Μεταναστευτικό ζήτημα στο Αιγαίο

 
  
 
   

 Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα

 
Συγγραφέας Μεταναστευτικό ζήτημα στο Αιγαίο
 
       
Σαβ, 29 Αύγ 2009 10:48 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Παρατήρησα ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο topic παρόλο που η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου περιλαμβάνει ένα τεράστιο κομμάτι των φυσικών συνόρων της χώρας.

Πιστεύω ότι εδώ μπορούν να δημοσιεύονται συγκεντρωτικά πληροφορίες για γεγονότα και δράσεις που σχετίζονται με αυτό το κρίσιμο θέμα, το οποίο οι κάτοικοι των νησιών βιώνουν και θα έπρεπε ως κοινωνία να μας προβληματίζει πιο συχνά.

________


Παράθεση:
Απαράδεκτες οι συνθήκες για τους μετανάστες στην Παγανή Λέσβου
Έκθεση-ράπισμα για τις Αρχές από την UNCHR

Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν οι επιθεωρητές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) τις συνθήκες διαβίωσης περισσότερων από 850 ανθρώπων στο κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών Παγανής Λέσβου.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Αντρέι Μάχετσιτς, μέλη της UNHCR επισκέφθηκαν στις αρχές της εβδομάδας το κέντρο, χωρητικότητας 250-300 ανθρώπων.
Οι περισσότεροι μετανάστες είναι από το Αφγανιστάν, είπε, όπως και τα περισσότερα από τα 200 ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στο κέντρο.

«Το προσωπικό της UNHCR χαρακτήρισε την κατάσταση του κεντρου απαράδεκτη.
Υπέστησαν σοκ από την κατάσταση που επικρατεί στην εγκατάσταση» πρόσθεσε.
Η κατάσταση στην Παγανή είναι ενδεικτική των γενικότερων προβλημάτων που σχετίζονται με την παράνομη μετανάστευση και το σύστημα ασύλου της Ελλάδας, είπε ακόμα ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελληνική ακτοφυλακή έχει αναφέρει ότι το 2008 μπήκαν στη χώρα 2.648 ασυνόδευτα παιδιά, αλλά πιστεύεται ότι ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος και η είσοδός τους πέρασε απαρατήρητη.

Ανακοίνωση της Αρμοστείας στην Αθήνα αναφέρει ότι ο υφυπουργός Υγείας έδωσε διαβεβαιώσεις ότι όλα τα ασυνόδευτα παιδιά στην Παγανή θα μεταφερθούν σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής μέχρι το τέλος του μήνα και προστίθεται ότι το Υπουργείο έχει ήδη λάβει ορισμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ__ Η "κάθοδος"

Παράθεση:
Οι περισσότεροι πρόσφυγες, όπως καταγράφουν οι υπηρεσίες στα νησιά, προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, το Σουδάν, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Μπουρκίνα Φάσο, ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Παλαιστινίων.
Ελάχιστοι είναι Ιρανοί, Μαυριτανοί και Πακιστανοί - οι τελευταίοι απελαύνονται.

Στην πλειονότητά τους οι πρόσφυγες δεν θέλουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.
Το πρώτο που ρωτούν οι περισσότεροι από αυτούς μόλις αποβιβάζονται είναι πώς θα συνεχίσουν το ταξίδι τους για την Κεντρική Ευρώπη. Ακόμη και οι ανήλικοι ζητούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν σε άλλες χώρες, αλλά συνήθως οι απαντήσεις στο αίτημά τους για αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας είναι αρνητικές.

Οι νησιώτες τούς συντρέχουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Στο Αγαθονήσι ένας γιατρός, ο κοινοτάρχης και οι 100 κάτοικοι πασχίζουν να περιθάλψουν μέχρι και 500 ταλαιπωρημένους ανθρώπους την ημέρα.
Στη Λέρο, μια ομάδα εθελοντών τούς παρέχει είδη πρώτης ανάγκης και μαζεύουν με έρανο τα χρήματα των εισιτηρίων τους για τον Πειραιά, αφού η πλοιοκτησία του «Μπλου Σταρ» δε δέχεται την πίστωση που ζητάει το υπουργείο Εσωτερικών, η δε Νομαρχία Δωδεκανήσου νοίκιασε κάποια ξενοδοχεία για τη φιλοξενία τους, αλλά «ξέχασε» να πληρώσει τον λογαριασμό.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο, με πολλές διαστάσεις. Βρήκε τη χώρα απροετοίμαστη, χωρίς υποδομές και κονδύλια. Παρά τις όποιες εξαιρέσεις, τις συγκινητικές προσπάθειες κατοίκων, οργανώσεων και υπηρεσιών, η γενική εικόνα της υποδοχής και περίθαλψης των προσφύγων - μεταναστών κάθε άλλο παρά κολακευτική είναι για τον τόπο μας.

Από την Τουρκία, το 2008 έφτασαν με 160 πλωτά μέσα 3.600 λαθρομετανάστες στην περιοχή της Λέρου και 5.500 στην Πάτμο, ενώ οι συλλήψεις των διακινητών δεν ξεπέρασαν τις 30.

-Γιατί έκανες αυτό το επικίνδυνο ταξίδι;
-Ο πατέρας σκοτώθηκε από βόμβα. Δεν μπορείς να ζήσεις στο Αφγανιστάν.
Αν δεν μας θέλουν στην Ευρώπη, να σταματήσουν τον πόλεμο και να γυρίσουμε στις δουλειές μας.


__ Αγαθονήσι / Πάτμος / Φαρμακονήσι

     
 
       
Σαβ, 29 Αύγ 2009 9:39 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Cubilone
Έμπειρος
Έμπειρος


Jan 17, 2008
304


Αντίστοιχα πιστεύω ότι πρέπει να προβληθεί το Noborder camp που γίνεται αυτή την στιγμή στην Λέσβο - μια αξιόλογη και ελπιοδοφόρη προσπάθεια που έχει ήδη επιφέρει καρπούς.

http://www.noborderlesvos09.gr/

Είδα τα παιδιά, δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο στην Μυτιλήνη. Είχαν στήσει σκηνές, ενημερωτικούς πίνακες με φυλλάδια και δρομολόγια για να μπορεί να πάει όποιος θέλει στο camping (στην Χαραμίδα).
Η παρουσία μιας ομάδας ματ γύρω στα 50 μέτρα απο εκεί για... επιτήρηση βέβαια δεν μου έκανε καθόλου καλή εντύπωση...

     
 
       
Παρ, 16 Οκτ 2009 5:43 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Καθημερινά η ειδησεογραφία περιλαμβάνει παρόμοια γεγονότα χωρίς να λαμβάνονται πρωτοβουλίες για την υποδοχή αυτών των ανθρώπων:

Από την Παγανή στην Αθήνα ανήλικοι και ασυνόδευτοι (25-09-2009)

Συνελήφθησαν 34 μετανάστες στη Σάμο (16-10-2009)

     
 
       
Τρι, 27 Οκτ 2009 8:59 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Argonaut
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Dec 16, 2007
199


Η Μυτιλήνη ειδικά δέχεται το μεγαλύτερο όγκο μεταναστών στην Ελλάδα από τη θάλασσα...
Ο Υπουργός "προστασίας του πολίτη" λέει τα δικά του, τον πιστεύει κανείς;
Κάτι μου λέει πως το Μπατσόκ απλώς θα συνεχίσει την αθλιότητα με τους μετανάστες στη Μυτιλήνη

Τραγωδία με παράνομους μετανάστες στη Μυτιλήνη

     
 
       
Παρ, 30 Οκτ 2009 9:55 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


slide
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2008
772


Κλείνει το Κέντρο Κράτησης της Παγανής

Παράθεση:
Κλείνει προσωρινά και για ενάμιση μήνα το Κέντρο Κράτησης της Παγανής αλλά, όπως φαίνεται, δε θα ξανανοίξει.

Από χθες οι μετανάστες που φτάνουν στη Λέσβο μεταφέρονται στο Κέντρο Κράτησης της Χίου, ενώ με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες της απελευθέρωσης των ατόμων που παραμένουν εκεί.

Οι αστυνομικοί υλοποιώντας απόφαση των συνδικαλιστικών τους φορέων -μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς μεταναστών- αποχώρησαν από το Κέντρο, το οποίο φρουρούν πλέον μόνον εξωτερικά.
Μαζί με τους αστυνομικούς, όμως, αποχώρησαν και οι υπάλληλοι της Νομαρχίας. [...]


     
 
       
Τρι, 17 Νοέ 2009 1:58 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


distefo
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Sep 01, 2008
98


Εγώ μία ερώτηση θα σας κάνω, έχει διαβάσει κανένας σας τι λέει ο Νόμος για την παρανομη είσοδο στη Χώρα;;; Δεν είναι ερώτηση ρατσιστικού περιεχομένου, απλα σας ρωτάω αν έχετε διαβάσει τι λέει ο Νόμος, όχι εάν είναι σωστός, απλά τι λέει. Διότι ένας Νόμος πρέπει να ακολουθείται, ακόμα και λάθος να είναι, μέχρι να αλλάξει. Εφόσον υπάρχει, υπάρχει για να ακολουθείται.

     
 
       
Παρ, 20 Νοέ 2009 6:45 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Argonaut
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Dec 16, 2007
199


OK έχουμε διαβάσει τι λέει ο νόμος. Το τόπικ αυτό φτιάχτηκε γιατί το μεταναστευτικό στο Αιγαίο προβληματίζει τις τοπικές κοινωνίες και γεννά διάφορες αφετηρίες σκέψης. Π.χ. ένας παράνομος μετανάστης έχει δικαίωμα στη ζωή όταν θαλασσοπνίγεται ή οι νόμοι που επικαλείσαι εσύ έμμεσα δείχνουν το δρόμο προς την απάνθρωπη αδιαφορία; Δες τι έχει γίνει παράθεση εδώ και μετά πες τη γνώμη σου σχετικά με το πώς πρέπει να ακολοθούνται οι νόμοι. Σου θυμίζω επίσης πω ζούμε σε μια χώρα που διαρκώς τους νόμους τους γράφουν στα @@ τους οι ισχυροί. Οι ίδιοι αυτοί νόμοι είτε γίνονται απλώς για να υπάρχουν είτε μερικοί από αυτούς γίνονται μέσα σε μία "νύχτα" για σκοπιμότητες...

     
 
       
Παρ, 20 Νοέ 2009 12:17 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


distefo
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Sep 01, 2008
98


Παρόλα αυτά, ο σωστός πολίτης ακολουθεί όλους τους Νόμους ακόμα και λανθασμένοι να είναι. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας Νόμος υπάρχει για να τον τηρούμε. Δεν έχει σημασία το ποιοι και αν τον ακολουθούν. Ο σωστός πολίτης τους ακολουθεί όλους.

     
 
       
Παρ, 20 Νοέ 2009 1:08 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5103


2 πραγματάκια θα παραθέσω, και επισημαίνω απλώς, χωρίς να κρατώ θέση. Θέτω λαβές για χάρη της συζήτησης:

distefo έγραψε:
Διότι ένας Νόμος πρέπει να ακολουθείται, ακόμα και λάθος να είναι, μέχρι να αλλάξει. Εφόσον υπάρχει, υπάρχει για να ακολουθείται.
ΟΚ, αυτό είναι κάτι το αυτονόητο. Οι νόμοι δεν φτιάχνονται (απ'όσο επιτρέπει μια πλευρά της λογικής μου) για να μην ακολουθούνται. Ωστόσο,το "μέχρι να αλλάξει" δεν είναι "καθήκον" μόνο μιας "αρχής", αλλά μιας διαδικασίας ζυμώσεων σε μια κοινωνία. Κι ο καθένας μας έχει (και θαρρώ πως είναι θεμιτό να έχει) ρόλους, καθήκοντα, επιρροές, "διαφωνώ" και "συμφωνώ". Ευθύνη, κυρίως, άμεσα ή έμμεσα.

Ωστόσο,
Argonaut έγραψε:
Σου θυμίζω επίσης πω ζούμε σε μια χώρα που διαρκώς τους νόμους τους γράφουν στα @@ τους οι ισχυροί. Οι ίδιοι αυτοί νόμοι είτε γίνονται απλώς για να υπάρχουν είτε μερικοί από αυτούς γίνονται μέσα σε μία "νύχτα" για σκοπιμότητες...
Είναι λίγο-πολύ αυτό γνωστό και το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Οι "πρώτοι διδάξαντες" των νόμων θα πρέπει να είναι οι εκπρόσωποι που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος. Επισήμανση: η "ισχύς" έχει (τύποις) προσφερθεί από τον καθένα από εμάς μέσω των ψήφων (=εμπιστοσύνη) μας. Αν οι "επάνω" προδίδουν την εμπιστοσύνη, τότε πρέπει τα "κακώς κείμενα" να εκθέτονται και γιατί όχι, να τιμωρούνται. Κανείς δεν έχει ούτε μόνο δικαιώματα, ούτε μόνο υποχρεώσεις.

distefo έγραψε:
Παρόλα αυτά, ο σωστός πολίτης ακολουθεί όλους τους Νόμους ακόμα και λανθασμένοι να είναι. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας Νόμος υπάρχει για να τον τηρούμε. Δεν έχει σημασία το ποιοι και αν τον ακολουθούν. Ο σωστός πολίτης τους ακολουθεί όλους.
Οφείλουμε να κολουθούμε τους νόμους, αλλά η πηγαία λογική είναι γιατί οι νόμοι μας βοηθούν να ρυθμίζουμε την καθημερινότητά μας (αν μπορούσαμε αλλιώς, ίσως οι νόμοι να μην είχαν κανένα νόημα ύπαρξης, think of it somehow). Η "τυφλή" όμως ακολούθηση νόμων (η οποιονδήποτε ρυθμιστικών κανόνων), αν γίνεται ενώ διαπιστώνεται πως υπάρχει π.χ. άδικη μεταχείριση άλλων διπλανών μας, τότε οφείλουμε να τα επισημαίνουμε. Γιατί αλλιώς θα'μαστε σαν τα 3χρονα που τους λέγαν οι γονείς: "μη φας το βαζάκι μαρμελάδα, γιατί το τέρας με τα 10 κεφάλια και τα 30 πλοκάμια θα έρθει να σε φάει στον ύπνο σου". Φέρνω δηλ: το δίλλημα: "φόβος" ή "συνειδητοποίηση".
Προσοχή (για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου): Μπορούμε να "επισημαίνουμε" τα κακώς κείμενα, χωρίς να σημαίνει πως δεν "ακολουθούμε" τους τωρινούς νόμους/ρυθμίσεις... Το να "εθελοτυφλούμε" στη δολοφονία του γονιού, αδερφού, φίλου μας, μας κάνει το ίδιο συνυπεύθυνους στο "φόνο" (κι αυτό νόμοι το λένε)!

Τα παραπάνω τα εκθέτω πολύ γενικόλογα και υπάρχουν πολλά ακόμη, αλλά συνήθως αδιεξοδικά μονοπάτια συλλογισμών, που συζητούνται all the time για χρόνια επί χρόνων...

Arrow Όμως, μήπως κινδυνεύουμε να γίνουμε OFFTOPIC?... Confused

     
 
       
Παρ, 20 Νοέ 2009 2:20 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


distefo
Μεγάλο μολύβι
Μεγάλο μολύβι


Sep 01, 2008
98


Εγώ δεν είπα αυτό. Δεν είπα ότι δεν πρέπει να κοιτάμε αν είναι λάθος. Είπα ότι αν είναι λάθος ένας Νόμος, τότε τον αλλάζουμε. Μέχρι να τον αλλάξουμε όμως πρέπει να τον ακολουθούμε. Αλλιώς, όποιον Νόμο θεωρεί λάθος ο καθένας δεν θα τον ακολουθούσε.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


 
  
 


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΛΕΣΒΟΣ: Παρουσίαση του Παρατηρητηρίου...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 2

Τρι, 28 Νοέ 2017 10:28 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ΛΕΣΒΟΣ] Πρόσκληση ημερίδας: «Αξιοποί...

από inertia
Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 13 Ιαν 2012 10:20 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ανταποκρίσεις από κινητοποιήσεις στο ...

από inertia
Συζήτηση: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα Απαντήσεις: 55

Δευ, 05 Ιούν 2006 5:55 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics