2η ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο

   
   

 Παιδεία & Εκπαιδευτικά γενικά θέματα

 
Συγγραφέας 2η ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο
 
       
Σαβ, 18 Ιούν 2011 9:14 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Reginaki
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Oct 14, 2008
128
Τόπος: Χανιά


Παράθεση:
Διαμαρτυρία στη δευτεροβάθμια Ρόδου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου στη Ρόδο, θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι, καθηγητές αλλά και γονείς της περιοχής μας, εκφράζοντας έτσι με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους για το απαράδεκτο μέτρο του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την κατάργηση της δυνατότητας επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας.

Σημειώνεται ότι το συμβούλιο της Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, με ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για αιφνιδιαστική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 2 Ιουνίου, ενώ δηλαδή έχει λήξει πρακτικά η σχολική χρονιά, καταργείται η δυνατότητα των μαθητών μας να επιλέγουν στην ίδια σχολική μονάδα, εκτός των Αγγλικών, διαφορετικές ξένες γλώσσες. Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι η νέα υπουργική απόφαση δεν είναι βέβαια «κεραυνός εν αιθρία».

Αποτελεί κομμάτι ενός εφιαλτικού πάζλ που οργανώνεται, με σκοπό να περικοπούν περαιτέρω οι δαπάνες για την δημόσια παιδεία που αφορούν κυρίως τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ίδιοι δηλώνουν απολύτως αντίθετοι με αυτή την πολιτική και τονίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν τον ακρωτηριασμό και την υποβάθμιση του κοινωνικού αγαθού της παιδείας στον βωμό των περικοπών που επιβάλλει το Μνημόνιο στους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους μικρομεσαίους συμπολίτες μας.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ
Συντονισμένα αντιδρούν μετά από κοινή συνάντηση που πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο και στη Ρόδο εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του νησιού μας, ζητώντας με απευθείας επιστολή τους στην υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου να μην ισχύσει το απαράδεκτο αυτό μέτρο.

Συγκεκριμένα απέστειλαν έγγραφο προς την υπουργό κ. Διαμαντοπούλου, ζητώντας να μην στερηθούν τα παιδιά ένα πολύτιμο εφόδιο στον αγώνα της ζωής τους.

Οι ίδιοι ζήτησαν να στηριχθεί περισσότερο η εκμάθηση ξένων γλωσσών στα σχολεία μας, διότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι αδήριτη ανάγκη για την επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση της νεολαίας του τόπου μας, η οποία καλείται να επιβιώσει και να υπερασπιστεί μεταφορικά και κυριολεκτικά το ακριτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Για τους λόγους αυτούς ζήτησαν όχι μόνο να μην προχωρήσει η εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, αλλά, αντίθετα, να ενισχυθεί ουσιαστικά η γλωσσομάθεια στο δημόσιο σχολείο με την ποιοτική αναβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (ολιγομελή τμήματα, κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου), και την πιστοποίηση του επιπέδου των γνώσεων που αποκτούν οι μαθητές σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα.


_____
πηγή: εφημ."Ροδιακή"



     
 
       
Παρ, 24 Ιούν 2011 1:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


Θα καταργήσουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο; Επιτέλους!
Γιατί διαμαρτύρονται; Όλοι ξέρουμε ότι η διδασκαλία ξένων γλωσσών γίνεται με απολύτως άθλιο τρόπο στο σχολείο.
Δείξτε μου έναν που να έμαθε μια γλώσσα στο σχολείο χωρίς φροντιστήριο!
Όταν πήγα Α' γυμνασίου, πήγα πραγματικά με χαρά, όρεξη και όλη τη διάθεση να μάθω γερμανικά. Ίσως ήμουν ο μόνος που δεν πήγαινα φροντιστήριο. Το μάθημα γινόταν με τρόπο τέτοιο που δεν έμαθα σχεδόν τίποτα, παρά μόνο προφορά του αλφαβήτου (και διφθόγγων), λίγη γραμματική και λίγες λέξεις. Τα επόμενα δύο χρόνια αναγκάστηκα να κάνω ιδιαίτερο για να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις του μαθήματος (ασκήσεις, διαγωνίσματα), για να μη μείνω στην ίδια τάξη εξ' αιτίας των γερμανικών.

     
 
       
Παρ, 24 Ιούν 2011 1:38 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


e3iswsi έγραψε:
Θα καταργήσουν τη δεύτερη ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο; Επιτέλους! Γιατί διαμαρτύρονται;
Όλοι ξέρουμε ότι η διδασκαλία ξένων γλωσσών γίνεται με απολύτως άθλιο τρόπο στο σχολείο.
Δείξτε μου έναν που να έμαθε μια γλώσσα στο σχολείο χωρίς φροντιστήριο!


Γιατί είσαι απόλυτος;
Το ζήτημα είναι να βελτιωθεί η κατάσταση σε αυτά τα μαθήματα όχι να καταργηθούν.
Οι ίδιοι καθηγητές που δουλεύουν ωρομίσθιοι στα δημόσια σχολεία κάνουν μάθημα στα παιδιά στα φροντιστήρια ή σε ιδιαίτερα.

Επομένως, είναι θέμα κακού σχεδιασμού όχι ανεπάρκειας.
Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει τόσο εκτεταμένο το φαινόμενο της παραπαιδείας.
Κάποια στιγμή πρέπει να επενδύσουμε με σοβαρότητα στη δημόσια εκπαίδευση και να πάψουμε να ψάχνουμε "εύκολες" λύσεις για την οικονομική και πνευματική ανάπτυξη.

Και υπάρχουν αρκετοί που έμαθαν ξένες γλώσσες μόνο από το σχολείο και την προσωπική τους προσπάθεια. Θα ήταν περισσότεροι αν είχαμε οργανωμένη ενισχυτική διδασκαλία, όπως ακριβώς κάνουν χρόνια τώρα στα ιδιωτικά σχολεία.

     
 
       
Τετ, 13 Ιούλ 2011 2:21 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


Αν βελτιωθεί, έχειν καλώς. Αλλά αν είναι να συνεχίσει να είναι "δήθεν" διδασκαλία, καλύτερα να μην γίνεται καθόλου.

Τα προβλήματα είναι πολλαπλά:

Είναι τόσοι πολλοί οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που αν μία κυβέρνηση τολμούσε να φτιάξει την παιδεία τόσο καλή ώστε να μην έχει ανάγκη κανείς τα φροντιστήρια, θα ξεσηκωνόντουσαν όλοι και θα απαιτούσαν εξασφάλιση των χαμένων εισοδημάτων τους.

Όταν ήμουν στο γυμνάσιο, οι καθηγητές ξένων γλωσσών μας έλεγαν ότι ο νόμος απαγορεύει να βγει η ύλη μίας τάξης σε μία τάξη. Δηλαδή στις Α' και Β' γυμνασίου θα βγάζαμε την A class και στην Γ' γυμνασίου τη μισή B class. Και μετά τέλος. Αυτό δεν είναι κοροϊδία; Πρέπει να πας φροντιστήριο.

Αλλά και αυτές να τις μαθαίναμε, καλά θα ήταν. Σας είπα τί έγινε σε μένα με τα γερμανικά: Ήμουν εντελώς αρχάριος. Είχα όλη την καλή διάθεση να μάθω, προσπαθούσα, αλλά δε με αφήσανε οι καθηγητές.
5 καθηγητές αλλάξαμε αυτά τα 3 χρόνια, κανείς δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. (Μία που ήταν καλή, μετά από 2 βδομάδες την πήραν σε ιδιωτικό και έφυγε). Βλέπανε τους άλλους που τα ξέρανε επειδή ήταν προχωρημένοι στο φροντιστήριο και έτρεχαν μπροστά. Στην ουσία δεν έκαναν μάθημα, έβαζαν ασκήσεις και διαγωνίσματα. Και είχαν και απαιτήσεις.
Έκανα ιδιαίτερο μόνο και μόνο για τις ασκήσεις και τα διαγωνίσματα, για να μη μείνω στην ίδια τάξη από τα γερμανικά.

     
 
       
Παρ, 15 Ιούλ 2011 9:14 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


e3iswsi έγραψε:
Είναι τόσοι πολλοί οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που αν μία κυβέρνηση τολμούσε να φτιάξει την παιδεία τόσο καλή ώστε να μην έχει ανάγκη κανείς τα φροντιστήρια, θα ξεσηκωνόντουσαν όλοι και θα απαιτούσαν εξασφάλιση των χαμένων εισοδημάτων τους.

...μεγάλη κουβέντα..! Σε μεγάλο βαθμό πάντως διαφαίνεται (κάπου είναι κι εντελώς προφανές) πως ορισμένες κινήσεις είναι περισσότερο "περιοριστικές" παρά ενθαρρυντικές για την βελτίωση ορισμένων καταστάσεων.


Αν μου επιτρέπεται, βάζω το 'τραπέζι' κι ένα άλλο θέμα π.χ. είναι τα σχολικά βιβλία (ξένων γνωσσών φερ'ειπείν). Τα δημόσια σχολεία έχουν μια περιορισμένη "λίστα" συγγραμμάτων για να επιλέξουν (πρέπει τα βιβλία να βγαίνουν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους). Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η μορφή μπορεί να βοηθά αλλά σε μπόλικες δημιουργεί τελικά ένα σύστημα "σχέσεων" Υπουργείου-Επιτροπών με εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς... Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο αξιόλογα τα βιβλία αυτά, σε αντίθεση π.χ. με κάποιο άλλο που μες στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό κόσμο ενδεχομένως να έχει 'δουλευτεί' με πιο άρτιο τρόπο και πληρότητα. Ο εκπαιδευτικός εδώ περιορίζεται ενδεχομένως έντονα.

(Υ.Γ: Σε ιδιωτικά σχολεία δεν υπάρχει νομίζω ο "περιορισμός" αυτός, και ο καθηγητής μπορεί να επιλέξει όποιο σύγγραμμα επιθυμεί για τους μαθητές). Δίκαιο? Δε νομίζω...

... δύσκολοι καιροί.. Confused

     
 
       
Σαβ, 16 Ιούλ 2011 8:06 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


inertia έγραψε:
Αν μου επιτρέπεται, βάζω το 'τραπέζι' κι ένα άλλο θέμα π.χ. είναι τα σχολικά βιβλία (ξένων γνωσσών φερ'ειπείν).

Τα δημόσια σχολεία έχουν μια περιορισμένη "λίστα" συγγραμμάτων για να επιλέξουν (πρέπει τα βιβλία να βγαίνουν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους). Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η μορφή μπορεί να βοηθά αλλά σε μπόλικες δημιουργεί τελικά ένα σύστημα "σχέσεων" Υπουργείου-Επιτροπών με εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς...

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο αξιόλογα τα βιβλία αυτά, σε αντίθεση π.χ. με κάποιο άλλο που μες στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό κόσμο ενδεχομένως να έχει 'δουλευτεί' με πιο άρτιο τρόπο και πληρότητα. Ο εκπαιδευτικός εδώ περιορίζεται ενδεχομένως έντονα.

Σε ιδιωτικά σχολεία δεν υπάρχει νομίζω ο "περιορισμός" αυτός, και ο καθηγητής μπορεί να επιλέξει όποιο σύγγραμμα επιθυμεί για τους μαθητές. Δίκαιο? Δε νομίζω.

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις, υπάρχουν και συμβεβλημένοι ξένοι εκδοτικοί οίκοι - και νομίζω ότι είσαι μάλλον υπεραισιόδοξος σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Για τα δημόσια σχολεία υπάρχει μεν η λίστα βοηθημάτων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αλλά δεν είναι καθόλου περιοριστική - τα βιβλία είναι μία χαρά.

Δείτε τα βιβλία Γαλλικών για το Λύκειο (2010-2011).

Πολύ καλά και τα περισσότερα γνωστών γαλλικών εκδοτικών οίκων - το Alter Ego, συγκεκριμένα, είναι η μέθοδος που ακολουθούν σχεδόν όλα τα φροντιστήρια.

Στην πράξη πάντοτε υπάρχουν προβλήματα, φυσικά. Αλλά, πάλι, βλέπουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ιδέα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, για να δούμε και το σχόλιο του e3iswsi,

[...] Είναι τόσοι πολλοί οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια που αν μία κυβέρνηση τολμούσε να φτιάξει την παιδεία τόσο καλή ώστε να μην έχει ανάγκη κανείς τα φροντιστήρια, θα ξεσηκωνόντουσαν όλοι και θα απαιτούσαν εξασφάλιση των χαμένων εισοδημάτων τους..

Ας μην μπερδεύουμε τα συμφέροντα μίας μικρής κλίκας, των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, με τις απόψεις της πλειονότητας της κοινωνίας.

Οι καθηγητές και καθηγήτριες ξένων γλωσσών θα ήταν πολύ περισσότερο ικανοποιημένοι αν εργάζονταν αξιοπρεπώς -όχι με σπαστά ωράρια σε 2-3 σχολεία- εντός ενός σχολικού περιβάλλοντος. Το ίδιο και οι γονείς, το ίδιο και οι μαθητές, που στην ουσία είναι οι πιο αδικημένοι της υπόθεσης.

Απλώς, στην Ελλάδα, αυτοί που διοικούν -και αν δε διοικούν, επιχειρούν να σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης- είναι "οι κλίκες".
Ιδιώτες, συνήθως, και στενών οριζόντων. Smile

Aν οργανωθεί λίγο καλύτερα και το online υλικό θα μπορούμε πολύ εύκολα να αφήσουμε πίσω μας τη μίζερη και αντιπαραγωγική νοοτροπία της ιδιώτευσης -με φροντιστήρια και ιδιαίτερα από το Δημοτικό- στην Εκπαίδευση.



Έγινε επεξεργασία από τον/την slide στις Σαβ, 16 Ιούλ 2011 8:28 am, 1 φορά
     
 
       
Σαβ, 16 Ιούλ 2011 8:24 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


slide έγραψε:
inertia έγραψε:
Αν μου επιτρέπεται, βάζω το 'τραπέζι' κι ένα άλλο θέμα π.χ. είναι τα σχολικά βιβλία (ξένων γνωσσών φερ'ειπείν).

Τα δημόσια σχολεία έχουν μια περιορισμένη "λίστα" συγγραμμάτων για να επιλέξουν (πρέπει τα βιβλία να βγαίνουν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους). Σε πολλές περιπτώσεις αυτή η μορφή μπορεί να βοηθά αλλά σε μπόλικες δημιουργεί τελικά ένα σύστημα "σχέσεων" Υπουργείου-Επιτροπών με εκδοτικούς οίκους ή συγγραφείς...

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι και τόσο αξιόλογα τα βιβλία αυτά, σε αντίθεση π.χ. με κάποιο άλλο που μες στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό κόσμο ενδεχομένως να έχει 'δουλευτεί' με πιο άρτιο τρόπο και πληρότητα. Ο εκπαιδευτικός εδώ περιορίζεται ενδεχομένως έντονα.

Σε ιδιωτικά σχολεία δεν υπάρχει νομίζω ο "περιορισμός" αυτός, και ο καθηγητής μπορεί να επιλέξει όποιο σύγγραμμα επιθυμεί για τους μαθητές. Δίκαιο? Δε νομίζω.

Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις, υπάρχουν και συμβεβλημένοι ξένοι εκδοτικοί οίκοι - και νομίζω ότι είσαι μάλλον υπεραισιόδοξος σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.

Για τα δημόσια σχολεία υπάρχει μεν η λίστα βοηθημάτων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο αλλά δεν είναι καθόλου περιοριστική - τα βιβλία είναι μία χαρά.

Δείτε τα βιβλία Γαλλικών για το Λύκειο (2010-2011).

Πολύ καλά και τα περισσότερα γνωστών γαλλικών εκδοτικών οίκων - το Alter Ego, συγκεκριμένα, είναι η μέθοδος που ακολουθούν σχεδόν όλα τα φροντιστήρια.

Στην πράξη πάντοτε υπάρχουν προβλήματα, φυσικά. Αλλά, πάλι, βλέπουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι η ιδέα της διδασκαλίας ξένων γλωσσών στο υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Ευχαριστώ για την έρευνα, θα μπορούσες όμως να μιλάς πιο κόσμια (από το δηκτικό άνευ λόγου: "Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις"). Το ύφος σου αγγίζει οριακά την αυθάδεια, εκτός κι αν εγώ δεν κατάλαβα καλά. Cool.



Η λίστα των βιβλίων όπως πολύ σαφώς αναφέρει, αφορά στα Λύκεια. Θα ήταν χρήσιμο αν μπορείς να μας παραθέσεις και για Γυμνάσια. Είμαι περίεργος να δω πόσες "επιλογές" υπάρχουν εκεί, έστω στις ξένες γλώσσες, μιας και τις θίξαμε...
grazie! Cool

     
 
       
Σαβ, 16 Ιούλ 2011 8:54 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


inertia έγραψε:
inertia έγραψε:
Αν μου επιτρέπεται, βάζω το 'τραπέζι' κι ένα άλλο θέμα π.χ. είναι τα σχολικά βιβλία (ξένων γνωσσών φερ'ειπείν).

Τα δημόσια σχολεία έχουν μια περιορισμένη "λίστα" συγγραμμάτων για να επιλέξουν πρέπει τα βιβλία να βγαίνουν από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους.

[...]

Ευχαριστώ για την έρευνα, θα μπορούσες όμως να μιλάς πιο κόσμια (από το δηκτικό άνευ λόγου: "Δεν ισχύουν αυτά που γράφεις"). Το ύφος σου αγγίζει οριακά την αυθάδεια, εκτός κι αν εγώ δεν κατάλαβα καλά. Cool.

Η λίστα των βιβλίων όπως πολύ σαφώς αναφέρει, αφορά στα Λύκεια.
Θα ήταν χρήσιμο αν μπορείς να μας παραθέσεις και για Γυμνάσια.

Είμαι περίεργος να δω πόσες "επιλογές" υπάρχουν εκεί, έστω στις ξένες γλώσσες, μιας και τις θίξαμε...
grazie!

Έχω μία ιδέα: αντί μονίμως να κάνεις υποδείξεις σε άλλους σχετικά με τα επιχειρήματα που φέρνουν στη συζήτηση, γιατί δεν κάνεις κι εσύ λίγη έρευνα?

Άλλωστε, για τη χρονιά 2011-2012, όλα στον αέρα είναι - νομίζω πως ο ΟΕΔΒ είναι υπό κατάργηση και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα αναδιαμορφωθεί.

Μίλησες για περιορισμένη λίστα βοηθημάτων (χωρίς να κάνεις διάκριση για Γυμνάσιο και Λύκειο), στην οποία μάλιστα πρέπει να περιέχονται αποκλειστικά βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων. Σου επισήμανα ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει - έγραψες κάτι που δεν ισχύει, τόσο απλά.

Στη θεωρία τουλάχιστον, γιατί προφανώς όλοι γνωρίζουμε τις στρεβλώσεις που έχει το σύστημα παραγωγής εκπαιδευτικών βιβλίων.

Εκεί που υπάρχει διαφωνία στην ανάλυση είναι τα αίτια της κατάστασης.

Προσπάθειες γίνονται, ας τις στηρίξουμε.

Κάποιοι είναι της άποψης ότι αν αφήσουμε την παροχή όλων των δημοσίων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα όλα, με έναν μαγικό τρόπο, θα γίνονται πιο εύκολα και πιο καλά.
Στον χώρο της εκπαίδευσης αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να γίνει - ήδη γίνεται, δηλαδή, και βλέπουμε τα αποτελέσματα, σε όλες τις βαθμίδες.

Α, και το μείζων πρόβλημα θα έπρεπε να είναι γιατί δεν είχες τη σωστή πληροφορία, όχι το ύφος των άλλων συνομιλητών.

     
 
       
Σαβ, 16 Ιούλ 2011 9:03 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Ευχαριστώ.
Οι "χρωματισμοί" της συζήτησης με προσωπικές επικλήσεις ας λείπουν. Οι επισημάνσεις και οι τοποθετήσεις μου έχουν χαρακτήρα "δημιουργίας/παραγωγής" συζήτησης, όχι "ταπώματος" των άλλων. Είμαι μέσα στους ρόλους μου άλλωστε, να βοηθώ με παραγωγή κουβέντας όπως μπορώ, ακόμη και αν δεν κατέχω την "αυθεντία" μιας τοποθέτησης ή γνώμης.... Wink

slide έγραψε:
Α, και το μείζων πρόβλημα θα έπρεπε να είναι γιατί δεν είχες τη σωστή πληροφορία, όχι το ύφος των άλλων συνομιλητών.
το μείζον 'πρόβλημα'(!) είναι να παραμείνουμε in-topic. Άρα το ότι εγώ μπορεί να είχα "λάθος" πληροφορία (είτε όχι Wink ) δεν έχει νόημα. Το όμορφο στις συζητήσεις είναι το να ευοδώνεται μια κουβέντα κι να εμπλουτίζουμε τις γνώσεις μας όλοι. no comment λοιπόν.

Cool

__

Επί του θέματος:

Στη Β'θμια Εκπαίδευση λοιπόν, (ας πούμε πως παραμένουμε στις ξένες γλώσσες), που περιλαμβάνει και Γυμνάσιο και Λύκειο, παρατηρούμε μια ανομοιομορφία. Στο μεν Γυμνάσιο υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύγγραμμα, ενώ στο Λύκειο υπάρχει πληθώρα επιλογών.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, (ούτε να αναζητήσω ετούτη τη στιγμή) ως έχων απλώς την ελαφριά περιέργεια μες σε χαλαρή κουβέντα, γιατί υπάρχει ο "περιορισμός" στο Γυμνάσιο και η "ελευθερία" στο Λύκειο. Πιθανότατα για κάποιους λόγους θα έχει ορισθεί κάτι τέτοιο.

Δεν είμαστε οι κατάλληλοι προφανώς για να σχολιάσουμε, μα απλώς χάριν της κουβέντας, μάλλον αυτή η 'ασυνέπεια' δημιουργεί μάλλον δυστοκία στην ομαλή διδασκαλία εντός σχολείου. Μαζί βέβαια με όλους τους υπόλοιπους ρόλους που πιθανότατα αναλαμβάνουν να έχουν ή να τους ορίζονται στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς πέραν της απλής διδασκαλίας. Τόσο η ηλικία των μαθητών και το γενικότερο "context" όπου βρίσκονται δυσκολεύουν θαρρώ πολύ την ομαλή διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας... Προφανέστατα τίθεται και θέμα της αξιοπρέπειας της διδακτικής διαδικασίας και από την ίδια την Πολιτεία, όπως εκτιμώ πως ειπώθηκε προηγουμένως.

     
 
       
Πεμ, 21 Ιούλ 2011 11:54 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


Μην ξεχνάτε και εκείνα τα άχρηστα βιβλία του δημοτικού: αυτά με το καραβάκι.

slide έγραψε:
Κάποιοι είναι της άποψης ότι αν αφήσουμε την παροχή όλων των δημοσίων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα όλα, με έναν μαγικό τρόπο, θα γίνονται πιο εύκολα και πιο καλά.
Στον χώρο της εκπαίδευσης αυτό είναι από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορεί να γίνει - ήδη γίνεται, δηλαδή, και βλέπουμε τα αποτελέσματα, σε όλες τις βαθμίδες.

Αυτές οι ηλιθιότητες δυστυχώς πιάνουν στις ΗΠΑ. Μερικοί θέλουν να μας τις φέρουν και στην Ευρώπη αλλά προς το παρόν καλά κρατούμε.
Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι ότι οι παροχές του δημοσίου τομέα είναι τόσο χαμηλού επιπέδου που ο ιδιωτικός φαντάζει πολύ εξελιγμένος.

Ίσως αυτό το χάλι με τις ξένες γλώσσες δε διαφέρει σε τίποτα με τον τρόπο διδασκαλίας και των υπόλοιπων μαθημάτων: Όλα είναι προσανατολισμένα στην επιφανειακή γνώση για τη λύση ασκήσεων και όχι στην ουσιαστική γνώση. Απλά στις ξένες γλώσσες φαίνεται πολύ γιατί πάμε να τις χρησιμοποιήσουμε και βλέπουμε ότι δεν μπορούμε, ενώ με τα άλλα μαθήματα δε συμβαίνει το ίδιο.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Γλώσσα και ετυμολογικά θέματα

από slide
Συζήτηση: Ιστορία, Λογοτεχνία, Γράμματα και Πολιτισμός Απαντήσεις: 13

Σαβ, 08 Ιαν 2011 4:05 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics