Παράθεση: Στα 28 χρόνια της εξουσίας του εγκαθίδρυσε «βασίλειο τρόμου», αγνόησε τους διεθνείς θεσμούς και εξόντωσε χιλιάδες αντιπάλους του. Εκτόξευσε τον πληθωρισμό στο ιλιγγιώδες 4.000.000%
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είναι ο τύπος του «ηγεμόνα» που θα έκανε τον Μακιαβέλι να σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Ενας άνθρωπος που σύγκρινε περήφανα τον εαυτό του με τον Χίτλερ (!) στη βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» είναι φυσικό να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τον ΟΗΕ, την ΕΕ και το σύνολο των αφρικανικών χωρών, που του ζήτησαν μάταια να μη διοργανώσει τη χθεσινή εκλογική παρωδία στη Ζιμπάμπουε.
Ακόμη και τον Νέστορα του αφρικανικού αντιαποικιακού αγώνα, τον Νέλσον Μαντέλα, αγνόησε επιδεικτικά ο 84χρονος Μουγκάμπε. Στην τελευταία του «προεκλογική» (σ.σ.: τρόπος του λέγειν, αφού κατέβηκε χωρίς αντίπαλο!) ομιλία προανάγγειλε σαν να μη συμβαίνει τίποτα το ταξίδι του την άλλη εβδομάδα στην Αίγυπτο, για τη διάσκεψη της Αφρικανικής Ενωσης.
Μεταξύ άλλων, ο Μουγκάμπε είναι ο δικτάτορας που ενθάρρυνε τις παραστρατιωτικές συμμορίες να κατάσχουν χιλιάδες αγροκτήματα λευκών και να σκοτώσουν πολλούς από αυτούς. Εκτόξευσε τον πληθωρισμό στο ιλιγγιώδες 4.000.000% (!!), βγάζοντας τον λαό στους δρόμους για τα απλησίαστα τρόφιμα και καύσιμα. Καταδίωξε απηνώς τους πολιτικούς του αντιπάλους, απαγορεύοντας στον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Μόργκαν Τσβανγκιράι, να πάρει μέρος στον β γύρο των εκλογών, όταν διαπίστωσε ότι απειλεί την εξουσία του.
Οργιο διώξεων
Φυλακίσεις, πολιτικές δολοφονίες και εκτοπίσεις είναι στην ημερήσια διάταξη για το καθεστώς του αντιαποικιακού αγωνιστή στην πάλαι ποτέ βρετανική Ροδεσία. Ενδεικτικό για το «βασίλειο του τρόμου» που εγκαθίδρυσε στη χώρα του είναι ότι δύο μέρες πριν από τις εκλογές 300 οπαδοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Νότιας Αφρικής, για να μη σφαγούν από τις παρακρατικές συμμορίες.
Ο Μουγκάμπε αντλεί το θράσος του από μια ιδιότυπη διεθνή ασυλία. Μολονότι ΗΠΑ και ΕΕ έχουν επιβάλει ταξιδιωτική απαγόρευση στον ίδιο, τη σπάταλη νεαρή σύζυγό του και σε ακόμη 94 στελέχη του καθεστώτος του, ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε ταξιδεύει όπου θέλει, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ. Ετσι «τρύπωσε» και στην πρόσφατη διάσκεψη του FAO στη Ρώμη για την επισιτιστική κρίση. Ετσι «χώθηκε» στην κηδεία του πάπα Ιωάννη - Παύλου Β το 2005, εκβιάζοντας μια «φωτογραφική χειραψία» με τον αφελή και αργό στις αντιδράσεις Κάρολο της Αγγλίας. Ετσι βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο στο κτίριο του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
Τους δυτικούς επικριτές του τους καταγγέλλει ως «ιμπεριαλιστές» και «νεο-αποικιοκράτες», ενώ στους Αφρικανούς «αδελφούς» απαντά ότι εκείνος δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά τους.
Πολλοί λένε ότι η αναλγησία του Μουγκάμπε πηγάζει από το βαθύ μίσος για τον πατέρα του. Ηταν ένας φτωχός ξυλουργός, που παράτησε την οικογένειά του όταν ο Ρόμπερτ ήταν 10 χρόνων, για να βρει αλλού την τύχη του. Τελικά παντρεύτηκε άλλη γυναίκα. Ο θάνατος του αγαπημένου, μεγαλύτερου αδελφού του ήταν ακόμη ένα χτύπημα για τον μικρό Μουγκάμπε, που γαντζώθηκε στη θρησκόληπτη μητέρα του και τους καθολικούς παπάδες στον περίγυρό της.
Οι παλιοί του συμμαθητές θυμούνται ένα παιδί εσωστρεφές, χωρίς φίλους, που ήθελε να κερδίζει πάντα στο τένις, στο καθολικό κολέγιο του Αγ. Φραγκίσκου.
Ο μοναδικός φίλος της ζωής του ήταν μάλλον η πρώτη του σύζυγος, Σάλι Χάιφρον. Μια γυναίκα με πολιτικό κριτήριο, που του παραστάθηκε στη 10ετή φυλάκισή του από το ρατσιστικό καθεστώς, τα χρόνια του 60. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μετά τον θάνατό της, το 1992, ο Μουγκάμπε έχασε τον καλύτερο πολιτικό του σύμβουλο και μαζί κάθε μέτρο διακυβέρνησης.
Το 1996 ο δικτάτορας της Ζιμπάμπουε παντρεύτηκε την 32χρονη γραμματέα του Γκρέις Μαρούφου, που έχει αγαπημένο χόμπι να «τσακίζει» τις ακριβές βιτρίνες στην Ευρώπη. Για χάρη της, λένε, μετέφερε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του στη Μαλαισία. Δεν ξέρεις πώς τα φέρνει η ζωή.
Απόφοιτος Καλών Τεχνών, Δημόσιας Διοίκησης και Νομικής, με μεταπτυχιακά σε πανεπιστήμια της Ν. Αφρικής και του Λονδίνου, ο ακτιβιστής του ZAPU (Αφρικανική Ενωση Λαών της Ζιμπάμπουε) τίποτα δεν προμήνυε ότι θα καταντήσει ένας Χίτλερ της Μαύρης Ηπείρου.
Αρχικά ως πρωθυπουργός και μετά ως πρόεδρος, κυβερνάει τη Ζιμπάμπουε 28 συναπτά έτη, από την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού.
Οσο για το μεγαλύτερό του έγκλημα -που άνετα θα του εξασφάλιζε εδώλιο σε μια Χάγη- ήταν η γενοκτονία 20.000 μελών της φυλής Εντεμπέλε από την 5η Ταξιαρχία που ο Μουγκάμπε έστειλε για εκπαίδευση στη Β. Κορέα.
Ενας από τους λόγους που ο υπέργηρος δικτάτορας γαντζώνεται μέχρι θανάτου στην εξουσία είναι ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τσβανγκιράι, δεσμεύτηκε να ρίξει άπλετο φως στην εθνοτική σφαγή.
Και να παραπέμψει όλους τους υπεύθυνους σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
ΚΑΛΠΕΣ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Κάτω από το βαρύ πέπλο της τρομοκρατίας, στα 9.000 εκλογικά τμήματα που έστησε το καθεστώς του 84χρονου Μουγκάμπε, συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων από τη χθεσινή εκλογική παρωδία.
Οποιος δεν προσήλθε στις κάλπες του λεγόμενου δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών αντιμετωπίζει ακόμη και τον θάνατο, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.
Μοναδικός υποψήφιος στη χθεσινή αναμέτρηση-φάρσα, ο επί 28 χρόνια απόλυτος άρχων Ρόμπερτ Μουγκάμπε βρίσκεται στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Οι δυτικές πρωτεύουσες, οι διεθνείς οργανισμοί και οι παγκόσμιες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ήδη χαρακτηρίσει εκτός νόμου οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει από τη χθεσινή αναμέτρηση.
Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε χθες ο νικητής του πρώτου γύρου Μόργκαν Τσβαγκιράι, τονίζει: «Σήμερα δεν είναι ημέρα εκλογών. Σήμερα είναι μία ημέρα ταπείνωσης και ντροπής. Μία ακόμα τραγική ημέρα για το έθνος μας».
Τη διαδικασία για την ανάκληση ολων των Ευρωπαίων πρεσβευτών από τη χώρα θέτει σε κίνηση η ΕΕ.
Ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να προκαλέσει τόσο κακό. Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί που ακολουθούν πιστά τις εντολές του, τρώνε από την πίτα που τρώει και αυτός και ξεζουμίζουν τη χώρα τους μέχρι τελευταίας σταγόνας. Ξυπνάτε Ζιμπαμπουιανοί! Η δύναμη στο λαό...
Είναι τραγικά τα πράγματα που συμβαίνουν εκεί... Βρήκα και άλλο άρθρο, με περισσότερες λεπτομέρειες. Ο αντίπαλος του Μουγκάμπε αποσύρθηκε από τις εκλογές.
Παράθεση: Ο Μουγκάμπε κρατά την εξουσία με βία και νοθεία Η Ζάμπια, η Μποτσουάνα και η Τανζανία χάνουν την υπομονή τους με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε
The Economist
Μια μακρά και ενορχηστρωμένη εκστρατεία κρατικής βίας ανάγκασε τελικώς την αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε να αποσυρθεί από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 27ης Ιουνίου. Αν και επαναλάμβανε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι δεν θα αποχωρήσει από τις εκλογές, το Κίνημα για τη Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), του Μόργκαν Τσβανγκιράι, αρνήθηκε να λάβει μέρος «σε μια παρωδία εκλογικής διαδικασίας». Εξηγώντας την απόφασή του, ο Τσβανγκιράι δήλωσε ότι «δεν μπορούσε να ζητήσει από τους πολίτες της Ζιμπάμπουε να ρίξουν την ψήφο τους όταν αυτή η ψήφος μπορεί να τους κοστίσει τη ζωή τους». Το κόμμα του κέρδισε τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 29 του περασμένου Μαρτίου, εξασφαλίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κόμμα ZANU-PF, του Μουγκάμπε, για πρώτη φορά στα χρονικά. Το MDC ανακοίνωσε ότι είχε κερδίσει και τις προεδρικές εκλογές, όμως με βάση τα επίσημα αποτελέσματα έπρεπε να διεξαχθεί και δεύτερος γύρος. Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ορκίστηκε ότι θα διατηρηθεί στην εξουσία, μέχρις ότου «ο Θεός» του προτείνει να αποχωρήσει.
Εμπόδισαν συγκεντρώσεις
Το κόμμα MDC έχει γίνει θύμα βίαιης καταστολής από τον περασμένο Μάρτιο. Πολλές συγκεντρώσεις του απαγορεύτηκαν, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας να καταστεί πολύ δύσκολη. Δικαστήριο της Ζιμπάμπουε ήρε την απαγόρευση της αστυνομίας και επέτρεψε στην αντιπολίτευση να οργανώσει συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Χαράρε, την περασμένη Κυριακή. Φιλοκυβερνητικοί παραστρατιωτικοί, ωστόσο, νεαροί άνδρες, οπλισμένοι με σιδηρολοστούς, εμπόδισαν την πρόσβαση στη συγκέντρωση, χτυπώντας όσους πολίτες επεχείρησαν να λάβουν μέρος σε αυτήν. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τσβανγκιράι συνελήφθη πολλές φορές. Ο Τεντάι Μπίτι, γενικός γραμματέας του MDC, φυλακίστηκε και κατηγορήθηκε για προδοσία. Το MDC λέει ότι περισσότεροι από 2.000 υποστηρικτές του, μεταξύ των οποίων και παρατηρητές των εκλογών, κρατούνται παράνομα.
Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι περισσότεροι από 80 υποστηρικτές της έχουν σκοτωθεί από τον περασμένο Μάρτιο, ότι 10.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ότι 20.000 σπίτια έχουν καταστραφεί και ότι 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίας. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, ο Τσβανγκιράι δεν έχει ενδεχομένως σαφές σχέδιο για το τι θα πράξει. Θέλει να παρέμβουν οι ηγέτες των χωρών της περιοχής, αλλά και ο ΟΗΕ για να αποκαταστήσουν την τάξη. Θεωρητικά, η αποχώρηση του Τσβανγκιράι από τον δεύτερο γύρο των εκλογών σημαίνει πέντε, επιπλέον, χρόνια του καθεστώτος Μουγκάμπε.
Αλλάζει το κλίμα
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε θα δώσει μάλλον μάχη προκειμένου να σωθεί, παρά τα όσα έχει διαπράξει. Ευτυχώς τουλάχιστον, ορισμένοι στην περιοχή, οι οποίοι για χρόνια τον άφηναν να νοθεύει τα αποτελέσματα των εκλογών και αρνούνταν να του ασκήσουν κριτική, εκφράζονται επιτέλους ελεύθερα. Μετά τη δήλωση του Τσβανγκιράι ότι αποχωρεί από τις εκλογές, ο πρόεδρος της Ζάμπια, Λέβι Μουαναουάσα, είπε ότι ήταν «σκανδαλώδες» η Αναπτυξιακή Κοινότητα της Νοτίου Αφρικής (SADC), η ένωση 14 αφρικανικών χωρών, της οποίας είναι επικεφαλής, να παραμένει σιωπηλή εν όψει της κρίσης στη Ζιμπάμπουε. Πρόσθεσε ότι η στάση της SADC είναι ντροπή και ζήτησε την αναβολή των εκλογών, προκειμένου να αποτραπεί η καταστροφή. Ο Μπαν Κι Μουν, γ. γ. του ΟΗΕ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στήριζε τις δηλώσεις του προέδρου της Ζάμπια. Ωστόσο, οι χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής ήταν διχασμένες σχετικά με το πώς θα πρέπει να χειριστούν την κρίση. Η Ζάμπια, η Μποτσουάνα και η Τανζανία δείχνουν να χάνουν την υπομονή τους με τον Μουγκάμπε. Ακόμη και η Αγκόλα, επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου της Ζιμπάμπουε, η οποία επίσης ετοιμάζεται να διεξαγάγει εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συμβούλευσε τον Μουγκάμπε να σταματήσει τη βία. Πολλοί σημαντικοί ηγέτες αφρικανικών χωρών δήλωσαν ανοιχτά ότι οι εκλογές στη Ζιμπάμπουε δεν είχαν καμιά πιθανότητα να είναι ελεύθερες. Ο Τάμπο Μπέκι, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, από τον οποίο η SADC ζήτησε, τον περασμένο χρόνο, να μεσολαβήσει μεταξύ της αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος στη Ζιμπάμπουε, ήταν στο Χαράρε την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να φέρει και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Μπέκι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση. Η κατάσταση στη Ζιμπάμπουε θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εκτός και αν η Νότια Αφρική που είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητήσει αναβολή της συζήτησης.
Δοκιμασία
Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Εχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να αναλάβει την εξουσία και αρνείται να συναντηθεί με τον Τσβανγκιράι. Οσο πιο εγκληματικά δρουν ο Μουγκάμπε και οι στρατηγοί που τον στηρίζουν τόσο περισσότερο δοκιμάζονται οι γειτονικές της Ζιμπάμπουε χώρες. Αντιμέτωπες με την ωμή βία, την απόλυτη περιφρόνηση της δημοκρατίας και με ένα κράτος οικονομικά διαλυμένο, οι χώρες της περιοχής που έχουν παραλύσει απο τις μεταξύ τους διαμάχες θα αναγκαστούν να αναλάβουν δράση.
Και καλά, καταλαβαίνω τον τυπά που γουστάρει να είναι στην εξουσία και περιμένει από τον θεό να τον εκθρονίσει. Οκ είναι στην κοσμάρα του.
Το τυπάκι που κατεβαίνει στη συγκέντρωση με το λοστό και ανοίγει το κεφάλι του αδερφού του που πάει να ακούσει την ομιλία του Τσβανγκιράι δεν το καταλαβαίνω... Τι πλύση εγκεφάλου είναι αυτή, και πως κατάφεραν να χτίσουν τόση βία και αγριότητα σε αυτόν τον λαό;