«Μη ζῴην μετ᾽ αμουσίας»
Ημερίδα εργαστηρίων
Κυριακή 22 Ιουνίου 2014
10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.
Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 9.15 π.μ. – 10.00 π.μ.
Έναρξη Ημερίδας:
Έλενα Θεοδωροπούλου, Aναπληρώτρια καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
10.00 π.μ. – 10.20 π.μ .: Εναρκτήρια Καλλιτεχνική Παρουσίαση:
Ευρωπαϊκή χορωδία ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ: Δ/νση Μ.Καλαεντζής
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1 : Το ελεύθερο μουσικό παιχνίδι στο νηπιαγωγείο και τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού: Ένας ριψοκίνδυνος εκπαιδευτικός πειραματισμός με…απρόβλεπτες συνέπειες ή μια ασφαλής διαδρομή προς τη μουσική μάθηση; (10.15 π.μ. – 11.00 π.μ.)
Μαρία Μαγαλιού
PhD, Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου, Μ.Α. University of Reading, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα αναδεικνύουν το ελεύθερο μουσικό παιχνίδι ως απαραίτητο κομμάτι της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών κατά την προσχολική και την πρωτοσχολική εκπαίδευση. Οι ελεύθερες μουσικές δραστηριότητες σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον παρέχουν ένα ιδανικό πλαίσιο για την εξερεύνηση και τον πειραματισμό με τους μουσικούς ήχους, για την εμπέδωση μουσικών εννοιών με τις οποίες τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί κατά τη διάρκεια των δομημένων, ομαδικών μουσικών δραστηριοτήτων, καθώς και για την μουσική και κοινωνική αλληλεπίδραση σε μικρές ομάδες. Ωστόσο, αποτελούν ένα στοιχείο που κατά κανόνα απουσιάζει τόσο από τις τάξεις του Νηπιαγωγείου, όσο και από τις τάξεις της Μουσικής στο Δημοτικό Σχολείο, καθώς οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ανασφαλείς να τις υιοθετήσουν στην καθημερινή διδακτική πρακτική. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχή εισαγωγή του ελεύθερου μουσικού παιχνιδιού στη διδακτική πράξη; Τι μπορούμε να διδαχθούμε από τη σχετική έρευνα; Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού;
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 : Η μουσική της γλώσσας και η γλώσσα της μουσικής (11.00 π.μ. – 12.00 μ.μ.)
Ελισσάβετ Περακάκη
PhD, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Εκπ/κός Μουσικής Αγωγής ΔΔΕ Πειραιά
Τι συμβαίνει όταν η συλλαβή γίνεται ρυθμός και ο ρυθμός συλλαβή; Πού κρύβεται ο ρυθμός στο τραγούδι και πώς γεννιέται μια σύνθεση; Διδάσκεται η σύνδεση της μουσικής με τη γλώσσα; Με ποιο τρόπο η γλώσσα της μουσικής βιώνεται; Η γλώσσα και η μουσική υπήρξαν αλληλένδετες από τους αρχαίους χρόνους μέχρι και σήμερα. Τα παιχνιδοτράγουδα και τα τραγούδια αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα της σύνδεσης αυτής. Στόχος του εργαστηρίου είναι να γίνει κατανοητός ο ρόλος της μουσικής στη γλώσσα και της γλώσσας στη μουσική, μέσα από το τραγούδι, την εκτέλεση μουσικών οργάνων, τα ρυθμικά παιχνίδια και τη σύνθεση. Οι απαντήσεις ... στο εργαστήριο παίζοντας και χορεύοντας.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3 : Η διδασκαλία διαφόρων μουσικών στυλ μέσα από την ενεργητική μουσική ακρόαση
Ευαγγελία Κοψαλίδου (12.00 μμ – 1.00 μμ)
Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Στο εργαστήριο αυτό θα αφουγκραστούμε τον Επιτάφιο του Σεικίλου και θα φτιάξουμε μια «μαγική» συνταγή με ρυθμικές αξίες και μουσική υπόκρουση των τρουβαδούρων του Μεσαίωνα. Θα χορέψουμε τον «Κανόνα» του Pachelbel και ένα μενουέτο του Händel. Θα Τραγουδήσουμε μία φούγκα του Bach. Θα «κολυμπήσουμε» στο «ενυδρείο» του Saëns-Sans. Θα καταστρέψουμε τα παιχνίδια μας στο «Παιδί και τα Μάγια» του Ravel. Και θα γίνουμε «κύκνοι» στους «Όρνιθες» του Χατζιδάκι…
ΓΕΥΜΑ ή snack στη Φοιτητική Λέσχη (1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ.)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: Ο εμπλουτισμός του ηλεκτρονικού portfolio του δασκάλου - η σημασία των ηλεκτρονικών εφαρμογών – παραδείγματα στη πράξη
Νίκος Παπαθανασίου & Γιώργος Σιτώτης (2.00 μ.μ. – 3.00 μ.μ.) Αίθουσα Υπολογιστών
Εκπαιδευτικοί Μουσικής Αγωγής ΠΠΕ
Πώς μπορούμε να διανθίσουμε το e portfolio μας (ψηφιακό φάκελο) με το πάτημα ενός κουμπιού; Ένα εργαστήριο με τεχνολογικά επιτεύγματα που διευκολύνουν κάθε είδους διδασκαλία με πολυμεσικές εφαρμογές και διαδραστικά παιχνίδια. Σε ένα μάθημα μουσικής φτιάχνουμε ορχήστρες, αυτοσχεδιάζουμε, παίζουμε μουσικά όργανα, τραγουδάμε, λέμε ηχοϊστορίες, ζωγραφίζουμε τη μουσική. Όλα τα παραπάνω χωράνε στη τσάντα της/του εκπαιδευτικού χρησιμοποιώντας e tips που μας επιτρέπουν να εναποθέτουμε στον ψηφιακό φάκελό μας τα παράγωγα των μαθητών με το πάτημα ενός κουμπιού. Συνοδέψτε τη συμμετοχή σας στο εργαστήριο, φέρνοντας μαζί σας το δικό σας i pad, Smartphone ή laptop!
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5: Magos! Κατασκευάζοντας ένα ψηφιακό διαδραστικό παιχνίδι (digital video game) μέσα στην τάξη (http://www.magical-project.net/)
Μαρία Αργυρίου (3.00 μ.μ. – 4.00 μ.μ.) Αίθουσα Υπολογιστών
PhD, Τμήμα Μουσικών Σπουδών – Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Med, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Πώς επιτυγχάνεται η μάθηση μέσα σε μη συμβατικά περιβάλλοντα, σε αντίθεση με το συμβατικό περιβάλλον της τάξης, προκειμένου να προωθήσουμε την εκπαιδευτική πράξη πέρα από προκαθορισμένα και στερεοτυπικά όρια; Η δημοτικότητα των ψηφιακών παιχνιδιών, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, τα καθιστά ιδανικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη δημιουργία παιχνιδιών όπως το MAGOS ακόμα και από νεαρούς χρήστες, αν και η ψυχαγωγία αποτελεί το βασικό κίνητρο ενασχόλησης. Ας ανακαλύψουμε πρακτικά πώς σχεδιάζεται ένα ψηφιακό μαθησιακό περιβάλλον με παιγνιώδη χαρακτήρα!
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ
Η Μαρία Αργυρίου αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Στις συγγραφικές της δραστηριότητες συγκαταλέγονται τα επίσημα διδακτικά εγχειρίδια για την Ελληνική Μουσική Αγωγή (Τάξεις Α΄& Β΄ Δημοτικού, ΟΕΔΒ) καθώς και η επιμέλεια επιστημονικών και παιδαγωγικών εκδόσεων για τη σχολική καινοτομία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης. Είναι αξιολογήτρια του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) καθώς και του θεσμού «Αριστείας και ανάδειξης καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 2013» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (www.primarymusic.gr).
Η Ευαγγελία Κοψαλίδου (μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός) διδάσκει στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, ως Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, το αντικείμενο της Μουσικής Παιδείας (2003-) (https://duth.academia.edu/EvagheliaKopsalidou).
Η Μαρία Μαγαλιού είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στον τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και πτυχιούχος του Τμήματος Νηπιαγωγών του Ε.Κ.Π.Α. Υπηρετεί ως εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Από το σχολικό έτος 2012-2013 είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Π.Ε. Γ΄ Αθήνας. Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε Πανελλήνια και Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια ενώ άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του επίσημου διδακτικού πακέτου για τη διδασκαλία της Μουσικής στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Ο Νικόλας Παπαθανασίου έχει διδάξει μουσική τεχνολογία στο Δ. Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου και σε διάφορα ωδεία το σύστημα της YAMAHA ELECTON COURSE για δίσκαλο αρμόνιο. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής σε δημοτικά σχολεία του Ν.Μαγνησίας, έχοντας διδάξει για δυο χρόνια σε σχολεία της κεντρικής Αμερικής (Chicago,IL). Έχει την επιμέλεια του μουσικού αρχείου της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Ελισσάβετ Περακάκη υπηρετεί ως υποδιευθύντρια και εκπαιδευτικός της Μουσικής σε Γυμνάσιο της ΔΔΕ Πειραιά. Είναι διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών Αθήνας (2009) στο τομέα της Μουσικής Παιδαγωγικής και απόφοιτος του ίδιου τμήματος (1997). Η συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Ο Γιώργος Σιτώτης είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και εκπαιδευτικός μουσικής αγωγής σε δημοτικά σχολεία της Δ. Αττικής. Συνθέτει για κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση και διευθύνει ορχήστρες και χορωδίες. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη σχολική μουσική ψυχολογία. Έχει διατελέσει επιμορφωτής για τα νέα διδακτικά πακέτα της Α’ και Β’ δημοτικού, ενώ συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Νίτσα Αργυρού, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Δήμητρα Βαβάτσικου, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Ευαγγελία Βολονάκη, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Ευδοξία Γρηγοριάδου, Νηπιαγωγός
Ηλιάννα Γωγάκη, Απόφοιτος του Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Δήμητρα Καφρίτσα, Νηπιαγωγός-Δασκάλα, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Σεβαστή Μαντικού, Νηπιαγωγός, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Δήμητρα Μουντουφάρη, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Φαίδρα Στεφούδη, Νηπιαγωγός – μτπχ.Φοιτήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Παναγιώτα Φεγγερού, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Μαρία Χαρτερού, Νηπιαγωγός, MEd Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Βαρσαμία Αποστολοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Παναγιώτης Βαρβαρέσος, προπτυχιακός φοιτητής Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Λαμπρινή Γιαννοπούλου, προπτυχιακή φοιτήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Ροζαλία Καρανίκα, ""
Δημήτρης Λαός, προπτυχιακός φοιτητής Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Κωνσταντίνα Μουστάκα, προπτυχιακή φοιτήτρια Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.
Μαρία Παπαδάκη-Μπαχούμα, ""
Αναστασία Σταματίου, ""