Το καινούργιο μεταπτυχιακό [το οποίο έχω την τύχη να παρακολουθώ] του πανεπιστημίου έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων αλλά και ενθυσιασμού. Στις αφημερίδες και τα περιοδικά συνεχώς εκδίδονται άρθρα αντιφατικά, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους καθενός και τις προσωπικές του εμπειρίες. θα ήθελα να ανοίξω ένα θέμα στο οποίο θα μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με το ρόλο της ομοιοπαθητικής στο Παν.Αιγαίου, καθώς και το τι δουλειά έχει να κάνει σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, τι είναι η ομοιοπαθητική κ.α.
Πιστεύω ότι ο κάθε φοιτητής αξίζει να έχει άποψη όσο το δυνατόν τεκμηριωμένη [θα προσπαθήσω και εγώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικός και επιστημονικός] για κάτι τόσο σημαντικό που συμαβαίνει στο πανεπιστήμιό του.
Προσκαλώ όποιον θέλει να μοιραστεί μαζί μας τους προβληματισμούς του πάνω στο θέμα και αν μπορώ να δώσω απαντήσεις θα το κάνω...
Λοιπόν, χαίρομαι ιδιαιτέρως για την τοποθέτησή σου φίλε, mailetis...
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο άνοιξα αυτό το θέμα στο ΜΥ, διότι φαίνεται ότι υπάρχουν πολύ θεμελιώδη ερωτήματα.
Για να απαντήσω στην ερώτησή σου : σπουδάζω στο πανεπιστήμιο Αιγαίου [όπως και εσύ φαντάζομαι] στο καινούργιο μεταπτυχιακό που έχει έδρα στη Σύρο. Το μεταπτυχιακό έχει θέμα : Ολιστικά θεραπευτικά συστήματα- Κλασσική Ομοιοπαθητική.
Όταν λέμε ολιστικά, αναφερόμαστε στην έννοια της ολότητας [αντιμετώπιση του ανθρωπίνου οργανισμού στο σύνολό του].
Η ομοιπαθητική είναι ένα θεραπευτικό σύστημα που συμπληρώνει την κλασσική ιατρική, αυτή που μάθαμε στο Πανεπιστήμιο [της Ιατρικής]. Οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού είμαστε όλοι ιατροί, πολλοί από εμάς δουλεύουνε σε ιατρεία ή και νοσοκομεία στην Αθήνα αλλά και όλη την ελλάδα...
μόνο στην Σύρο θα γινόταν ένα τέτοιο μεταπτυχιακό.
πάντως ο Δαρζέτας δεν μπορείς να πεις...
θυμάμαι όταν μας έκανε θεωρεία του design πρώτο εξάμηνο. από κει το έφερνε από δω το πήγαινε όλο για ιατρική και ομοιοπαθητική μας μιλούσε.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν ο danny αναφέρεται στον πρόεδρο του τμήματος ο οποίος έχει αποτελέσει κεντρική φυσιογνωμία για τη δημιουργία του μεταπτυχιακού. Ο Δαρζέντας είχε τα *** [να ρίξω και εγώ λίγο το επίπεδο για να επικοινωνήσουμε] να κάνει αυτό που δεν έκαναν τόσα χρόνια οι καθηγητές μας στις άλλες ιατρικές σχολές της ελλάδας, να ξεκινήσει μια επίσημη διδασκαλία για την ομοιοπαθητική- ο ίδιος όντας μηχανικός έχει δεχτεί επανελλημένως επίθεση για τη συγκεκριμένη κίνηση [ότι έρχονται οι μηχανικοί να διδάξουν τους γιατρούς κ.α.] , άσχετα αν δεν μας έχει κάνει ποτέ μάθημα ο Δαρζέντας- όλοι οι διδάσκοντες της ομοιοπαθητικής είναι ιατροί.
Τον βλέπεις τόσο παθιασμένο danny το Δαρζέντα γιατί είναι ένας άνθρωπος που έχει βρει επανελημένα λύση σε προβλήματα υγείας του μέσω της ομοιοπαθητικής [και δεν το κρύβει- αλλιώς δε θα έκανα μια τέτοια συζήτηση σε δημόσιο φόρουμ] και γι'αυτό διοχετεύει όλη του την ενέργεια σε αυτό το πράγμα το οποίο το πιστεύει, διακυνδυνεύοντας σε μεγάλο βάθμό και το κοινωνικό του πρόσωπο.
Θα ήθελα απλώς να κάνω μια θερμή, θερμότατη παράκληση: το θέμα να το κρατήσουμε σε ένα επίπεδο, προκειμένου να διατηρήσει το ενδιαφέρον του και να μην προσφεύγουμε σε προσωπικές προεκτάσεις τόσο ώστε να φτάσουμε σε σημείο να θίξουμε πρόσωπα. Απλώς για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις!!
Λοιπόν Hipisa, ακουμπάς ένα από τα ζεστά κομμάτια αυτής της συζήτησης, και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσα να σου συναψίσω όλα αυτά που θα μπορούσα να πω πάνω στο θέμα σε ένα post που θα μπορεί να το διαβάσει κάποιος...Θα εστιαστώ στα πολύ βασικά και θα προσπαθήσω να είμαι τεκμηριωμένος.
Κατ'αρχήν τα επίσημα στοιχεία :
Ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας έχει αναγνωρίσει την Ομοιοπαθητική σαν ένα θεραπευτικό σύστημα από το οποίο θεραπεύονται εκατομύρια άνθρωποι κάθε χρόνο [υπολογίζεται ότι το 2% σε Αμερική και Αγγλία και το 15% στην Ινδία θεραπεύονται με ομοιοπαθητική] Στην Αγγλία λειτουργούν 5 Οποιοπαθητικά νοσοκομεία που στηρίζονται με πόρους του κράτους.
Η Ευρωπαική Ένωση έχει αναγνωρίσει την Ομοιοπαθητική καθώς και το πρόβλημα που υπάρχει στην εκπαίδευσή της γενικότερα και έχει στείλει οδηγία σε κάθε κράτος να βρει λύση.
Ο Ιατρικός σύλλογος Αθηνών έχει μια θέση για Ομοιοπαθητικό ιατρό στο Συμβούλιο του.
Και θα σου δώσω και λίγα επιμέρους στοιχεία για την Ομοιοπαθητική στην ελλάδα, καθώς και τον καθηγητή μας το Γ.Βυθούλκα. [σχετικά με το πόσο χαίρει αποδοχής η ελλάδα από το εξωτερικό]
Στην ελλάδα λειτουργεί η Διεθνής Ακαδημία Οποιοπαθητικής στην Αλλόνησο όπου έρχονται ιατροί από όλον το κόσμο για να μάθουν ομοιοπαθητική. Είναι ίσως η μοναδική επιστήμη στην οποία έρχονται ξένοι [Γερμανοί , Ιάπωνες, Ιταλοί, Άγγλοι κτλ] για να εκπαιδευτούν στην ελλάδα.[αν κάνω λάθος διορθώστε με]
Ο Γ.Βυθούλκας έχει γράψει βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 22 γλώσσες και έχει προσφέρει ιδέες οι οποίες θα είναι χρήσιμες όχι μόνο για την ομοιοπαθητική αλλά και για την κλασσική ιατρική. Έχει βραβευτεί από τη Σουηδική ακαδημία με το Right Livelihood Award ή αλλιώς Alternative Nobel Prize [μεταξύ άλλων διακρίσεων]
Αυτά όλα καλά, το βασικό πρόβλημα της ομοιοπαθητικής είναι η επιστημονική της [στατιστική] τεκμηρίωση. Λύση σε αυτό το πρόβλημα υπάρχει η ελπίδα να δωθεί και μέσα από το Μεταπτυχιακό στη Σύρο.
παρόλα αυτά πάντως νομίζω ότι επικρατεί ένα κλήμα ψυχρού πολέμου μεταξύ ιατρών που είναι υπέρ τη ομοιοπαθητικής και εκείνων που είναι κατά. αυτό δεν το λέω επειδή κάτι ξέρω αλλά κάπως έτσι έχω δει να αντιμετωπίζεται η κατάσταση από τους λίγους γιατρούς που ξέρω