Γλώσσα και ετυμολογικά θέματα

   
   

 Ιστορία, Λογοτεχνία, Γράμματα και Πολιτισμός

 
Συγγραφέας Γλώσσα και ετυμολογικά θέματα
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 4:05 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Επειδή γενικά θυμάμαι τί γράφω..

..Έχω κατά νου να προτείνω ένα σχετικό με γλωσσολογία θέμα.

_________

Συνέχεια από εδώ:

slide έγραψε:
Προφανώς η λέξη forum εκτός Ελλάδας ούτε έγινε γνωστή ούτε περιορίζεται στο Internet γι' αυτό και δεν ισχύει το επιχείρημα ότι μπορεί να θεωρηθεί δόκιμη η λάθος κατάληξη του πληθυντικού της λόγω χρήσης της.

Είναι απλώς ένα ακόμα γλωσσικό λάθος που ευνοείται από τη βιασύνη και την απροσεξία που συνήθως συνοδεύει τον γραπτό λόγο στο Internet, όπως ακριβώς διαιωνίζεται μέσω των ΜΜΕ και η λάθος κατάληξη στη λέξη χοληστερίνη στα ελληνικά.

mystery_orange έγραψε:

Σωστά, μόνο η χρήση στο Internet ίσως δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ικανή για να το κάνει "δόκιμο", όμως, όπως σου είπα, υπάρχει και η αιτιολογία (η οποία αγνοήθηκε χμ χμ) οτι ο πληθυντικός στα αγγλικά γίνεται με της πρόσθεση ενός "-s" στο τέλος των ουσιαστικών και με την "μακρό χρήση" η λέξη "εξαγγλικίστηκε" (κάτι μου λέει οτι μόλις διέπραξα γραμματικό φόνο αλλα το νόημα το πιάσατε).

Οι κανόνες της γλώσσας αλλάζουν με τα χρόνια, όπως και η ίδια η γλώσσα.
Δεν είσαι λάθος να πεις το "fora" καθώς από εκεί προήλθε, αλλά το να πεις οτι είναι λάθος η χρήση μιας λέξης βάσει μιας γραμματικής 2.000 ετών είναι.

Είναι σαν να διορθώνω την γραμματική της Νέας Ελληνικής με αυτήν της Αρχαίας.

Ας πούμε η γενική του "η θάλασσα" στην νέα ελληνική είναι "της θάλασσας". Ομως στην αρχαία ελληνική είναι "της θαλάσσης".
Κανένα από τα 2 δεν είναι λάθος.

Για αυτό και στο δημοτικό όταν μας βάζαν να τα κλείνουμε λέγαμε "της θάλασσας ή της θαλάσσης γιατί είναι αρχαιόκλιτο" και η δασκάλα μας έλεγε μπραβο. Είναι και τα 2 σωστά.

Μια γλώσσα δυστυχώς δεν είναι μαθηματικά μπορεί και 2 διαφορετικά πράγματα να είναι σωστά. Το να πεις όμως οτι είναι ΜΟΝΟ "της θαλάσσης" είναι λάθος.

Αυτά που υποστηρίζεις είναι εντελώς λανθασμένα γιατί υπολογίζεις μόνο τον παράγοντα χρόνο, ξεχνώντας πολλά άλλα σημαντικά πράγματα.

Η γλώσσα δεν είναι κάτι σταθερό και είναι φυσικό να μην υπάρχει απόλυτη γραμματική. Όμως αυτή η παραδοχή απέχει πολύ από το να τη χρησιμοποιούμε με αδικαιολόγητο τσαμπουκά και να τα διαλύουμε όλα∙ δεν είναι ένας άμορφος χυλός που ανακατεύουμε όπως θέλουμε και σερβίρουμε.

Με αφορμή το συγκεκριμένο "πρόβλημα":

Γιατί γράφεις ότι μία λατινική λέξη πρέπει, είναι φυσική εξέλιξη, να κλίνεται πλέον βάσει των κανόνων της αγγλικής γλώσσας? Γιατί όχι βάσει των αντίστοιχων κανόνων της ιταλικής -> forum-i/-e ?

Και γιατί να σταματήσεις εκεί?
Αν θέλεις, πρόσθεσε και το -s μετά, να γίνει πιο "γαλλικό": forum-es και κατόπιν εισηγαγέ το στα Αγγλικά. Δε γράφω κάτι περίεργο, κάτι που δεν έχει συμβεί ή δε συμβαίνει.

Θα μου πεις, "σιγά το κόλπο, δεν έκανες κάτι διαφορετικό..".
Σωστά. Και, βέβαια, η αγγλική είναι η πιο διαδεδομένη δεύτερη γλώσσα, αυτή που επιδιώκουν να κατέχουν σε βασικό επίπεδο σχεδόν όλοι, επομένως θα διαλέξουμε τον "εύκολο" δρόμο προς τα εκεί.

Αλλά το θέμα, τελικά, δεν ήταν το αν γράφεις forums ή fora ή ό,τι άλλο σου έρθει στο μυαλό.

Το θέμα είναι η γλώσσα και εκεί δεν είναι σίγουροι οι "εύκολοι" δρόμοι.
Τα πάντα αλλάζουν και χρειάζεται καθημερινή τριβή και ποικιλία και προσοχή - χαρακτηριστικά που βλέπω πολλούς χρήστες του Internet να μη δείχνουν, μάλιστα να ενθαρρύνονται να μη δείξουν.

Δεν είμαι grammar nazi ούτε σκοπεύω να γίνω. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γλώσσα καθορίζει όχι μόνο τον τρόπο έκφρασής μας αλλά και τον τρόπο σκέψης μας.
Δεν είναι υπερβολή να γράψουμε ότι ο εθισμός στην "κακή" γλώσσα οδηγεί στον εθισμό στην ασυνάρτητη σκέψη, κάτι πολύ επιβλαβές, καθώς τείνουμε να σκεφτόμαστε συνειρμικά, οπότε είναι σημαντικό να μπορούμε να παρακολουθούμε την πορεία των συλλογισμών μας.

Βλέπεις, το θέμα ξεπερνά ένα απλό λάθος και επεκτείνεται σε μοτίβα έκφρασης και πολιτισμού - ακόμα και βασικής, οργανικής ανάπτυξης του εγκεφάλου μας.
Γι' αυτό και βρίσκω τόσο ενδιαφέρουσα τη γλωσσολογία.

Για να μην πλατιάζω άλλο και κουράσω με γενικότητες, πολύ απλά δεν ανέχομαι την κατάχρηση μίας σωστής γενικά θεώρησης -οι γλώσσες προχωρούν με τα λάθη τους- από ανθρώπους που εμφανώς δεν αγαπούν καμία γλώσσα.

Ο λόγος της μηδενικής ανοχής (η οποία φυσικά δεν εκδηλώνεται πάντοτε) είναι ότι κανείς λογικός άνθρωπος, με πραγματικό ενδιαφέρον και κατανόηση για τον πολιτισμό και τον εαυτό του, δεν περιφρονεί τη γλώσσα.

Είναι ό,τι πιο κοντινό στην καθαρή αποτύπωση μίας ενσυνείδητης σκέψης.
Το σύνολο του ανθρώπινου είδους δε σκέφτεται με χρώματα ή ήχους ή ηλεκτρομαγνητικά κύματα - απλώς "νιώθει" ότι ακούει "μία φωνή" (inner voice). Δηλαδή, εννοεί ότι σκέφτεται με λέξεις.
Αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει στο αμέσως επόμενο διάστημα, είτε επικοινωνούμε μέσω Internet είτε με τηλεπάθεια.

Μόλις, λοιπόν, σταματήσεις να σκέφτεσαι τη λογική πίσω από τις λέξεις που επιλέγεις και τον τρόπο με τον οποίον τις συνδυάζεις - σκόπιμα γράφω "λογική", πρέπει να τη διαχωρίσουμε από τη στείρα τυπολατρεία που για άλλους σκοπούς δείχνουν ορισμένοι - μοιραία θα έχεις βαθύτερες επιπτώσεις στην ίδια τη σκέψη σου, είτε το αντιλαμβάνεσαι είτε όχι.

______________


Και για αρχή, ορίστε μία ωραία συνέντευξη:

__ «Οι γλώσσες προχωρούν με τα λάθη τους»

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 9:44 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609


Χεχε αυτή τη φορά θα σου κάνω τη χάρη και θα είμαι 100% σοβαρός όπως σου υποσχέθηκα.

Το θέμα της συζήτησής μας ήταν κατά πόσο ο όρος forums είναι αποδεχτός και ορθός, όχι γιατί να χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό της αγγλικής και όχι άλλων γλωσσών. Η απάντηση σου καλύπτει τον δεύτερο.

Παράθεση:
Γιατί γράφεις ότι μία λατινική λέξη πρέπει, είναι φυσική εξέλιξη, να κλίνεται πλέον βάσει των κανόνων της αγγλικής γλώσσας?


Πουθενά δεν έγραψα οτι πρέπει να γίνει αυτό μιας και ποτέ δεν αναφέρθηκα σε κάτι τέτοιο.Λολ. Αυτό που είπα είναι οτι στην αγγλική γλώσσα η λέξη forum είναι σωστό να κλιθεί και σαν forums (αλλά και fora). Εννοείται οτι στα γαλλικά και στις άλλες γλώσσες η λέξη θα έχει αποκτήσει τον δικό της πληθυντικό ανάλογα με τους εκάστοτε κανόνες της γλώσσας, αλλά σε όλες θα υπάρχει και σαν γραμματικό σωστό το fora φαντάζομαι ,μιας και έχουν κοινή ρίζα.

Σχετικά με το γιατί εμείς δεν τον παίρνουμε τον όρο από άλλη γλώσσα αλλά από τα αγγλικά είναι απλό.Από τη στιγμή που χρησιμοποιώ την αγγλική για όλα τα υπόλοιπα (και λέω administrator και όχι administrateur ή post και όχι poste) θα τη χρησιμοποιήσω και για τα forum - forums.Δηλαδή να πω "o administrateur μου έσβησε το postie από τα forums"? Αυτό είναι άκυρο.

Παράθεση:
Αυτά που υποστηρίζεις είναι εντελώς λανθασμένα γιατί υπολογίζεις μόνο τον παράγοντα χρόνο, ξεχνώντας πολλά άλλα σημαντικά πράγματα.


Οχι βέβαια αυτό θα ήταν κουτό . Είπα οτι αλλαγές στη γλώσσα γίνονται με την πάροδο του χρόνου. Το ακριβές μου quote ήταν "Οι κανόνες της γλώσσας αλλάζουν με τα χρόνια, όπως και η ίδια η γλώσσα."Το τι συμβαίνει σε αυτό το χρόνο που περνάει είναι άλλη ιστορία (συνεχής χρήση , κατακτήσεις από άλλους λαούς κοκ).

Παράθεση:
Αν θέλεις, πρόσθεσε και το -s μετά, να γίνει πιο "γαλλικό": forum-es και κατόπιν εισηγαγέ το στα Αγγλικά. Δε γράφω κάτι περίεργο, κάτι που δεν έχει συμβεί ή δε συμβαίνει.


Ναι έχει ξαναγίνει αλλά τουλάχιστον από όσο ξέρω όχι για την λέξη forums . Εγώ δεν έρχομαι από μόνος μου και λέω "ξέρετε κάτι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω την αγγλικό πληθυντικό έτσι από το πουθενά". Είναι κάτι που έτσι το έφεραν τα πράγματα χρησιμοποιείται. Κανένας τσαμπουκάς , απλά η φυσική εξέλιξη της γλώσσας με την πάροδο του χρόνου. Δεν είναι κάτι κακό είναι φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.Ποτέ κανένας δεν πίεσε ας πούμε για να είναι της θάλασσας και όχι της θαλάσσης. Απλά εξελίχτηκε.Για αυτό και τα θεωρούμε και τα 2 σωστά.


Τα υπόλοιπα που έγραψες είναι ενδιαφέροντα αλλά είναι γενικά για τις απόψεις σου σχετικά με τη γλώσσα. Παρακαλώ πολύ όμως την επόμενη φορά πρώτα απάντα σχετικά με το όρο forums αυτόν καθεαυτόν και μετά γιατί να χρησιμοποιούμε την αγγλική γλώσσα και γιατί όχι.Αν τα κλείσουμε αυτά τα 2 προχωράμε και στη γλώσσα γενικά.Για να μην κάνουμε posts τέρατα και για να μην έχουμε 3 θέματα ταυτόχρονα(2 είναι ήδη πολλά). Στο έχω ξαναπεί πολλές φορές απαντάς σε παρεμφερή θέματα,χωρίς να το καταλαβαίνεις, και πηδάς από το ένα πράγμα στο άλλο. Στο είπα οτι θα είμαι αμείλικτος μαζί σου.Την εξυπνάδα την έχεις αλλά θες δουλειά ακόμα.

Εκτός και αν

Παράθεση:
Αλλά το θέμα, τελικά, δεν ήταν το αν γράφεις forums ή fora ή ό,τι άλλο σου έρθει στο μυαλό


Θες να το παρατήσουμε τελείως αλλά εγώ διαφωνώ με αυτό. Προτιμώ να τα κλείνω τα θέματα.

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 3:42 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Fata_morgana
Γκουρού
Γκουρού


Aug 21, 2010
989
Τόπος: Άβαλον


Σας παραθέτω το εξής :

Παράθεση:
Δεν είναι ένα και δυο τα λάθη στα δημόσια βήματα διαλόγου του διαδικτύου, αλλά ένα λάθος με μακρά ιστορία αφορά την ονομασία των ίδιων των φόρουμ. Γέμισε λατινομαθείς το Ίντερνετ ή κάπου άκουσαν (τη βλακεία) ότι δεν πρέπει να λέμε «βγάζω τ’ άπλυτα στη φόρα» αλλά «στα φόρα»; Και με περισσό λογιοτατισμό γράφουν «τα φόρα».

Να το δούμε συστηματικά:

1. Όλα τα λεξικά που ξέρω λένε ότι το «φόρουμ» είναι άκλιτο και μόνο το λεξικό του Μπαμπινιώτη κάνει μια μικρή παραχώρηση: «ακλ. (συχνά πληθ. φόρα)». Από τις λίγες φορές που το λεξικό αυτό περιγράφει και δεν προτείνει τι πρέπει να λέμε.
2. Ο κανόνας λέει ότι οι αγγλικές και όσες άλλες λέξεις από ξένες γλώσσες είναι απροσάρμοστες στην ελληνική, ή που δεν έχουν ακόμα προσαρμοστεί, μένουν αμετάβλητες.
Είναι λάθος να προσθέτουμε ένα τελικό –ς στον πληθυντικό των λέξεων από την αγγλική και να λέμε «οι σταρς», «τα φιλμς», «τα κομπιούτερς». Έχετε ακούσει κανέναν να λέει «πόσα γκολς»;
Ακόμα και λέξεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο κλιτικό σύστημα της γλώσσας μας μένουν συχνά αναλλοίωτες στον πληθυντικό, π.χ. τα μαγιό, τα καγκουρό.
Άλλες απ’ αυτές βρίσκονται σε μια ενδιάμεση φάση, π.χ. τα βίντεο ή τα βίντεα, τα παλτά (συνήθως) αλλά και τα παλτό.
Αλλά να μην επεκταθώ σ’ αυτά. Το φόρουμ δεν έχει κατάληξη που να μας βάζει σε πειρασμούς. Κανένας άλλωστε δεν θα έλεγε «των φόρων» («των φόρα» λένε κάποιοι) όπως λέμε «των παλτών».
3. Στα αγγλικά η λέξη forum έχει δύο πληθυντικούς, forums και fora, αλλά μια αναζήτηση στο Γκουγκλ δείχνει ότι τα «Internet forums» είναι συντριπτικά περισσότερα από τα «Internet fora».
Βεβαίως, όταν λέμε «τα φόρα» χρησιμοποιούμε τον πληθυντικό της λατινικής λέξης και είναι η επικρατέστερη επιλογή στη φράση «στα διεθνή φόρα». Αλλά το σωστό είναι «στα διεθνή φόρουμ».
Τι κάνουμε με τις άλλες λέξεις σε –ουμ από τη λατινική;
Λέμε «τα άλμπουμ» και «τα μέντιουμ» (τα «μίντια» είναι κατευθείαν μεταφορά από το αγγλικό media).
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με άλλες λατινόφερτες λέξεις: τα ακουάριουμ, τα σολάριουμ και τα πόντιουμ, αλλά και τα κάμπους και τα μπόνους.
Κάποιες που λήγουν σε –ο έχουν ενταχθεί στο κλιτικό μας σύστημα: το κοντσέρτο, τα κοντσέρτα, όπως τα μαντολίνα ή τα κλαρινέτα.

Να το πω απλά, ιδιαίτερα στα νεότερα παιδιά: Όταν λέτε «οι κομπιούτερς», «τα φόρα» ή «τα κοντσέρτι» (οι μουσικόφιλοι), μπορεί σε κάποιους να επιδεικνύετε γλωσσομάθεια, αλλά σε κάποιους που ξέρουν επιδεικνύετε αγραμματοσύνη.


απο εδω : forum or fora

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 4:10 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609


Χμμμ σωστό αυτό γιατί λέμε για παράδειγμα "τα ασανσέρ" και όχι τα "ασανσέρς" αλλά νομίζω οτι δεν έχουμε ακριβώς αυτήν την περίπτωση.

Οταν για παράδειγμα πω "μου χάλασε η motherboard" χρησιμοποιώ αυτούσια την αγγλική λέξη με λατινικό αλφάβητο και όχι "μου χάλασε η μαδερμπόαρντ". Δεν είναι δηλαδή μια λέξη που πέρασε απροσάρμοστη στην ελληνική είναι η αγγλική λέξη αυτή καθεαυτή. Για αυτό και εφαρμόζουμε τους κανόνες της αγγλικής.Είναι λίγο περίεργο αυτό γιατί οι υπολογιστές έχουν σαν γλώσσα ορολογίας τα αγγλικά και δεν χρησιμοποιούμε δάνεια αλλά τους ίδιους τους όρους. Για αυτό και θα πω "οι motherboars, οι hard-drives" κτλ . Αμα πω "οι χαρντ-ντράιβ" και εννοώ πληθυντικό δεν θα με καταλάβει κανένας. Αμα δεις για παράδειγμα και στο ίδιο το site (<-να το πάλι το έκανα είπα site όχι σαιτ,και πάντα λέω τα sites τώρα το συνηδητοποίησα-αλλά και το τα σάιτ μάλλον είναι σωστό όμως δεν θα το δεις πουθενά γραμμένο έτσι) λέει Συζητήσεις-Forum και όχι Συζητήσεις-Φόρουμ. Εχει μείνει να χρησιμοποιούμε τους ίδιους τους όρους της αγγλικής.

Μιας και η κοβέντα ξεκίνησε σχετικά με το forums-fora θεωρώ οτι μιλάμε για τον αυτούσιο αγγλικό όρο. Αν μιλάμε για το "φόρουμ" έχεις δίκιο.

Υποθέτω οτι μόνο στο γραπτό λόγο φαίνεται η διαφορά(μιας και η προφορά είναι ίδια) άρα θα έλεγα οτι

-Είναι forum-> forums ή fora όταν το γράψεις με λατινικό αλφάβητο,άρα αναφέρεσαι στην ίδια λέξη της αγγλικής γλώσσας.

-Είναι φόρουμ-> τα φόρουμ αν χρησιμοποιείς την λέξη σαν δάνειο οπότε εφαρμόζουν οι νόμοι που έγραψες.

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 7:41 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


@ Fata Morgana

Όσο μπορώ, προσπαθώ να γράφω τις ξένες λέξεις με λατινικό αλφάβητο, αγνοώντας το πόσο καιρό έχουν ενταχθεί στην ελληνική γλώσσα - δηλαδή θα γράφω πάντοτε album, computer, concert και σίγουρα θα γράψω forum.

Για εμένα, συνεπώς, η λέξη φόρουμ/-ς είναι απλώς εκτός "γλωσσικής" πραγματικότητας.

Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι ότι κάνοντας την επιλογή του ελληνικού αλφαβήτου θεωρώ ότι επιβαρύνουμε αχρείαστα τη γλωσσική μας έκφραση, εισάγοντας ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν - κατά τα άλλα, αυτά που παραθέτεις σωστά είναι.


@ Mystery orange

Νομίζω ότι δε θυμάσαι το ιστορικό του τσακωμού - να το θυμηθούμε όλοι λίγο, γιατί σχετίζεται με αυτό που έγραψε πιο πάνω η κοπέλα, αλλά και με τη δική μου ανάλυση?

__ Forum-s?

...και από εκεί πήγαμε εδώ, και μετά εδώ...
Τη συνέχεια μπορούν να τη διαβάσουν όλοι. Neutral

Είδες τί επιλογή έκανε το παιδί - forums, σε λατινικό αλφάβητο.
Παραδόξως, αν έγραφε στα ελληνικά (φορουμς) θα το είχα αφήσει ασχολίαστο, διότι, όπως έγραψα, είναι μία επιλογή. Κακή, κατά τη γνώμη μου, αλλά πάντως επιλογή.

Πιο σημαντικά με ενόχλησε η δεύτερη αντίδρασή του, η οποία είναι υπεύθυνη για την τροπή που πήρε το θέμα - αν μου έλεγε "ok, μη μας πρήζεις, *roll eyes*, στο θέμα μας πιστεύω ότι..." θα είχε λήξει η όλη ιστορία.

Αλλά το κακώς εννοούμενο "τσαμπουκά" του ημιμαθούς....δε θα τον ανεχτώ σε καμία περίπτωση, ειδικά από ανθρώπους που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για ό,τι γράφουν τη δεδομένη στιγμή.
Όταν επιλέγεις αλφάβητο, και κατόπιν ορθογραφία, και κάποιος άλλος σου κάνει μία -σωστή- παρατήρηση, δεν του πετάς ένα "I officially prefer -> άμα σ' αρέσει", έτσι για να "βγεις από πάνω".

Εδώ νομίζω ότι, μαζί με τον φίλο του, απλώς μετέφερε την κόντρα που είχε ξεκινήσει σε άλλες συζητήσεις -ή και στην ίδια, αν προσέξεις τα υπόλοιπα που γράψαμε.
Μετά μπήκαν και όλοι οι άλλοι και εγώ βγήκα, για άλλη μία φορά, ο insufferable know-it-all. Neutral

Επομένως, βλέπεις ότι δεν "πηδάω" από θέμα σε θέμα:
Προσωπικά νιώθω ότι έχω διακρίνει ένα pattern στην ανταλλαγή απόψεων που εσείς, όλοι οι υπόλοιποι, δε βλέπετε.

Ή επιλέγετε να μη βλέπετε, δεν ξέρω τί από τα δύο συμβαίνει. Smile

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 9:15 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


συμβαίνει αυτό που λέμε "για ψήλου πήδημα"

μήπως γίνεται να καθαριστεί εκείνο το τόπικ και να μεταφερθούν όλα σε εκείνο που άνοιξε ο mystery_orange? αν και αναγνωρίζω ότι είναι κάπως δύσκολο καθώς μερικοί έγραψαν στο ίδιο πόστ και όφφ-τόπικ και είδηση.

(απολογούμαι ότι τα γράφω όλα με ελληνικά επειδή βαριέμαι να αλλάζω γλώσσα)

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 9:26 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Argonaut
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Dec 16, 2007
199


slide έγραψε:
Προσωπικά νιώθω ότι έχω διακρίνει ένα pattern στην ανταλλαγή απόψεων που εσείς, όλοι οι υπόλοιποι, δε βλέπετε.


Χαχαχαχα! Μεσσιανικές δηλώσεις


Η γλώσσα μαζί με τις γραμματικές εμμονές και τις "ρίζες" τις ιστορικές γίνονται πολύ εύκολα παιχνιδάκια στα χέρια των εθνικιστών που πουλάνε πατριωτισμό και εθνική μαστούρα

     
 
       
Σαβ, 08 Ιαν 2011 9:33 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών


εν τω μεταξύ αυτοί συνήθως ξέρουν τα λιγότερα

     
 
       
Κυρ, 09 Ιαν 2011 8:18 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609
-Το συνηδητοποιείς οτι με αγνόησες παντελώς και απάντησες στον icsd08 πριν από 2 χρόνια.

edit:Παιδία σας παρακαλώ μην μιλήσετε θέλω να δω τι θα κάνει όταν δεν έρχεται ανιμέτωπη με flame.Δεδομένου οτι ως τώρα με αγνοεί πανηγυρικά νομίζω οτι θα έχει ενδιαφέρον.

     
 
       
Δευ, 25 Απρ 2011 8:24 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Mίας και αναφερθήκαμε σε κρίματα...

__ Το Ευαγγέλιο και η σύγχρονη γλώσσα

18.10.1998 έγραψε:
[...] Η λέξη κρίμα χρησιμοποιείται σήμερα με τη σημασία «ευθύνη για μια αδικία που γίνεται εις βάρος κάποιου» (στη φράση «το κρίμα στον λαιμό σου») και επίσης όταν θέλουμε να δηλώσουμε έμμεσα τη συμπάθεια, τη λύπη του ομιλητή για κάτι που συμβαίνει άδικα («κρίμα / τι κρίμα να πάνε χαμένες προσπάθειες τόσων ετών»).
Στην Κοινή του Ευαγγελίου, ωστόσο, βρίσκουμε τη λέξη με την αρχική σημασία της ως παραγώγου του ρήματος κρίνω· σημαίνει το αποτέλεσμα του κρίνω, την απόφαση και την πράξη του να κρίνει κανείς, την κρίση: «Ω βάθος πλούτου και σοφίας και γνώσεως Θεού. ως ανεξερεύνητα τα κρίματα αυτού και ανεξιχνίαστοι αι οδοί αυτού» (Επιστ. Ρωμ. 11:33) και «και είπεν ο Ιησούς· εις κρίμα εγώ εις τον κόσμον τούτον ήλθον, ίνα οι μη βλέποντες βλέπωσι και οι βλέποντες τυφλοί γένωνται».
Η σημερινή σημασία της λέξης προέρχεται από χρήσεις, όπως «οι κατεσθίοντες [για τους γραμματείς] τας οικίας των χηρών και προφάσει μακρά προσευχόμενοι· ούτοι λήψονται περισσότερον κρίμα».


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Παλιά θέματα εξεταστικής

από icsd19180
Συζήτηση: ΣΑΜΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Κυρ, 29 Αύγ 2021 6:37 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Θέματα κατατακτήριων στην πολιτισμική

Συζήτηση: τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Απαντήσεις: 0

Παρ, 08 Νοέ 2019 1:33 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Συμμετοχή σε διαγωνισμό video και Συμ...

Συζήτηση: Το στέκι της κουβέντας... Απαντήσεις: 7

Κυρ, 26 Νοέ 2017 8:30 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΣΥΡΟΣ: Σεμινάριο από το Κέντρο Ερευνώ...

από inertia
Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Κυρ, 22 Μάϊ 2016 1:54 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Παλαιότερα θέματα Κατατακτήριων εξετά...

από kotsos70
Συζήτηση: τμ. Μαθηματικών Απαντήσεις: 3

Παρ, 25 Σεπ 2015 11:54 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics