Λογική vs Συναίσθημα

Το στέκι της κουβέντας...

Συγγραφέας Λογική vs Συναίσθημα

Δευ, 14 Σεπ 2009 9:59 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

xaderfi
Γκουρού
Γκουρού

Jul 09, 2007
565

Ξεφυλλίζοντας το περιοδικό Madame Figaro, ανακάλυψα το παρακάτω "αρθράκι". Το βρήκα αρκετά ενδιαφέρον... Ρίξτε του και εσείς μια ματιά.. Smile

Παράθεση:
Τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου δεν λειτουργούν συγχρονισμένα, με τον ίδιο ρυθμό και την ίδια ένταση. Όταν το αριστερό ημισφαίριο- το αναλυτικό, λογικό και επαγωγικό τμήμα του εγκεφάλου- βρίσκεται σε πλήρη διέγερση, το δεξί- το συνθετικό, παρορμητικό και συναισθηματικό τμήμα- χαλαρώνει, και το αντίθετο. Ο εγκέφαλός μας μοιάζει με έναν υπολογιστή που έχει δύο διαφορετικές λειτουργίες, οι οποίες συμπληρώνουν η μία την άλλη. Όταν το λογικό κομμάτι βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, είναι ευκολότερο να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που αφορούν το γνωστικό μας κομμάτι. Αντίθετα, το στρες και τα έντονα συναισθήματα, όπως μια μεγάλη στεναχώρια ή ένας φοβερός ενθουσιασμός, παρεμποδίζουν τις γνωστικές μας ικανότητες και μειώνουν την αποδοτικότητά μας. Οι ψυχολόγοι εφιστούν την προσοχή στο γεγονός αυτό, για να μας κάνουν να το συνειδητοποιήσουμε και να προγραμματίζουμε τις δραστηριότητές μας ανάλογα με αυτή την εναλλαγή. Το να οργανώνουμε τις δουλειές μας με βάση αυτή την ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου μας κάνει πολύ πιο αποδοτικούς και παραγωγικούς σε κάθε φάση της ημέρας.

ΜΥΡΙΣTΕ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ
Φαίνεται απίστευτο, αλλά είναι δυνατόν να καταλάβουμε ποιο τμήμα του εγκεφάλου μας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τη δεδομένη στιγμή, παρατηρώντας τα ρουθούνια μας. Ακόμη και όταν δεν είμαστε κρυωμένοι, το ένας μας ρουθούνι είναι πιο ελεύθερο από το άλλο. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε πως υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ αυτού του φαινομένου και της εναλλασσόμενης κυριαρχίας του ενός ημισφαιρίου του εγκεφάλου πάνω στο άλλο. Με άλλα λόγια, αν το δεξί μας ρουθούνι είναι πιο ανοιχτό από το αριστερό, σημαίνει πως βρισκόμαστε σε μία πιο λογική και επαγωγική φάση και ότι είμαστε σε θέση να ασχοληθούμε με εργασίες που εμπίπτουν στο γνωστικό τομέα, καθώς το δεξί συνδέεται με το αριστερό μέρος του εγκεφάλου. Αν το αριστερό μας ρουθούνι είναι πιο ελεύθερο, τότε κυριαρχεί η φαντασία, η διαισθητική ικανότητα και τα συναισθήματά μας. Η παρατήρηση αυτή εξηγείται επιστημονικά με βάση την οξυγόνωση του εγκεφάλου: ανάλογα με το ποιο τμήμα του λειτουργεί, παρατηρείται πως το αντίθετο ρουθούνι είναι πιο ανοιχτό, ώστε να αυξάνεται η εισροή οξυγόνου προς το συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου με το οποίο συνδέεται.

Δευ, 14 Σεπ 2009 9:46 pm

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών

Κι αναρωτιόμουν τόσο καιρό, γιατί το δεξί μου ρουθούνι είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το αριστερό Poke Tounge

Παρ, 18 Σεπ 2009 1:49 pm

Cubilone
Έμπειρος
Έμπειρος

Jan 17, 2008
304

Το ξέρατε ότι όταν παίρνουμε αποφάσεις χρησιμοποιούμε το συναίσθηματικο κέντρο; Άνθρωποι με πρόβλημα στο συγκεκριμένο κέντρο λαμβάνουν πολύ δύσκολα αποφάσεις, ακόμα και το τι μάρκα σαμπουάν να αγοράσουν. Συγκρίνουν δύο είδη απο κάθε λογική άποψη, ποιό έχει καλύτερη τιμή, ποιό έχει τι συστατικά κτλ. Μπορούν να κάθονται με τις ώρες! Ένας κανονικός άνθρωπος μπορεί να αποφάσιζε πιο διαισθητικά, απο το χρώμα ή την μυρωδιά.

Αντίθετα, πρόβλημα στο λογικό κέντρο (αντίστροφα) δεν περιορίζει τα συναισθήματα. Βλέπετε κάποιον στον δρόμο που αντιπαθείτε; Ξυνίζετε τα μούτρα σας μπροστά του. Κάνετε μία χειραψία με κάποιον με ιδρωμένες παλάμες; Σκουπίζετε τις δικές σας στα ρούχα σας με ένα ύφος αηδείας. Δεν υπάρχει η λογική διαδικασία, η οποία είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική συμπεριφορά.

Τώρα, αυτό με τα διαφορετικά ημισφαίρια το έχω ξαναδεί... στο facebook. Poke Tounge Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω ξαδέρφη αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο να μπορείς να ξεχωρίσεις απο το σε πιο ρουθούνι είσαι μπουκωμένος σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο εγκεφαλός σου!

Το έψαξα και στην wikipedia. Παραθέτω:

A longitudinal fissure separates the human brain into two distinct cerebral hemispheres, connected by the corpus callosum. The sides resemble each other and each hemisphere's structure is generally mirrored by the other side. Yet despite the strong similarities, the functions of each cortical hemisphere are different.

Popular psychology tends to make broad and sometimes pseudoscientific generalizations about certain functions (e.g. logic, creativity) being lateral, that is, located in either the right or the left side of the brain. Researchers often criticize popular psychology for this, because the popular lateralizations often are distributed across both hemispheres, [1] although mental processing is divided between them.[citation needed]

http://en.wikipedia.org/wiki/Lateralization_of_brain_function

Οι διαφορές θαρρώ είναι πιο λεπτές απο δεξί ΛΟΓΙΚΗ αριστερό ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ. Smile

Σαβ, 19 Σεπ 2009 1:02 pm

xaderfi
Γκουρού
Γκουρού

Jul 09, 2007
565

Cubilone έγραψε:
Τώρα, αυτό με τα διαφορετικά ημισφαίρια το έχω ξαναδεί... στο facebook. Poke Tounge Δεν θέλω να σε στενοχωρήσω ξαδέρφη αλλά μου φαίνεται μάλλον απίθανο να μπορείς να ξεχωρίσεις απο το σε πιο ρουθούνι είσαι μπουκωμένος σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο εγκεφαλός σου!

Φυσικά και δε στενοχωριέμαι, δεν είναι δική μου η έρευνα... Poke Tounge

Γι' αυτό και το είπα από την αρχή, είναι ένα απόσπασμα που είδα στο madame figaro. Άρα έχει όση "βαρύτητα" και "σοβαρότητα" μπορεί να έχει ένα οποιοσήποτε περιοδικό αυτού του στυλ γι' αυτά τα θέματα...

Σαφώς και το θέμα είναι πιο "περίπλοκο"...

Κυρ, 20 Σεπ 2009 12:39 pm

Cubilone
Έμπειρος
Έμπειρος

Jan 17, 2008
304

Αφού είναι απο το Madame Figaro, και πιστεύεις ότι το κύρος του ούτως ή άλλως είναι περιορισμένο, γιατί συμμερίζεσαι την άποψη του και στον πρώτο που αντιδράει (στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ! Poke Tounge) λες ε, το παράθεσα ουσιαστικά για πλάκα;

Το έχουμε ξαναπεί: όταν ποστάρεις κάτι, αναλαμβάνεις την ευθύνη των γραφόμενων!

Στα λέω αυτά σαν απάντηση στο "δεν είναι δική μου η έρευνα". Προφανώς, αλλά την ποστάρεις, οπότε συμμερίζεσαι την άποψη της! Wink

Κυρ, 20 Σεπ 2009 1:32 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

Καλά ρε παίδες, χαλαρώστε, μην φαγωθούμε τώρα κ για το Madame Figaro!
~πολυ-έλεος! Poke Tounge Poke Tounge

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ΜΠΕΣ] Λογική Σχεδίαση

από sgep
Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων Απαντήσεις: 1

Παρ, 14 Οκτ 2011 5:42 pm Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics