Τα έργα του ποιητή Κωστή Παλαμά και πλήθους πνευματικών ανθρώπων στο Public Domain (2014)

   
   

 Ιστορία, Λογοτεχνία, Γράμματα και Πολιτισμός

 
Συγγραφέας Τα έργα του ποιητή Κωστή Παλαμά και πλήθους πνευματικών ανθρώπων στο Public Domain (2014)
 
       
Τετ, 22 Ιαν 2014 9:39 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5127


Τα έργα του ποιητή Κωστή Παλαμά καθώς και πλήθος έργων πνευματικών ανθρώπων είναι από 1 Ιανουαρίου 2014 "κτήμα" όλων, καθώς ανήκουν στο Public Domain.Λήμμα της wikipedia (βλ. παρακάτω) - (1) έγραψε:
A work enters the public domain in most European countries 70 years after the creator's death, if it was published during the author's lifetime.

Λήμμα της wikipedia (βλ. παρακάτω) - (2) έγραψε:
Ως κοινό κτήμα (Αγγλικά: public domain) ορίζεται το καθεστώς των έργων που δεν προστατεύονται από την πνευματική ιδιοκτησία, για έναν από τους εξής τρεις λόγους:
  • είτε γιατί η διάρκεια προστασίας της πνευματικής τους ιδιοκτησίας έχει παρέλθει, λόγω του χρόνου που έχει περάσει από τη δημιουργία τους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τα έργα του Σαίξπηρ και του Μπετόβεν,
  • είτε γιατί ο ίδιος ο δημιουργός παραιτείται από το δικαίωμα στην πνευματική ιδιοκτησία,
  • είτε γιατί δεν νοείται προστασία του έργου από πνευματική ιδιοκτησία, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την Αγγλική γλώσσα και τους τύπους της φυσικής του Νεύτωνα.

Γενικά, κοινό κτήμα μπορεί να είναι ιδέες, πληροφορίες και έργα τα οποία διατίθενται δημόσια. Στα πλαίσια της νομοθεσίας (η οποία περιλαμβάνει την πνευματική ιδιοκτησία, τις ευρεσιτεχνίες και τα εμπορικά σήματα) το κοινό κτήμα αφορά σε έργα, ιδέες και πληροφορίες, τα οποία είναι άυλα και εγγενώς δεν υπόκεινται σε ιδιοκτησία ή/και είναι διαθέσιμα για χρήση από τον καθένα χωρίς περιορισμό.

Ο όρος προέρχεται από το αγγλοσαξωνικό δίκαιο και έχει εισέλθει στο δίκαιο των κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Διαφορετικά αντιμετωπίζεται η περίπτωση των έργων των οποίων ο δημιουργός έχει παραιτηθεί άνευ όρων από κάθε δικαίωμά του. Στα περισσότερα δίκαια της ηπειρωτικής Ευρώπης παραμένει το ηθικό του δικαίωμα αναπαλλοτρίωτο, με αποτέλεσμα να μπορεί ακόμη να επιβάλλει περιορισμούς (σε εξαιρετικές περιπτώσεις) στη χρήση του έργου, ενώ στο αγγλοαμερικανικό δίκαιο θεωρείται ότι το έργο έχει καταστεί κοινό κτήμα.


Ποιά έργα μπήκαν το 2014 ως "Κοινό Κτήμα"
..και επιτρέπεται πλέον η χρησιμοποίησή τους ελεύθερα χωρίς να θίγονται δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας: http://en.wikipedia.org/wiki/2014_in_public_domain

( Eνδεικτικά ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ο Νίκολα Τέσλα, ο Μάξ Ράινχαρντ, και από κράτη που τα έργα υπάγονται στο public domain 50 χρόνια μετά το θάνατο του δημιουργού, ο Ρόμπερτ Φροστ, η Σύλβια Πλαθ, ο Ζαν Κοκτώ, ο Κλάιβ Στέιπλς Λούις, και ο Άλντους Χάξλει κλπ. )

Μια εκτενέστερη λίστα με τους δημιουργούς τον οποίων τα έργα μπήκαν στο public domain εφέτος θα μπορέστε να βρείτε στην Αγγλόφωνη Wikipedia.

Στην λίστα αυτή υπάρχουν ονόματα ανθρώπων που έχουν περισσότερο ή λιγότερο επηρεάσει πολύ τις τέχνες, τα γράμματα και τις επιστήμες, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα έργα τους και να δείτε πόσο έχουν επηρεάσει το τρόπο που σκεφτόμαστε συλλογικά και ατομικά πολύ πριν τα έργα τους μπουν στο public domain.________

- πηγή / αφετηρία δημοσιεύματος: http://elkosmas.gr/2014/01/02/palamas-public-domain/
- άλλες παραπομπές: (1) http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Public_domain & (2) http://el.wikipedia.org/wiki/Κοινό_κτήμα


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Χριστουγεννιάτικα Meetups (2014-2015)...

από inertia
Συζήτηση: Συναντήσεις Κοινότητας MyAegean Απαντήσεις: 17

Τρι, 16 Δεκ 2014 6:50 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Αστρονομική ομάδα - συνάντηση Δευτέρ...

από maximos
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Σαβ, 13 Δεκ 2014 3:54 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Αστρονομική ομάδα - συνάντηση Πέμπτη ...

από maximos
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Τετ, 10 Δεκ 2014 5:13 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Χριστουγεννιάτικο πάρτι 2014 του Radi...

από Deneb_716
Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] Ραδιοφωνικός Σταθμός «Lofos Radio» Απαντήσεις: 1

Σαβ, 06 Δεκ 2014 7:19 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Η στάση των ανθρώπων απέναντι στον ιό...

από efikara
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 04 Δεκ 2014 5:43 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics