Φίλε Mystery Orange δεν φαίνεσαι καθόλου μακάκας κάθε άλλο, εγώ χαίρομαι που το συζητάμε έστω και από τη βάση της πλήρους αμφισβήτησης, φαίνεσαι άνθρωπος που σκέφτεται. Μην ανησυχείς, το μεταπτυχιακό δε πάει στα σκουπίδια, αν ήταν όλα τόσο απλά η ιστορία με την ομοιοπαθητική θα είναι λήξει χρόνια τώρα. Τώρα είμαι στο νοσοκομείο και δεν έχω τη βιβλιογραφία μου [!], όταν πάω σπίτι θα σου απαντήσω αναλύτικά στα ερωτήματα που έθεσες.
Ζητώ συγγνώμη αλλά το post θα είναι αναγκαστικά μεγάλο- όποιος έχει υπομονή...Mystery Orange διαβασα προσεκτικά αυτά που έγραψες, δε ζητάω τίποτα λιγότερο από εσένα.
Παράθεση:“Κάθε οργανισμός έχει κάτι που λέγεται "ζωτική δύναμη".Τι είναι αυτή η ζωτική δε ξέρουμε ακριβώς.Ορισμό δε βρήκα.”
Έχεις δίκιο να απορείς – η έννοια της ζωτικής δύναμης είναι κατάλιπο παλαιών αιώνων. Δημιουργήθηκε στην προσπάθεια κάποιων ιατρών της εποχής να ερμηνεύσουν φαινόμενα όπως τι γίνεται όταν πεθαίνεις, ή γιατί όταν κουραζεσαι πολύ αρρωσταίνεις κτλ. Είναι αδόκιμος και μη επιστημονικός όρος και πιστεύω ότι θα πρέπει να βγει από τα βιβλία ομοιοπαθητικής. Ο Χανεμαν [πατέρας της ομοιοπαθητικής] είπε πολλές κοτσάνες όπως “η ιλαρά μεταδίδεται με μαγνητισμό” αλλά δε πρέπει να κολλάμε εκεί, γιατί χάνουμε τα καλά που έλεγε. Άλλωστε οι επιστήμονες ιατροί στην εποχή του θεραπεύαν με αφαιμάξεις...
Παράθεση:“Οταν μια ουσιά διαπιστωθεί οτι σε οποιαδήποτε ποσότητα προκαλεί τα συμπτώματα αυτά η απόδειξη ονομάζεται πλήρης.Ο καφές για παράδειγμα έχει αποδειχτεί οτι προκαλεί αυπνία. Αρα για τα προβλήματα της αυπνίας θα μπορούσε να χορηγηθεί καφές σαν φάρμακο.”
Αυτό είναι λάθος σαν σκέψη – δε ξέρω που το βρήκες – ο καφές δε χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική, αλλά αντενδείκνυται στις περισσότερες θεραπείες. Υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν αυπνίες όταν δίνονται επαναλλαμβανόμενα σε υγιείς οργανισμούς που είναι ευαίσθητοι στη συγκεκριμένη ουσία[διαδικασία proving]. Κάποιο από αυτά μπορεί να βοηθήσει έναν ανθρωπο που πάσχει από αυπνίες. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, φαίνεται στην πράξη [1]
Παράθεση:“Μάλλον θα έχει DDR3 ή κάτι τέτοιο.Αν γίνεται είναι επίσης άγνωστο αλλά δε βαριέσαι.”
Δε βαριέμαι και το έψαξα, είναι πολύ πολύ γνωστό. Έχει φανεί από καιρό ότι οι ιδιότητες του νερού αλάζουν πιο εύκολα καθώς αλλάζει η δομή του και όχι τόσο η σύνθεσή του. Το νερό φτιάχνει συσσωματώματα [clusters] καθώς και γεωμετρικά σχήματα που χαρακτηρίζονται από διατήρηση του σχήματος σε διαφορετική κλίμακα- μια έννοια που εσείς οι πληροφορικάριοι θα πρέπει να τη γνωρίζεται καλύτερα από εμάς [μιλάω φυσικά για τα fractals]. Αφού λοιπόν το νερό όταν ταρακουνιέται δημιουργεί clusters and fractals και αφού αυτά αλλάζουν τις βιοχημικές του ιδιότητες και αφού η ουσία που θα βάζω ως βάση θα μου δημιουργήσει διαφορετικά clusters and fractals μπορεί να ισχυριστεί κάποιος λογικά ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι απλώς νεράκι, παρόλο που παίζουν με υπερ-διαλύματα [3] [4]. Έτσι μπορείς να καταλάβεις γιατί τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι τόσο ευαίσθητα στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στον ήλιο κτλ. Το επιχείρημα της υπερ-διάλυσης είναι παλιό, από τότε που βρήκαν τον αριθμό Avogadro. Τότε ισχυρίστηκαν ότι θα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι placebo γιατί λόγω του αριθμού Avogadro δεν δύναται σε τέτοιες συγκεντρώσεις να περιέχουν ούτε ένα μόριο διαλυμένης ουσίας. Το επιχείρημα αυτό έχει πλέον καταριφθεί.
Παράθεση:“Το αν βέβαια μπορείς να φιτάξεις με μια σταγόνα βότκα και ένα βαρέλι νερό μια νταμιτζάνα από διάλυμμα με το οποίο θα μπορείς να μεθάς εξίσου καλά παραμένει άγνωστο προς μεγάλη αγωνία των μπεκρήδων ανά τον κόσμο”
Σορρυ , αλλά εδώ κύριε πορτοκάλι δείχνεις ότι δεν έχεις καταλάβει τι είναι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα και με ποια λογική παρασκευάζονται. Προφανώς και δεν γίνεται να μεθύσεις με μια σταγόνα αλκοολ και ούτε η θεωρία ισχυρίζεται κάτι τέτοιο- ακόμη και αν υπήρχε δυναμοποιημένο φάρμακο αιθανόλης [αλκοόλ] οι ιδιότητές του θα ήταν εντελώς διαφορετικές και θα τις γνωρίζαμε μόνο μέσω της διαδικασίας του proving. Επίσης είναι γνωστό ότι διαφορετικές συγκεντρώσεις της ίδιας ουσιάς προκαλούν διαφορετική [όχι ανάλογη- προσοχή εδώ γιατί μιλάμε για ένα φαινόμενο μη-γραμμικό] απάντηση από τον οργανισμό. Είναι το γνωστό φαινόμενο της hormesis [2].
Παράθεση:“Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνείουν ξεκάθαρα την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής.Υπαρχουν κάτι σημάδια αλλά αυτά εξηγούνται και με το placebo” .
Παραθέτω ένα απόσπασμα από το άρθρο- σόρρυ που δεν το μεταφράζω- αν θέλει κάποιος το κάνω:
Παράθεση:
n addition to this body of clinical evidence, an independent group of physicians and scientists evaluated clinical research prior to October, 1995 [12]. They reviewed 186 studies, 89 of which met their pre-defined criteria for their meta-analysis. They found that on average patients given a homeopathic medicine were 2.45 times more likely to have experienced a clinically beneficial effect. When reviewing only the highest quality studies and when adjusting for publication bias, the researchers found that subjects given a homeopathic medicine were still 1.86 times more likely to experience improved health as compared with those given a placebo. The researchers have also noted that it is extremely common in conventional medical research for more rigorous trials to yield less positive results than less rigorous trials.[5]
Αυτό είναι δημοσιευμένο στο Lancet ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά. Αντίθετα, στις πηγές που εσύ αναζήτησες [σορρυ αλλά πρόχειρα εμφανώς] στηρίζονται σε ένα άρθρο του Nature το οποίο χρησιμοποιώντας δικά του κριτήρια για την ποιότητα των μελετών και με ένα πιο αυστηρό publication bias κατέβασε τη συσχέτιση ακόμη πιο χαμηλά ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι στατιστικώς σημαντική. Μια απορία : πως αξιολογούν το publication bias, αφού όποτε βγαίνει μια καλή μελέτη για την ομοιοπαθητική τα μεγάλα περιοδικά αρνούνται να τη δημοσιεύσουν- και άρα αναγκαστικά η μελέτη θα δημοσιευτεί σε κάποιο μικρό περιοδικό που στηρίζει την ομοιοπαθητική.... ;
Παράθεση:“Σημαίνει όμως επίσης οτι είναι καθαρά υποκειμενικό για τον έναν ή τον άλλο γιατρό τι θα χορηγήσει.”
Το ίδιο δηλαδή που συμβαίνει και στην κλασσική ιατρική: πήγαινε σε 10 γιατρούς και θα έχεις 10 διαφορετικές προσεγγίσεις. 10 χειρουργοί θα κάνουν την “ίδια” επέμβαση με 10 διαφορετικούς τρόπους. Γιατί δυστυχώς, η ιατρική είναι τέχνη. Παντού φυσικά [και στην ομοιοπαθητική] υπάρχουν κανόνες.
1.Taylor MA, Reilly D, Llewellyn-Jones RH, et al. Randomised controlled trial of homoeopathy versus placebo in perennial allergic rhinitis with overview of four trial series, BMJ 321:471-476, 2000.
2.Stebbing A. Hormesis: The stimulation of growth by low levels of inhibitors, Sci Total Environ 22: 213-34, 1982.
3.Oberbaum M, Cambar J. Hormesis: Dose dependent reverse effects of low and very low doses, in Endler PC, Schulte J (eds), Ultra High Dilutions, Dordrecht: Kluwer Academic, 1994.
4.Eskinazi, D. Homeopathy re-revisited: Is homeopathy compatible with biomedical observations?, Arch Intern Med, 159, 1981-7, 1999
5.Linde K, Clausius N, Ramirez G, et al. Are the clinical effects of homoeopathy placebo effects? A meta-analysis of placebo-controlled trials, Lancet 350:834-843, 1997.
Παρακολουθώ καιρό την τροπή της συζήτησης χώρίς να έχω απαντήσει, για τον πολύ απλό λόγο οτι δεν έχω να πω κάτι καταλυτικό...Επίσης παρατηρώ πως η κουβέντα πήρε έναν πιο ακαδημαϊκό τόνο...μετά ειδικά και από την παράθεση άρθρων από έκγριτα επιστημονικά περιοδικά όπως το British Medical Journal (BMJ) το οποίο και εκτιμώ προσωπικά. 'Ισως να έχει ενδιαφέρον για αρκετούς που παρακολουθούν την ενότητα, όπως και για μένα...Αλλά σίγουρα πολλοί θα έχουν είτε μπερδευτεί είτε δεν έχουν την υπομονή να εντρυφήσουν στο θέμα τόσο διεξοδικά. Γι'αυτό μέσα από όλη τη συζήτηση ως ημιμαθής του αντικειμένου θα πω δυο λόγια που ίσως βρουν αποδέκτες και σε μια άλλη μερίδα των αναγνωστών.
Ένας βασικός λόγος που βλέπω ευνοϊκά την Ομοιοπαθητική είναι κατ'αρχήν η ρομαντική της διάσταση...αν μπορεί να ειπωθεί τόσο απλά. Δηλαδή "παλεύει" σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχούν τα μεγάλα κεφάλαια της κλασσικής φαρμακοβιομηχανίας...
Μετά, και για να μπω λίγο σε ο,τι λέτε τον τελευταίο καιρό, εκτιμώ τη δυνατότητα που έχει η Ομοιοπαθητική να θεραπεύει συγκεκριμένες ασθένειες και με τις λιγότερες ή και καθόλου παρενέργειες...
Αλλά αυτό που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι το εξής: Η κλασσική Ιατρική δίνει φάρμακα για ασθένειες με περιορισμένες επιλογές. Δηλαδή όσοι είναι στο χώρο της Ιατρικής θα έχουν καταλάβει πως κάποια σκευάσματα έχουν πάρει τη μορφή "πανάκειας" ανεξαρτήτως παρενεργειών...Κι αυτό που αναφέρω το θεωρώ τραγικό! Ακόμα χειρότερο..το θεωρώ επιστημονικό Μεσαίωνα! Και θα δώσω ένα απλό παράδειγμα: ΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΗ...(βλέπε κορτιζόνη και τα ανάλογά της) δίνονται σχεδόν παντού! Στο Άσθμα, σε Ρευματικές Παθήσεις, Αλλεργίες, Νοσήματα του Αιματος και πάρα πολλά άλλα! Εδώ θα βάλω ένα "ΚΑΤΗΓΟΡΩ" λοιπόν...και δε θα πω κάτι παραπάνω..αναμένω παραγωγικά σχόλια...
Βασικά οκ, απλά αν είναι να αρχίσουμε να τα χώνουμε στην κλασσική ιατρική υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να πούμε... Απλά δε θα ήθελα να φανεί ότι προσπαθούμε να περάσουμε γραμμή "πάμε τώρα όλοι στην ομοιοπαθητική γιατί η κλασσική ιατρική είναι μακακία" γιατί δεν πιστεύω ότι είναι έτσι τα πράγματα. Αν η ομοιοπαθητική ήταν μούφα καλύτερα να την παρατάγαμε και ας αρκεστούμε σε ότι μπορεί να προσφέρει η κλασσική ιατρική, ως εκεί που μπορεί να φτάσει - με τις επιπλοκές τις, τις παρενέργειες των φαρμάκων [που βοηθάνε πολύ κόσμο παρόλα αυτά] , το μηχανιστικό τρόπο σκέψης κτλ.
Η ομοιοπαθητική δεν είναι εναλλακτική λύση. Είναι ένα σύστημα που συμπληρώνει και βοηθάει την ιατρική να λύνει κάποια προβλήματα στα οποία έρχεται σε αδιέξοδο.
Το ΚΑΤΗΓΟΡΩ μου είναι γενικότερο για την πορεία της σύγχρονης Ιατρικής...Η Ομοιοπαθητική λειτούργησε ως εφαλτήριο για να εκφράσσω προσωπικές απόψεις κι επίσης να δώσω το στίγμα της διαφοροποίησης σε όλους όσους προσκυνούν αυθεντίες και προσκολλώνται στη συντήρηση της κάθε εποχής...
Δυστυχώς η στενομυαλιά είναι έκδηλη στον Ελληνικό Ιατρικό χώρο...το έχω βιώσει, το βλέπω καθημερινά και το έχω απορρίψει...
Δεν πιστεύω πως η Ομοιοπαθητική κάνει "θαύματα" αλλά τουλάχιστον έχει μια διαφορετική φιλοσοφία, έρχεται να πει κάτι άλλο, έστω και συμπληρωματικό...
Σκοπός των λεγόμενών μου είναι να κεντρίσω το μέσο άνθρωπο που διαβάζει το θέμα και να προβληματιστεί σε μια φιλοσοφική βάση: Μήπως πρέπει να είμαστε κάπως πιο ανοιχτοί; Μήπως η Υγεία είναι κάτι αρκετά σοβαρό για να δογματίζουμε;
Παραθέτω μια δημοσίευση που υπέπεσε στην αντίληψη μου:
Παράθεση:
Επιστολή διαμαρτυρίας καθηγητών Ιατρικής Σχολής σχετικά με το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική»
Θεσσαλονίκη 30 Ιουλίου 2007
Εξοχότατη κυρία Υπουργέ του ΥΠΕΠΘ,
Πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας η απόφαση του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ, αριθμ. 91178/Β7 (8), δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ 1912, τ. Δεύτερο, 29.12.2006, με την οποίαν ενεκρίθη, από το ακαδ. έτος 2007-2008, η λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική».
Όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, η προαναφερθείσα απόφαση του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ πάσχει πολλαπλώς από έλλειψη νομιμότητος, ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται ότι διάφορα άρθρα της απόφασης αυτής βασίζονται σε εμφανέστατη παρερμηνεία διατάξεων του Ν 2083/92, με τον οποίον ρυθμίζονται, εκτός των άλλων, και τα αφορώντα στα ΠΜΣ. Για τους λόγους αυτούς, οι υπογράφοντες, μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιατροί του Ε.Σ.Υ., θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ πρέπει να ανακληθεί αμέσως.
I. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
I.A. Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (ΤΜΣΠΣ) είναι ένα Τμήμα Μηχανικών, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την Ιατρική Επιστήμη. Περαιτέρω είναι προφανέστατο ότι οποιαδήποτε «Θεραπευτικά Συστήματα» δεν είναι δυνατόν να διδαχθούν από Τμήμα Μηχανικών, αλλά μόνον από μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών της χώρας μας, διότι διδασκαλία θεραπευτικών μεθόδων από μη ιατρούς είναι δυνατόν να έχει βαριές συνέπειες στην υγεία του Ελληνικού λαού, η οποία προστατεύεται με το άρθρο 5, παρ. 5 του ισχύοντος Συντάγματος.
Επί τη βάσει ποίας λογικής θεσμοθετήθηκε η λειτουργία ΠΜΣ σε «Θεραπευτικά Συστήματα» από Τμήμα Μηχανικών;
I.B. Η «Κλασσική Ομοιοπαθητική» - η οποία αποτελεί, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα της προαναφερθείσης απόφασης του κ. Υφυπουργού, το κύριο αντικείμενο του ΠΜΣ, δεν είναι μέθοδος ανεγνωρισμένη από οποιαδήποτε Ιατρική Σχολή της χώρας.
Ζητήθηκε η γνώμη των Ιατρικών Σχολών, εάν είναι δυνατόν να διδαχθούν διάφορα «θεραπευτικά συστήματα» και η «Κλασσική Ομοιοπαθητική» από Τμήμα Μηχανικών;
I.Γ. Ερωτήθηκε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος – το μόνο αρμόδιο όργανο να εισηγείται εν προκειμένω- εάν είναι δυνατόν να διδάσκονται επί ακαδημαϊκού μάλιστα επιπέδου «θεραπευτικά συστήματα» από Τμήμα Μηχανικών;
Ι.Δ. Για να παρακολουθήσει κάποιος ΠΜΣ –με σκοπό να εξειδικευθεί σε κάποιο γνωστικό αντικείμενο- πρέπει να έχει παρακολουθήσει το εγκύκλιο πρόγραμμα σπουδών στο αντίστοιχο συναφές Τμήμα ή Σχολή Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.). Η «Κλασσική Ομοιοπαθητική», όμως, δεν διδάσκεται στην Ελλάδα σε οποιοδήποτε Α.Ε.Ι. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να θεσμοθετείται ΠΜΣ για γνωστικό αντικείμενο, το οποίο δεν υπάρχει σε προπτυχιακό επίπεδο σε οποιαδήποτε Σχολή ή Τμήμα Α.Ε.Ι. στην Ελλάδα!
I.E. Ποια θα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατεχόντων τον τίτλο Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στο αντικείμενο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική»; Θα μπορούν οι κάτοχοι του Διπλώματος αυτού να ασκούν νομοτύπως, εκτός από την «Κλασσική Ομοιοπαθητική» και τις μεθόδους των «Ολιστικών θεραπευτικών Συστημάτων» -που αποτελεί επίσης αντικείμενο του ΠΜΣ- όπως π.χ. την κλασική Κινεζική Ιατρική, το βελονισμό, την ayurveda, το qi gong, το Reiki, την θεραπεία με διαλογισμό, την χειροπρακτική, τη μουσικοθεραπεία, την ενεργειακή θεραπεία εξʼ αποστάσεως ή ενεργειακή θεραπεία «με επίθεση των χειρών»;
Περαιτέρω, οι Οδοντίατροι, οι οποίοι θα λάβουν το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, θʼ ασκούν νομίμως μόνον την Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική ή όλα τα προαναφερθέντα «Ολιστικά Θεραπευτικά Συστήματα»;
Ι.ΣΤ. Ποιες θα είναι οι δυνατότητες των ιατρών ή Οδοντιάτρων, οι οποίοι θʼαποκτήσουν το Διδακτορικό Δίπλωμα στο αντικείμενο «Θεωρία, Σχεδίαση και Εφαρμογή Πολύπλοκων Συστημάτων»; Θα μπορούν να καταλάβουν θέσεις ΔΕΠ σε Ιατρικές και Οδοντιατρικές Σχολές ή στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων;
ΙΙ. ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
ΙΙ.Α. Στο άρθρο 10, παρ. 2 του Ν 2083/92, το οποίο επικαλείται η προαναφερθείσα απόφαση 91178/Β7 (8) του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ, αναγράφεται ότι τα ΠΜΣ πρέπει νʼ αναφέρονται σε συγγενείς ειδικότητες με εκείνες του Τμήματος ή της Σχολής, η οποία οργανώνει και λειτουργεί το συγκεκριμένο ΠΜΣ. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 1β, του Ν 2083/92 την ευθύνη για την οργάνωση του ΠΜΣ την έχει το Τμήμα του Α.Ε.Ι., το οποίο καλύπτει το αντίστοιχο επιστημονικό θέμα του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Όμως, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, το οποίο θα λειτουργήσει το εν λόγω ΠΜΣ, ουδεμία συνάφεια ή σχέση έχει με το γνωστικό αντικείμενο του συγκεκριμένου ΠΜΣ, «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασική Ομοιοπαθητική». Ο ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν γίνονται δεκτοί για την απόκτηση του συζητούμενου Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης πτυχιούχοι του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, το οποίο οργανώνει και λειτουργεί το ΠΜΣ !
Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 2α του Ν 2083/92 «εξετάζονται με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια το αντικείμενο και ο σκοπός του προγράμματος, το είδος των μεταπτυχιακών τίτλων που απονέμονται και οι κατηγορίες των πτυχιούχων που γίνονται δεκτές. Από τα προαναφερθέντα όμως στις ενότητες Ι.Α., Ι.Β., Ι.Ε.και Ι.ΣΤ. του παρόντος ουδόλως εξετάσθηκαν οι όροι που αναφέρονται στο άρθρο της παραγράφου αυτής, προκειμένου να θεσμοθετηθεί αυτό το ΠΜΣ!
II.B. Η απόφαση 91178/Β7(8) του Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ επικαλείται το άρθρο 10, παρ.3 του Ν 2083/92 σύμφωνα με το οποίο η οργάνωση και η λειτουργία του ΠΜΣ είναι δυνατόν να γίνει με τη συνεργασία του αυτού ή άλλου Α.Ε.Ι.
Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση ουδεμία συνεργασία με άλλο Α.Ε.Ι. αναφέρεται. Αντίθετα, μάλιστα, προς τον αμέσως προαναφερθέντα Νόμο (άρθρο 10, παρ.3), προβλέπεται αορίστως συνεργασία με «σχετικούς φορείς και χώρους εφαρμογής των εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων», οι οποίοι δεν κατονομάζονται και οι οποίοι, προφανώς, ως τοιούτοι ουδεμία σχέση έχουν προς την απαίτηση του σχετικού Νόμου, να είναι δηλαδή φορείς Α.Ε.Ι.
ΙΙ.Γ. Σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης ίδρυσης του συζητούμενου ΠΜΣ, «για την υλοποίηση αυτού του ΠΜΣ θα απασχολούνται μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Α.Ε.Ι. και διδάσκοντες βάσει του Π.Δ. 407/1980». Όπως, όμως, προαναφέρθηκε, το Τμήμα Μηχανικών του Αιγαίου ουδεμία συνάφεια έχει με το γνωστικό αντικείμενο των ολιστικών, εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων και της Κλασσικής Ομοιοπαθητικής. Παρομοίως, το ΔΕΠ του ίδιου Τμήματος ουδεμία σχέση έχει με «θεραπευτικά συστήματα», τα οποία και αποτελούν την ουσία του ΠΜΣ.
Περαιτέρω, τόσο το Π.Δ. 407/80 όσο και το άρθρο 12, παρ. 3 του Ν 2083/92, στα οποία αναφέρεται το άρθρο 8 της απόφασης του Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ ορίζουν ότι οι διδάσκοντες θα πρέπει να κατέχουν διδακτορικό Δίπλωμα και να έχουν υψηλής ποιότητος ερευνητικό έργο στο σχετικό γνωστικό αντικείμενο. Όμως, δεν υπάρχουν διδάσκοντες, οι οποίοι να προέρχονται «από σχετικούς φορείς και χώρους εφαρμογής εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων» -σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ- οι οποίοι να κατέχουν Διδακτορικό Δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο αυτού του ΠΜΣ.
ΙΙ. Δ. Σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4α, του Ν 2083/92, θα πρέπει μέλος ΔΕΠ να επιβλέπει κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή. Επίσης, για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 4β, η εξέταση στα προβλεπόμενα μαθήματα και στις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι ούτε στο Τμήμα Μηχανικών του Παν/μίου του Αιγαίου ούτε σε άλλο Α.Ε.Ι. υπάρχει μέλος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο συναφές με εκείνο του συζητούμενου ΠΜΣ, «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική», ποια μέλη ΔΕΠ θα παρακολουθούν και θα εξετάζουν αυτούς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές;
Άρα, τα σχετικά αιτήματα του Νόμου 2083/92, όπως αυτά περιγράφονται στα προαναφερθέντα άρθρα, δεν πληρούνται.
ΙΙ.Ε. Στο άρθρο 9 της σχετικής απόφασης 91178/Β7 (8) του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ αναγράφεται ότι «Για τη λειτουργία του ΠΜΣ οι κτιριακές εγκαταστάσεις, τα εργαστήρια και ο υλικο-τεχνικός εξοπλισμός του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου καθώς και διαφόρων χώρων εφαρμογής των εναλλακτικών θεραπευτικών συστημάτων όπως η Διεθνής Ακαδημία Κλασικής Ομοιοπαθητικής στην Αλόννησο στην οποία θα πραγματοποιείται και Εργαστηριακή εξάσκηση, και Ομοιοπαθητικών Κέντρων και Ιατρείων στα οποία ασκείται η Κλασσική Ομοιοπαθητική από ιατρούς μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής».
Το προαναφερθέν άρθρο 9 της συζητούμενης απόφασης του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ είναι πολύ αποκαλυπτικό. Μας πληροφορεί ότι εκτός από το Τμήμα Μηχανικών (πότε απέκτησε το Τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου την κατάλληλη υποδομή για την υποστήριξη ΠΜΣ στα «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα»;) θα χρησιμοποιηθούν και οι εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ακαδημίας Ομοιοπαθητικής και ακόμη και ιδιωτικά ιατρεία Ελλήνων Ομοιοπαθητικών ιατρών!
Εν προκειμένω, ερωτάται ο κ. Υφυπουργός ΥΠΕΠΘ από ποίο Νόμο προβλέπεται η υποστήριξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών από ιδιωτικούς φορείς και –το πλέον εντυπωσιακό- η υποστήριξη ακόμη από ιδιωτικά ιατρεία; Aντίθετα προς τα αναγραφόμενα στο προαναφερθέν άρθρο 9 της απόφασης του κ. Υφυπυργού ΥΠΕΠΘ, στο άρθρο 10, παρ. 1, του Ν 2083/92 απαιτείται όπως τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα «πληρούν προϋποθέσεις που εγγυώνται υψηλό επίπεδο σπουδών».
Πώς πληρούται αυτό το αίτημα του νόμου –για υψηλό επίπεδο σπουδών- όταν η Διεθνής Ακαδημία Ομοιοπαθητικής διευθύνεται από μη ιατρό και μη πτυχιούχο Α.Ε.Ι. και η άσκηση σε ιδιωτικά ιατρεία πραγματοποιείται από ιατρούς, οι οποίοι δεν κατέχουν Διδακτορικό Δίπλωμα;
ΙΙ.ΙΣΤ. Σύμφωνα με το άρθρο 11, παρ. 2, εδ. στ. Του Ν 2083/92, ο Υπουργός ΥΠΕΠΘ ασκεί ουσιαστικό έλεγχο στην απόφαση της Συγκλήτου του ΑΕΙ σχετικά με τις δυνατότητες σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος.
Όπως όμως αποδείχθηκε προηγουμένως, δεν πληρούνται τα αιτήματα του νόμου για τη λειτουργία του ΠΜΣ με αντικείμενο «Ολιστικά Εναλλακτικά Θεραπευτικά Συστήματα-Κλασσική Ομοιοπαθητική», διότι:
α) Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Του Αιγαίου δεν έχει συναφές γνωστικό αντικείμενο προς το ΠΜΣ που επέλεξε να θεσμοθετήσει
β) η διδασκαλία «Θεραπευτικών Συστημάτων» δεν είναι δυνατόν να διδάσκεται εκτός των Ιατρικών Σχολών
γ) δεν υπάρχει Τμήμα ή Σχολή Α.Ε.Ι. με συναφές γνωστικό αντικείμενο, ώστε να υπάρξει συνεργασία
δ) δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ με συναφές γνωστικό αντικείμενο προς εκείνο του συζητούμενου ΠΜΣ για να διδάξουν, παρακολουθήσουν και εξετάσουν τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ε) οι προβλεπόμενοι, από την απόφαση 91178/Β7 (8) του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ, χώροι άσκησης των μεταπτυχιακών φοιτητών ουδόλως πληρούν τα αιτήματα του Νόμου 2083/92 (άρθρο 10, παρ. 1) για υψηλό επίπεδο σπουδών.
Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους,
Ποιούμεθα έκκληση εις Υμάς, κα αξιότιμε Υπουργέ του ΥΠΕΠΘ, όπως συμμορφούμενη προς την ισχύουσα νομοθεσία ΑΚΥΡΩΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ την απόφαση 91178/β7 (8) του κ. Υφυπουργού ΥΠΕΠΘ, ως ευθέως αντικείμενη προς το Σύνταγμα και τους σχετικούς Νόμους του Κράτους!
Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
Οι υπογράφοντες
Κ. Καρακατσάνης, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
Πολύ ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση και Unicorn ευχαριστώ που τη βρήκες. Μας μίλησε για αυτήν ο Δαρζέντας και αν δεν κάνω λάθος έστειλε μια απάντηση 12 σελίδες στο υπουργείο. Βασικά φαίνεται έντονα πόσο πολύ έχουν εκτεθεί όλοι όσοι έχουν ανακατευτεί στη φάση με το μεταπτυχιακό και ιδιαίτερα τα μέλη του πανεπιστημίου Αιγαίου. Μάλλον το είχαν ψάξει αρκετά πριν ξεκινήσουν την ιστορία με το μεταπτυχιακό και δε νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστικό θέμα μη νομιμότητας. [πχ αυτό που λέει με τα μέλη ΔΕΠ είναι λάθος - επίσης η άσκηση στα ιατρεία θα γίνει μέσω της ελληνικής Ομοιοπαθητικής εταιρίας οπότε δε παίζει ιδιωτικός φορές κτλ] Να πω την αλήθεια μου δε τα έχω ψάξει πολύ από μόνος μου, απλώς εμπιστεύομαι την εγγυρότητα του Πανεπιστημίου.
#$ Τι ζόρι τραβάνε στη θεσσαλονίκη; Αφού υπάρχει σχολή ομοιοπαθητικής στη συμπροτεύουσα και πολλοί ιατροί μαθαίνουν το "θεραπευτικό σύστημα" εκεί. Τους χάλασε να γίνουν τα πράγματα λίγο πιο επίσημα;[βασικά ναι- γιατί θέλουν την ομοιοπαθητική να διδάσκεται νύχτα στο κρυφό σχολειό για να μπορούν να λένε ότι είναι μάγια και βουντού]
Επίσης αν δε κάνω λάθος δημοσιεύτηκε στο βήμα την Κυριακή άλλο ένα άρθρο που τα χώνει στην ομοιοπαθητική [δεν το έχω διαβάσει] αν το βρει κανείς να τα βάλουμε δίπλα δίπλα να κάνουν παρέα.
ΥΓ: Τώρα είδα την πηγή σου!!!!!! Καλά, αυτοί οι χριστιανοί έχουν μεγάλο άχτι με την ομοιοπαθητική και δεν ξέρω γιατι...Βασικά η "Αλλη Όψις " θεωρεί την ομοιοπαθητική αίρεση [νομίζω ότι έχουν πρόβλημα με τη ζωτική δύναμη] είχα διαβάσει ένα αρθράκι τους.
Δεν γνώριζα κάτι για την οργάνωση "Άλλη Όψις ", επικεντρώθηκα στην επιστολή μόνο.
Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι οι υπογράφοντες της επιστολής, ως προς τις ιδιότητες τους και όχι προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς και το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται η επιστολή.
Ένα ερώτημα που έχω είναι μήπως οποιαδήποτε κίνηση από το Υπουργείο Παιδείας αναβλήθηκε λόγω των εκλογών που ακολούθησαν?
Σε τι κατάσταση θεωρείται ότι βρίσκεται αυτή την στιγμή το ΜΠΣ. μας από νομικής πλευράς? Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος του Τμήματός μας βγήκε στο "Κ" και μίλησε για μια κίνηση που θα μπορούσε να είναι παράνομη.
Δεν θα έμπαιναν στον κόπο να δημιουργήσουν ένα ΜΠΣ το οποίο θα κρινόταν παράνομο και θα έκλεινε αμέσως. Το γεγονός ότι λειτουργεί ακόμα δείχνει είτε ότι από νομικής πλευράς όλα είναι εντάξει, είτε απλά ότι δεν ενημερωνόμαστε σωστά και εκκρεμεί κάποια απόφαση.
Αν κάποιος έχει περισσότερες πληροφορίες ας τις παραθέσει και ας μας ενημερώσει.
Η συζήτηση λαμβάνει ομολογουμένως ενδιαφέρουσα τροπή...Δε θέλω να φανώ δηκτικός, αλλά να καγχάσω μόνο μπορώ διαβάζοντας τι καταθέτουν καθηγητές του Α.Π.Θ.!
'Ολοι γνωρίζουν ότι περί Ομοιοπαθητικής γίνονται κάποια σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη...Επίσης προσωπικά γνωρίζω τρία άτομα, τέκνα επιφανών ιατρών από Βόρεια Ελλάδα που έχουν έτοιμο Ομοιοπαθητικό Ιατρείο και εξασκούν το επάγγελμα αφού συμμετέχουν παράλληλα στα εν λόγω σεμινάρια. Δεν πιστεύω στα υγιή και αθώα κίνητρα κανενός μέσα από τον ιατρικό χώρο...πλην ίσως 5 περιπτώσεων...Προσωπική μου άποψη αυτή...
Πάλι θα φανώ μεμψίμοιρος..αλλά στον Ελληνικό Ιατρικό χώρο οι περισσότεροι θέλουν να ΓΙΝΟΥΝ κάτι, αντί να ΚΑΝΟΥΝ κάτι...Και εξηγούμαι: Στο εξωτερικό και μάλιστα στην κοντινή μας Ευρώπη υπάρχουν έδρες Ομοιοπαθητικής (ως γνωστόν), ακόμα και νοσοκομεία που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό...Στην Ελλάδα τι συμβαίνει;; Στην Ελλάδα απλά έχουν μια "κλίση" για δικομανία και αλληλοκατηγορίες...
Κύριοι του Α.Π.Θ. αντί να καταναλώνετε μελάνι και να εξαπολύετε μύδρους δεν προσπαθείτε να μαζέψετε τον άξιο κόσμο της Ομοιοπαθητικής στη Θεσσαλονίκη να "στήσετε" μια ωραία έδρα και να γίνετε και πρωτοπόροι; Αν δε σας αρέσει η Ομοιοπαθητική μην την αναγνωρίζετε δεν πειράζει...την έχει αναγνωρίσει ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος...Α! Και κάτι ακόμα...Μιας και είστε Μακεδόνες....ελπίζω να έχετε τον ίδιο ζήλο και με το ζήτημα των Σκοπίων
Κοιτάξτε παιδες δεν είναι και ΤΟΣΟ άκυρα αυτά που λένε στο χαρτί.
Γεγονός:Είναι ένα μεταπτυχιακό σε ένα τμήμα που ουδεμία σχέση έχει με την αντικείμενο του(παρά μόνο το κομμάτι της φιλοσοφίας οτι ο οργανισμός είναι ένα σύστημα).
Και μην αρχίσετε οτι "μα ξέρεις είναι το ίδιο αν το δεις απο την τάδε ή την άλλη σκοπιά και η φιλοσοφία αυτή είναι σημαντικό κομμάτι κτλ".Στη σύρο έχουν εργασίες για το πως να κάνουν παγκάκια.Οχι πως έχω κάτι με τα παγκάκια( ο danny μου έδειξε κάτι πολύ ωραία και είναι το αγαπημένο θέμα μου σκέψης όταν έχω αυπνίες).Ας μη γελιόμαστε.Αντίστοιχος κύκλος σπουδών δεν υπάρχει για αυτό το μεταπτυχιακό.Εγινε εκεί γιατί πολύ απλούστατα δεν έιχαν να το κάνουν αλλού.Οι ιατρικές σχολές δεν τους δεχόντουσαν.
Εδώ ούτε καν άνθρωποι με διδακτορικό δεν υπάρχουν για να διδάξουν.Εκτός και αν έχουν διδακτορικά απέξω οπότε πάω πάσο.Εκτός και αν δέχεστε επίσης μόνο ιατρούς φοιτητές.Οπότε πάλι πάω πάσο.
Θα κάνω για παγκάκια και μουσεία και μετά ως δια μαγείας θα μάθω τα μυστικά του ανθρώπινου σώματος μέσα σε 2 χρόνια?
Ασε που εδώ που τα λέμε και αυτήν την εταιρεία την ελληνική της ομοιπαθητικής ποιος την ελεγχει?Αυτοί οι άνθρωποι πως δίνουν άδειες για ιατρία?Εδώ μιλάμε για την υγεία όχι για αστεία.Τέλοσπαντων.
Κλείνω την παρένθεση πίσω στο θέμα μας.
Είχαμε μείνει στο οτι το νερό σχηματίζει clusters και fractals.Eδώ ωφείλω να πω στο οτι με κούφανες και με έπιασες απροετοίμαστο.Ξανα μανα λοιπόν βόλτες στο internet.
Αυτή τη φορά είπα να προσπαθήσω να βρω και sites που ήταν υπέρ της ομοιοπαθητικής.Αλλά δε βρήκα πουθενά μια καλή εξήγηση του... θα τα πούμε παρακάτω.
Λοιπόν έχουμε και λέμε.Καταρχήν τι είναι fractals.
Fractals είναι γεωμετρικά σχήματα τα οποία οποιοδηποτε κομμάτι και να μεγενθύνουμε όσο και να το μεγενθύνουμε παρουσιάζει το ίδιο (έστω πάνω κάτω) σχήμα με το όλο.Η παραλία για παράδειγμα είναι ένα ένα fractal.Αν μεγενθύνουμε απίστευτα μια παραλία τότε το κομμάτι που έχουμε δεν θα είναι πάλι μια παραλία?Μια παραλία για μυρμίγκια αλλά θα είναι μια παραλία.
Να ένα fractal:
Kαι να μια παραλία
Nαι όλα αυτά είναι μπικίνι.Ε να αποκτήσει και λίγο ενδιαφέρον το τόπικ.
Λοιπόν πάμε παρακάτω.
Το καλό μας νεράκι!
Ολοι ξέρουμε τον τύπο του νερού: Η2Ο.Και (όσοι κάναμε χημεία) μας δείξανε οτι είναι κάπως έτσι:
Η-Ο-Η
Δηλαδή 2 άτομα οξυγόνου "δεμένα" με 1 άτομο οξυγόνου.Δε θα μπω σε λεπτομέρειες για το τι γίνεται με τα ηλεκτρόνια.Αλλά φανταστείτε οτι το μόριο του νερού είναι κάπως έτσι:
Με απλά λόγια(για όσους κάνανε θετική κατεύθηνση):Τα μόρια του υδρογόνου έχουν τα κοινά ζεύγη ηλεκτρονίων με το μόριο του Οξυγόνου από τη μια πλευρά.Ετσι στο άτομο του νερού υπάρχουν από τη μία τα υπόλοιπα 4 ηλεκτρόνια μαζεμένα και από την άλλη οι ... εκτεθημένοι πυρήνες των υδρογώνων (καθώς τα κοινά ζεύγη είναι από την άλλη) δημιουργώντας ένα αρνητικό και ένα θετικό φορτίο αντοίστοιχα.
Σας μπέρδεψα?
Με ακόμα πιο απλά λόγια.Το μόριο του οξυγόνου έχει ένα θετικό κόλο και έναν αρνητικό.Και επειδή τα αρνητικά με τα θετικά έλκονται,έλκονται "ενώνονται" μεταξύ τους κάνοντας πλέγματα.
Αυτό λέγεται υδρογονιακός δεσμός.
Tώρα όταν το νερό είναι πάγος αυτές οι "ενώσεις" είναι πολύ σταθερές.Ετσι δημιοτγούνται τα γνωστά σχήματα στις χιονονιφάδες.
Ομορφο ε?
Αυτό μάλιστα θεωρείται και fractal.Να εξηγούμαστε.
Αντίθετα όταν το νερό είναι σε υγρή μορφή οι δεσμοί αυτοί είναι πολύ αδύνατοι και έτσι στο νερό επικρατεί μια χαώδης κατάσταση.
Κάτι τέτοιο αλλά φανταστείτε να αλλάζει συνέχεια
Μιλάμε για νανοσεκόντ ζωής το κάθε πλέγμα.
Τώρα όταν το νερό έρθει σε επαφή με άλλες ουσίες σχηματίζει πάλι υδρογονιακούς δεσμούς με οποιαδήποτε άλλα μόρια και μάλιστα υσχιρούς.Δηλαδή το νερό "κολλάει" πάνω στις άλλες ουσίες.Τα μόρια του δηλαδή.
Στη βιολογία για παράδειγμα είναι πολύ σημαντικοί οι δεσμοί αυτοί γιατί έτσι το νερό χρησιμοποιείται ας πούμε σαν "λάσπη" για να σταθεροποιήσει τη δομή των πρωτεινων.Να μην αναλωθούμε σε λεπτομέρειες εδώ.
Τώρα η ομοιοπαθητική υσχιρίζεται οτι μπορεί το νερό που σου δίνει να μην έχει καθόλου από τη φαρμακευτική ουσία και να είναι... σκέτο νερό ωστόσο τα πλέγματα μορίων που δημιούργησε η ουσία του φαρμάκου όσο ήταν μέσα στο νερό είναι διαφορετικά κάθε φορά και αλλάζουν τις ιδιότητες του νερού.
Σου βάζει δηλαδή νερό το οποίο έχει διαφορετικά συμπλέγματα μορίων κάθε φορά.Εχεις δηλαδή μόρια νερού ενωμένα με διαφορετικό τρόπο.Αυτά αλλάζουν τις ιδιότητες του νερού.Στη θεωρία.
Σου λέει δηλαδή οτι το νερό παίρνει συγκεκριμένα πλέγματα κάθε φορα.
Τώρα που κολλάει για μένα αυτό.
Να εξηγούμαι:Δε θα κοροιδέψω.Κοροιδεψα την προηγούμενη φορά και έλαβα μια πολύ ευγενική απάντηση.Αμα το ξανάκανα θα μουνα μ******.
Καταρχήν στο οτι ακριβώς οι δεσμοί αυτοί είναι όπως είπαμε χαοτικοί.Αλλάζουν σχήματα εκατοντάδες φορές το δευτερόλεπτο.Αρα θα πρεπε σύμφωνα με τη θεωρεία της ομοιοπαθητικής να αλλάζουν και τις ιδιότητες του νερού.Αρα πως ξέρουνε τι κάνει κάθε φάρμακο?
Κατα δεύτερον οτι σχήμα και να έχουνε τα μόρια του νερού δεν παύουν να είναι μόρια νερού.Αντε ακόμα και αν δεχτώ οτι αλλάζοντας σχήματα αλλάζουν οι ιδιότητες και παλι κολλάει στο οτι τα πλέγματα αυτά αλλάζουν συνέχεια.
Εδώ βρήκα και τις 2 πατέντες για αυτό το clustered water.Kαι γιατί δεν στέκουν.Για όποιον δε βαριέται:
Σε διάφορα sites για την ομοιοπαθητική(είπαμε αυτή τη φορά έψαξα και από την άλλη) βρήκα μονάχα γενικότιτες για το πως εξηγείται αυτό το κόλπο με τη μνήμη του νερού οπότε για να είμαι ειλικρινής υποθέτω οτι η ομοιοπαθητική υσχιρίζεται οτι αυτή είναι η εξήγηση.Δε κόβω και κεφάλι.
Αυτή τη φορά όμως αποφάσισα να ρωτήσω και 2-3 ανθρώπους.Ετσι για να πάρω απόψεις.
Ο πατέρας μου μου απάντησε οτι αυτά είναι "κομπογιανιτισμοί".Είναι νευρολόγος.Μου ανέφερε για μια κυρία που αποφάσισε να κόψει τη φαρμακολογία για το σάκχαρο για να το πάει στην ομοιοπαθητική και απο κει έτρεχε και δεν προλάβαινε.
Η μάνα μου (αιματολόγος) δεν ήταν τόσο κάθετη αλλά κατά βάθος δεν τα πίστευε.Μόυ είπε οτι όντως έχει σχέση η ψυχολογία αλλά μέχρι εκεί.
Παμε παρακάτω.Ρώτησα και τη θεία μου.Ω ναι το πήρα ζεστά.
Η θεία μου διαβάζει Strange,τρίτο μάτι κτλ.Είναι υπέρ των εναλλακτικών θεραπειών.Οδοντίατρος να εξηγούμαστε.Απο δω λέω θα ακούσω κάτι άλλο.
Οντως η θεία μου πίστευε πολύ σε αυτά.Μου είπε οτι μπορεί όντως να θεραπέυσει και οτι ο οργανισμός έχει άμυνα για το καθετι απλά πρέπει να το ενεργοποιήσεις.Μου είπε και για ένα βοτάνι που παίρνει το χειμώνα και τωνώνει τον οργανισμό της.
Απο δω κράτησα την άποψη της για το βοτάνι είχα επιφυλάξεις.
Τελικά μου φαίνεται το σωστότερο το άκουσα από το θείο μου.Οδοντίατρος και αυτός(ε έχει μια έφεση το σοι)Μου είπε "Η ιατρική δεν έχει ούτε κατά διάνα εξηγήσει τι γίνεται στον ανθρώπινο οργανισμό οπότε καλό είναι να μην κλείνουμε ποτέ τελειώς τα αφτιά μας σε διαφορετικές απόψεις.".
Φαντάζομαι έχει δίκιο.Ειδικά άμα έχεις ασθένεια που είναι σε ψυχολογικά αίτια δεν κάνει κακό να δοκιμάσεις.Ξερω εγώ?Ποτέ δε ξέρεις.Καλά βέβαια άμα είχα σάκχαρο δε το συζητώ τα φάρμακα δεν τα κοβα.Βασικά για καμία ασθένεια δεν θα το κανα.Και δε συνιστώ σε κανέναν να το κάνει.Και ας λένε για φάρμακα της φύσης και ιστορίες.Για μένα όλα αυτά δεν έχουν καμία,μα καμία βάση.Αλλά μπορεί και να δοκίμαζα και λίγο από το νεράκι της.Ποτέ δε ξέρεις...
Στην τελική κανείς δε σου απαγορεύει να κάνεις και τα 2.
Τώρα ανακάλυψα οτι και ένας φίλος μου εφαρμόζει ομοιοπαθητική μου είπε οτι θα φέρει κάτι φυλλάδια.Ας τους ρίξω μια ματιά.
Και όσο για το συγγνώμη για την πρόχειρη αναζήτηση που ανέφερες,σιγά και κάτι τρέχει στα γύφτικα.Οντως καμιά ώρα κάθισα και τα ψαξα.