Η Αρχή της Απροσδιοριστίας

Επιστήμη, Τεχνολογία

Συγγραφέας Η Αρχή της Απροσδιοριστίας

Δευ, 30 Δεκ 2013 9:14 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

Constanteins...
Γκουρού
Γκουρού

Feb 09, 2009
671
Τόπος: Volos, Magnesia

Σύμφωνα με αυτήν την αρχή της απροσδιοριστίας, οι Heisenberg, Schrodinger και Dirac θεμελίωσαν την Κβαντομηχανική, η οποία εισήγαγε την ιδέα της δυαδικής φύσεως του φωτός (σωματίδιο-κύμα)

Ενδιαφέρον περί της θεωρίας αυτής ήταν ο Einstein με την πασίγνωστη φράση του "Δεν είναι δυνατόν ο Θεός να παίζει ζάρια."

Εν τέλει, στα πλαίσια της νέας Φυσικής, ένας ερευνητής, όσο και να επαναλάβει ένα πείραμα, δεν θα καταφέρει να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις προηγούμενες μετρήσεις του. Άρα, οι φυσικοί νόμοι δεν εξαρτώνται μόνο από τις κατάλληλες συνθήκες, αλλά και από το "είδος" του παρατηρητή που εκτελεί το πείραμα.

Wheeler, 1911: "Οφείλουμε να αντικαταστήσουμε τον όρο παρατηρητής με τον όρο συμμέτοχος. Δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε μονομερώς έναν δεδομένο και σταθερό φυσικό κόσμο. Απλώς συμμετέχουμε σ'ένα φάσμα γεγονότων που περιέχει όλες τις πιθανές πραγματικότητες."

===============
Προσωπικός σχολιασμός: Αυτά είναι δεδομένα παλαιών σκέψεων. Τι ισχύει σήμερα? Η σκέψη παρέμεινε ίδια? Αλλοιώθηκε? Χρησιμοποιείται εν μέρει?

Δευ, 30 Δεκ 2013 9:40 pm

cr3ator
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Dec 30, 2013
16

Η κβαντική φυσική πλεόν δεν μπορούμε να την περιγράψουμε με ακρίβεια, η δυαδική φύση του φωτός υπάρχει ακόμα, δηλαδή υπάρχει και σαν κύμα και σαν σωματίδιο ταυτόχρονα. Ξέρουμε οτι λειτουργεί αλλά δεν ξέρουμε το πώς.
Οπότε νομίζω οτι ισχύουν ακόμα και σήμερα...

Δευ, 06 Ιαν 2014 3:44 pm

Kaldorei
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα

Jan 05, 2014
9

Αν ο ίδιος παρατηρητής έχει πάντα διαφορετικά αποτελέσματα, ένας άλλου είδους παρατηρητής ενδεχομένως να έχει τελείως διαφορετικής λογικής αποτελέσματα. Παράδειγμα (απ' τα γνωστά απλοϊκά Poke Tounge): Παίρνω ένα πρίσμα και το βάζω μπροστά σε μία ακτίνα φωτός. Θα δω να βγαίνει από την άλλη πλευρά κόκκινο, κίτρινο κλπ. Η γάτα μου που κάθεται δίπλα μου δε θα τα δει όμως, γιατί όπως λένε, τα ζώα δε βλέπουν τα χρώματα που βλέπουμε εμείς. Άρα το ίδιο φαινόμενο, τελείως διαφορετικό όμως (οπτικό) αποτέλεσμα για τους δύο παρατηρητές. Ας υποθέσουμε ότι η γάτα είχε λογική, δε θα προσέγγιζε το πείραμα διαφορετικά;
Αυτό μου θύμισε και το κατά πόσο ένα δέντρο που πέφτει στο δάσος κάνει θόρυβο αν δεν είναι κανείς εκεί γύρω για να το ακούσει. Κι αν ο παρατηρητής/συμμέτοχος απουσιάζει πλήρως, τότε τί υπάρχει και τι δεν υπάρχει;

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Πρόσφατες συζητήσεις - topics