απλα μαγικο θελω να παω συντομα αλλα ακουσα γινεται χαμος! ειναι τοσο επιβλητικο μουσειο στολιδι, κριμα τα μαρμαρα που λειπουν και πως παρθηκαν! η αγριοτητα να διαλυθει ο δικος μας πολιτισμος ηταν μεγαλος! οι αγγλοι δεν δινουν τα μαρμαρα, δυσκολο το βλεπω λενε οτι τα μουσεια καλο ειναι να εχουν αντικειμενα απο ολους τους πολιτισμους.... δεν ξερω συμφωνειτε?
Η Βρετανική κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη πάντως. Γίνονται δημοσκοπήσεις και νομίζω πως σε μία είδα ότι η πλειοψηφία είναι υπέρ της επιστροφής. Εκτός αν αυτή αναφερόταν στους Σκοτσέζους.
Για τα μουσεία σίγουρα είναι καλό να έχουν αντικείμενα από όσο το δυνατόν περισσότερους πολιτισμούς. Αλλά τα αντικείμενα που είναι τμήματα κτηρίων, το σωστό είναι να παραμένουν εκεί που είναι η θέση τους. Υπάρχουν όμως πλήθος άλλα αντικείμενα, όπως αγάλματα που φτιαχνόντουσαν από τότε για να πουληθούν. Αυτά όποιος τα βρίσκει να παίρνει στο μουσείο του.
e3iswsi έγραψε:
........... Υπάρχουν όμως πλήθος άλλα αντικείμενα, όπως αγάλματα που φτιαχνόντουσαν από τότε για να πουληθούν. Αυτά όποιος τα βρίσκει να παίρνει στο μουσείο του.
ειναι ηθικο ομως αυτο; πιστευεις οτι αν ειχαμε παρει εμεις κατι που να ανηκει στον πολιτισμο της Αγγλιας δεν θα ειχαν τρελαθει να το παρουν πισω; εκεινοι θα το χαν παρει αμεσως πισω!
Εξαρτάται τι θα παίρναμε. Αν παίρναμε ένα κομμάτι από το Buckingham, ναι, θα υπήρχε πρόβλημα. Αν όμως παίρναμε ένα από τα πολλά πορτραίτα των βασιλιάδων και των βασιλισσών που κρεμούσαν παντού ή μια χούφτα λίρες ή μια σημαία ή ένα βρετανικό ναυάγιο από τη Μεσόγειο ή την αυθεντική πένα του Σαίξπηρ ή δεν ξέρω τι πράγματα είχαν κατά καιρούς, δεν θα ήταν το ίδιο. Οι αρχαίοι έφτιαχναν αγάλματα, αγγεία, και πολλά άλλα εμπορεύματα και τα πουλούσαν σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Εκείνα όποιος τα βρει τα παίρνει και τα βάζει στα μουσεία του.
Ωραίο το νέο μουσείο (ακόμα δεν το έχω επισκεφτεί -- απο την Διουνυσείου Αεροπαγείτου πάντος ωραίο φαίνεται! ) όμως πρέπει να σκεφτούμε λίγο τι σχέση έχουμε πραγματικά με τους αρχαίους έλληνες. Το μόνο που έχουμε πραγματικά κοινό με τότε, είναι η γλώσσα (που και αυτή έχει περάσει χίλιες-δύο φουρτούνες). Γιατί για πολιτισμό, δεν το συζητώ καν.
Αυτό που αποκαλούμε σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό είναι κατα πολύ μεγάλο μέρος τούρκικο. Όμως αυτό προτιμάμε το σκουπίζουμε κάτω απο το χαλί της ιστορίας. Η κουζίνα μας, μεγάλο μέρος της νεοελληνικής, πολλά τοπονύμια, η μουσική μας, το "αραχτοί και λαϊτ", το δεν βαριέσαι, η διαφθορά... Όλα αυτά τα στοιχεία θα τα έλεγα οθωμανικά, όχι "ελληνικά", με την έννοια τουλάχιστον που της προσδίδουμε. Παράδειγμα: το κλαρίνο θεωρείται ελληνικότατο για την παραδοσιακή μουσική, όμως 1. Η ίδια η μουσική παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία με την λοιπή βαλκανική (βλέπε Goran Bregovic) και 2. Το κλαρίνο εισήχθη στην Ελλάδα κατα την "Τουρκοκρατία". Κατα τα άλλα πλήρως ελληνικό, ότι και αν σημαίνει αυτό...
Αυτή η συζήτηση φυσικά μπορεί να πάρει μεγάλες διαστάσεις και να προταθούν πολλά.
Αυτό που απλά θα ήθελα να κρατήσετε σαν γνώμη μου είναι το εξής: Καλό να προβάλουμε τα κομμάτια της πολιτισμικής μας κληρονομιάς/βιομηχανίας (γιατί μην μου πείτε ότι δεν είναι τουριστικό το μουσείο!) και την ιδέα ότι η Αθήνα είναι η κοιτίδα του πολιτισμού, αλλά αν θέλουμε να λέμε πως πραγματικά ασχολούμαστε με την ελληνική ιστορία να μην θεωρούμε πως η τελευταία έχει μείνει πίσω 2000 χρόνια. Γιατί το σημαντικότερο μέρος της --για μας, σαν σύγχρονους έλληνες-- είναι αυτό που μας βολεύει να κοιτάζουμε σαν χαμένα χρόνια και τίποτα άλλο, ΟΧΙ το τι έγινε πριν 2500 χρόνια!!
Και ας κοιτάξουμε και το σήμερα και το αν αξίζουμε να ισχυριζόμαστε καν πως είμαστε απόγονοι των Αθηναίων.
Παράθεση:
Στο μισό εκατομμύριο ανήλθαν οι επισκέπτες του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, δύο μόλις μήνες από την ημέρα των εγκαινίων του, εκ των οποίων ποσοστό της τάξεως του 60% ήταν ξένοι τουρίστες.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, 409.000 διαφορετικοί χρήστες του διαδικτύου από 108 χώρες έχουν επισκεφτεί την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Πολιτισμού.
Παράλληλα, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και εκπαιδευτικούς θα ξεκινήσουν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ενώ στους μαθητές των σχολείων θα παρέχεται η δυνατότητα ειδικών ξεναγήσεων.
Επιπλέον, στο τέλος του Φθινοπώρου προετοιμάζεται έκθεση με θέμα «Περικλής Ξανθίππου» και κεντρικό έκθεμα την κεφαλή του Περικλή από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.
«Με πρότυπο το Μουσείο της Ακρόπολης εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να πετύχουμε την αύξηση της επισκεψιμότητας σε όλα τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά κυρίως η διασύνδεσή της με την εκπαίδευση και τους νέους ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς.
Σημειώνεται πως η έκθεση του Μουσείου εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα προπλάσματα της Ακρόπολης για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες.
Εκπληκτικό μουσείο αλλά δεν θα έπρεπε να ήταν όλα τα ελληνικά αγάλματα και αντικείμενα εδώ και όχι διάσπαρτα στη Ευρώπη ?