Συμβουλές-Tips: Windows Update, αργός υπολογιστής κ.ά.

   
   

 Υπολογιστής, Πληροφορική, Internet

 
Συγγραφέας Συμβουλές-Tips: Windows Update, αργός υπολογιστής κ.ά.
 
       
Παρ, 16 Μάϊ 2008 2:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609


Κανονικά σκοπεύω να κάνω ένα λιγάκι μεγάλο tutorialάκι για τους υπολογιστές γενικά αλλά επειδή αυτά που θέλω να γράψω είναι αρκετά θα το μεγαλώνω σιγά σιγά οπότε κάντε υπομονή Smile .

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκε το ότι ο πατέρας μου με πήρε τηλέφωνο και μου έκανε την χιλιοειπωμένη ερώτηση:

" -Το pc μου δεν τρέχει. Γιατί?"

Τα επαγγέλματα των γιατρών και των H/Y είναι τα επαγγέλματα των ερωτήσεων. Το έχω αποφασίσει αυτό εδώ και καιρό. Λες στον κόσμο με τι ασχολείσαι και μετά από 5 λεπτά πέφτει η απορία.

" -Α ναι, ήθελα να σε ρωτήσω κάτι..."

Το πρόβλημα είναι ότι τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις είναι πολύ γενικόλογες ("- Μου πετάει ένα λάθος! ΓΙΑΤΙ??" Shocked) και δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Αλλά οι περισσότερες κυμαίνονται σε τέτοιο στυλ όπως και παραπάνω ή ξέρω'γώ: "- πιο πρόγραμμα να βάλω για αυτή τη δουλειά" κτλ.

Στα αλήθεια το να έχεις ένα σταθερό και καλά λειτουργικό pc δεν είναι και τόσο δύσκολο. Σε αυτό το tutorial δε σκοπεύω να έχω συγκεκριμένη θεματολογία, αλλά θα σε κάποιες ερωτήσεις που ακούω συχνά και να δώσω κάποιες γενικές συμβουλές και tips για το pc σας. Enjoy.


Update για τα windows

Τα windows μπορεί να είναι χάλια λειτουργικό αλλά δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να του δώσουμε και μια ευκαιρία. Εδώ: θα βρείτε το τελευταίο crack για να μπορέσετε να κάνετε upd...windows ΧP. Το wga.update φάκελος είναι για τα windows το οga.update για το office και ο τρίτος φάκελος είναι για το media player.
Για τα 2 πρώτα κάντε κλικ στο installer.bat -> Press any key to continue και μετά restart τον υπολογιστή σας. Τώρα ο υπολογιστής σας θα μπορεί να κάνει update Laugh
Για τον media player πρέπει να αντιγράφετε χειροκίνητα το αρχειάκι του φάκελο στο φάκελο που είναι ο media player στο σύστημα σας.

Πηγαίνετε (με internet explorer) στο http://windowsupdate.microsoft.com/

Κάντε click στο update και αφού ο υπολογιστής σας τεκμηριωθεί σαν νόμιμος (lol) κάντε click στο Express Install και όλα τα άλλα θα γίνουν μόνα τους.

To pc σας είναι σε γενικές γραμμές αργό

O εφιάλτης του 80% των ατόμων που ξέρω.
- ΓΙΑΤΙ το PC ΔΕ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΑΡΓΕΙ???

Οκ ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Καταρχήν αν το pc σου είναι 3 χρόνων και πάνω θα είναι αργό. Δέξου το. Δε γίνεται αλλιώς. Και "καθαρή" εγκατάσταση να είναι θα πάει λίγο αργά. Winamp 5, Firefox 3, Office 2007, Nero 8, Acrobat 8. Αυτά είναι λίγα από τα συνηθισμένα προγράμματα που τρέχουν σε έναν υπολογιστή κάθε φορά. Τι κοινό έχουν αυτά τα προγράμματα? Σχεδιάστηκαν 3 χρόνια μετά το pc σου. Είναι για να τρώνε πόρους από μηχανήματα πολύ ισχυρότερα από το δικό σας. Επομένως θα αργούν. Δεχτείτε το.
Δεν είναι ότι θα κολλάει (αν και πολλές φορές θα φαίνεται σαν κολλημένο) αλλά θα αργεί. Η συμβουλή μου είναι πάρτε ένα ποτήρι καφέ, χαλαρώστε και απολαύστε αυτά τα μίνι-διαλείμματα που σας προσφέρει ο υπολογιστής σας με τις καθυστερήσεις του.
Τρελοί είστε να τα χάσετε?

Processes που τρέχουν στο background

Τι βλέπετε μπροστά σας? Τον υπολογιστή σας. Χωρίς να του έχετε φορτώσει τίποτα. Απλά τον ανοίξατε και μπήκε στα windows. Ωραία? Ωραία.

Θεωρητικά θα περιμένατε ότι ο υπολογιστής σας έχει το 100% των δυνατοτήτων του στη διάθεση σας. Αντε, βγάλε ένα 20% που τρώει το ίδιο το λειτουργικό... Αμ δε...

Βλέπετε εκτός από το λειτουργικό σας και τα δικά σας προγράμματα ο υπολογιστής σας τρέχει και ένα σωρό άλλα πράγματα στο backgorund. Το msn και το antivirus είναι 2 κλασσικά παραδείγματα. Αυτά τα πράγματα τώρα όμως τρώνε πόρους καθώς τρέχουν ΟΛΗ την ώρα. Τι να κάνουμε όμως δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς antivirus. Κάποια είναι δηλαδή αναγκαίο κακό.

Συνήθως όμως οι χρήστες βάζουν ένα σωρό χαζομαρίτσες οι οποίες τρέχουν πάνω στο pc και καταναλώνουν πόρους του. Γιατί γίνεται αυτό? Ε συνήθως βρίσκουμε κάτι ωραίο στο Internet το βάζουμε και μετά δεν το βγάζουμε ποτέ.

Κάντε Alt+Ctrl+Delete και πηγαίνετε στο παραθυράκι που θα ανοίξει στο κουμπάκι processes. Εδώ βλέπετε το σύνολο των διεργασιών που εκτελεί το σύστημα σας. Ναι όλα αυτά τα "τρέχει" ο υπολογιστής σας ταυτόχρονα και όλη την ώρα.
Αν δεν έχετε ανοιχτό τίποτα τα windows από μόνα τους έχουν γύρω στις 20-25 διεργασίες. Ενα σύστημα με ένα antivirus, msn, firefox και τα απολύτως απαραίτητα άντε να πάει στις 30-33. Από κει και πάνω έχετε συνήθως πρόβλημα.

Εδώ να πω ότι οι υπολογιστές που βλέπω συνήθως έχουν γύρω στις 50 διεργασίες να τρέχουν...

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό?Η μπορείτε να πάτε στο Control Panel->Add-Remove Programs και να βγάλετε ότι προγράμματα δε χρειάζεστε.

Αν δεν θέλετε να τις βγάλετε μπορείτε τουλάχιστον να τις βάλετε να μην φορτώνουν από μόνα τους στο start-up αλλά όταν θέλετε εσείς.Για να το κάνουμε αυτό

κάντε Start->RunΠατήστε Msconfigκαι μετά στο tab Start-upΕδώ είναι ο κατάλογος των προγραμμάτων που φορτώνουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας. Κάντε uncheck ότι δε χρειάζεστε.Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε οτι αναγνωρίζετε.Σε περίπτωση που δε ξέρετε αν κάτι μπορείτε να το βγάλετε ή οχι κάντε post εδώ πέρα με ένα printscreen (ένα πλήκτρο στο πληκτρολόγιο που γράφει "Prt Sc" και μετά paste ως εικόνα π.χ. στη Ζωγραφική) το αρχείο αυτό και βάλτε το εδώ θα χαρώ να σας βοηθήσω.Smile

Ενα πλήρη κατάλογο με το τι είναι η κάθε εγγραφή μπορείτε να βρείτε εδώ.

http://www.sysinfo.org/startuplist.php.

Κάντε το και θα παρατηρήσετε μεγάλες αλλαγές στους χρόνους του υπολογιστή σας.

edit:

Mount Images

Ειλικρινά όταν πήγα Σύρο μου έκανε εντύπωση γιατί o Danny δεν ήξερε να κάνει mount images σε drive.Από την άλλη πάλι σκέφτηκα γιατί να το ξέρει?Από που και ως που?

Ηave no fear Aegean is here.

Καταρχήν τι είναι τα images.

Ιmages είναι η "εικόνα" ενός δίσκου cd ή dvd.Αυτό τίποτε άλλο.Είναι μια "φωτοτυπία" του cd ας πούμε.Τώρα θα μου πείτε "γιατί να μην κάνω απλώς copy-paste όλο το cd sto δίσκο και να κάνω τη δουλειά μου από κει?".Η γενικά γιατί απλώς να μην αντιγράφουμε όλα τα αρχεία του cd από δω και από κει?Γιατί δηλαδή να χρησιμοποιούμε images?


Υπάρχουν 2 λόγοι για αυτό.

α)Πρώτον έτσι είναι πιο τυποποιημένο.Δηλαδή δεν βασίζεσαι στο να αντιγράψεις 345 αρχεία αλλά ένα και μόνο που ξέρεις οτι είναι το cd σου ΟΛΟ.Μειώνει δηλαδή τα λάθη που μπορούν να συμβούν.

β)Ο δεύτερος λόγος είναι οτι κάποια προγράμμα για να τρέξουνε πρέπει να διαβαστούνε από cd.Δεν μπορεί δηλαδή να "τρέξει" μέσα από το δίσκο σας και ας έχει όλα τα αρχεία εκεί πέρα.

Για να διαβάσουμε ένα image disk είναι πολύ εύκολο.Καταρχήν χρειαζόμαστε ένα προγραμμάτακι.Το καλύτερο για αυτή τη δουλειά είναι το Daemon Tools που μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Daemon Tools Lite 4.12.3

H διαδικασία χρήσης είναι απλή.Αυτό που κάνει το Daemon είναι να δημιουργεί εικονικά drives ούτως ώστε να διαβάζονται τα εικονικά images που έχετε!Δηλαδή ο υπολογιστής νομίζει οτι έχει ένα cd-rom drive extra και διαβάζει κανονικά απο κει!


Aφού το κάνουμε εγκατάσταση και φωρτώσουμε το πρόγραμμα θα δούμε μια μικρή αστραπή κάτω δεξιά στο desktop μας.Αυτό είναι το Daemon Tools.Kάνουμε αριστερό click επάνω και θα μας βγάλειΕπιλέγουμε την εικόνα που θέλουμεΚαι άμα πάμε τώρα στο My Computer e voila!Ενα νέο drive με αυτό που θέλουμε φωρτομένο!ΠΡΟΣΟΧΗ!ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ DAEMON ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ MOUNTED ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΜΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ.ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ "unmount drives" θα βάλω εικόνες και για αυτά και μετά το σβήνουμε.

Επίσης με δεξί κλικ στην αστραπή βγάζει το κανονικό μενού του προγράμματος από όπου μπορούμε να επιλέξουμε και πόσα εικονικά drives θέλουμε.Πάει μέχρι 4.
Θα βάλω και για αυτό εικονίτσα αν θέλετε.

Mount στο Linux:

Και μιας και το ξεκινήσαμε ας πούμε πως γίνεται η ίδια δουλειά στο linux.Εδώ δε χρειαζόμαστε πρόγραμμα καθώς έχουμε κάποιες πολύ ισχυρές εντολές στην command line στη διάθεση μας.Αρα λοιπόν ανοίγουμε ένα command line και γράφουμε απλώς

sudo mount /path/to/iso/image/iso-image.file ~path/για/το/directory/που/θα/γίνει/mount -ollop

Και για να το κάνουμε unmount

sudo umount /path/που/το/κάναμε/mount


Αυτά για την ώρα πρέπει να την κάνω θα χαρώ να μου πείτε οποιαδήποτε απορία έχετε ή κάτι για να συμπληρώσω. Ελπίζω να σας βοήθησα. Γιάννη κάνε όσο καλλιτεχνικό decoration θέλεις Smile

Enjoy!Έγινε επεξεργασία από τον/την mystery_orange στις Σαβ, 17 Μάϊ 2008 12:27 pm, 4 φορές συνολικά
     
 
       
Παρ, 16 Μάϊ 2008 4:24 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


JohNie
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Feb 19, 2008
189
Τόπος: Larisa


ωραιος ρε orange Happy

     
 
       
Σαβ, 17 Μάϊ 2008 9:53 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


Congrats αγαπητέ Mystery_Orange!!
Διόρθωσα 2-3 ορθογραφικά και λεπτομερειούλες στην εμφάνιση του κειμένου για να είναι πιο όμορφο και ευανάγνωστο σε μερικά σημεία!!

Πολύ χρήσιμες-ενδιαφέρουσες πληροφορίες και κυρίως για λιγότερο 'γκουρού' του είδους, χεχε! Poke Tounge

Νομίζω πως γίνεται μια πολύ όμορφη αρχή, αναμένουμε κι άλλα χρήσιμα!!

     
 
       
Σαβ, 17 Μάϊ 2008 12:29 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609


Bασικά δε ξέρω να το κάνω καινούργιο post κάθε φορά ή edit?

     
 
       
Σαβ, 17 Μάϊ 2008 5:26 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


JohNie
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Feb 19, 2008
189
Τόπος: Larisa


edit καλυτερα να ναι ολα μαζεμενα, ωστε να μην χρειαζονται να γεινονται searches σε παρακατω comment Happy
keep it up Happy

     
 
       
Σαβ, 17 Μάϊ 2008 6:00 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


mystery_orange έγραψε:
Bασικά δε ξέρω να το κάνω καινούργιο post κάθε φορά ή edit?

Μια πρότασή μου είναι:

1) Να κάνεις ξεχωριστά νέα topics...
2) Να διατηρείς 2 ή 3 tips σε κάθε topic, και κάθε νέο topic, να έχει ένα σαφή και περιγραφικό τίτλο, που να ξεκινά π.χ. ως "Συμβουλές & Tips:"
3) Να υπάρχει σε κάθε topic, στο τέλος του κειμένου ένα index του στυλ: "δες περισσότερα a)... b)... c..."

Έτσι πιστεύω θα υπάρχει μια κάποια ομοιογένεια, ώστε να φαίνεται σαν μια "Τακτική Στήλη" και παράλληλα, με το index θα γίνονται connections με άλλα σχετιζόμενα topics! Παράλληλα, από πλευράς search engine visibility, θα είναι εύκολο να "πέσει" κάποιος στο σχετικό θέμα! Είναι σημαντικός ο τίτλος, από την άποψη πως μπορεί εύκολα κάποιος με ένα search, να βρει το σωστό θέμα!

Επίσης:
4) Προτείνω, χωρίς να θέλω να περιορίσω την ...ορμητικότητά σου φίλε Mystery Cool , να τα κρατάς τα θεματάκια και να τα δημοσιεύεις (φυσικά και όποιος άλλος θέλει να συνεισφέρει σε αυτή την "στήλη") ανα τακτά διαστήματα, π.χ. 1 ή 2 την εβδομάδα, ώστε να υπάρχει τακτική επίσκεψη για να σε διαβάσουν... το λέω για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να... στερέψεις από "έμπνευση", κι άρα οι fan σου να απογοητευτούν!!

Κατά τα άλλα,
GO ON!!!!!! Big Ups Xeirokrotima drink some beer

     
 
       
Σαβ, 17 Μάϊ 2008 6:54 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


danny
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2005
514
Τόπος: Αθηνα


Mystery eisai trela Poke Tounge

     
 
       
Κυρ, 18 Μάϊ 2008 11:14 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


ForzaInter
Έμπειρος
Έμπειρος


Jun 04, 2004
241


Thnx mystery_orange, πολύ χρήσιμο! Ένα σωρό σαβούρα τρέχει ΚΑΙ στο δικό μου pc Surprised

Έχω συνάψει ένα screenshot από τα processes. Αυτό που είναι σημειωμένο, τί μπορεί να είναι? Laugh Laugh


     
 
       
Κυρ, 18 Μάϊ 2008 9:32 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
609


Κενό entry είναι κάτι που συμβαίνει μερικές φορές.Smile

Αυτό γίνεται καμιά φορά από ένα incomplete ή aborted install.Kάποιες εγγραφές στη registry παραμένουν αλλά δεν "δείχνουν" πουθενά.Μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα κάποιου ιού ή spyware.Από τη στιγμή που το πεδίο Command είναι κενό σημαίνει οτι αυτό το πράγμα δεν κάνει τίποτα.

Aν θέλεις μπορείς και να το αφήσεις έτσι.

Αν όμως θέλεις να το βγάλεις είναι πολύ απλό απλά θα χρειαστεί να σβήσεις μόνος σου το entry από τη registry.Πίστεψε με δεν είναι και τόσο πολύπλοκο όσο ακούγεται και θα μπορείς να κάνεις φιγούρα και στους φίλους σου(-"Μάλιστα κύριοι είχα πρόβλημα στη registry αλλά έσβησα μόνος μου μια εγγραφή και διωρθώθηκε" -'ΩΩΩΩΩ τι έκανε ο hacker!" Shocked ).

Πήγαινε Start->Run και πάτα RegEdit

Tώρα στην εικόνα που που δείχνεις δεν μου δείχνεις και το location που είναι αυτή η εντολή οπότε θα πρέπει να το βρεις μόνος σος(αν θέλεις κάνε ακόμα ένα upload και θα σου δείξω εγώ Smile ) Μαντέυω όμως οτι θα είναι κάτι του στυλ

HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Η κάτι τέτοιο.

Στο παράθυρο που θα σου ανοίξει θα πας από τα αριστερά που εχει τους φακέλους διαδοχικά θα πας εκεί που σου λέει to path της εγγραφής.Για το παράδειγμά μας αυτό θα είναι:

My Computer
HKEY_LOCAL_MACHINE (που σημαίνει το HKLM)
SOFTWARE
Windows
CurrentVersion
Run

Tώρα στα αριστερά του παραθύρου θα πρέπει να βλέπεις κάτι τέτοιοΔηλαδή μια εγγραφή με όνομα αλλά χωρίς data που είναι και η εγγραφή που ψάχνουμε.Κάντην delete επaνεκίννησε το μηχάνημα σου και η εγγραφή θα έχει φύγει Smile .

Εδώ θα πρέπει να πω οτι παρόλλο που αυτή η διαδικασία κατά 99.9999% δεν θα σου παρουσιάσει πρόβλημα είναι καλό να σου πω οτι οποιαδήποτε αλλαγή στη registry πάντα έχει ένα μικρό κίνδυνο.

Αν θες να είσαι 100% καλύμενος μπορεί για κάθε ενδεχόμενο να κάνεις ένα back-up τη registry σου.Εγώ για να σου πω την αλήθεια δεν μπήκα καν στον κόπο να το κάνω όταν μου είχε τύχει κάτι παρόμοιο(μιλάμε για ακίνδυνη διαδικάσια).Αν θες όμως να το κάνεις πήγαινε Start->Run και πάτα

%SystemRoot%\system32\restore\rstrui.exe

Και στη συνέχεια στο παράθυρο διάλεξε Create System Restore Point διάλεξε όνομα και πάτα close.

Ελπίζω να βοήθησα.Enjoy!

     
 
       
Δευ, 19 Μάϊ 2008 9:28 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


ForzaInter
Έμπειρος
Έμπειρος


Jun 04, 2004
241


Μπράβο σου που έκατσες κ έγραψες όλο αυτό το κατεβατό! Big Ups Big Ups

Προτιμώ πάντως να μην πειράξω τη registry Smile

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Συμμετοχή σε διαγωνισμό video και Συμ...

Συζήτηση: Το στέκι της κουβέντας... Απαντήσεις: 7

Κυρ, 26 Νοέ 2017 8:30 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Μετακόμιση για φοιτητές - Χρήσιμες συ...

από chr1152
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Παρ, 31 Ιούλ 2015 10:12 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Συμβουλές για πρωτοετείς στην Μυτιλήν...

από Mayra
Συζήτηση: ΛΕΣΒΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 5

Τρι, 08 Ιούλ 2014 4:49 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις How-to | Mixxx: Οδηγός εγκατάστασης (...

Συζήτηση: HowTo, Tutorials, Οδηγίες, Συμβουλές Απαντήσεις: 6

Τετ, 23 Οκτ 2013 10:32 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις αθληση,υγεια και Tips!

από fraoulitsa
Συζήτηση: Αθλήματα, Σπορ, Hobbies Απαντήσεις: 3

Πεμ, 04 Απρ 2013 7:10 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics