Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ότι αυτή τη περίοδο είναι συμβασιούχος διδάσκοντας (βάσει του ΠΔ 407/80) αλλά είναι εκλεγμένος ως μέλος ΕΤΕΠ (αδιόριστος φυσικά).
Το όλο θέμα είναι πιο περίπλοκο και προσωπικά με προβληματίζει και η απάντηση του άλλου διδάσκοντα (από το 2000), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει αρκεί να μην "αμαυρώνει" την εικόνα των πανεπιστημίων (και του συγκεκριμένου ιδρύματος ειδικότερα).
"[...] το αναδιατυπώνω απλούστερα: καθένας μπορεί να μιλά όπως του αρέσει -κατά τη γνώμη μου- όχι όμως ως προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πολύ περισσότερο ως εκπαιδευτικό τέτοιο.
Τέτοιου είδους συμπεριφορές, την ώρα μάλιστα των πονηρών γενικεύσεων στον Ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο, μας χαρακτηρίζουν όλους.
Προφανώς κανείς δεν εκφράζει έναν οργανισμό χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση, ούτε στο συγκεκριμένο περιστατικό έγινε τέτοιος ισχυρισμός, απλώς αναφέρθηκε η επαγγελματική ιδιότητα του προσώπου.
Επειδή όμως πολύς κόσμος πλέον περνάει από κάποιο ελληνικό ΑΕΙ και αποκτά εικόνα των ακαδημαϊκών και των συμπεριφορών τους, είναι υποκριτικό να μιλάμε για αγγελικά πλασμένο χώρο - πχ. πριν μερικά χρόνια, σε συνέλευση τμήματος στην Αθήνα, μεταξύ καθηγητών ακούστηκαν εκφράσεις τύπου
"πάμε έξω ρε αν είσαι άντρας" και άλλα παρόμοια.
Είναι όντως άσχημα αυτά τα περιστατικά, εκεί όμως βρίσκεται η ουσία των προβλημάτων;
Ένα από τα παιδιά έθεσε ορισμένα ζητήματα, να καταγράψω και εγώ με τη σειρά μου:
- Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στα ιδρύματα; Ποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις για δικό τους όφελος, με την ανοχή της διοίκησης;
- Πώς αποφασίζεται η πρόσληψη προσωπικού; Πόσο αξιοκρατικές είναι οι διαδικασίες επιλογής στα ερευνητικά προγράμματα και τα μεταπτυχιακά;
- Τί θα γίνει επιτέλους με τον σχεδιασμό του ακαδημαϊκού/ερευνητικού "χάρτη";
Γιατί ποτέ οι πανεπιστημιακοί δεν παρουσίασαν δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις εξυγίανσης παρά μόνο περιορίζονταν σε γενικόλογες καταγγελίες εναντίον των πολιτικών; Στάση εντελώς υποκριτική τη στιγμή που μέχρι την τελευταία στιγμή (2012) προσπαθούσαν να "βολεύουν" συμβασιούχους/μεταδιδάκτορες/ΥΔ και μεταπτυχιακούς στα αμφιβόλου χρησιμότητας και ποιότητας προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και προπτυχιακά) που ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια ανά την επικράτεια ήδη από τη δεκαετία του 1980;
- Τώρα που η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη και τα ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται, ποιες είναι οι προτάσεις των Συμβουλίων για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Το κλίμα ευδαιμονίας που δημιουργείται από τις εξαγγελίες περί "επιχειρηματικότητας" και "καινοτόμας & εφαρμοσμένης έρευνας" και "εκπαιδευτικής αναγέννησης των ιδρυμάτων" δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα: όλοι βλέπουν πως κάποιες αποφάσεις αναγκαστικά θα ληφθούν υπό πιεστικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης επιδοτήσεων τύπου ΕΠΕΑΕΚ Ι / ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ για να μην ξεχνάμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, και δε θα είναι ευχάριστες.
Διαβάστε απλώς το παρακάτω κείμενο:
Οι προτάσεις της ΔΕ του παν. Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο «Αθηνά» (το έχω και σε pdf)
Αυτοί οι άνθρωποι, με όλες τις περγαμηνές και την εμπειρία τους, δεν καταλαβαίνουν ότι
η υστεροβουλία τους μας τραβάει όλους μαζί στον πάτο; Aπλώς παραθέτω ένα κραυγαλέο παράδειγμα,
δυστυχώς ανάλογη είναι η στάση της πλειονότητας των ακαδημαϊκών.
Νομίζω αυτή είναι η ουσία, όχι το να ψάχνουμε
αποδιοπομπαίους τράγους - επειδή ακούγονται διάφορα για πειθαρχικές διώξεις και τα συναφή - για κοκορομαχίες στα social media που κατά κύριο λόγο οφείλονται στο νοσηρό κλίμα ανεργίας, που γεννά ανασφάλεια και κοινωνική εξαθλίωση.