Παράθεση: «Μεγαλώνει» το Πανεπιστήμιο Γράφει: Μαρίνα Πολλάτου
01/07/2009
«Δομική αλλαγή» χαρακτήρισε για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο πρύτανης Ανδρέας Τρούμπης την απόφαση αύξησης κατά 30% περίπου των οργανικών θέσεων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ιδρύματος. Κι αυτό γιατί με την πρόσληψη ακόμη 56 καθηγητών, όσων και των θέσεων που εγκρίθηκαν για όλα τα Τμήματα, το Πανεπιστήμιο αλλάζει μέγεθος, μεγαλώνει και διευρύνεται σε ακαδημαϊκό προσωπικό, ξεπερνώντας σε αριθμό τους 400.
Η υπογραφή του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος, η χθεσινή μόλις υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος μετονομασίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, η διαδικασία μετατροπής σε πολυτεχνική της Σχολής Μηχανικών Οικονομίας, η ενεργοποίηση του Τμήματος Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής στη Μύρινα, αλλά και η πρόθεση των πρυτανικών αρχών να διοργανώσουν την εαρινή Σύνοδο των Πρυτάνεων του 2010 στην Κύπρο, ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα στα οποία αναφέρθηκαν ο κ. Τρούμπης και ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Κώστας Ζώρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι.
Πολιτισμική Πληροφορική
«Μόλις πριν λίγο είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο, ο οποίος και με ενημέρωσε ότι υπέγραψε το Π.Δ. για τη μετονομασία του Τμήματος Πολιτισμικής Επικοινωνίας και Τεχνολογίας σε Πολιτισμικής Πληροφορικής», είπε ο πρύτανης, ξεκινώντας τις ανακοινώσεις και θυμίζοντας πως η αλλαγή αυτή, που σηματοδοτεί και την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων του Τμήματος ως καθηγητές της Πληροφορικής, αποτελούσε πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου.
Μία ακόμη θετικότατη εξέλιξη που δημοσιοποίησε αμέσως μετά ο κ. Τρούμπης αφορά στην υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά 56 οι οργανικές θέσεις μελών ΔΕΠ σε όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. «Η απόφαση αυτή», σημείωσε ο πρύτανης, «δεν είναι απλά μια αύξηση των καθηγητών. Συνιστά μια δομική αλλαγή, αφού για να εγκριθούν αυτές οι θέσεις έπρεπε πρώτα να αρθεί μια σειρά από παγιωμένες αντιλήψεις που επικρατούσαν στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δηλαδή οι θέσεις των καθηγητών είναι το μέγιστο του αθροίσματος των μελών ΔΕΠ που είχε κάθε τμήμα στο ιδρυτικό του Προεδρικό Διάταγμα, κι ούτε μία παραπάνω.»
Συγκρίνοντας την άρση αυτού του παλιού πλαφόν, ως απόφαση ισάξιας δυναμικής για την ανάπτυξη του ιδρύματος με την έγκριση του οργανισμού των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, ο κ. Τρούμπης συμπλήρωσε πως το συγκεκριμένο αίτημα εκκρεμεί απΆ το 2004.
Στην αυριανή συνεδρίαση της Συγκλήτου και με δεδομένο ότι όλο τον προηγούμενο καιρό τα Τμήματα έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί, θα αποφασιστεί η έκδοση των προκηρύξεων για την κάλυψη των θέσεων.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, για τις θέσεις αυτές υπήρχαν 56 λιμνάζουσες πιστώσεις, αφού δεν μπορούσαν να προκηρυχθούν θέσεις ΔΕΠ, μια και δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις.
Ακαδημαϊκό άνοιγμα
Ο πρύτανης εξήγησε ότι με την προκήρυξη τόσο πολλών θέσεων, θα υπάρξει ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, πιθανόν όχι μόνο απΆ τη χώρα μας, ενώ είναι επόμενο τις ίδιες θέσεις να διεκδικήσουν και οι του Π.Δ. 407, που τώρα υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο.
Επιδίωξη των πρυτανικών αρχών είναι οι θέσεις να μη «φυλλορροήσουν», αλλά να προκηρυχθούν στο σύνολό τους, αυξάνοντας μέσα στον επόμενο χρόνο κατά 56 τις θέσεις των καθηγητών. Μαζί με τις 67 θέσεις καθηγητών που ήδη έχουν εκλεγεί και δημοσιεύονται σε ΦΕΚ, η δύναμη του Πανεπιστημίου Αιγαίου αυξάνεται από 250 σε πάνω από 400, όπως ανέφερε ο κ. Τρούμπης, αλλάζοντας κλίμακα μεγέθους το ίδρυμα.
Μια ακόμη εξέλιξη που ανέφερε ο ίδιος αφορά στη διαδικασία που σχετίζεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και ήδη έχει προχωρήσει για τα Τμήματα Περιβάλλοντος (ανανέωση) και για τα Τμήματα Πολιτισμικής Πληροφορικής και Κοινωνιολογίας.
Ο πρύτανης ανέφερε ακόμη ότι προχωρά το θέμα της μετατροπής σε πολυτεχνική της σχολής Μηχανικών Οικονομίας, θέμα για το οποίο δεν παρέλειψε να εκφράσει τις δημόσιες ευχαριστίες του για τη στάση του ΤΕΕ και ειδικότερα του προέδρου Παναγιώτη Πιττού και των μελών της διοικούσας επιτροπής του περιφερειακού τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Θα κάνω 27 ώρες μάθημα»
Στη συνέχεια ο πρύτανης ενημέρωσε για την πορεία ενεργοποίησης της Σχολής της Λήμνου, τονίζοντας κατΆ επανάληψη και σε όλους τους τόνους, ότι ως ακαδημαϊκός έχει βάλει προσωπικό στοίχημα ότι το Τμήμα θα λειτουργήσει, κι άλλο στόχο πλην της ικανοποιητικής λειτουργίας του δεν μπορεί να αναγνωρίσει.
Θέλοντας να τονίσει ότι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα που ενδεχομένως να ανακύψει, δήλωσε πρόθυμος «ακόμη και να παραιτηθεί από πρύτανης και να πάει ο ίδιος να κάνει μάθημα 27 ώρες τη βδομάδα αν χρειαστεί».
«Ένα πράγμα μετράει κι αυτό είναι η επάρκεια του επιπέδου σπουδών να είναι αντάξια του κύρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου», ανέφερε ο κ. Τρούμπης, λέγοντας ότι λεπτομέρειες αλλά και το παρασκήνιο της κριτικής που έχει ασκηθεί για το όλο εγχείρημα «θα αποτελέσουν μέρος των απομνημονευμάτων του».
«Προς το παρόν, η σιωπή είναι η μόνη επιλογή μου.»
Στην Κύπρο...
Μεγάλο μέρος της συνέντευξης αφιερώθηκε στην πρόθεση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ως «τρόικα» με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) έχουν αναλάβει την προεδρία της Συνόδου των Πρυτάνεων για το επόμενο έτος (από 1ης Σεπτεμβρίου 2009 έως και το τέλος Αυγούστου του 2010), να διοργανώσει την εαρινή Σύνοδο στην Κύπρο.
Το ΕΜΠ, όπως είπε ο κ. Ζώρας - κι είχαμε αναφερθεί σχετικά σε χθεσινό μας σχόλιο -, διερευνά το ενδεχόμενο διά του πρύτανή του, Κώστα Μουτζούρη, να διοργανώσει τη Σύνοδο του Οκτωβρίου στη Λέσβο.
Το Α.Π.Θ. που θα κάνει την τελευταία Σύνοδο του Ιουνίου δεν έχει αποφασίσει σε ποια πόλη θα γίνει, ενώ το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που την ίδια περίοδο συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας, προσανατολίζεται η Σύνοδος την άνοιξη του 2010 να γίνει στην Κύπρο.
«Εφόσον», είπε ο κ. Τρούμπης, που θυμήθηκε και το δόγμα Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος, «δεχθεί η ελληνική Πολιτεία, και δεδομένου ότι η Κύπρος γιορτάζει τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, σε επίπεδο συμβολισμών η Σύνοδος να γίνει στην Κύπρο.» Με την επιλογή αυτή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θέλει να δείξει την εξωστρέφειά του, να αποδείξει το σεβασμό του προς τους πρυτάνεις της Κύπρου και ταυτόχρονα να τιμήσει τις πρωτοβουλίες του δικτύου - όπου και το ίδιο συμμετέχει - του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI) και του Κέντρου Έρευνας και Σπουδών στην Ανατολική Μεσόγειο (CREMO). «Συνεχίζουμε και δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον αγώνα για το Μεγάλο Πανεπιστήμιο Αιγαίου», κατέληξε ο πρύτανης.
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου έγραψε:
«Ένα πράγμα μετράει κι αυτό είναι η επάρκεια του επιπέδου σπουδών να είναι αντάξια του κύρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου»
«Συνεχίζουμε και δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τον αγώνα για το Μεγάλο Πανεπιστήμιο Αιγαίου»
ffs! Έλεος, πλέον, με τους ακαδημαϊκούς μεγαλοϊδεατισμούς.
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου έγραψε:
[..]λεπτομέρειες, αλλά και το παρασκήνιο της κριτικής που έχει ασκηθεί για το όλο εγχείρημα, «θα αποτελέσουν μέρος των απομνημονευμάτων του».
Ωραία, όταν με το καλό λήξει η θητεία του, να τα εκδώσει ώστε να τα διαβάσουμε.