Παράθεση:
Το 8ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φοιτητικών Θεατρικών Ομάδων πραγματοποιήθηκε φέτος στην πόλη της Μυτιλήνης από την Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνικών Φοιτητικών Θεατρικών ομάδων, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Μυτιλήνης και των τοπικών θεατρικών ομάδων. Το συντονισμό κλήθηκε να αναλάβει η φοιτητική θεατρική ομάδα «Πρόβα».
Το εγχείρημα αυτό αποτελεί το αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων μιας ολόκληρης χρονιάς και αποτυπώνεται στη θεατρική σκηνή με στόχο την προαγωγή του πανεπιστημιακού ερασιτεχνικού θεάτρου ως μέσο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας.
Η "Πέρα Δώθε" γεννήθηκε το Σεπτέμβρη του 2008. Πειραματική και Ερασιτεχνική είπαν οι γιατροί. Ο μπαμπάς δεν αγχώθηκε. Τσιγγάνα την ονόμασε η νονά. Τα πρώτα βηματάκια ήρθαν το 2009 με το «Χιονάνθρωπο και το κορίτσι» του Ε.Τριβιζά. Στις πρώτες ζωγραφιές του το 2010 απεικόνισε τα «Χρώματα Θανάτου». (Η μαμά είπε πως της θύμησε το «παιχνίδι της σφαγής» του παππού Ιονέσκο κ ο μπαμπάς το «εθνικότητά μου το χρώμα του ανέμου» του θείου Βίζνιεκ). Δεν πάει σχολείο. Τρέχει πέφτει κ χτυπά σηκώνεται τραγουδάει κ φτύνει. Γελάει κ κλαίει. Γεύεται μυρίζει αγγίζει βλέπει ακούει φαντάζεται και αισθάνεται.. Α ξέχασα.. παίζει σε αλάνες.
== Τίτλος παράστασης:
"..μετράω μέχρι το 10 και μετά σειρά σου.."
== Λίγα αλλά βασικά λογάκια για την παράσταση:
Το κρυφτό. Κάποιος μετράει και οι υπόλοιποι τρέχουν για να κρυφτούν όσο καλύτερα μπορούν. Σκοπός του παιχνιδιού: Οι κρυμμένοι ψάχνουν την ευκαιρία να πεταχτούν απ'την κρυψώνα τους και να τρέξουν για το «φτου ξελευθερία». Κρυφτό θα παίξουμε κι εμείς μαζί σας. Εμείς θα μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Εσείς τρέξτε και κρυφτείτε όσο καλύτερα μπορείτε. Σκοπός της παράστασης: Ψάχνετε την ευκαιρία να πεταχτείτε απ' την κρυψώνα σας και να τρέξετε για την «ελευθερία».
Υ.Γ : Άλλοι προτεινόμενοι τίτλοι για αυτό που θα αισθανθείτε/δείτε/ακούσετε:
-Το Άγιον Τέρας
-10 Ηλιόλουστες Νύχτες
-Κούφιοι άνθρωποι;
-Τι θα κάνεις μετά;
Η Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου ξεκίνησε την πορεία της τον Οκτώβριο του 2006 με πρωτοβουλία φοιτητών της Πολυτεχνικής σχολής. Η προσπάθεια αυτή είχε μεγάλη ανταπόκριση με αποτέλεσμα πλέον η ομάδα να αριθμεί πολλά μέλη από την Πολυτεχνική σχολή και όχι μόνο. Συμμετέχει κάθε χρόνο στη Φοιτητική εβδομάδα που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πολιτιστικό κάμπινγκ Αστριτσίου του δήμου Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο και στο Πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού φοιτητικού θεάτρου ενώ έχει λάβει μέρος στην 13η Συνάντηση Νέων στον Άρδα στο 3ο γενέθλιο φεστιβάλ του Ζύθου στη Θεσσαλονίκη και στην 5η Πανεπιστημιάδα Θεάτρου του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών.
== Έργα που έχει ανεβάσει η ομάδα μέχρι σήμερα:
2007. «Κλέψε λιγότερο» του Ντάριο Φο σκηνοθεσία: Ισαακίδης Κώστας
2008. «Ο χρόνος που πληγώναμε» αυτοσχεδιασμοί με κείμενα της ομάδας σκηνοθεσία: Ισαακίδης Κώστας
2009. «Όχι πολύ μακριά απo 'δώ» κείμενα της ομάδας (Μια ιδέα εμπνευσμένη από το "Συνέδριο των πουλιών" του Attar Farid Ud-din) σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής
2010. «Αντέχεις;» κείμενα της ομάδας σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής
2011. «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά σκηνοθεσία: Σφυρής Γιωργής
Λίγα λόγια για το έργο
Η ιστορία του σκιάχτρου -- του κάθε σκιάχτρου -- που δε θέλει να ακολουθήσει τον χαραγμένο δρόμο την προδιαγεγραμμένη από άλλους πορεία. Θέλει να αφήσει τις επιταγές του κοινωνικού περίγυρου και να ζήσει τη δική του ζωή όπως αυτό την έχει φανταστεί όπως αυτό την ονειρεύεται. Ένα κατά βάση συμβολικό κείμενο. Το ζητούμενο από θεατή σκηνοθέτη και ηθοποιό είναι ο συμβολισμός να μην γίνει αντιληπτός μέσα από μία λογική δραματολογική ανάλυση αλλά μέσα από την ίδια τη ζωή δηλαδή την εμπειρία της παράστασης.
Γιωργής Σφυρής
Μια μεγαλοαστική οικογένεια στην επαρχιακή Αγγλία. Η οικογένεια Μπέρλινγκ. Πατέρας ένας αυθεντικός Άγγλος βιομήχανος στυγνός πλουτοκράτης κλασικός εργοδότης με πλήρη ταξική συνείδηση της ταξικής του αποστολής. Η σύζυγός του Σύμπιλ μια ήπιων τόνων Αγγλίδα σύζυγος αστικής οικογένειας των σαλονιών των συλλόγων εποχής των "φιλανθρωπικών" συγκεντρώσεων. Η κόρη τους Σήλα μια γλυκύτατη νεαρή Αγγλίδα κακομαθημένη μάλλον αλλά όχι φθαρμένη με ψηλό δείκτη κοινωνικών αντανακλαστικών και ευαισθησιών διατηρεί ανέπαφη την αγνότητά της και τον ανθρωπισμό της πνιγμένη στο βαρύ αστικό περιβάλλον. Ο αδελφός της Έρικ ένα κλασικό πλουσιόπαιδο ρεμάλι με εμφανείς τάσεις αλκοολισμού και ο αρραβωνιαστικός της Σήλα ο Τζέραλντ Κροφτ γνήσιο τέκνο και αυτό μεγαλοαστικής οικογένειας. Καταλύτης στη ζωή τους και στις απόψεις τους ένας Αστυνομικός Επιθεωρητής ο οποίος εισβάλλει στην κυριολεξία στην "ευτυχισμένη" τους θαλπωρή ένα απόγευμα αναγγέλλοντας τους την αυτοκτονία μιας νεαρής κοπέλας με την οποία θα αποδειχτεί με τραγικό τρόπο η άμεση σχέση όλων με το πρόσωπό της και τη ζωή της όπως επίσης και το τραγικό της τέλος. Ένας Επιθεωρητής λοιπόν που ανατρέπει το σύμπαν στη ζωή τους ανασταίνει τις καλά κρυμμένες ενοχές της οικογένειας και αναδεικνύοντας με μοναδικό τρόπο την κοινωνική ταξική ενοχή πάνω από την προσωπική διαλύει τον ήδη σάπιο κοινωνικό ιστό τους. Το τέλος του έργου δοσμένο με μοναδική μαεστρία απρόοπτο ανατρεπτικό ανατρέπει τη ροή του λογικού χρόνου και αναδεικνύει το πρόσωπο του Επιθεωρητή έξω και πάνω από τον χωρόχρονο μόνιμου κοινωνικού κριτή.
== Αντί βιογραφικού σημειώματος:
Η θεατρική ομάδα του τμήματος ανθρωπιστικών επιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο ανασυγκροτήθηκε το έτος 2007-2008 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα μετά από μια πολυετή απουσία της. Βασικός στόχος μας μέσα από την επιλογή των θεατρικών έργων που ανεβάζουμε είναι η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε ζητήματα που αντλούνται μέσα από τις κύριες πηγές προβληματισμού του σύγχρονου κόσμου όπως πολιτικά κοινωνικά περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά μέσω αυτού του μαγικού κόσμου του θεάτρου.
== Θεατρικές Παραστάσεις:
«Για μιας πεντάρας νιάτα» 2008-2009 των Ασημάκη Γιαλαμά & Κώστα Πρεντεντέρη - Δημοτικό Θέατρο Ρόδου Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στα πλαίσια της Πολιτιστικής εβδομάδος
«Πολύχρωμα αγγελούδια» 2009-2010 της Μαρίας Κίτρα - Δημοτικό Θέατρο Ρόδου Δημοτικό Θέατρο Σερρών στα πλαίσια της Πανεπιστημιάδας
«Ο επιθεωρητής έρχεται» 2010-2011 του John B. Priestley - Δημοτικό Θέατρο Ρόδου