2η ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο

Παιδεία & Εκπαιδευτικά γενικά θέματα

Συγγραφέας 2η ξένη γλώσσα στο γυμνάσιο

Παρ, 22 Ιούλ 2011 10:05 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

maria_geo
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι

Aug 26, 2008
124

Συμφωνώ με τον Εξίσωση ....

Καλά πόσα χρόνια πέρασαν από τα σχολικά σας χρόνια???Τόσα πολλά ώστε να μην θυμούνται μερικοί ότι η διδασκαλία των ξένων γλωσσών ήταν κάτι σαν "την ώρα του παιδιού" ???

Ξέρετε κάποιον μαθητή που να έχει πάρει Lower ή οποιαδήποτε άλλη πιστοποιήση ξένων γλωσσών χωρίς φροντιστήριο???

Γιατί εγώ δεν ξέρω κανέναν!

Τέλος για όσους υμνούν τα βιβλία, να σας πληροφορήσω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ως μαθήτρια αναγκάστικα να αγοράσω το 1 και μοναδικό ξενόγλωσσο βιβλίο (χωρίς εγχειρίδια,χωρίς βιβλίο ασκήσεων) για το σχολείο κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις γνωρίζοντας από τον αδερφό μου που ακόμα πάει σχολείο......

Βλέπετε που η προσωπική εμπειρία μερικές φορες είναι καλύτερη από την googlaρισμένη "γνώση" ???

Χρειάζεται βελτίωση και σε αυτόν τον τομέα και αν αυτή δεν είναι εφικτή εκεί λοιπόν κύριοι να γίνει ξεκαθάρισμα στο γιατί και ποιους προσλαβάνουν στην Β/θμια....και όχι μόνο στα αγγλικά κ στα γαλλικά αλλά και σε όλα τα μαθήματα πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει να γίνεται ΕΛΕΓΧΟΣ! Πρέπει να καταλάβει ο κάθε καθηγητής και δάσκαλος ότι δεν είναι άλλος ένας δημόσιος υπάλληλος αλλά παιδαγωγός!

Παρ, 22 Ιούλ 2011 11:27 am

Desyle
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι

Jun 24, 2011
124
Τόπος: Ρόδος

Εδώ καλά-καλά τα νεοελλήνικα πάσχουν στο σχολείο... Η δεύτερη γλώσσα δε θα είχε θέματα;
Γιατί και η ώρα των νεοελληνικών ηταν για πολλούς ώρα του παιδίου και οκ γράφω άνετα δε χρειάζεται να προσέξω....

Για τα άγγλικα, ολο το γυμνάσιο και όλο το λύκειο κάναμε τα ίδια και τα ίδια... Παιχνιδάκι...

Υπάρχει γενικό πρόβλημα.... Και μάλλον λίγο δύσκολο να λυθεί.... Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα ξενόγλωσσα φροντηστήρια δημιουργόντας ποιοτική εκπαίδευση μέσω του σχολείου; Στην Ελληνική οικονομία πάρα πολλά λεφτά κινούνται στα Φροντηστήρια...

Άλλα και η κατάργηση των μαθημάτων δεν είναι οτι πιο λογικό!
Δυστηχώς έχουμ πατήσει σε λάθος στηρήγματα όσον αφορά τον δημόσιο τομέα...

Παράθεση:
Ίσως αυτό το χάλι με τις ξένες γλώσσες δε διαφέρει σε τίποτα με τον τρόπο διδασκαλίας και των υπόλοιπων μαθημάτων: Όλα είναι προσανατολισμένα στην επιφανειακή γνώση για τη λύση ασκήσεων και όχι στην ουσιαστική γνώση. Απλά στις ξένες γλώσσες φαίνεται πολύ γιατί πάμε να τις χρησιμοποιήσουμε και βλέπουμε ότι δεν μπορούμε, ενώ με τα άλλα μαθήματα δε συμβαίνει το ίδιο.

Άπλα οι ξένες γλώσσες είναι πολλα κλικ παραπάνω, θα λεγά πως είναι σαν τα μαθήματα κατεύθυνσης της 3ης λυκείου, γίνονται απο το φροντηστήριο
και άντε και απο κανένα καθηγήτη που έχει την όρεξη και την συνείδηση να διδάξει...

Παρ, 22 Ιούλ 2011 12:24 pm

slide
Γκουρού
Γκουρού

Nov 04, 2008
772

maria_geo έγραψε:
Καλά πόσα χρόνια πέρασαν από τα σχολικά σας χρόνια???Τόσα πολλά ώστε να μην θυμούνται μερικοί ότι η διδασκαλία των ξένων γλωσσών ήταν κάτι σαν "την ώρα του παιδιού" ???

Ξέρετε κάποιον μαθητή που να έχει πάρει Lower ή οποιαδήποτε άλλη πιστοποιήση ξένων γλωσσών χωρίς φροντιστήριο???

Γιατί εγώ δεν ξέρω κανέναν!

Eγώ γνωρίζω.
Ακόμα έχω τα τηλέφωνά τους, αν τα θέλεις. Smile

Βέβαια, εγώ δεν έχω τηλέφωνα από την Κρήτη, την Κέρκυρα, την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά - αλλά, πάλι, κάπως θα βρεις τον τρόπο να διευρύνεις λίγο τις εμπερίες σου.

Γενικά, οι προσωπικές εμπειρίες δεν αποτελούν πάντοτε ασφαλές κριτήριο και καλό θα ήταν να μην βγάζουμε γενικά συμπεράσματα βάσει αυτών.

maria_geo έγραψε:
Τέλος για όσους υμνούν τα βιβλία, να σας πληροφορήσω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που ως μαθήτρια αναγκάστικα να αγοράσω το 1 και μοναδικό ξενόγλωσσο βιβλίο (χωρίς εγχειρίδια, χωρίς βιβλίο ασκήσεων) για το σχολείο κάτι που γίνεται μέχρι σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις γνωρίζοντας από τον αδερφό μου που ακόμα πάει σχολείο......

Βλέπετε που η προσωπική εμπειρία μερικές φορες είναι καλύτερη από την googlaρισμένη "γνώση" ???

Οι περισσότεροι που γράφουμε στο forum -αν όχι όλοι- έχουμε εμπειρίες από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν είναι ωραία η κατάσταση, όλοι συμφωνούν σε αυτό.

Δημοσίευσα και μία επίσημη καταγγελία εκπαιδευτικών για την κατάσταση που επικρατεί - αλλά, ακόμα κι αν τη διάβασες, δε νομίζω ότι θα σε πείσει ότι τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν εντός του σχολικού περιβάλλοντος και ότι κάποτε θα μπορούμε να σταματήσουμε να βασιζόμαστε αποκλειστικά στην ευσυνειδησία ορισμένων προσώπων (καθηγητών/διευθυντών/γονέων και κηδεμόνων).

Παρ, 22 Ιούλ 2011 6:45 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

slide έγραψε:
Γενικά, οι προσωπικές εμπειρίες δεν αποτελούν πάντοτε ασφαλές κριτήριο και καλό θα ήταν να μην βγάζουμε γενικά συμπεράσματα βάσει αυτών
Οι προσωπικές εμπειρίες είναι για ανθρώπους, όμως.
Και εφόσον γίνεται κουβέντα μεταξύ ανθρώπων, αυτό έχει επίσης μεγάλη αξία (καλό το google κλπ, αλλά hey, όλοι ξέρουν να ψάχνουν και αν θέλουν να βρίσκουν πληροφορίες, και στοιχειώδη κρίση ή αντίληψη να κρίνει κάποιος την έχει, καλή ή κακή δεν έχει σημασία). Κουβέντα ευοδώνεται με συνδυασμό όλων των πιθανών ερεθισμάτων που μπορεί να λάβει κανείς. Ο καθένας βγάζει τα δικά του συμπεράσματα, είναι αναπόφευκτο και απολύτως λογικό. That's how life works.

Ωστόσο, σε ένα forum, που συμμετέχουν άνθρωποι, οι προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις, βιώματα, τοποθετήσεις, μαζί και με άλλων άμεσα ή έμμεσα που τις φέρνει κάποιος στην κουβέντα, έχουν μεγάλη αξία. Αλλιώς θα έκαναν κουβέντα μονάχα τα search bots. -μπλιέεεχ!- Laugh Laugh

Ας μην υποτιμούμε τον αυθορμητισμό και προσωπική συνεισφορά του καθενός. Και "λάθος" να είναι, είναι κάτι που είναι όμορφο. Γιατί είναι ανθρώπινο.
Cool

Παρ, 22 Ιούλ 2011 7:44 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

Με αφορμή και κάποιων από τα λεγόμενα από Desyle:
Desyle έγραψε:
Εδώ καλά-καλά τα νεοελλήνικα πάσχουν στο σχολείο... Η δεύτερη γλώσσα δε θα είχε θέματα;
Γιατί και η ώρα των νεοελληνικών ηταν για πολλούς ώρα του παιδίου και οκ γράφω άνετα δε χρειάζεται να προσέξω....

Για τα άγγλικα, ολο το γυμνάσιο και όλο το λύκειο κάναμε τα ίδια και τα ίδια... Παιχνιδάκι...

Υπάρχει γενικό πρόβλημα.... Και μάλλον λίγο δύσκολο να λυθεί.... Πώς θα μπορούσε η κυβέρνηση να ακυρώσει όλα τα ξενόγλωσσα φροντηστήρια δημιουργόντας ποιοτική εκπαίδευση μέσω του σχολείου; Στην Ελληνική οικονομία πάρα πολλά λεφτά κινούνται στα Φροντηστήρια...

Άλλα και η κατάργηση των μαθημάτων δεν είναι οτι πιο λογικό!
Δυστηχώς έχουμ πατήσει σε λάθος στηρήγματα όσον αφορά τον δημόσιο τομέα...

Παράθεση:
Ίσως αυτό το χάλι με τις ξένες γλώσσες δε διαφέρει σε τίποτα με τον τρόπο διδασκαλίας και των υπόλοιπων μαθημάτων: Όλα είναι προσανατολισμένα στην επιφανειακή γνώση για τη λύση ασκήσεων και όχι στην ουσιαστική γνώση. Απλά στις ξένες γλώσσες φαίνεται πολύ γιατί πάμε να τις χρησιμοποιήσουμε και βλέπουμε ότι δεν μπορούμε, ενώ με τα άλλα μαθήματα δε συμβαίνει το ίδιο.

Άπλα οι ξένες γλώσσες είναι πολλα κλικ παραπάνω, θα λεγά πως είναι σαν τα μαθήματα κατεύθυνσης της 3ης λυκείου, γίνονται απο το φροντηστήριο
και άντε και απο κανένα καθηγήτη που έχει την όρεξη και την συνείδηση να διδάξει...

...συνειρμικά μου'ρθε στο νου ένα πολύ ενδιαφέρον φιλμ-ντοκιμαντέρ, το "Waiting for 'Superman'" (2010), που είδα πρόσφατα, τσεκάρετέ το οπωσδήποτε, νομίζω αξίζει, και θίγει πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε και συζήτηση μεγάλη ύστερα αν θέλετε! Έχει εγείρει μπόλικες και ποικίλες συζητήσεις ανά τον κόσμο!

Σκεφτόμασταν αν το καταφέρναμε, να το κάναμε και προβολή στο Πανεπιστήμιο μες στο ξεκίνημα της ερχόμενης χρονιάς αν βρεθεί ευκαιρία!

Μιλά κυρίως για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις Η.Π.Α.που βέβαια έχει πολλές προεκτάσεις και μπορούμε να κάνουμε αναλογίες (ή και ...προφητίες?!) και με δικές μας καταστάσεις...

Παράθεση:
Τίτλος: "Waiting for 'Superman'" (2010)
http://www.imdb.com/title/tt1566648/

& ένα 'teaser'-infographic που δημιουργήθηκε συμπληρωματικά για την προώθηση του film (με πολύ όμορφο στυλ-σχεδίαση, ομολογουμένως!):

Κυρ, 21 Αύγ 2011 4:33 pm

audrina
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Aug 06, 2011
19
Τόπος: Placentia,California

Παίδες, πραγματικά πολύ ωραία η συζήτηση που έχετε ανοίξει αλλά θα κατά την γνώμη μου πιστεύω οτι δεν πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, γιατί σκεφτείτε πόσοι καθηγητές γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών και γερμανικών θα μείνουν άνεργοι.

Δεύτερον inertia θα ήθελα να πώ οτι τα trailer του ντοκιμαντερ "Waiting for Superman" δηλώνουν πως πρόκειται για ένα φοβερο κοινωνικό ντοκιμαντερ που αποδεικνύει οτι και οι υπερδυνάμεις έχουν τις αδυναμίες τους. Θα ήθελα να πω οτι το πρώτο trailer που είναι γυρισμένο γύρω από μια κλήρωση που μου θύμισε την κλήρωση στην οποία συμμετείχα πρίν απο περίπου 8 χρόνια για να εγγραφώ σε ένα πειραματικό Γυμνάσιο με ιστορικό όνομα της Αθήνας, με, ομολογουμένως, επιτυχημένη έκβαση. Poke Tounge

Κυρ, 21 Αύγ 2011 6:08 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

audrina έγραψε:
Δεύτερον inertia θα ήθελα να πώ οτι τα trailer του ντοκιμαντερ "Waiting for Superman" δηλώνουν πως πρόκειται για ένα φοβερο κοινωνικό ντοκιμαντερ που αποδεικνύει οτι και οι υπερδυνάμεις έχουν τις αδυναμίες τους. Θα ήθελα να πω οτι το πρώτο trailer που είναι γυρισμένο γύρω από μια κλήρωση που μου θύμισε την κλήρωση στην οποία συμμετείχα πρίν απο περίπου 8 χρόνια για να εγγραφώ σε ένα πειραματικό Γυμνάσιο με ιστορικό όνομα της Αθήνας, με, ομολογουμένως, επιτυχημένη έκβαση. Poke Tounge
audrina ναι, ισχύει, στα Πειραματικά σχολεία αυτό.
Βέβαια αν δεις το ντοκιμαντέρ, η κλήρωση αυτή είναι πιο ιδιόρρυθμη, και μάλιστα από την ροή της ταινίας βλέπεις τα κοινωνικο-οικονομικά θέματα που ισχύουν ακόμη και μες στην ίδια την Ουάσινγκτον (εστιάζει σκοπίμως και συμβολικά στη "γειτονιά" του Λευκού Οίκου, το ντοκιμαντέρ). Φαντάσου πως υπάρχουν ολοκληρες γειτονιές σε μεγαλουπόλεις, που έχουν σχολεία-"εκτρώματα" και σχολεία-"διαμάντια", και οι ανισότητες είναι τρομακτικές, που ίσως δεν τα έχουμε στην ίδια την Ελλάδα τόσο βιώσει...

Επίσης, αναφέρεται ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό που υπάρχει (και σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί συγκρουόμενα ή αλληλοεπικαλυπτόμενα ζητήματα): το ότι υπάρχουν νόμοι από την ίδια την Κυβέρνηση (το αντίστοιχο Υπουργείο), αλλά συνάμα και Πολιτειακοί Νόμοι/Ρυθμίσεις (από τις εκάστοτε Πολιτείες τοπικά), αλλά και από τους δήμους/κοινότητες που βρίσκονται τα σχολεία! Κι οι εκπαιδευτικοί ή οι διοικήσεις σχολείων, προσπαθούν να ενεργήσουν και με βάση αυτά τα τρία πλαίσια, που πολλές φορές μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές ρυθμίσεις, ακόμη και η μια να είναι όχι απλώς ασύμφωνη, αλλά αντικρουόμενη με την άλλη...!
Η πολύπλοκη αυτή κατάσταση μεταδίδεται σαν "κυματισμός" και διογκώνεται ποικιλοτρόπως, με τελικό αποδέκτη τα ίδια τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, στην ουσία την ίδια την παιδεία, τη δομική και θεμελιώδη πηγή ανάπτυξης μιας χώρας (πολύ μεγάλο βάρος δίνει η ταινία και σε αυτό, αναφερόμενη -μεταξύ άλλων- και στο ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής, προτιμούν να προσφέρουν εργασία σε μή-Αμερικανους, γιατί θεωρούν πως δεν έχουν ούτε τα βασικά 'προσόντα' για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του παγκοσμιοποιημένου τους κύκλου εργασιών)...

Γενικώς το ντοκιμαντέρ είναι πολύ "δυνατό" και το προτείνω ανεπιφύλακτα αν το βρείτε να το δείτε! Ένας λόγος που θα προτείνουμε να το βάλουμε στο ξεκίνημα της χρονιάς σε κάποια ανοιχτή προβολή στο Πανεπιστήμιο, και θα μπορούσε να έρθει και κόσμος ίσως και από την τοπική κοινωνία να το δει... Μπορεί να αποτελέσει πολύ καλή αφετηρία για ανοιχτές συζητήσεις και ζυμώσεις ιδεών! Μακάρι! Roll Eyes

__

...νομίζω πως παρα-διαφήμισα την ταινία, αλλά θαρρώ πως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γι'αυτό και πήρα το θάρρος..! Cool

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Γλώσσα και ετυμολογικά θέματα

από slide
Συζήτηση: Ιστορία, Λογοτεχνία, Γράμματα και Πολιτισμός Απαντήσεις: 13

Σαβ, 08 Ιαν 2011 4:05 am Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics