Αναβάθμιση μνήμης RAM σε υπολογιστή

Υπολογιστής, Πληροφορική, Internet

Συγγραφέας Αναβάθμιση μνήμης RAM σε υπολογιστή

Παρ, 27 Απρ 2012 10:38 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών

Γεια σας παιδιά.
Είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να κάνω αναβάθμιση μνήμης και ψάχνομαι. Έχω βρει τα κύρια χαρακτηριστικά των μνημών που που χρειάζομαι, αλλά δεν ξέρω από που να τις αγοράσω.
Οι περισσότερες σελίδες που πωλούν μνήμες είναι αμερικάνικες. Σε μερικές γνωστές ελληνικές σελίδες που κοίταξα δεν είχε μεγάλη ποικιλία. Για την ακρίβεια, δεν είμαι σίγουρος αν όντως δεν υπάρχει ποικιλία ή αν φταίει το γεγονός ότι βάζω στα κριτήρια "2 modules"/"dual channel". Δεν έχω κατανοήσει την έννοια αυτή των καναλιών και μπερδεύομαι.
Ζητώ τα φώτα όσων από σας έχετε μεγαλύτερη εμπειρία από μένα στο άθλημα.

Λεπτομέρειες που σίγουρα θα με ρωτήσετε:

Έχω 3 υπολογιστές:
[1] Acer Aspire 5633WLMi με μέγιστη δυνατότητα 2 x 2GB soDIMM DDR2 533/667MHz (dual channel)
[2] Acer Aspire 5612WLMi με μέγιστη δυνατότητα 2 x 1GB soDIMM DDR2 533/667MHz (dual channel)
[3] Desktop με Motherboard QDI PlatiniX 2E με μέγιστη δυνατότητα 2 x 1GB DDR266(?)*
* Για τη συχνότητα οι απόψεις διίστανται, τριίστανται και γενικώς τρέχα γύρευε.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα και με το cpu-z, ο [1] έχει δύο μνήμες 512MB 266MHz και τρέχει Vista, ο [2] μία μνήμη 512MB 266MHz και τρέχει XP, και ο [3] μία μνήμη 256MB 133MHz και τρέχει XP.

Τόσα χρόνια, για να μη σέρνονται, τους έχω απενεργοποιήσει περιττά services, έχω σβήσει registry keys, περιττά προγράμματα, περιττά αρχεία. Αλλά καθώς οι απαιτήσεις του firefox -και άλλων λειτουργιών- αυξάνονται με το χρόνο, ήρθε πια η ώρα να αφήσω τις κομπογιαννίτικες μεθόδους και να πάρω επιτέλους καινούριες μνήμες.

Στους [1] και [3] λέω να βάλω στο ένα slot την ανώτερη συμβατή μνήμη και να αφήσω το δεύτερο ελεύθερο, ενώ στον [2] λέω να βάλω τις δύο μνήμες που θα περισσέψουν από τον [1], διπλασιάζοντας έτσι τη μνήμη του. Η σκέψη μου είναι να δω τα αποτελέσματα και αν αργότερα θελήσω κι άλλη αναβάθμιση, να την κάνω.
Εκτός εάν από οικονομική άποψη συμφέρει καλύτερα να αγοράσω όλες τις μνήμες μαζί, παρά να τις αγοράσω χωριστά. (Εκεί που επιλέγω "2 modules" στα κριτήρια, βλέπω να πουλάνε ανά ζεύγος).
Το βέβαιο μέλλον του [3] είναι να τρέχει Linux και δεν είναι απίθανο να χρειαστεί τα 2GB. Αλλά και στους φορητούς, Linux θα πρέπει να βάλω όταν λήξει η υποστήριξη των windows.

Για τον [1] η Acer μου υπέδειξε τον παρακάτω κωδικό:
KN.2GB0B.003 SODIMM.2GB.DDR2-667.SAM.LF
Δεν κατάλαβα αν πρόκειται για έναν ή για δύο κωδικούς. Μου είπαν να απευθυνθώ στα "εξουσιοδοτημένα σέρβις" τους. Ασφαλώς όμως θα υπάρχουν κι άλλες συμβατές μνήμες και όχι μόνο οι δικές τους.

Εξηγήστε μου κάποιος παρακαλώ αυτό για το διπλό κανάλι γιατί βρίσκω μνήμες που δε λένε για διπλό κανάλι και δεν ξέρω αν είναι συμβατές ή όχι.
π.χ. http://www.skroutz.gr/s/292654/Kingston-2GB-667-MHz-DDR2-20...ODIMM.html

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Έγινε επεξεργασία από τον/την e3iswsi στις Πεμ, 01 Νοέ 2012 4:37 pm, 7 φορές συνολικά

Σαβ, 28 Απρ 2012 6:15 pm

tzorvas
Γκουρού
Γκουρού

Sep 15, 2008
621
Τόπος: Dark Side

#deleted

Έγινε επεξεργασία από τον/την tzorvas στις Σαβ, 09 Μάϊ 2015 12:47 am, 1 φορά

Σαβ, 28 Απρ 2012 9:48 pm

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672

tzorvas έγραψε:
ebay

αλλιώς ό,τι βρεις από ελλάδα, μέσα στο skroutz.
για τα τεχνικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να πας στο εκάστοτε site /manual της εταιρίας ...
μην εμπιστεύεσαι αυτά που λένε τα καταστήματα....

Και οι ίδιες οι εταιρίες λίγο μπερδεμένα μου τα λένε.

Η acer σε τηλεφωνική επικοινωνία μου είπε ότι ο [1] δέχεται έως 2 x 1GB 533MHz, ενώ με email μου είπαν ότι δέχεται έως 2 x 2GB 667MHz.
Στο manual γράφει: "Έως 2 GB μνήμης DDR2 533/667 MHz, με δυνατότητα αναβάθμισης στα 4 GB με τη χρήση δύο μονάδων soDIMM (υποστήριξη διπλού καναλιού)" που με μπέρδεψε στην αρχή, αλλά μετά κατάλαβα(νομίζω) ότι για κάποιον περίεργο λόγο, η χωρητικότητα διπλασιάζεται όταν χρησιμοποιούμε διπλό κανάλι.

Στο manual του desktop γράφει: "Supports DDR200/DDR266 SDRAM", συμπεραίνω λοιπόν ότι η μέγιστη συχνότητα είναι 266MHz.
Γράφει επίσης: "Supports 64/128/256/512Mb technology up to 2GB". Αυτό πάλι με ψιλομπερδεύει. Γιατί σταματά στο 512Mb και δε φτάνει στο 1Gb; Έχει μόνο 2 slots, ενώ παραπάνω γράφει ξανά: "and the largest DDR memory capacity is up to 2GB".

tzorvas έγραψε:
2x2 GB και είσαι οκ.

what is dual channel RAM

επίσης υπάρχουν triple/quad αλλά σε ένα λαπτοπ με μόνο 2 dimms λογικό είναι να υποστηρίζει dual channel Smile

επίσης το dual/triple/quad παίζει και ανάλογα τη μητρική

Ο desktop δε γράφει τίποτα για dual, είναι και 10 ετών, οπότε δεν περιμένω να υποστηρίζει.
Επί του πρακτέου, για να καταλάβω καλύτερα: Μπορώ να πάρω π.χ. δύο σαν αυτήν και να έχω dual channel ή πρέπει οπωσδήποτε να πάρω ένα πακέτο σαν αυτό;;
Το λειτουργικό μου σύστημα είναι 32bit οπότε δε χρειάζομαι 4GB ολόκληρα. Εκτιμώ ότι ο διπλασιασμός της χωρητικότητας σε συνδυασμό με δυομισιπλασιασμό της συχνότητας θα είναι εντάξει για τις τωρινές ανάγκες μου.
Να βάλω δηλαδή στο ένα slot μία μνήμη 2GB και αν αργότερα χρειαστώ νέο διπλασιασμό, να αγοράσω ακόμα μία.

Τρι, 01 Μάϊ 2012 8:52 pm

tzorvas
Γκουρού
Γκουρού

Sep 15, 2008
621

#deleted

Τετ, 02 Μάϊ 2012 10:27 am

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672

Μητρικές γράφω στην αρχή. Επεξεργαστές έχω αντίστοιχα:
[1] Intel Core 2 Duo T5500 - 1.66GHz
[2] Intel Core Duo T2300 - 1.66GHz
[3] Intel Pentium 4 - 2.40GHz

Τετ, 02 Μάϊ 2012 10:51 pm

tzorvas
Γκουρού
Γκουρού

Sep 15, 2008
621

#deleted

Τετ, 09 Μάϊ 2012 6:14 pm

e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού

May 07, 2009
1672

Δεν ισχύει το 2x2 GB για το 2o laptop. Ρώτησα στην Acer προτού ανοίξω το τόπικ.

Όπως προείπα, ο [1] έχει 2x512 MB, τις οποίες θα βάλω στον [2] όταν πάρω καινούριες για τον [1]. Αποφάσισα τελικά να πάρω 2x1 GB για τον [1] (που είναι το μισό των δυνατοτήτων του [1] και το ανώτατο του [2]). Έτσι, αν στο μέλλον χρειαστώ ξανά αναβάθμιση, θα βάλω αυτές στον [2] και θα πάρω καινούριες για τον [1].
Δοκίμασα ήδη τις 2x512 MB στον [2] να δω πώς πηγαίνει, αλλά δεν αναγνώριζε "SPD Modules" που ο [1] με τις ίδιες μνήμες αναγνωρίζει. Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό το "SPD Modules" και απ' όσο έψαξα δεν κατάλαβα τίποτα. Είδα βελτίωση αλλά ο υπολογιστής επέμενε να χρησιμοποιεί το pagefile αντί για τη φυσική μνήμη.

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Σύλλογος ΔΕΠ Π. Αιγαίου: Εκδήλωση Τιμ...

Συζήτηση: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 20 Νοέ 2022 6:26 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο διδακτορικής διατριβής...

από Anatolia
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 17 Μάϊ 2018 12:33 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [Λέσβος] Πωλείται το εικονιζόμενο γρα...

από emarouskou
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Πεμ, 06 Νοέ 2014 6:03 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Αναβάθμιση PC - Αναζήτηση κατάλληλης ...

από diti
Συζήτηση: Υπολογιστής, Πληροφορική, Internet Απαντήσεις: 18

Παρ, 09 Αύγ 2013 2:43 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Αναβάθμιση σε Η/Υ...

Συζήτηση: Υπολογιστής, Πληροφορική, Internet Απαντήσεις: 8

Σαβ, 28 Μάϊ 2005 3:26 am Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics