Μια ευρεσιτεχνία για Αντισεισμικό Σύστημα (πληροφορίες & ανάπτυξη-εξέλιξη project)

 
  
 
   

 Επιστήμη, Τεχνολογία

 
Συγγραφέας Μια ευρεσιτεχνία για Αντισεισμικό Σύστημα (πληροφορίες & ανάπτυξη-εξέλιξη project)
 
       
Παρ, 27 Ιαν 2023 12:15 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Σύγκριση του σημερινού εφαρμοζόμενου αντισεισμικού σχεδιασμού και του δικού μου.
1) Ένα σίδερο οπλισμού έχει υπέρ αντοχή σε δύο αντίθετης κατεύθυνσης δυνάμεις που πάνε να απομακρυνθούν, δηλαδή στον εφελκυσμό.
Το σκυρόδεμα δεν αντέχει δυνάμεις αντίθετης κατεύθυνσης που πάνε να απομακρυνθούν,δηλαδή στον εφελκυσμό.
Αντέχει όμως σε δυνάμεις θλίψης που πάνε να συναντηθούν από αντίθετη κατεύθυνση.
Τοποθετούμε σκυρόδεμα και χάλυβα μαζί ώστε ο χάλυβας να βοηθήσει το σκυρόδεμα να παραλάβει και εφελκυσμό, και το ονομάζουμε οπλισμένο σκυρόδεμα.
Όμως οι δυνάμεις δεν είναι μόνο ο εφελκυσμός και η θλίψη.
Υπάρχουν και άλλες πολλές δυνάμεις που δρουν και το σκυρόδεμα δεν μπορεί να τις παραλάβει χωρίς να αστοχήσει.
Μία από αυτές τις δυνάμεις είναι η τέμνουσα δύναμη ή διάτμηση.
Η τέμνουσα δύναμη ή διάτμηση διαφέρει από την δύναμη θλίψης και την δύναμη εφελκυσμού.
Η τέμνουσα δύναμη μοιάζει με την δύναμη θλίψης και εφελκυσμού, διότι οι δυνάμεις μπορεί να έχουν φορά αρνητική όπως του εφελκυσμού ή φορά θετική όπως της θλίψης. Σε αυτό που διαφέρει η τέμνουσα δύναμη είναι ότι οι δυνάμεις αρνητικές ή θετικές δεν κινούνται στον ίδιο άξονα, αλλά σε παράλληλους άξονες, όπως το ψαλίδι που κόβει το ύφασμα.
Μία τεράστια τέμνουσα δύναμη παρουσιάζεται στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα την οποία το σκυρόδεμα δεν αντέχει να παραλάβει με αποτέλεσμα να σπάει και ο χάλυβας να μην μπορεί να παραλάβει τον εφελκυσμό, αφού έχει χαθεί πλέον η συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα.
Δηλαδή φανταστείτε ότι αντί ο χάλυβας να ήταν μέσα στο σκυρόδεμα να τον τοποθετούσαμε μέσα σε ένα βαρέλι με βούτυρο.
Όταν τραβάγαμε τον χάλυβα προς τα έξω το βούτυρο θα μπορούσε να συγκρατήσει τον χάλυβα μέσα του?
Φυσικά και δεν θα μπορούσε. Βούτυρο είναι και το σκυρόδεμα μπροστά στις ικανότητες του χάλυβα στον εφελκυσμό.
Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.
Ένας χάλυβας προέντασης διαμέτρου Φ/40 mm αντέχει εφελκυσμό 120 ton.
Ένα διώροφο σπίτι εμβαδού 100 τ.μ ζυγίζει 120 ton.
Αυτό σημαίνει ότι ο χάλυβας προέντασης διαμέτρου Φ/40 mm σηκώνει στον αέρα ένα διώροφο σπίτι εμβαδού 100 τ.μ
Εμείς τοποθετούμε 9000 kg χάλυβα στο διώροφο και σε έναν δυνατό σεισμό με διάρκεια το σπίτι γκρεμίζετε.
Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα με τον μηχανισμό της συνάφειας είναι σκέτη αποτυχία.
Για τον λόγο αυτό δεν θα δείτε ποτέ μετά από ένα σεισμό έστω και έναν χάλυβα κομμένο και βλέπεται θρύψαλα το σκυρόδεμα γύρο του.
Συμπέρασμα
Οπότε η ανικανότητα του σκυροδέματος να παραλάβει τέμνουσες δυνάμεις ή καλύτερα τις δυνάμεις διάτμησης, καταστρέφει πρόωρα την συνεργασία σκυροδέματος και χάλυβα και σπάει το σκυρόδεμα επικάλυψης, προτού εξαντληθούν οι αντοχές του σκυροδέματος σε θλίψη και οι αντοχές του χάλυβα στον εφελκυσμό.
2) Υπάρχει και μία άλλη μεγάλη τέμνουσα η οποία παρουσιάζεται από την επιτάχυνση του εδάφους και την αδράνεια της μάζας και κόβει τα υποστυλώματα σαν αγγούρι κοντά στην βάση και για αυτό και ονομάζεται τέμνουσα βάσης. Ενώ η άλλη τέμνουσα στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα ονομάζεται διατμητική αστοχία.
Υπάρχει λύση τόσο για την τέμνουσα βάσης όσο και για την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης ?
3) Υπάρχει και η ροπή ανατροπής των τοιχωμάτων η οποία συμβαίνει λόγο αδράνειας και η οποία εκτρέπεται στους κόμβους της κατασκευής και κόβει τις διατομές γύρο από τους κόμβους.
4) Υπάρχει και η κάμπτική ροπή η οποία δημιουργεί ανελαστικές παραμορφώσεις.
5) Το έδαφος θεμελίωσης υποχωρεί Υπάρχει λύση?
Υπάρχει λύση για αυτά τα προβλήματα?

Ναι υπάρχει λύση
Λύση στα πάρα πάνω προβλήματα
Η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης πάνω στην διεπιφάνεια σκυροδέματος και χάλυβα δημιουργείτε από τον ισχυρό εφελκυσμό και την μικρή ικανότητα του σκυροδέματος στην διάτμηση
Για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα πρέπει να καταργήσουμε τον εφελκυσμό και την συνάφεια σκυροδέματος και χάλυβα ώστε να μην αναπτύσσονται διατμητικές αστοχίες. Για να ελαττώσουμε την καμπτική ροπή πρέπει να αυξήσουμε την διατομή και να εξαλείψουμε τον εφελκυσμό Για να εξαλείψουμε τις ροπές στους κόμβους πρέπει να εξαλείψουμε την αρχική ροπή ανατροπής των τοιχωμάτων καθώς και την ροπή κάμψης Για ισχυρή θεμελίωση πρέπει να συμπυκνώσουμε το έδαφος και να μεταφέρουμε την έδραση εις βάθος.
Πως τα κατορθώνουμε αυτά?
Την διατμητική αστοχία την καταργούμε όταν ο οπλισμός περνάει ελεύθερος μέσα από το σκυρόδεμα ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το σκυρόδεμα. Αυτό τα κατορθώνομαι όταν ο οπλισμός περνά μέσα από πλαστικές σωλήνες.
Την καμπτική ροπή την μειώνουμε αυξάνοντας την διατομή και εξαλείφοντας τον εφελκυσμό
Τον εφελκυσμό τον καταργούμε όταν επιβάλουμε ανάλογη θλίψη στην διατομή.
Φυσικά μόλις σας είπα τον μηχανισμό της προέντασης.
Την ροπή ανατροπής του τοιχώματος την εξαλείφομαι όταν εκ τρέψουμε την αδράνεια μέσα στο έδαφος πακτώνοντας τα ανώτατα άκρα των παρειών των τοιχωμάτων με το έδαφος, χρησιμοποιώντας μηχανισμούς ισχυρής πάκτωσης.
Την ισχυρή θεμελίωση την επιτυγχάνομαι με την συμπύκνωση του εδάφους, με την μέθοδο και τον μηχανισμό της ευρεσιτεχνίας, και μετέπειτα με το σκυρόδεμα πλήρωσης της γεώτρησης. Φυσικά αυτά τα κάνουμε πριν γίνει η κατασκευή.
Δηλαδή τοποθετούμε έναν διαστελλόμενο μηχανισμό πάκτωσης μέσα σε μία γεώτρηση και του εφαρμόζουμε την διπλάσια έλξη των τιμών σχεδιασμού από την επιφάνεια του εδάφους με υδραυλικούς γρύλους. Μετά γεμίζουμε την γεώτρηση με σκυρόδεμα. Τον τένοντα της αγκύρωσης τον επιμηκύνουμε με την βοήθεια κοχλιών και τον τοποθετούμε να διαπεράσει τις παρειές των τοιχωμάτων. Στο δώμα εφαρμόζουμε μια δεύτερη προένταση με τιμή την τιμή του υπολογισμού.... και άς κουνάει όσο θέλει και όση ώρα θέλει. Ιδανικός φορέας για αυτήν την μέθοδο τα επιμήκη τοιχώματα ή τα προκάτ.

     
 
       
Παρ, 27 Ιαν 2023 12:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΣΕΙΣΜΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΈΝΤΑ
ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΤΕΝΤΑ

     
 
       
Δευ, 30 Ιαν 2023 4:44 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΤΙΤΛΟΣ .. ΟΤΙ ΛΕΜΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?
Δύο ίσες και αντίθετες δυνάμεις ισορροπούν Αυτό είναι γνωστό. Οπότε αν στις δυνάμεις του εφελκυσμού που τείνουν να απομακρυνθούν εφαρμόσουμε αντίστοιχες δυνάμεις θλίψης αυτές θα ισορροπήσουν. Αυτός είναι ο μηχανισμός της προέντασης τον οποίο χρησιμοποιούν οι στατικοί για να πετύχουν μεγάλα ανοίγματα γεφυρών, τόσο μεγάλα που αυτό θα ήταν αδύνατον να επιτευχθεί με τον απλό γραμμικό οπλισμό που χρησιμοποιούν στις οικοδομές.
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τον λόγο. Όσο ένα άνοιγμα μεγαλώνει αυξάνουν τα φορτία κάμψις οπότε αυξάνεται και ο εφελκυσμός και η θλίψη στην διατομή. Για να παραλάβουμε την θλίψη αυξάνουμε το σκυρόδεμα δηλαδή αυξάνουμε το ύψος της διατομής. Όταν αυξάνομαι τις διαστάσεις της διατομής αυξάνονται και τα φορτία. Για να παραλάβουμε τα φορτία αυξάνουμε και τον οπλισμό του χάλυβα. Ο χάλυβας έχει υπέρ αντοχή στον εφελκυσμό, αλλά για να παραλάβει τον εφελκυσμό χρειάζεται την βοήθεια του σκυροδέματος. Δηλαδή το σκυρόδεμα πρέπει να έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει μέσα του τον χάλυβα όταν αυτός τραβάει από δεξιά και αριστερά ώστε να μην γλιστρήσει ο χάλυβας μέσα από το σκυρόδεμα και χαλάσει η συνεργασία τους. Αυτή η δύναμη του τραβήγματος που εφαρμόζεται στην διεπιφάνεια των δύο υλικών του χάλυβα και του σκυροδέματος ονομάζεται διάτμηση. Το σκυρόδεμα μην αντέχοντας την διάτμηση που προκαλεί η έλξη του χάλυβα σπάει, χάνεται η συνεργασία τους και η γέφυρα πέφτει. Όσο μεγαλώνει το άνοιγμα της γέφυρας τόσο αυξάνουμε την μάζα της και τα φορτία της, χωρίς όμως να έχουμε την δυνατότητα να αυξήσουμε και την αντοχή του σκυροδέματος επικάλυψης ως προς την διάτμηση. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε μεγάλα ανοίγματα 50 μέτρων στις γέφυρες με τον απλό γραμμικό οπλισμό που κατασκευάζουμε τις οικοδομές. Το σκυρόδεμα με την απλή μέθοδο οπλισμού αυτή της συνάφειας έχει πρόβλημα γιατί δεν αντέχει την διάτμηση που του προκαλεί η υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό. Το σκυρόδεμα όμως έχει υπέρ αντοχές στην δύναμη της θλίψης Οπότε τι κάνουμε? Εφαρμόζουμε μεγάλες δυνάμεις θλίψης στην διατομή για να εξουδετερώσουμε τις δυνάμεις εφελκυσμού και να επέλθει ισορροπία δυνάμεων και αυτό σημαίνει ότι μαζί με τις δυνάμεις εφελκυσμού έχουμε εξουδετερώσει και τις δυνάμεις της διάτμησης στην διεπιφάνεια του σκυροδέματος και του χάλυβα, αφού εξουδετερώσαμε τον εφελκυσμό που τις προκαλεί.
Σε μεγάλους σεισμούς τα σεισμικά φορτία είναι τριπλάσια των στατικών φορτίων. Η διατμητική αστοχία του σκυροδέματος είναι δεδομένη και η κατασκευή μας πλακώνει.
Για να μην συμβεί αυτό πρέπει οι στατικοί να εφαρμόζουν προένταση στα τοιχώματα και όχι να γεμίζουν με γραμμικό οπλισμό συνάφειας τα τοιχώματα
Με δύο μόνο τένοντες προέντασης στα πρανή των τοιχωμάτων θα αντικαθιστούσαν το 80% του γραμμικού οπλισμού του χάλυβα, θα μίκραιναν τις διατομές του σκυροδέματος και θα αύξαναν την αντοχή της κατασκευής στον σεισμό.
Αμ το άλλο τρελό που κάνουν οι στατικοί είναι ότι την μεγάλη ροπή της ανατροπής των τοιχωμάτων η οποία προέρχεται από την αδράνεια των καθ ύψος πλακών, προσπαθούν να την σταματήσουν με τις διατομές των πλακοδοκών.
Αν τον τένοντα της προέντασης που αναφέραμε προ ολίγου τον πάκτωναν στο έδαφος και όχι στην βάση, τότε όλες οι δυνάμεις των ροπών ανατροπής θα εκτρέπονταν μέσα στο έδαφος και δεν θα έσπαγαν οι διατομές των πλακοδοκών.
Η τέμνουσα βάσης κόβει τις διατομές των τοιχωμάτων κοντά στην βάση και η δύναμή της ισούται με την τιμή της επιτάχυνσης επί την μάζα της κατασκευής. Αυτή είναι και η τιμή της αδράνειας της κατασκευής. Η διατομή του τοιχώματος αυξάνει την αντοχή της ως προς την τέμνουσα βάσης κατά 40% όταν της εφαρμόσουμε θλίψη στην διατομή της τάξεως του 70% του σημείου θραύσης του σκυροδέματος.
Βασικά και γνωστά δεδομένα της μηχανικής τα οποία όμως δεν εφαρμόζουν για άγνωστο λόγο στα στατικά των αντισεισμικών κατασκευών.
Άσε που η πάκτωση στο έδαφος διασφαλίζει ισχυρή θεμελίωση.
Ας προσευχηθούμε τουλάχιστον.

     
 
       
Δευ, 30 Ιαν 2023 5:06 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


ΠΕΙΡΑΜΑ
Πάκτωση μηχανισμού σε βράχο.
Αναμένω τον τένοντα.



     
 
       
Πεμ, 02 Φεβ 2023 4:14 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Το μεγάλο ερωτηματικό για τον απόλυτο αντισεισμικό σχεδιασμό είναι εδώ.
Γιατί δεν κατασκευάζουμε τα κτήρια ελαστικά από λάστιχο?
Γιατί δεν κατασκευάζουμε τα κτήρια άκαμπτα εξολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα όπως είναι τα προκάτ?
Τελικά τα κτήρια κατασκευάζονται σήμερα κάτι μεταξύ ελαστικού και άκαμπτου (με ελαστικές κολόνες και άκαμπτα τοιχώματα.)
Τα τοιχώματα και τα τοιχία αντιδρούν δυναμικά στον σεισμό, και τα υποστυλώματα παραλαμβάνουν μόνο τα στατικά φορτία.
Τα ελαστικά κτήρια παραμορφώνονται πολύ χωρίς να παρουσιάζουν ανελαστικές παραμορφώσεις.
Όμως δεν αντιδρούν δυναμικά στα σεισμικά φορτία, οπότε η καμπτικές τάσεις των κορμών γύρο από τους κόμβους που υφίσταντε σε έναν μεγάλο σεισμό είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα μετά το όριο της ελαστικότητας να υπάρχει ψαθυρή πλαστική αστοχία πολύ εύκολα και η κατασκευή να γκρεμίζεται.
Αν σχεδιάσουμε εξολοκλήρου με τοιχώματα και τοιχία έχουμε μεν την δυναμική της διατομής του τοιχώματος αλλά λόγο της ροπής ανατροπής που υφίσταντε όλες οι καμπτικές τάσεις μεταφέρονται στους δοκούς οι οποίες και ρηγματώνονται αλλά δεν πέφτουν γιατί κρέμονται από τον οπλισμό.
Αν ο σεισμός είναι πολύ μεγάλος τότε το κτήριο γκρεμίζεται.
Αν σχεδιάσουμε εξολοκλήρου ακόμα και τους τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα όπως είναι τα προκάτ, έχουμε πλήρη ακαμψία μηδενική ελαστικότητα οπότε μηδενική σεισμική αποθήκευση ενέργειας και μηδενική σεισμική απόσβεση.
Το αποτέλεσμα αντίδρασης σε αυτά τα κτήρια όταν γίνεται μεγάλος σεισμός εξαρτάτε από το ύψος που έχουν.
Τα διώροφα θα σπάσουν στα δύο λόγο του ότι η ροπή ανατροπής ανασηκώνει το εμβαδόν της βάσης τους με αποτέλεσμα τα στατικά φορτία του κτηρίου να χάνουν την επαφή με το έδαφος που τα στηρίζει, οπότε δημιουργούν μια αντίρροπη ροπή από αυτή την ροπή ανατροπής του κτηρίου με αποτέλεσμα να δημιουργείτε μια λοξή ρωγμή η οποία κόβει την κατασκευή στα δύο.
Όσο για τις άκαμπτες υψίκορμες προκάτ κατασκευές πολλών ορόφων απλά ανατρέπονται ολοσχερώς στους μεγάλους σεισμούς.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Να σχεδιάσουμε ελαστικά έχουμε αυτό το πρόβλημα της μη δυναμικής επάρκειας
Να σχεδιάσουμε τουρλού τουρλού ανάμικτα δεν λύνουμε το πρόβλημα.
Να κατασκευάζουμε εντελώς άκαμπτα η που θα ανατραπεί η κατασκευή ή που θα σπάσει στα δύο.
Υπάρχει λύση?
Ναι λέγεται ακαμψία αλλά βιδωμένη - πακτωμένη στο έδαφος για να μην ανατρέπεται, και για να μην χάνει την στήριξή της από το έδαφος στις μεγάλες επιταχύνσεις. Έτσι θα διαθέτουμε πλήρη δυναμική χωρίς ανατροπή. Τα φορτία θα εκτρέπονται μέσα στο έδαφος και δεν θα κυκλοφορούν στις διατομές. Η κατακόρυφη προένταση + πάκτωση στο έδαφος θα αυξήσει την αντοχή των διατομών ως προς τις καμπτικές ροπές, την τέμνουσα βάσης, θα εξαλείψει την διατμητική αστοχία του σκυροδέματος επικάλυψης και θα αποτρέψει την ανατροπή των πάντων.
Την λύση την έδωσα εγώ και συγνώμη που στεναχωρώ κάποιους, αλλά προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων και των κατασκευών.
Με την μέθοδο που σας είπα τα αποτελέσματα είναι ορατά στο πείραμα.
https://www.youtube.com/watch?v=RoM5pEy7n9Q
Με την μέθοδο που σχεδιάζουν σήμερα τα αποτελέσματα είναι ορατά στο άλλο πείραμα.
https://www.youtube.com/watch?v=l-X4tF9C7SE
Τώρα γιατί συνεχίζουν και σχεδιάζουν με την δική τους μέθοδο ρωτήστε τους αρμόδιους φορείς του κράτους που συντάσουν τους κανονισμούς και αν θέλουν ας με φωνάξουν να τους κατευθύνω. Αν δεν θέλουν που δεν θέλουν ας μείνουν τα πράγματα όπως έχουν.
Εγώ αυτά μπορούσα να προσφέρω αυτά πρόσφερα.
Με άκουσαν μεν γιατί με ρώτησαν, με έγραψαν δε για λόγους τους οποίους δεν μου εξήγησαν.

     
 
       
Κυρ, 05 Φεβ 2023 6:00 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Τα αντισεισμικά έργα του ανθρώπου και ο σεισμός.
Η αντισεισμική τεχνολογία των κατασκευών ανά τον κόσμο διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια τους πιο σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς! Εν τούτοις οι κατασκευές δεν αντέχουν σε οποιοδήποτε μεγάλο σεισμό. Υπάρχουν πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να επιφέρουν την καταστροφή και στις ποιο σύγχρονες αντισεισμικές κατασκευές. Οι συντελεστές που καθορίζουν την σεισμική συμπεριφορά των κατασκευών είναι πολυάριθμοι, και εν μέρη πιθανοτικού χαρακτήρα.
Άγνωστη η διεύθυνση του σεισμού, άγνωστο το ακριβές περιεχόμενο των συχνοτήτων της σεισμικής διέγερσης, άγνωστη η διάρκειά της. Ακόμα οι μέγιστες πιθανές επιταχύνσεις που δίδουν οι σεισμολόγοι, και καθορίζουν τον συντελεστή αντισεισμικού σχεδιασμού έχουν πιθανότητα υπέρβασης, μεγαλύτερης του 10%.
“αδρανειακές εντάσεις – δυνάμεις απόσβεσης – ελαστικές δυνάμεις- δυναμικά χαρακτηριστικά κατασκευής – αλληλεπίδραση εδάφους κατασκευής – επιβαλλόμενη κίνηση εδάφους” είναι μη γραμμικής κατεύθυνσης και διαφέρουν από κατασκευή σε κατασκευή.
Ο σεισμός επιβάλει στην κατασκευή μια οριζόντια μετατόπιση και μερικές κάθετες συνιστώσες μετατόπισης, που περιέχουν άγνωστο αριθμό συχνοτήτων και άγνωστη στάθμη επιτάχυνσης, παράγοντες που συντελούν στην μικρή ή στην μεγάλη παραμόρφωση των κατασκευών και στην διαφορετική συμπεριφορά τους. Εάν η παραμόρφωση είναι αρκετά μικρή για να κρατήσει όλα τα μέλη της δομής εντός της ελαστικής περιοχής, η ενέργεια που δημιουργείται, είναι ενέργεια που αποθηκεύεται στη δομή και εκτονώνεται μετά για να επαναφέρει την δομή στην αρχική της μορφή. Όσο η μετατόπιση κρατά κάθε τμήμα οποιουδήποτε μέλους εντός ελαστικής περιοχής, όλη η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στη δομή θα κυκλοφορήσει στο τέλος του κύκλου, προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αυτή η περιοχή μετατόπισης ονομάζεται ελαστική περιοχή, στην οποία δεν παρατηρούνται αστοχίες. Εάν η σεισμική ενέργεια (που μετράται από την επιτάχυνση εδάφους) είναι πάρα πολύ μεγάλη, θα παράγει υπερβολικά μεγάλες μετατοπίσεις που θα προκαλέσουν μια πολύ υψηλή καμπυλότητα στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία. Αν η καμπυλότητα είναι πολύ υψηλή, αυτό σημαίνει ότι η περιστροφή των τμημάτων των στηλών και των δοκών θα είναι πολύ πάνω από την ελαστική περιοχή (Θλιπτική παραμόρφωση σκυροδέματος πάνω από το 0,35% και τάσεις των ινών του οπλισμού πάνω από το 0,2 %) πέραν του ορίου διαρροής. Όταν η περιστροφή περάσει πάνω από αυτό το όριο ελαστικότητας, η δομή αρχίζει να «διαλύει την αποθήκευση της ενέργειας «μέσω πλαστικής μετατόπισης, το οποίο σημαίνει ότι τα τμήματα θα έχουν μια υπολειμματική μετατόπιση που δεν θα είναι σε θέση να ανακτηθεί. Ο σχεδιασμός της αντοχής ενός σημερινού κτιρίου περιορίζετε στα όρια του ελαστικού φάσματος σχεδιασμού, και μετά περνά σε ανελαστικές μετατοπίσεις παρουσιάζοντας διαρροές και πλαστικές παραμορφώσεις. Αν τα τμήματα των διατομών που βιώνουν τις πλαστικές παραμορφώσεις, ξεπερνούν το όριο του σημείου θραύσης, και είναι και πάρα πολλές πάνω στην δομή, η δομή θα καταρρεύσει.
Άλλα προβλήματα που παρουσιάζουν οι κατασκευές
1) Η υπέρ αντοχή του χάλυβα στον εφελκυσμό και η μικρή αντίδραση του σκυροδέματος στην διάτμηση επιφέρει την πρόωρη διατμητική αστοχία πάνω στην διεπιφάνεια του σκυροδέματος και του χάλυβα με αποτέλεσμα την εξόλκευση των ράβδων του χάλυβα και την καταστροφή κατά μήκος του σκυροδέματος της επικάλυψης και την καταστροφή του μηχανισμού της συνάφειας.
2) Η τέμνουσα βάσης ισούται με την δύναμη αδράνειας της κατασκευής και τέμνει κοντά στην βάση τις διατομές των κατακόρυφων στοιχείων.
3) Η καμπτική ροπή και ροπές στους κόμβους. Στον σεισμό, κατά την καταπόνηση σε κάμψη αναπτύσσονται καμπτικές ροπές, στα κατακόρυφα και οριζόντια στοιχεία του φέροντα οργανισμού, καθώς και ροπές στους κόμβους όπου πακτώνονται, οι οποίες προκαλούν αφενός μεν καμπύλωση στον κορμό τους και αφετέρου την δημιουργία μεγάλων τάσεων εφελκυσμού και θλίψης εντός του υλικού του σκυροδέματος των διατομών γύρω από τους κόμβους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλαστικές ανελαστικές διαρροές και μεγάλες ρωγμές.
4) Αστοχία εδάφους. Το έδαφος θεμελίωσης είναι από την φύση του ανομοιογενές και παρουσιάζει κρυφούς κινδύνους όπως υπόγεια σπήλαια. Αυτό δημιουργεί μια ασαφή επιφάνεια θεμελίωσης ως προς την ικανότητά της να παραλάβει τα στατικά και σεισμικά φορτία της κατασκευής, και η κατασκευή να κινδυνεύει από μερική ή ολική καθίζηση και την παραμόρφωση ή την ανατροπή του φέροντα οργανισμού της. Για τον λόγο αυτό επιβάλετε σε κάθε έργο ο δειγματοληπτικός έλεγχος του εδάφους με την λήψη καρότων, πριν την εκτέλεση του έργου.
5) Ο συντονισμός. Κάθε κατασκευή στον σεισμό έχει μια περίοδο που ταλαντώνεται περισσότερο και η οποία είναι ανάλογη του ύψους του κτιρίου. Όταν η περίοδος του κτιρίου συμπέσει με την περίοδο της μετατόπισης του εδάφους έχουμε την ιδιοπερίοδο ή αλλιώς τον συντονισμό κατασκευής εδάφους. Κατά την ιδιοπερίοδο ή τον συντονισμό η ταλάντωση μεγαλώνει κατά την διάρκεια του χρόνου προς το άπειρο μέχρι την καταστροφή της κατασκευής. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ελέγξουμε την ταλάντωση σε κάθε κύκλο σεισμικής φόρτισης.
Όλοι αυτοί οι εν μέρη αναφερθέντες αστάθμητοι παράγοντες επιφέρουν την καταστροφή και στις πιο σύγχρονες κατασκευές.
Υπάρχει λύση?
Ναι υπάρχει.
Κατασκευάζουμε μεγάλα επιμήκη τοιχώματα των οποίων προεντίνουμε και πακτώνουμε τα άκρα τους με το έδαφος και όλα μα όλα τα πάρα πάνω προβλήματα εξαφανίζονται.

     
 
       
Κυρ, 19 Φεβ 2023 9:28 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


seismic
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 06, 2010
377
Τόπος: ΙΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ


Η πρότασή μου για αντισεισμικές κατασκευές είναι η προένταση των παρειών των τοιχωμάτων από Ο.Σ καθώς και η ταυτόχρονη πάκτωση αυτών με το έδαφος θεμελίωσης. Η προσομοίωση και αριθμητική διερεύνηση που μου έκαναν στο εργαστήριο αντισεισμικών ερευνών στο Μετσόβιο πολυτεχνίο πάνω στην ιδέα μου μου έδειξε αρχικά ότι η μέθοδος σχεδιασμού που προτείνω βελτίωνε σημαντικά την φέρουσα ικανότητα της κατασκευής και αύξανε την απόκριση της διατομής προς την τέμνουσα βάσης κατά 32%, αν και η προσομοίωση περιλάμβανε μόνο την εγκάρσια προένταση των υποστυλωμάτων χωρίς την πάκτωση στο έδαφος, και χωρίς η κατασκευή να περιλαμβάνει επιμήκη τοιχώματα τα οποία περιλαμβάνουν αμφίπλευρη πάκτωση και προένταση αυξάνοντας την απόδοση σχεδιασμού.
Ακολούθησαν δικά μου πειράματα με και χωρίς την μέθοδο σχεδιασμού μου με φυσική μετρημένη επιτάχυνση σεισμού 2,41g πάνω σε δοκίμιο 1000 και 1500 κιλών με εκπληκτικά αποτελέσματα.
Μου έλειπε όμως κάτι πολύ σπουδαίο και αυτό ήταν η ικανή και φθηνή πάκτωση στον βράχο και στο έδαφος η οποία να μπορούσε να παραλάβει τα σεισμικά φορτία της ροπής ανατροπής των τοιχωμάτων. Δημιούργησα νέους μηχανισμούς πάκτωσης για βράχο και για έδαφος και ήρθε η ώρα να τους δοκιμάσω για να μετρήσω αντοχές Δεν διαθέτω όργανα μέτρησης Όμως ενδεικτικά στο πείραμα είδα ότι άντεξε 100 τόνους έλξης στα δύο μέτρα βάθος χωρίς να χρησιμοποιήσω εννέματα ή σκυρόδεμα των οποίων η χρήση θα αύξανε σημαντικά την ένταση της πάκτωσης σε φορτία εφελκυσμού.
Σας παρουσιάζω τον μηχανισμό πάκτωσης στο πρώτο βίντεο.
https://www.youtube.com/watch?v=BLfWayks9Uw
Την αρχική έλξη του μηχανισμού για να ανοίξει προς τα πρανή της οπής ( βάθους 2m με πλευρές 35cm ) και να γίνει η πάκτωση
https://www.youtube.com/watch?v=V5X2zsMQ92c
Το τελείωμα της πάκτωσης και πως πάκτωσε.
https://www.youtube.com/watch?v=wpbe75giv_g
Και στο τέταρτο βίντεο την τελική έλξη των 100 τόνων από απόσταση.
https://www.youtube.com/watch?v=XsHC9WJwgyU
Τώρα μετά το πετυχημένο αυτό πείραμα, διαθέτω και τον μηχανισμό πάκτωσης για αντισεισμικές κατασκευές, για ανεμογεννήτριες και για ότι άλλο χρειάζεται προένταση και πάκτωση.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


 
  
 


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 2ος κύκλος επιμορφωτικού προγράμματος...

από Bio-Tech
Συζήτηση: Καινοτομία - Νεανική Επιχειρηματικότητα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 25 Ιούλ 2021 10:20 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Πληροφορίες - διαμονή - εμπειρίες και...

από kat-kat
Συζήτηση: τμ. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Απαντήσεις: 0

Παρ, 12 Ιούλ 2019 12:24 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολή της ταινίας ''The Blair Witch...

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Κινηματογραφική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 22 Απρ 2018 12:12 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ανάπτυξη - αξιοποίηση του στρατοπέδου...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τετ, 07 Φεβ 2018 10:15 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολή ντοκυμαντέρ στο Πλωμάρι για τ...

από maximos
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] (ΠΑΛΑΙΑ) Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 04 Μάϊ 2017 2:16 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics