http://my.aegean.gr/web/ftopicp-31477.html#31477 έγραψε:
(...)
Μπορούμε να τρέξουμε π.χ. μια κίνηση ως κάλεσμα, για συλλογή υλικού προς ανακύκλωση, σε κάποιο σημείο του Πανεπιστημίου, μια φορά το μήνα, και με τη συνέργεια και της διοίκησης (ενδεχομένως να υπάρχουν επίσης κάποιες πρωτοβουλίες και από ορισμένους ανθρώπους) - π.χ. σε γραμματείες ή άλλες υπηρεσίες υπάρχει σίγουρα ένας μεγάλος όγκος υλικού όπως χαρτιά κλπ που αν μαζευτεί κάπου και υπάρξουν μερικοί που να φροντίσουν να διασφαλιστεί ο χώρος περισυλλογής (π.χ. να είναι σε μια γωνιά, να μην τα πάρει ο αέρας και διασκορπιστούν, να έχουν το νου τους για λίγη ώρα ώσπου να έρθει κάποιος φορέας να τα παραλάβει) είναι σχετικά εύκολο.


-----

Για παράδειγμα, στη Ρόδο (παραπομπή: http://my.aegean.gr/web/ftopicp-30636.html#30636 ), είχαμε κάνει τα εξής βήματα:

    (1) Μικρο-συζητήσεις για το πρόβλημα/ζήτημα του όγκου χαρτιών, και μια από τις αφορμές ήταν τα εκατοντάδες ψηφοδέλτια που είχαν φωτοτυπηθεί στις φοιτητικές εκλογές, οικτρή σπατάλη χαρτιού - ιδίως όταν ακούστηκε πως λόγω τυπογραφικών ή άλλων λαθών, ζήτησαν ορισμένες παρατάξεις να επανεκτυπωθούν εκ νέου!!! Mad

    (2) Έπεσε η ιδέα για να βρούμε κάποιον φορέα του δήμου που να κάνει ανακύκλωση (ε, ολόκληρη πόλη, θα υπάρχει κάτι!). Αναζητήσαμε τηλεφωνικά αλλά και με επί τόπου επίσκεψη, κάποιον από το γραφείο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης του δήμου. 2 κλικς υπόθεση: http://www.rhodes.gr/el/odimos/dieuthinseisipiresies/dieuth...akuklwsis/ και πολλά τηλέφωνα επίσης. Confused

    (3) Συνεννοηθήκαμε για να έρθουν να παραλάβουν ένα μινι-φορτηγάκι που είχε στη διάθεσή του ο δήμος, μια συγκεκριμένη ώρα/ημέρα, στο χώρο του πανεπιστημίου. Θέλαμε να γίνει η κίνηση ώστε να έρθει στο πανεπιστήμιο, για να φανεί μια "ανοιχτή" μορφή ώσμωσης με την τοπική κοινωνία. Να αντιληφθούν οι άνθρωποι πως υπάρχει θέληση και ευαισθητοποίηση από τους φοιτητές, και δεν είναι μονάχα $$ και κλαμπο-μπαράκια, και στην ουσία να γίνει "πρόσκληση στο χώρο μας", αν είναι κάπως κατανοητή η πρόσκληση. Αυτό ήταν έμμεση κίνηση, γιατί στη Ρόδο το Πανεπιστήμιο ειδικά τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι σαν "κλειστό κουτί" προς την τοπική κοινωνία.. Γίνονται θετικές προσπάθειες από πλευράς φοιτητών και φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων, μα για ένα μεγάλο διάστημα είχε/έχει υπάρξει εντελώς ξέχωρο, και οι ντόπιοι δεν νοιάζονται-ασχολούνται για τους φοιτητές, ακόμη και στις καθημερινές διαδράσεις που λίγο αντιληφθήκαμε. (δηλαδή διακρίνουμε κυρίως μια λογική "αρμέγματος" σε γενικές γραμμές).

    (4) Συνομιλήσαμε με ανθρώπους από Βιβλιοθήκη, Γραμματείες, Γραφεία και Τεχνική Υπηρεσία, το αναφέραμε μέσα σε εργαστήρια Η/Υ, στη λέσχη σίτησης, όπου μπορούσαμε από-στόμα-σε-στόμα προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε την πρωτοβουλία, και να ζητησουμε όσο μπορούν, να στείλουν/επικοινωνήσουν με συναδέλφους ή συμφοιτητές αντίστοιχα, αλλά και με emails σε όλες-όλους, για το ότι την τάδε ημέρα, μαζεύεται υλικό, οπότε ό,τι χαρτί μπορεί να έχουν (ακόμη και από το σπίτι τους, εφημερίδες, περιοδικά κλπ), ας το φέρουν. Δώσαμε ένα χρονοπεριθώριο πριν ως "προθεσμία", πριν την προγραμματισμένη ώρα που θα ερχόταν το φορτηγάκι του δήμου. Για πρακτικούς λόγους, να έχει δηλαδή τελειώσει η περισυλλογή πριν έρθει το όχημα, και έτσι, να έχουμε και μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα/εκτίμηση του όγκου που είναι διαθέσιμος. (προφανώς όταν θα φορτώνουμε το υλικό στο όχημα, δεν είναι πρακτικά καλό να σκάσει μύτη κάποιος με 10 κούτες εξτρά υλικό και να μην ξέρουμε πώς να το φροντίσουμε, γι'αυτό και η χρονικός "αέρας" πριν της προγραμματισμένης έλευσης του οχήματος που είχαμε αρχικά πει στο δήμο).

    Δυστυχώς υπήρξαν μερικές παράμετροι και απρόοπτα που μας άγχωσαν τελευταία στιγμή (καθυστέρηση του φορτηγού, μικρο-ασυνεννοησία από πλευράς δήμου παρά του ότι είχαν φιξαριστεί οι ώρες/ημέρα από πριν), αλλά κυριολεκτικά με περισσή επιμονή (παίρναμε aggressively επί πάνω από μισή ώρα και, συνέχεια τηλέφωνα σε κάθε υπηρεσία του δήμου για να ρωτήσουμε/πιέσουμε να ενημερωθούμε προς τί η σχετική ασυνέπεια), αλλά τελικά όλα καλά.


Ταυτόχρονα, όλη αυτή η διαδικασία της πρωτοβουλίας αυτής, αν μπορεί να επαναλαμβάνεται περίπου μια φορά το μήνα, υπό τη μορφή "θεσμού", μπορεί να γαλουχήσει έμμεσα μια νοοτροπία ανακύκλωσης, σε φοιτητές και προσωπικό, αλλά και να δράσει και από μόνη της ως έναν τρόπο για ένα τακτικό "ραντεβού" ανθρώπων που μπορεί να ενδιαφέρονται για τέτοια ζητήματα. Και να τονωθεί μια κουλτούρα ή μια ομάδα-πρωτοβουλία με τέτοιες θεματικές.

Σημειώνω, πως η όλη δράση που έγινε στη Ρόδο, έτρεξε μονάχα με πρωτοβουλία κυρίως 2-3 ατόμων, και πολλής θέλησης, με εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκε και εκτιμήθηκε και από τους ανθρώπους του πανεπιστημίου. Ήταν μια δράση που εντάχθηκε οργανικά ως μια "offline μινι-πρωτοβουλία" της ομάδας MyAegean και έτσι προβλήθηκε/προωθήθηκε και σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρόλο που έγινε σχετικά γρήγορα/βιαστικά γιατί πλησίαζαν οι διακοπές του Πάσχα και πολλοί έφευγαν κιόλας, είχε ένα ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα! Smile


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΛΕΣΒΟΣ: Ημερίδα «Η Οπτική του Φύλου σ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 10 Μάϊ 2019 4:48 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο 27-30/8/2019:...

από Nikolina
Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Κυρ, 14 Απρ 2019 11:54 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΧΙΟΣ: Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαί...

από inertia
Συζήτηση: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα Απαντήσεις: 1

Σαβ, 11 Φεβ 2017 4:20 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Εξωτερική Αξιολόγηση ΑΔΙΠ: Το Πανεπισ...

από inertia
Συζήτηση: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα Απαντήσεις: 0

Τρι, 24 Ιαν 2017 11:35 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις παρατήρηση της διάβασης του Ερμή στην...

από maximos
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] (ΠΑΛΑΙΑ) Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 1

Παρ, 06 Μάϊ 2016 1:34 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics