Τι εστι Αριστερα σημερα, και ποιους εκφραζει;

Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα

Συγγραφέας Τι εστι Αριστερα σημερα, και ποιους εκφραζει;

Δευ, 06 Νοέ 2006 10:36 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού

Mar 31, 2006
913

Γεια σας παιδια, οπως και στα αλλα φορουμ ετσι και σε αυτο θετω ερωτηματα και "κεντρισματα" για υγιη διαλογο.Λοιπον ρωταω κι εγω ως αθωο και αδολο παιδι: Τι εστι Αριστερα σημερα, με το γενικοτερο ορο, και ποιους εκφραζει;
Eυχαριστω.

Παρ, 10 Νοέ 2006 9:06 pm

teo
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Mar 31, 2005
51

Αριστερα(!)?Χμ... Με τον όρο τι θα έπρεπε να σημαίνει είναι να υπερασπίζεσαι τους αδύνατους. Όχι φυσικα με τους όρους και τα οφέλη που θέλει να απομίζουν οργανώσεις σαν την εκκλησία, αλλά με όρους που να εξηπηρετούν τον λαό. (Αν θες δες το λίγο πιο ρομαντικά σαν τον Ρομπεν των δασών...), Δυστυχώς όμως με τη στάση της επίσημης (βλ. ΚΚΕ και Συν.) και της ανεπίσημης, το καπέλωμα τόσα χρόνια του κόσμου, τα μικροκομματικά συμφέροντα για τα ψηφάκια, η δυσπιστία τους στο λαό και η δυσφίμηση του όρου αριστερά από τον "υπαρκτο σοσιαλισμό" έχει χάσει το νόημα της η λέξη Αριστερα! Ελπίζω να κάλυψε έστω εν μέρη η απάντηση αυτή το αθώο και άδολο ερώτημά σου...
Ευχαριστώ twice Rolling Eyes

Σαβ, 11 Νοέ 2006 8:25 pm

Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού

Mar 31, 2006
913

Δηλαδη φιλτατε Τεο οποιος υπερασπιζεται η θελει να υπερασπιζεται τους αδυνατους και πιστευει σε αρχες οπως η δικαιοσυνη και η αληθεια ειναι αριστερος; Οποτε με τη λογικη συναγεται οτι πας μη αριστερος ειναι ειτε αδιαφορος ειτε διωκτης των αδυνατων...Αν κανω καποιο εννοιολογικο λαθος θα ηθελα να με διορθωσεις. Ευχαριστω

Δευ, 13 Νοέ 2006 11:24 am

teo
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Mar 31, 2005
51

Όπως εξήγησα το να υπερασπίζεσαι και να διεκδικείς το δίκιο των αδυνάτων, για να θεωρείς τον εαυτό σου αριστερό, χρειάζονται κάποιοι όροι. Γιατί, όπως πάλι είπα, με τη λογική που το θέτεις αριστερή ειναι και η εκκλησία( μακριά από εμάς...). Εξάλου η δικαιοσύνη και η αλήθεια είναι τελείως υποκειμενικοί όροι. Για παράδειγμα, για κάποιους "ανθρώπους" δίκαιο είναι να σφάζουν κόσμο σε Ιράκ και Παλαιστίνη, δίκαιος είναι ό "αγώνας" της Μαριέττας για "αναβάθμηση" του Ελληνικού Πανεπιστημίου. Για άλλους πάλι όχι. Για μένα αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι :
Ειναι Δίκαιο Να ΕΞΕΓΕΙΡΕΣΑΙ!!!
Υ.Γ. Και για διόρθωση είμαι φίλτατη και όχι φίλτατος.
Ευχαριστώ.

Δευ, 13 Νοέ 2006 2:02 pm

Dali_Doc
Γκουρού
Γκουρού

Mar 31, 2006
913

Φιλτατη λοιπον, δεν μπορω να καταλαβω πως απο τα λεγομενα μου συναγεις οτι η εκκλησια ειναι αριστερη...ουτε ανεφερα αυτη τη λεξη (εκκλησια) και με εκπλησσει η αναφορα σου σε αυτην...οσο για το σχολιο "μακρια απο εμας" ειναι δικαιωμα σου να το λες οπως π.χ. δικαιωμα σου ειναι να λες οτι δε σου αρεσει η εισβολη στο Ιρακ...αλλα αμφοτερα απεχουν πορω απο το αντικειμενο της αρχικης μου ερωτησης...Παντως εχε ως βασικη παραδοχη το αναφαιρετο δικαιωμα μου να κρατω αποστασεις απο δογματα: Μπρος, πισω, αριστερα, δεξια...Κι ενας λογος που θετω ερωτηματα περι αριστερας ειναι γιατι η δεξια ως "συντηρηση" ο,τι ειχε να πει το ειπε...στην αριστερα υπαρχουν ακομα φωνες περι προοδευτισμου...και αυτο προσπαθω να δω σε ποια σημεια εγκειται. Αν μπορεις να απαντησεις το συγκεκριμενο ερωτημα/αναζητηση απο γνωσεις που εχεις στο χωρο θα σου ημουν ευγνωμων...σε αντιθετη περιπτωση δε ζηταω να γινω κοινωνος ενος "στανταρ" λεκτικου διακοσμου καποιας πολιτικης αποχρωσης που εν προκειμενω ειναι η αριστερη...καθε αλλο..αυτην τη γνωριζω εδω και χρονια...Η ουσια, λοιπον της αναζητησης μου ειναι να μαθω τι καινουργιο και προοδευτικο εχουν να φερουν οι νεοι που με τον ενα η αλλο τροπο τασσονται στον ευρυτερο χωρο της αριστερας.Ευχαριστω και περιμενω υπερωτησεις, διευκρινισεις αλλα και θεσεις.

Δευ, 13 Νοέ 2006 2:32 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το thread διαχωρίστηκε από την προηγούμενη Θ.Ενότητα: "Αναταρραχές, Καταλήψεις και Απεργίες και στο Αιγαίο!" ( http://my.aegean.gr/web/ftopic-254-45.html ) καθώς η κουβέντα άρχισε να αλλάζει και το ενδιαφέρον να στρέφεται προς άλλο θέμα. Οπότε, κρίνεται καταλληλότερο να βρίσκεται εδώ, με ενδεικτικό τίτλο τον παραπάνω.

Καλή σας συνέχεια!
keep communicating! Wink

Τρι, 14 Νοέ 2006 11:23 am

teo
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Mar 31, 2005
51

Μάλλον δεν με πιάνεις... Δεν είπα ότι η εκκλησία είναι αριστερή... αλίμονο!!! Απλά από τα λεγόμενα σου ότι όποιος είναι υπέρ των αδυνάτων είναι και αριστερός βγαίνει ένα τέτοιο συμπέρασμα και μια τέτοια παρεξήγηση, την οποία για να αποφύγω το είχα ξεκαθαρίσει από τη αρχή αλλά μάλλον δεν το πρόσεξες. Anyway, όσο για την ερώτηση σου για την αριστερά έχω μια απορία. Για ποιά αριστερά μιλάς? Για την υπάρχουσα ή για αυτή που έπρεπε να είναι? Γιατί δυστυχώς την έχουν κάνει πολύ πιο διαφορετική απ'ότι έπρεπε να είναι. Την έχουν κάνει αντι να απευθύνεται στο λαό να απευθύνεται σε μικρές γκρούπες που ως μόνο στόχο έχουν να κράτησουν την καθαρότητα της υπερεπαναστάτικότητας τους. Όμως για μένα, ελπίζω και όχι μόνο, αριστερά δεν είναι αυτό. Θεωρώ ότι πρέπει να βρίσκεται μέσα στο λαό και μαζί με αυτόν να προσπαθεί να αλλάζει τις καταστάσεις και τις συγκυρίες και όχι μέσα από τα γραφεία του Περισσού... Και επειδή το μεγαλύτερο μέρος του λαού είναι αυτοί που ανέφερα ως αδύνατοι γι' αυτό και η αναφορα περι αδυνάτων. Πρόσπαθώ να σου δώσω μία εικόνα που έχω εγώ για την αριστερά πολύ γενική, γιατί αν το πίασω πιο ειδικά και διεξοδικά θέλω ποοοοοολλές σελίδες...

Υ.Γ.Δεν θεωρώ τον εαυτό μου αυθεντία ούτε προσπαθώ να σου επιβάλλω την γνώμη μου, συζήτηση κάνουμε και ανταλλάσουμε απόψεις. Αυτά προς αποφυγή περαιτέρω παρεξηγήσεων...

Σαβ, 19 Μάϊ 2007 4:37 pm

maria_alexandra
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

May 17, 2007
12

Δεν εχω πολλες γνωσεις γυρω απο την εννοια της αριστερας αλλα θα μιλησω πανω σε συζητησεις που εχω κανει με ανθρωπους που εχουν ζησει κατω απο αυτο το καθεστος.
Η αριστερα λοιπον δεν στηριζει απλα τους αδυνατους.Δινει υποχρεωτικα τα ιδια δικαιωματα σε όλους!!!Για σκεφτητε ειναι λογικο αυτο?

Οταν πηγα στη βουλγαρια να σπουδασω ειχε μολις 8 χρονια που ειχε πεσει το καθεστοσ.Ολοι βρισκοντουσαν σε συγχιση!
Επι κουμουνισμου ερχοταν η αστυνομια στο σπιτι σου κ ελεγε:ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ 2 ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ Κ Ο ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ΚΑΜΙΑ?!ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ 2 ΜΠΛΟΥΖΕΣ Κ Ο ΑΛΛΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ?
επερνε λοιπον τα μισα.
Δεν μπορουν ολοι να εχουν ολοι τις ιδιες δυνατοτητες σε αυτο τον κοσμο!Δυστηχως αλλα ετσι ειναι!!!
Γιατι π.χ. ενας τεμπελης να εχει τα μισα απο εμενα ενω εγω εχω φαει τα χρονια μου στα θρανια και τις σχολες?!
Δεν ειναι δικαιο!
Κ επειδη εχω κανει παρεα με αριστερους οταν εθεσα το ιδιο ερωτημα δεν τους αρεσε κ πολυ αυτη η ιδεα.
Αλλα και παλι ακρη με αυτους δε βγαζεις!!!Διαθετουν ΤΕΤΟΙΟ μλα-μπλα που παθαινεις πληση εγκεφαλου!

Παρ, 15 Ιούν 2007 3:32 pm

Roxane
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Jun 06, 2007
49

Ολα καλά...
Ας δούμε όμως και αυτούς τους αρχηγίσκους της σοσιαλιστικής και αριστερίζουσας ιδεολογίας που εκεί γύρω στα σαράντα τους χρόνια βολεύονται σε αστικές δουλίτσες,σε τράπεζες,κομματικά γραφεία,εφημερίδες...δίπλα σε στεγανοποιημένα αφεντικά με χοντρές κοιλιές και το κραγιόν στο γιακά του πουκάμισου τους...

Και τί να πούν οι τόσοι ιδεολόγοι που έτρεξαν να πουλήσουν προλεταριακά οράματα;
Και άντε μετά να σώσεις την συνείδησή σου με τα τόσα ψέμματα που θα ξεστομίσεις...

Και τί γίνεται με τους άστεγους και τους πεινασμένους;
ΓΙΑΤΙ πολλαπλασιάστηκαν;;;

Πεμ, 15 Νοέ 2007 1:56 pm

King_Of_Cats
Γκουρού
Γκουρού

May 01, 2007
503
Τόπος: Larnaca, Cyprus

Εψαχνα στο δικτυο μια μερα την εξης ερωτηση... Αφου μας υποσχονται τοσα πολλα οι αριστεροι, τοτε γιατι δεν τους στηριζουμε και να υιοθετησω και εγω την σταση τους? Και επεσα πανω στο εξης αρθρο:

http://www.free-essays.us/dbase/c8/smr75.shtml

Απο αυτο μου εχουν μεινει στο μυαλο οι εξης φρασεις:

There are countries that have been crippled because of a communist government, for example, China and Russia. There are many reasons why these two specific countries have fallen. Their constitutions have little to know meaning. The government owns the means of production and makes all the economic decisions. The people of their countries have limited rights and all the citizens are subject to Communist party control. Also individuals exist to serve the state. Because of all these downfalls, the countries have been borrowing capitalistic methods in order to improve their countries' economic state.

Δηλαδη με λιγα λογια, ο κομμουνισμος τα δινει ολα στο κρατος!!! Στεροντας τα παντα απο τον πολιτη, τον λαο, ακομη και τα πιο ουσιαστικα του δικαιωματα. Απομυζει το ατομο και το κανει να υπηρετει, να υποκειται στο κρατος. Και αφου καταστραφουν τα παντα στη χωρα, υιοθετουν καπιταλιστικα προτυπα για να βελτιωσουν την χωρα. Ενα ειδος αρρωστημενου αστειου. Ενας φασισμος, ενα νεο ειδος χουντας. Για αυτους τους λογους δεν τους υποστηριζει ο κοσμος.

Ο πατερας μου εζησε τα φοιτητικα του χρονια στην Γιουγκοσλαβια και μου εχει περιγραψει απιστευτα πραγματα επι καιρο κομμουνισμου. Επρεπε να ζει σε ενα δωματιο 4Χ3 μαζι με αλλα 5 ατομα!! και μπανιο με κουπονια καθε 2-3 μερες!!! Και εκτος αυτου, να υποβαλλονται συνεχως σε μια πλυση εγκεφαλου οπως λεει πιο κατω η φιλη Αλεξαντρα-Μαρια.

Το καλυτερο για ολους θα ηταν κατι που θα αντιπροσωπευει την φυση του ανθρωπου, δηλαδη να επιβιωνει. Να ανταμειβεται για τους κοπους του, να ανταμειβεται για τη δουλεια του αλλα και να τιμωρει τους αργοσχολους. Κακα τα ψεματα, δεν υπαρχει τελειο καθεστος, αλλα τουλαχιστο σημερα, αν θελησεις να δουλεψεις, να κοπιασεις και να ζησεις αρκετα καλα, το καταφερνεις...
Εχω αδικο..?

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Σημερα στις 18:00 εχουμε μαθημα πιλατες!

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Ομάδα Yoga Απαντήσεις: 0

Τρι, 27 Ιαν 2015 9:19 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις το μαθημα για σημερα ακυρωνεται

Τρι, 02 Δεκ 2014 10:46 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Τι θα κανουμε σημερα στο μαθημα;

Σαβ, 26 Οκτ 2013 2:14 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Τι εστι Δεξια σημερα και ποιους εκφρα...

Συζήτηση: Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα Απαντήσεις: 72

Κυρ, 20 Ιαν 2008 9:32 am Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics