Πολιτιστική Εβδομάδα

ένα φεστιβάλ - θεσμός

Η Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο (τελευταία διοργάνωση την άνοιξη του 2009) στους τόπους-έδρες των πανεπιστημιακών μονάδων του Αιγαίου με τη συμμετοχή όλων των νησιών (Χίος, Ρόδος, Λέσβος, Σάμος και Σύρος - η πανεπιστημιακή μονάδα στη Λήμνο ξεκίνησε τη λειτουργία της το φθινόπωρο του 2009).

Εκδηλώσεις, Εμπειρίες, Συμμετοχή

Περιελάμβανε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θεατρικές, Χορευτικές, Μουσικές Παραστάσεις, Εκθέσεις, Δρώμενα σε Θέατρα και Προαύλια του κάθε νησιού) και αθλητικούς αγώνες μεταξύ των ομάδων της κάθε Σχολής. Εκτός από τις οργανωμένες εκδηλώσεις, κάθε βράδυ πραγματοποιούνταν πολλά happenings που κρατούσαν μέχρι το πρωί (Πάρτυ Έναρξης, Πάρτυ Λήξης, κλπ) αλλά και άλλες εκδηλώσεις, εκθέσεις ή ομιλίες που τυχόν εντάσσονται στο πρόγραμμα κάθε διοργάνωσης. Οι συμμετέχοντες στις ομάδες με ένα μικρό ποσό και οι υπόλοιποι φοιτητές και φίλοι με χαμηλές τιμές φιλοξενούμαστε στα -όσο το δυνατόν- καλύτερα ξενοδοχεία του κάθε νησιού. Πρόκειται για ένα πενθήμερο «δημιουργικής τρέλας» που μένει αξέχαστο για όλη μας τη ζωή.


Χώροι Συζητήσεων (Forum) ανά χρονιά

Αφιερωμένα sub-Forums που φιλοξενούνται στην κοινότητα My.Aegean.gr

Τυχαίες εικόνες από άλμπουμ "Πολιτιστική εβδομάδα" 

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα εξελισσόμενο οργανισμό σε μια ευαίσθητη περιοχή, αυτή του Αιγαίου Πελάγους. Σκοπός του συνόλου της Ακαδημαϊκής κοινότητας πρέπει να αποτελεί η δημιουργική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας, για την επίτευξη της κοινωνικής και πολιτισμικής του αποστολής, που είναι:
α) Η ανάπτυξη των παραμεθόριων νησιωτικών συνόρων της χώρας μας, με αύξηση του πληθυσμού και τόνωση των πολιτιστικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αυτά.
β) Η παραγωγή και διάδοση ιδεών και έρευνας, για την επιμόρφωση των φοιτητών του Ιδρύματος και την προσπάθεια καλυτέρευσης του κοινωνικού συνόλου, μέσω πρωτοποριακών προτάσεων.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελείται από 16 τμήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καινούργια και καινοτόμα, προσφέροντας στους φοιτητές τους τα μέσα για την οικοδόμηση μιας κουλτούρας σύγχρονης και λειτουργικής, αναπτύσσοντας την ανάγκη της κοινωνικής ευθύνης. Οι νέοι επιστήμονες του Αιγαίου έχουν βιώσει τον αποκλεισμό, την άγνοια, τον μαρασμό των νησιών μας, αλλά και την φιλοξενία, την ομορφιά, την γοητεία του γαλάζιου πελάγους και των όμορφων κατοίκων αυτών των νησιών. Οι ελλείψεις στα νησιά πολλές και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ακόμη περισσότερες. Η δίψα και η αγάπη των φοιτητών για τη ζωή και τις μικρές μεγάλες στιγμές που ζούμε, μας οδηγεί στη δημιουργία και ανάπτυξη πολιτιστικών ομάδων, σε κάθε ένα από τα νησιά που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με αποτέλεσμα την ύπαρξη αυτή τη στιγμή 70 περίπου κοιτίδων πολιτισμού που παρουσιάζουν το έργο τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και στην τοπική κοινωνία. Τα τελευταία 7 χρόνια (έτος:2004) λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο θεσμός της Πολιτιστικής εβδομάδας, κατά την οποία ένας μικρός αριθμός της φοιτητικής κοινότητας (1000 φοιτητές επί συνόλου 7500) συναντιέται κάθε χρόνο και σε άλλο νησί και επί μία εβδομάδα παρουσιάζουν το έργο των ομάδων τους και πολλοί περισσότεροι παρακολουθούν και συμμετέχουν.

Η θέληση για επικοινωνία με τους υπόλοιπους συμφοιτητές μας και η έλλειψη πολιτιστικών δρώμενων στις περιοχές όπου ζούμε, οδηγεί όλο και περισσότερους στην θέληση να συμμετάσχουν στην Πολιτιστική Εβδομάδα.

(πηγή: ιστοσελίδα Πολιτιστικής Εβδομάδας, Μυτιλήνη 2004)

(μια άλλη σύντομη προσέγγιση... #1)

Η Πολιτιστική εβδομάδα είναι μια από τις βασικές πολιτιστικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Γίνεται μεταξύ των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οργανώνεται για πέντε μέρες κάθε χρόνο σε διαφορετική πανεπιστημιακή μονάδα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δραστηριότητες αθλητικές (αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και λοιπά) και πολιτιστικές (θεατρικές, μουσικές, χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις).

(μια άλλη σύντομη προσέγγιση... #2)

Στην Πολιτιστική Εβδομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που γίνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα νησιά: Χίος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Σάμος, (και θα ακολουθήσει και η Σύρος) γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Θεατρικές,Χορευτικές,Μουσικές Παραστάσεις σε Θέατρα και Προαύλια του κάθε νησιού) και αθλητικοί αγώνες μεταξύ των ομάδων της κάθε Σχολής.Τα βράδια, μετά τις εκδηλώσεις, υπάρχουν events που κρατούν μέχρι το πρωί.Οι συμμετέχοντες στις ομάδες με ένα μικρό ποσό και οι υπόλοιποι φοιτητές και φίλοι με χαμηλές τιμές φιλοξενούμαστε στα -όσο το δυνατόν- καλύτερα ξενοδοχεία του κάθε νησιού.Ένα πενταήμερο δημιουργικής τρέλας που μένει αξέχαστο για όλη μας τη ζωή.