Μια ευρεσιτεχνία για Αντισεισμικό Σύστημα (πληροφορίες & ανάπτυξη-εξέλιξη project)

 
  
 
   

 Επιστήμη, Τεχνολογία

 
Συγγραφέας Μια ευρεσιτεχνία για Αντισεισμικό Σύστημα (πληροφορίες & ανάπτυξη-εξέλιξη project)
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 2:21 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Achelleas
Μέλος

Ημ. Εγγραφής: May 2009
Επάγγελμα: Πολιτικός Μηχανικός
Μηνύματα: 62
Γιαννη, αυτα που γράφεις δεν έχουν νόημα, είναι λόγια του αέρα..... η ταλάντωση περιγράφεται άριστα από μαθηματικές εξισώσεις, κανένα παράγοντα των οποίων δεν επιρρεάζει η κατασκευή σου. Ακόμα, οι κύκλοι κάθε ιδιομορφή- τρόπου ταλάντωσης καθορίζονται από τις παραπάνω εξισώσεις, τόσο στο μέγεθος τους όσο και στην συμμετοχή τους στην φόρτιση της κατασκευής
Αυτά που λες για μαλάκωμα του χάλυβα από την τριβή, ανελαστικότητα κτλ, όπως και για τις ταλαντώσεις δείχνουν ότι δεν έχεις καμία γνωση πάνω στο αντικείμενο. Η ελαστικότητα (ή ανελαστικότητα όπως την περιγράφεις) ΄του χάλυβα είναι δεδομένη, ενώ η περιεκτικότητα σε άνθρακα έχει επιλεγεί μετά από πολλές πειραματικές αλλά και πρακτικές δοκιμές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ολκιμότητα.
Ο χάλυβας δεν αστοχεί επειδή θερμάνθηκε και μαλάκωσε, αστοχεί γιατί παρέλαβε φορτίο μεγαλύτερο από την αντοχή του.
Οι παρατηρήσεις που κάνω, καθώς και η διάθεση που έχω δείξει στις συζητήσεις γίνονται απόλυτα καλοπροέρετα. Μην συνεχίσεις όμως να ισχυρίζεσαι ότι δεν έχουν τεθεί αντιρήσεις εωρητικά τεκμηριωμένες. Είναι μέσα σε κάθε συζητηση απλά, συνειδητά δεν θέλεις να τις δεις. Αν προσπαθήσεις να απαντήσεις σε κάθε σχόλιο ξεχωριστά μπορεί να γίνει μια καρποφόρα συζήτηση πάνω στο θέμα της ασφάλειας των κατασκευών και πως μπορείς εσυ, με την εφευρεσή σου να βοηθήσεις πάνω σε αυτή. Αν όμως συνεχίσεις να κάνεις αντιγραφή-επικόλληση των προηγουμένων θέσεων δεν έχει νόμα περεταίρω συζήτηση...
__________________
Ειμαστε Μηχανικοί οχι Μαθηματικοί...... Ευτυχώς

     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 2:24 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Για τι λες ότι είναι αερολογίες αυτά που λέω? Απάντησε μου στα εξής.
1) Η ταλάντωση εξαρτάτε από την ακαμψία ΝΑΙ ή ΟΧΙ
2) Η ταλάντωση εξαρτάτε από το υλικό κατασκευής ?
3) Η ταλάντωση εξαρτάτε από την διαστασιολόγιση ?
4) Τι αντέχει περισσότερο στις πλάγιες δυνάμεις.? Ένα φρεάτιο προτεταμένο με το έδαφος, ή ένα φρεάτιο πάνω στο έδαφος.?
Το οριο ελαστικής ευστάθιας υπό κεντρική θλιψη προκυπτει απο τον τυπο του Euler, με βαση γεωμετρικα και μηχανικά χαρακτηριστικά, το μηκος και τις συνθήκες στηριξης. δηλαδή λυγισμός εμφανίζεται και χωρίς εκκεντρότητες.
Εκτιμώ οτι ο λυγισμός είναι καθαρά γεωμετρικών ιδιοτήτων, ιδιοτήτων υλικόύ και είδους στηρήξεων. (Λυγισμός Εuler).

5) Δεν καταπονείτε και μαλακώνει ο χάλυβας ως προς την μηχανική αντοχή του?

Δες ξανά το video τι παθαίνει?
http://www.youtube.com/watch?v=jTrDCgelz1w&feature=player_embedded


6) Η διαδρομή του κτιρίου κατα την ταλάντωση, που είναι πιο μεγάλη στην κορυφή ή στην βάση?
7) Πού είναι πιο μεγάλη η επιτάχυνση .....στην βάση ή στην κορυφή ?
Το προτεταμένο φρεάτιο με το έδαφος, δίνει ή όχι μεγαλύτερη αντοχή στον κόμβο της βάσης, ως προς τις διατμητικές δυνάμεις.
Δεν έκανα την ευρεσιτεχνία http://www.youtube.com/watch?v=5ahopvs4UzY για να πάω με τον κανονισμό, την έκανα για να τον αλλάξω. Idea Blush
__________________
Ο εχθρός του καλού το πιο καλό.Έγινε επεξεργασία από τον/την seismic στις Σαβ, 20 Φεβ 2010 6:15 pm, 1 φορά
     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 2:26 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Achelleas
Μέλος

Ημ. Εγγραφής: May 2009
Επάγγελμα: Πολιτικός Μηχανικός
Μηνύματα: 62
Επιτέλους λίγη ορθή κουβέντα... Ασ τα λύσουμε ένα ένα για να μην μακρηγορούμε
Στα 1), 2) και 3) συμφωνούμε... αλλα η συσκευή σου δεν τα επιρρεάζει.
Στο 4) μπορούμε να πούμε οτι υπάρχουν δύο εκδοχές.
Στην πρώτη θεωρούμε ότι με τον μηχανισμό σου το κτιριο θεωρείται στατικώς πακτωμένο, δηλαδή ότι η βάση του είνα ακλόνητα συνδεδεμένη με το έδαφος ένω μια συμβατική κατασκευή δεν είναι. Προφανώς κατι τέτοιο δεν ισχύει. Μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε ότι τα κτίρια είναι πακτωμένα στο έδαφος και ότι το
ακολουθούν στις κινήσεις του
Στην Δε΄υτερη θεωρούμε ότι και τα δύο κτίρια είναι επαρκώς πακτωμένα. Με δεδομένο αυτό η συσκευή σου δεν προσφέρει τίποτε στην συμπεριφορά της κατασκευής, παρά μόνο να αυξάνει την ιδιοπερίοδο της κατασκευής, αν θεωρήσουμε ότι η προένταση των στύλων επιδρά σαν εξτρα νεκρό φορτίο (σύμφωνα με τον τύπο της πρώτης αρμονικής του Reyleigh). Παράλληλα δρα αρνητικά, αφού, με την ίδια θεώρηση για τα μόνιμα φορτία, αυξάνεται η ταλαντούμενη "μάζα" άρα αυξάνεται η σεισμική δύναμη σχεδισμού. Αυτό συμβαίνει γιατί ο σεισμός προκαλεί εντατικά μεγέθη στο κτίριο μέσω επιβαλλόμενης μετατόπισης που προκαλεί ταλάντωση και οχι σαν εφαρμοζόμενη δύναμη. Τέλος η αυξηση της αξονικής συνεπάγεται αύξηση της ανοιγμένης αξονικής και σύμφωνα με τα διαγράμματα αλληλεπίδρασης μείωση της ροπής αντοχής. Το μόνο ανακουφιστικό φαινόμενο που προκαλεί είναι η αύξηση της αντοχής σε διάτμηση Vrd1 κατα περίπου 15% της επιβαλλόμενης προέντασης.
Σε ποιο σημείο και με ποιον τρόπο βοηθάει η συσκευή σου.... και μην μου πεις πάλι για καρεκλες και τραπέζια γιατί είναι παραδείγματα που δεν στέκουν αφού δεν υπάρχει αναλογία στις τιμές φορτίων, ακαμψίας και αντοχών με τις πραγματικές κατασκευές....
__________________
Ειμαστε Μηχανικοί οχι Μαθηματικοί...... Ευτυχώς

     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 2:29 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Achelleas Στα 1), 2) και 3) συμφωνούμε... αλλα η συσκευή σου δεν τα επηρεάζει.

seismic Απάντηση ... Συμφωνούμε, αλλά διαφωνούμε? Δηλαδή κατά την γνώμη σου αν κατάλαβα καλά, αν η συσκευή μου στην
1) ερώτηση,αν εφαρμόσει προένταση μεταξύ εδάφους και δώματος φρεατίου η ακαμψία του φρεατίου θα παραμείνει ή ίδια, αφού η συσκευή μου δεν το επηρεάζει.?
Για μένα πια είναι η αλήθεια. Η ακαμψία του θα μεγαλώσει. Να σου εξηγήσω και γιατί.
Όταν λέω ότι κάνω προένταση σε φρεάτιο, μεταξύ εδάφους και δώματος φρεατίου και μάλιστα όχι σε ένα κεντρικό αξονικό σημείο αλλά στις τέσσερις γωνίες του, σημαίνει αντίδραση δυνάμεων στην κορυφή της προέντασης με φορά προς τα κάτω.

Καθώς και αντίδραση της βάσης με φορά προς τα κάτω.

Στην 2) ερώτηση συμφωνούμε ότι δεν έχει επιρροή η ευρεσιτεχνία. Απλώς δεν θα χρησιμοποιήσω αυτά τα υλικά αφού θέλω άκαμπτο φρεάτιο.

3) Εδώ η ευρεσιτεχνία επηρεάζετε,... αλλά και επηρεάζει πολύ την κατασκευή.
Τι θέλω να πω...
Αν κάνουμε μία προένταση σε μια κολόνα το όφελος της ευρεσιτεχνίας είναι ελάχιστο, ως και μηδενικό. Σε μερικές περιπτώσεις είναι και καταστροφικό, γιατί επιβαρύνουμε την κατασκευή με πρόσθετα φορτία χωρίς όφελος.

Τι χρειάζεται λιπών για να είναι καλώς ο μηχανισμός?......Μεγάλες διαστάσεις βάσης, αλλά και μεγάλες διαστάσεις ισοσκελούς πλάτους εν σχέση με το ύψος του φρεατίου.
Γιατί αυτό?
Γιατί μεγαλώνοντας τις κάτω διαστάσεις λαιμού, μεγαλώνει η αντίδραση του πέλματος με φορά προς τα κάτω.
Εγώ θέλω να μου πεις,...... γιατί στις σεισμικές βάσεις βιδώνουν τις σκαλωσιές ασφαλείας με την βάση...?
4) ερώτηση, και 3) απαντήθηκαν μαζί
5)...6) ερώτηση δεν μου απάντησες?
Θέλω όμως να θέσω και μία ερώτηση, η οποία θα ξεκαθαρίσει την αλήθεια και την χρησιμότητα της ευρεσιτεχνίας.
Αν έχουμε δύο φρεάτια. Το πρώτο φρεάτιο είναι 10 τόνους και του προσθέσουμε και ένα δώμα δέκα τόνους = 20 τόνους θλιπτικό φορτίο πάνω στο έδαφος.
Το άλλο φρεάτιο είναι 10 τόνους, ίδιων διαστάσεων,... αλλά.... αντί να του προσθέσουμε 10 τόνους δώμα, του προσθέτουμε 10 τόνους προένταση με τις συσκευές μου.
Σε περίπτωση σεισμού...πιο φρεάτιο θα επηρεαστεί περισσότερο στην επιτάχυνση του σεισμού?
Για μένα το πρώτο για δύο βασικούς λόγους
1) λόγος είναι ότι το πρώτο φρεάτιο θα κάνει σούζα, λόγο μη υπαρκτής αντίδρασης του δώματος του φρεατίου,( που προσφέρει το σύστημα το δικό μου )

2)Ο δεύτερος λόγος είναι ο εξής. Αν και τα δύο φρεάτια έχουν το ίδιο θλιπτικό φορτίο,....διαφέρουν στην μάζα. Το πρώτο φρεάτιο έχοντας περισσότερη μάζα σκυροδέματος, και μάλιστα σε μεγάλο ύψος από το έδαφος, θα έχει διαφορετική αδράνεια στην επιτάχυνση του σεισμού, από ότι το προτεταμένο φρεάτιο

Το αποτέλεσμα είναι ότι στο πρώτο φρεάτιο, θα δημιουργηθούν περισσότερες διατμητικές τάσεις,στον λαιμό της βάσης, από ότι στο δεύτερο, λόγο υψηλού κέντρου βάρους, της μάζας σκυροδέματος.
Συμπέρασμα...το ίδιο θλιπτικό φορτίο, δεν σημαίνει και την ίδια διάτμηση στο κόμβο του λαιμού της βάσης, γιατί η αδράνια δεν εξαρτάτε από την θλίψη, αλλά από την μάζα, και το κέντρο βάρους αυτής.
Με όλα αυτά που είπα, διαφωνεί κανείς?
Γιατί αν δεν διαφωνείτε τότε η ευρεσιτεχνία δουλεύει... και πολύ καλά....Δείτε στο τέλος του video πώς ανασηκώνονται τα τοιχία και οι κολόνες. Αυτές είναι οι δυνάμεις ( και όχι μόνο ) οι οποίες θα ακινητοποιήσει η ευρεσιτεχνία. Εδώ φαίνεται καθαρά ότι υπάρχουν οι δυνάμεις αυτές, και δεν είναι η οικοδομή πακτωμένη στο έδαφος. Αυτό πάει να κάνει η ευρεσιτεχνία,( και όχι μόνο,) στο φρεάτιο___ http://www.youtube.com/watch?v=5ahopvs4UzY
Ο εχθρός του καλού το πιο καλό.Έγινε επεξεργασία από τον/την seismic στις Σαβ, 20 Φεβ 2010 6:16 pm, 1 φορά
     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 2:46 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Constanteins...
Γκουρού
Γκουρού


Feb 09, 2009
671
Τόπος: Volos, Magnesia


1ον το Βιντεάκι ήταν πολύ καλό Laugh

2ον προσπαθω να χρησιμοποιήσω 3D μοντέλα για να δω πως λειτουργεί η θεωρία της βίδας. Η θεωρία είναι κατατοπειστική και εφαρμόζεται σε μοντέλα όπου το έδαφος είναι ακίνητο επ αόριστου. Θέλω να θυμίσω την θεωρία περί κίνησης των τεκτονικών πλακών και σύστασης του εδάφους...Αυξάνεται η ταλάντωση, άρα αυξάνεται και η πιθανότητα να καταρρεύσει το έδαφος λόγω σύστασης...

Ανέβασα μία διάλεξη γεωλογίας για να καταλάβουμε τι εννοώ περί σύστασης εδάφους:

(Click to Download)

Γεωλογία
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Περιβάλλοντος
Διδάσκων:Πέτρος Γαγάνης
Διάλεξη 3η


     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 3:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Constanteins...
Γκουρού
Γκουρού


Feb 09, 2009
671
Τόπος: Volos, Magnesia


Μόλις είδα το μεγάλο βίντεο...απίστευτο βίντεο και πάρα πολύ κατατοπιστικό...Τα υλικά μόνο με φόβησαν μήπως με 3 σεισμούς θριματιστούν...αλλά συνεχίζω να λέω πως το έδαφος, ανάλογα ε την σύστασή του μπορεί να καταπιεί ολόκληρο κτήριο και το βίντεο έδειχνε αναπαράσταση σεισμού πάνω σε δοκιμαστήρια βάση!

     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 4:05 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Φίλε Constanteins...η υγροποίηση του εδάφους ( καθίζηση ) καθώς και οι ρωγμές, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο όμως και αυτό η ευρεσιτεχνία εν μέρη έχει λύση.

Αν κάνεις στοπ στο video http://www.youtube.com/watch?v=5ahopvs4UzY
εκεί που δείχνει κάτω από το χώμα, θα παρατηρήσεις ότι η άγκυρα έχει μία σωλήνα, που ξεκινάει από την άγκυρα, και φτάνει μέχρι το κάτω μέρος της βάσης.

Αυτή λέγετε σωλήνα αντίστασης, και χρησιμεύει για τους εξής λόγους
1) λόγος είναι η διέλευση του συρματόσχοινου, που κάνει την προένταση.
2) λόγος, είναι πάρα πολύ σοβαρός. Αν υποχωρήσει το έδαφος κάτω από την βάση όπως σωστά είπες, τότε...αυτός ο σωλήνας αντίστασης, παίρνει το βάρος της βάσης, και το μεταβιβάζει στα πρανή (πλαινά) της γεώτρησης.

3)Αν τα πρανή της γεώτρησης υποχωρήσουν, ( από το κούνημα ) το συρματόσχοινο δεν χαλαρώνει, γιατί η υδραυλική πίεση (κάτω από το έμβολο στο πάνω μέρος του συστήματος ) το τεντώνει αυτόματα.Έγινε επεξεργασία από τον/την seismic στις Σαβ, 20 Φεβ 2010 6:17 pm, 1 φορά
     
 
       
Δευ, 18 Ιαν 2010 11:48 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Constanteins...
Γκουρού
Γκουρού


Feb 09, 2009
671
Τόπος: Volos, Magnesia


Hohoooo...το κατάλαβα... Cool ...Άρα από κάθε πλευρά, το κτήριο είναι ασφαλές Xeirokrotima . Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, προς το παρόν!!! Exclamation Very Happy drink some beer

     
 
       
Τρι, 19 Ιαν 2010 7:42 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Φίλε Constantein... ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, και για το χρόνο σου.

Ακόμα σκέφτομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία ανελκυστήρων, ώστε σε συνεργασία μαζί της, να τοποθετήσουμε την ευρεσιτεχνία σε υφιστάμενο φρεάτιο ανελκυστήρα, ώστε και τα υπάρχοντα σπίτια, να αυξήσουν την αντοχή τους στο σεισμό.

Σκέπτομαι να κάνω το εξής:
1) Δεν θα τρυπήσω κατακόρυφα το φρεάτιο για να περάσω το συρματόσχοινο,...,αλλά θα προσαρμόσω ένα γωνιακό μεταλλικό προφίλ στις τέσσερις εσωτερικές γωνίες του υφιστάμενου φρεατίου, έτσι διαμορφωμένο, ώστε να περάσει το συρματόσχοινο.
Η τοποθέτηση του προφίλ θα γίνει με βίδες.
2) Θα ενισχύσω το δώμα.
3) Θα κάνω γεωτρήσεις διαμέτρου 15 cm στις τέσσερις εσωτερικές γωνίες της βάσεως του φρεατίου, μέχρι να βρω έδαφος, και να προχωρήσω μέχρι εκεί που πρέπει.
4) Μετά θα βυθίσω το σύστημα.
5) Ακόμα αυτά τα τέσσερα γωνιακά προφίλ, μπορεί να ενωθούν μεταξύ τους με Χ ώστε να δώσουμε περισσότερη αντοχή και ακαμψία στο φρεάτιο. Προπαντός κοντά στην βάση, όπου έχουμε αυξημένη επιτάχυνση, ώστε έτσι να προστατέψουμε περισσότερο το φρεάτιο και το σπίτι, από τις δυνάμεις κρούσης και διάτμησης .

     
 
       
Σαβ, 23 Ιαν 2010 6:34 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
369
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Θεωρητική, και επιστημονική ανάλυση, ( Τεκμηρίωση ) της χρησιμότητας του αντισεισμικού συστήματος, Υδραυλικός Ελκυστήρας Δομικών Έργων.

Τι κάνει η ευρεσιτεχνία ως καινοτομία
Οι πλάγιες δυνάμεις του σεισμού, ξεκινάνε να μεταφέρονται με πλάγια αξονική οριζόντια φορά, από κάτω (τις βάσεις ) προς τα πάνω, ( φέροντα οργανισμό ).

Την πλάγια και κάθετη (τεκτονική ) μεταφορά των δυνάμεων τού σεισμού προς τον φέροντα οργανισμό, την μεταφέρουν κατ ανάγκη οι κολόνες τού ισογείου μέσω των βάσεων, και την βοήθεια των κόμβων, στον πρώτο όροφο, μετά ο πρώτος στον δεύτερο, και ούτω καθ εξής.

Όμως στην συνέχεια συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Η πρώτη η μεσαία και η τελευταία πλάκα, κατά την ταλάντωση έχουν διαφορετικού μεγέθους διαδρομές,και διαφορετική φορά.
Αυτό συμβαίνει, λόγο μεμονωμένης αδράνειας των πολλαπλών πλακών, καθώς και στην προσθετική ελαστικότητα των κολονών του κάθε ορόφου,σε διαφορετικό χωροχρόνο, από κάτω προς τα πάνω.

Το αποτέλεσμα αυτής της καθυστερημένης μεταφοράς των δυνάμεων επιτάχυνσης, έχει σαν αποτέλεσμα, οι πολλαπλές πλάκες να έχουν διαφορετικές πλάγιων κατευθύνσεων φορές, ( λόγο μεμονωμένης αδράνειας της κάθε πλάκας, σε διαφορετικό χωροχρόνο ).

Και κατ αυτόν τον τρόπο να προκαλούν την δημιουργία πρόσθετων ροπών,και διατμητικών τάσεων διαφορετικών κατευθύνσεων στους κόμβους των κολονών, οι οποίες και λόγο ελαστικότητας, τείνουν να παραμορφώσουν τον κάθετο άξονα του σκελετού, σε σχήμα S .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για τους παραπάνω λόγους, επιβάλετε να σταματήσουμε αυτή την κάθετη αξονική αναρχία, η οποία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα ροπών και διατμητικών τάσεων, στους κόμβους των κολονών.

Τα παραπάνω προβλήματα προς επίλυση, της διάτμησης και των ροπών που δημιουργούνται στους κόμβους λόγο πλάγιας επιτάχυνσης του σεισμού,και άναρχης μετατόπισης του κάθετου άξονα του φέροντος οργανισμού,είναι πάρα πολύ μεγαλύτερα στους κόμβους των κολονών του ισογείου.

Αυτό συμβαίνει λόγο ενός πρόσθετου προβλήματος, που δημιουργείτε μόνο στον κόμβο της βάσεως με την κολόνα.

Αυτός ο κόμβος δεν έχει καμία ελαστικότητα, ώστε να μπορέσει να μεταφέρει ομαλά τις βίαιες διατμητικές δυνάμεις που του επιβάλει η πακτωμένη με το έδαφος βάση.

Το αποτέλεσμα είναι αυτός ο πρώτος κόμβος μεταφοράς του σεισμού, που επιπροσθέτως έχει και αυξημένα θλιπτικά φορτία, και σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του σεισμού, να είναι ο πρώτος που κόβετε σε ένα σεισμό.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, είναι η μεγάλη τάση ανόδου εναλλάξ των πλευρών του φέροντα οργανισμού, προερχόμενος από την ταλάντωση του κτιρίου.

Αυτή η άνοδος του φέροντα προκαλεί πρόσθετες ροπές στους κόμβους όλους, αναγκάζοντας αυτούς να τίνουν να αλλάξουν την υφιστάμενη μέχρι πρότινος γωνία τους.

Προτεινόμενη λύση για την αντιμετώπιση των άνω αναφερθέντων προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται στον φέροντα οργανισμό από τον σεισμό,είναι.

1) Να υπάρχει ελεγχόμενη αξονική ταλάντωση του φέροντος οργανισμού.

2) Να βοηθήσουμε τις κολόνες να μεταφέρουν τις πλάγιες δυνάμεις του σεισμού,στις πλάκες, όχι μόνο από κάτω προς τα πάνω, αλλά και πλάγιο- αξονικά του κατακόρυφου άξονος, προς τις πλάκες ταυτοχρόνως.

3) Να ενισχύσουμε διαστασιολογικά και με πρόσθετο οπλισμό ( ή προένταση )τους κόμβους, ώστε να αντέχουν στην διάτμηση.

Τα ανωτέρω τα επιτυγχάνομε με την τοποθέτηση ενός προτεταμένου με το έδαφος ανεξάρτητο από τον φέροντα, άκαμπτο φρεάτιο,στο κέντρο του φέροντος οργανισμού.

Για να πετύχουμε την ανεξαρτησία του άκαμπτου φρεατίου με τον φέροντα, αφήνουμε ένα διάκενο ανάμεσά τους

Για να ενισχύσουμε την ακαμψία, την ταλάντωση και ανατροπή του, καθώς και την αντίσταση του φρεατίου, ως προς τις πλάγιες κρούσεις των πλακών είναι αναγκαίο να το κάνουμε ένα με το έδαφος.

Αυτό το πετυχαίνουμε με τον μηχανισμό του υδραυλικού ελκυστήρα δομικών έργων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Είναι λάθος να αφήνουμε τις κολόνες να μεταφέρουν από κάτω προς τα πάνω τις πλάγιες δυνάμεις του σεισμού στον φέροντα σκελετό, αβοήθητες.
Οι πλάγιες δυνάμεις του σεισμού δεν μεταφέρονται αβίαστα από τις κολόνες στον σκελετό, και τούτο διότι υπάρχουν άλλες δυνάμεις πού επενεργούν αντίθετα από τη φορά των πλάγιων δυνάμεων του σεισμού, προερχόμενες από την αδράνεια των πλακών, να υπακούσουν στην φορά των πλάγιων δυνάμεων του σεισμού.

Η αντίθεση αυτή των δυνάμεων, επί του οριζοντίου άξονος της δομικής κατασκευής, δημιουργεί διατμιτικές τάσεις, καθώς και λυγισμό ανομοιόμορφο σε σχήμα S,(για τους λόγους που αναφέραμε πάρα πάνω )παραμορφώνοντας τον κάθετο άξονα της κατασκευής, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Εδώ έρχεται η ευρεσιτεχνία να βοηθήσει τις κολόνες να μεταφέρουν τις δυνάμεις του σεισμού, όχι μόνο από κάτω προς τα πάνω, αλλά και από τα πλάγια προς τις πλάκες,ομοιόμορφα και ομαλά, με την βοήθεια του υδραυλικού ελκυστήρα, του προτεταμένου φρεατίου, και τους υδραυλικούς αποσβεστήρες τοποθετημένους στο διάκενο .

Συμπερασματικά κατ αυτόν τον τρόπο, ο κάθετος άξονας του σκελετού, διατηρεί την αρχική του μορφή,(και δεν παραμορφώνετε σε σχήμα S ) λόγο ομοιόμορφης μετακίνησης,της μάζας των πολλαπλών πλακών στον ίδιο χωροχρόνο που τους επιβάλει το προτεταμένο φρεάτιο, ξεκουράζοντας και βοηθώντας κατ αυτόν τον τρόπο τις κολόνες, στην μεταφορά των καταστροφικών δυνάμεων του σεισμού προς τις πλάκες.

Δηλαδή, η ευρεσιτεχνία δημιουργεί ελεγχόμενη ευκαμψία,επί του κάθετου άξονος του φέροντος, βοηθάει πλαγιοαξονικά τις κολόνες να μεταφέρουν τις δυνάμεις του σεισμού στις πλάκες,αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνει και σεισμική μόνωση του οριζόντιου άξονος του φέροντα, ( με τις διπλές μονοκόμματες βάσεις που φέρουν ελαστικά μεταξύ τους )

Επιπλέον σταματάει και την μονόπλευρη τάση ανύψωσης του κτιρίου, προερχόμενη από την αύξηση του συντονισμού ταλάντωσης, η οποία εξαρτάτε, από το ύψος του κτηρίου, τον υφιστάμενο χρόνο του σεισμού, καθώς και από το εύρος κύματος αυτού.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


 
  
 


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Πληροφορίες - διαμονή - εμπειρίες και...

από kat-kat
Συζήτηση: τμ. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Απαντήσεις: 0

Παρ, 12 Ιούλ 2019 12:24 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολή της ταινίας ''The Blair Witch...

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Κινηματογραφική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 22 Απρ 2018 12:12 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ανάπτυξη - αξιοποίηση του στρατοπέδου...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τετ, 07 Φεβ 2018 10:15 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολή ντοκυμαντέρ στο Πλωμάρι για τ...

από maximos
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 04 Μάϊ 2017 2:16 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Πρόσκληση για το project: "Φοιτη...

από inertia
Συζήτηση: ΠαΔίΠαΦΡα (intra-forum) Απαντήσεις: 0

Τετ, 21 Σεπ 2016 2:01 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics