Το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι καταναλωτικές οργανώσεις καλούν τα νοικοκυριά από σήμερα έως τις 14 Ιουνίου να μην αγοράζουν φρέσκο γάλα σε τιμή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.
Παράθεση:Παν-ακριβό μου φρέσκο γάλα Οι Έλληνες το αγοράζουν έως 66% ακριβότερα από ό,τι οι Βέλγοι, οι Γάλλοι, οι Γερμανοί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Σκούφου
Το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πίνουν οι Έλληνες καταναλωτές και οι καταναλωτικές οργανώσεις καλούν τα νοικοκυριά από σήμερα έως τις 14 Ιουνίου να μην αγοράζουν φρέσκο γάλα σε τιμή πάνω από 1 ευρώ το λίτρο.
Το μποϊκοτάζ αφορά τα περισσότερα επώνυμα φρέσκα γάλατα των βιομηχανιών που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα κοστίζει στην Ελλάδα έως 66% ακριβότερα από την τιμή που το αγοράζουν οι καταναλωτές στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία ή την Ιρλανδία. Συγκεκριμένα για ένα λίτρο γάλα οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,38 ευρώ όταν οι Βέλγοι, οι Αυστριακοί και οι Ισπανοί πληρώνουν 0,99 ευρώ, οι Γερμανοί 0,89 ευρώ, οι Ελβετοί 0,86 ευρώ και οι Ιρλανδοί 0,83 ευρώ.
Όπως όλα δείχνουν ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα δεν λειτουργεί καθώς ακόμα και η είσοδος στην αγορά προϊόντων γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας από όλες σχεδόν τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μάλιστα σε τιμές που αρχίζουν από 0,75 ευρώ και δεν ξεπερνούν το 1 ευρώ δεν φαίνεται να πίεσαν τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους ή να παγώσουν τις ανατιμήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Δεκέμβριο του 2007 έως σήμερα η τιμή του φρέσκου παστεριωμένου αυξήθηκε περίπου κατά 14%.
229% η ψαλίδα τιμής παραγωγού και λιανικής
Ο πόλεμος για τις θέσεις στο ψυγείο και στα μερίδια αγοράς δεν έχει τα αποτελέσματα που θα περίμενε κανείς. Το γάλα πωλείται από τον παραγωγό προς 42 λεπτά και φτάνει στο ποτήρι του καταναλωτή σε τιμές από 1,30 έως 1,56 ευρώ για τα επώνυμα προϊόντα. Στις ενδιάμεσες διαδρομές του από τη στάνη ώς το σούπερ μάρκετ και στη συνέχεια το σπίτι του Έλληνα καταναλωτή φορτώνεται με κόστος που μάλλον δεν δικαιολογείται εάν συγκρίνει κάποιος τις τελικές τιμές προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έτσι ενώ στη Γερμανία ο παραγωγός πουλάει 0,30- 0,35 ευρώ το λίτρο, ο καταναλωτής αγοράζει το τελικό προϊόν σε τιμές έως 0,89 ευρώ το λίτρο, δηλαδή 154% ακριβότερα. Αντίθετα στην Ελλάδα ο Έλληνας παραγωγός πουλάει προς 0,42 ευρώ το λίτρο και ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει προς 1,38 ευρώ, δηλαδή 229% ακριβότερα. Οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν από τη μία τούς παραγωγούς ακολουθώντας πρακτικές καρτέλ στη διαμόρφωση των τιμών- όπως έδειξε η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού- και από την άλλη υποστηρίζουν ότι τα κοστολόγιά τους είναι ακριβά και κατά συνέπεια δεν έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τις τιμές. «Οι συνθήκες παραγωγής του γάλακτος στην Ελλάδα επιβαρύνουν το κόστος, δεδομένου ότι το γάλα πρέπει να συλλέγεται από πολλές μικρές μονάδες, σε απομονωμένες περιοχές. Για να γεμίσεις ένα βυτίο γάλα στην Ελλάδα διανύεις πολλαπλάσιες αποστάσεις σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη», τονίζει εκπρόσωπος μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας.
Μειώνονται οι τιμές παραγωγού, αυξάνονται οι λιανικές
Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, αν και πληρώνονται για το γάλα σε τιμές υψηλότερες από άλλους Ευρωπαίους, δεν φαίνεται να είναι οι μόνοι που φταίνε για τις υψηλές τιμές, καθώς μόλις το 30% της τελικής τιμής αφορά το δικό τους μερίδιο. Επιπλέον, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη των τιμών, η μείωση κατά 2-4 λεπτά τούς τελευταίους μήνες στις τιμές παραγωγού δεν είχε καμία θετική συνέπεια για τους καταναλωτές που είδαν το φρέσκο γάλα να κοστίζει 5% ακριβότερα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος δείχνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο η μέση τιμή του γάλακτος (τιμή παραγωγού) ήταν κάτω από 37 λεπτά το λίτρο, αυξήθηκε σταδιακά και έφτασε τον Ιανουάριο του 2008 σε 46 λεπτά και στη συνέχεια ακολούθησε η πτωτική πορεία και τον Μάρτιο έφτασε σ 44 λεπτά. Σήμερα οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων καταγγέλλουν ότι δέχονται πιέσεις για ακόμα χαμηλότερες τιμές και σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ στόχος των γαλακτοβιομηχανιών είναι η τιμή να πέσει έως 10 λεπτά, δηλαδή να διαμορφωθεί σε 32-34 λεπτά.
Είναι πραγματικά κάτι αυτό....Ίσως από εδώ και πέρα μόνο έτσι να μπορούμε να αντιδρούμε αποτελεσματικά εναντίον αυτών που μας εκμεταλεύονται...Βλέπε τα διάφορα καρτέλ τροφίμων...
Μαζικές και μεθοδευμένες κινήσεις από όλους με συναίνεση και σύμπνοια θα τους δώσουν γερά χτυπήματα ώστε να καταλάβουν οτι δεν μπορούν πλέον να ανεβάζουν τις τιμές ανάλογα με τα συμφέροντά τους και μόνο. Βέβαια τίθεται το ερώτημα...Πόσο εύκολο είναι να το πράξουν η πλειοψηφία αυτό; Και πόσο σοβαρά το έχουν πάρει;
Δυστυχώς η αδιαφορία και η άγνοια είναι κυρίαρχες...κι ο μεγαλύτερος και πραγματικός εχθρός είναι αυτές...