25/11/2020 - Ημερίδα (online) «Σεξουαλική παρενόχληση. Δρούμε για την εξάλειψη της βίας»

   
   

 Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις

 
Συγγραφέας 25/11/2020 - Ημερίδα (online) «Σεξουαλική παρενόχληση. Δρούμε για την εξάλειψη της βίας»
 
       
Τρι, 24 Νοέ 2020 9:40 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


WaitrJessie
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Sep 26, 2016
140


Παράθεση:
Ανακοίνωση της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Σας περιμένουμε στην εκδήλωση με θέμα "Σεξουαλική παρενόχληση. Δρούμε για την εξάλειψη της βίας". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ώρες 19.00-20.30, και θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο:____


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ ΤΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Από τα μεξικάνικα σύνορα στο Ελ Πάσο του Τέξας όπου τα τελευταία χρόνια έχουν δολοφονηθεί εκατοντάδες γυναίκες μέχρι τους ομαδικούς βιασμούς και τις δολοφονίες των γυναικών στην Ινδία, από την τρομοκρατία της Μπόκο Χαράμ και τις φρικαλεότητες σε βάρος των Αφρικανών γυναικών μέχρι τις απαγωγές και τη βία ενάντια στις γυναίκες της Λατινικής Αμερικής, από την βία των γυναικών μέσα σε άνετα σπίτια της Νέας Υόρκης μέχρι την οικογένεια της διπλανής μας πόρτας, η βία κατά των γυναικών συγκλονίζει σε παγκόσμια κλίμακα. Συγκλονίζει γιατί ολοένα αυξάνεται ενώ έχει γίνει πιο δημόσια και απεχθής. Ένα τρομακτικό μέγεθος και μια ωμή και βάναυση πραγματικότητα.

Ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ως ερευνήτριες και ερευνητές, έχουμε την ευθύνη να εγκύψουμε στην ένταση του φαινομένου και των αιτιών που το παράγουν. Γιατί οι γυναίκες στο μεγαλύτερος μέρος της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας είναι τα κατεξοχήν θύματα της βίας; Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες αυτής της διαχρονικής καταπίεσης και βίας; Ποιες είναι οι σύγχρονες μορφές της και πώς η πανδημία που ζούμε την ενισχύει; Η διανοητική σκαπάνη, οι φεμινιστικές μελέτες και αγώνες έχουν καταδείξει ότι η βία κατά των γυναικών διαιωνίζεται καθώς τη συνοδεύουν μύθοι και ιδεολογήματα που επιδιώκουν να τη δικαιολογήσουν και να τη νομιμοποιήσουν.

Παρόλο που η βία κατά των γυναικών είναι φαινόμενο τόσο παλιό όσο και οι πατριαρχικές μας κοινωνίες, αναγνωρίστηκε ως κοινωνικό πρόβλημα, έγινε «ορατή», μόλις τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στις έρευνες και τους αγώνες των φεμινιστριών, που έγιναν αποδεκτές και από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τα αίτιά της συνδέονται άμεσα με την ανισότητα που υπάρχει μεταξύ γυναικών και ανδρών, καθώς και τις κοινωνικο- οικονομικές δομές εξουσίας, τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική σφαίρα της ζωής, γεγονός που διαμορφώνει ένα κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η έμφυλη βία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο γίνεται αποδεκτή.

Σήμερα η αδιάλειπτη προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, η ανάδειξη και καταγγελία των λόγων και των πρακτικών που την ενισχύουν, καθώς και η

ενδυνάμωση της γυναικείας αλληλεγγύης είναι μερικές μόνο από τις προκλήσεις που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε σε συνθήκες διαρκώς εντεινόμενων κοινωνικών ανισοτήτων.

Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει τη Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα "Σεξουαλική παρενόχληση. Δρούμε για την εξάλειψη της βίας". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 19.00-20.30 και θα προβληθεί στον παρακάτω σύνδεσμο https://youtu.be/Zqi0nKdz5M8
     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Νέο πρόγρ...

από Bio-Tech
Συζήτηση: Εργασιακά - Επαγγελματικά Θέματα Απαντήσεις: 0

Τετ, 09 Νοέ 2022 6:55 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 23-26/9/2021 (online) - 33ο Συνέδριο...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 09 Ιούλ 2021 8:47 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 17/4/2021 - (online) «Ελληνική οικογέ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 16 Απρ 2021 2:25 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΧΧ/ΥΥ/ΖΖΖΖ- (online) ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑΑΑ...

Συζήτηση: Δημοσιογραφική - Συντακτική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 15 Απρ 2021 11:10 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 17-18/4/2021 - 5ος Διαγωνισμός Ρομποτ...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Πεμ, 15 Απρ 2021 10:54 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics