Καλώς ήρθες στο forum! Για να συμμετάσχεις στις συζητήσεις πρέπει να εγγραφείς στην πύλη. Γίνε μέλος τώρα!
Ανταλλακτικό παζάρι στη Μυτιλήνη και άλλες εκπαιδευτικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες |
|
|
Idea Pool - Ιδέες, Προτάσεις, mini-Projects |
| Συγγραφέας |
Ανταλλακτικό παζάρι στη Μυτιλήνη και άλλες εκπαιδευτικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες |
| |
|
|
|
Yπήρξε μια ιδέα κάπου τέλος καλοκαιριού να δημιουργηθεί μια ανοιχτή εκδήλωση στο πανεπιστήμιο, με την στήριξη της φοιτητικής πολιτιστικής δράσης του MyAegean.
Σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα ανταλλακτικό παζάρι πάνω στο λόφο του πανεπιστημίου καθώς και άλλες δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν όπως κάποιο καλλιτεχνικό δρώμενο, κάποια προβολή, σεμινάριο-εργαστήριο, έκθεση και λοιπά..
Τα χαρακτηριστικά του που είχαμε πρωτο-ορίσει με συζητήσεις μεταξύ κάποιων πρώτων ενδιαφερόμενων, είναι:
(α) να αποτελεί δράση ανοιχτού χαρακτήρα, ώστε να μπορούνε να συμμετέχουν σε αυτήν όχι μόνο φοιτητές ή μέλη του πανεπιστημίου αλλά και οποιοσδήποτε επιθυμεί από την τοπική κοινωνία του νησιού,
(β) να σταθεί μακριά από εμπορικές συνναλλαγές ή οποιαδήποτε κερδοσκοπία,
(γ) να σταθεί μακριά από οποιαδήποτε παρέμβαση κομματικής παράταξης ή άλλων "άσχετων" επιρροών,
(δ) να δημιουργήσει θεμέλια για ανοιχτές δράσεις και στο μέλλον με τη στήριξη της πρωτοβουλίας του MyAegean στο νησί της Λέσβου.
Γράψτε από κάτω ό,τι ιδέες έχετε και επίσης καλό θα ήταν να κάνουμε μια συνάντηση από κοντά για να δούμε τι ιδέες υπάρχουν και πώς μπορούμε να το οργανώσουμε!
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
Εύγε για την ιδέα και πρωτοβουλία και μακάρι να ευοδωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ας πάμε ένα βήμα παραπέρα τις κουβέντες λοιπόν...
Θα ήταν χρήσιμο να διευκρινήσουμε πως η έννοια ενός "ανταλλακτικού παζαριού" συνιστά μια εκδήλωση. Αυτό το τονίζουμε καθώς μπορεί να υπάρξουν απορίες από διάφορους ανθρώπους και είναι σημαντικό να μην γίνουν παρεξηγήσεις, καθώς η πρωτοβουλία δεν προσπαθεί να "αντικαταστήσει" τυχόν υπάρχουσες δομές οι δράσεις που γίνονται στο νησί. Αντιθέτως! Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι που συμμερίζονται τις αρχές και φιλοσοφία της δράσης, για να δημιουργηθούν συνέργειες ή ένας κοινός τόπος ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.
Το σίγουρο είναι πως η πρόθεση της "ανταλλαγής" (πραγμάτων, και κατ'επέκταση, ιδεών), είναι ισχυρή.
Και εφόσον μες στις θεμελιώδεις αξίες είναι να μπορέσει να γίνει κάτι και εντός του χώρου του Πανεπιστημίου, κάτι που και συμβολικά είναι σημαντικό: η Ακαδημία, ως θύλακας και λίκνο ελεύθερων ιδεών, μπορεί να δώσει ένα έναυσμα για μια μορφή εναλλακτικής δράσης, που μπορεί να τη συντροφεύσουμε και με μια ομιλία, μια προβολή ενός ντοκιμαντέρ είτε ένα καλλιτεχνικό δρώμενο (π.χ. υπαίθριο θέατρο, χοροθεατρική εκδήλωση κλπ).
Υπάρχουν μήπως φοιτητικές ομάδες είτε μεμονωμένοι άνθρωποι που να θέλουν να συμμετέχουν σε επίπεδο κάποιας διοργάνωσης μιας παράλληλης δράσης;
Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει ανθρώπους από τοπικές συλλογικότητες, συλλόγους ή ομάδες στη Μυτιλήνη, που να ασχολούνται ή να έχουν συμμετάσχει ξανά σε ανταλλακτικό παζάρι ή παρόμοιες δράσεις;
|
|
|
|
| |
|

skraou
Ψαρούκλα

Oct 27, 2014
1
|
|
Έχω συμμετάσχει σε συλλογικό παζάρι του Ήλεκτρο, το δίκτυο που δεν χρησιμοποιεί ευρώ αλλά το δικό του νόμισμα. Το θετικό είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αν γίνει σε κεντρικό σημείο στην πόλη (Πλατ. Σαπφούς ή Πλ. Αγίας Ειρήνης) κάτι που δεν ξέρω για το λόφο του Παν. Πάντως είναι προτιμότερο να είναι θεματικό για να μην γίνει ο κακός χαμός από πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα τακτοκποιήσεις εύκολα κιόλας (πχ βιβλία και ρούχα) έχοντας υπόψη που θα πας όσα περισσέψουν. Π.χ. βιλία μπορεί να δωθούν σαν δωρεά στην δημοτική βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ή στην ανοιχτή βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο Παν/μιο στο κτίριο της Διοίκησης και τα ρούχα στους πρόσφυγες. Έτσι το κάνεις πιο άνετο και πιο αποτελεσματικό και δίνεις λόγους σε κόσμο να έρθει και να "χαρίσει" πράγματα ξέροντας από πριν που θα καταλήξουν.
Σημαντικό είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες (π.χ. φέρνεις 1 πράγμα, παίρνεις 1 πράγμα) και κόσμος από τους διοργανωτές που να βοηθάει στην τακτοποίηση των πραγμάτων ανά κατηγορία και να βοηθάει γενικώς.
Αν βρεθεί και καμία χορηγία τσάι για τον κόσμο δωρεάν θα ήταν σούπερ. Για να μην υπάρχει κατανάλωση πλαστικού και να περάσει το αντίστοιχο μήνυμα θα μπορούσατε να καλέσετε τον κόσμο να φέρει τη δική του κούπα από το σπίτι με ένα σύνθημα του τύπου "φέρνεις κούπα - παίρνεις τσάι".
Υ.Γ Στα τελευταία παζάρια αποφεύγαμε ρητά την ανταλλαγή cd-dvd γιατί κυκλοφορούν τόνοι που προορίζονται για τα σκουπίδια.
|
|
|
|
| |
|

inertia
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131
|
|
skraou thanx! Εξαιρετικές ιδέες!
skraou έγραψε:
Έχω συμμετάσχει σε συλλογικό παζάρι του Ήλεκτρο, το δίκτυο που δεν χρησιμοποιεί ευρώ αλλά το δικό του νόμισμα. Το θετικό είναι η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αν γίνει σε κεντρικό σημείο στην πόλη (Πλατ. Σαπφούς ή Πλ. Αγίας Ειρήνης) κάτι που δεν ξέρω για το λόφο του Παν. |
Ναι, αυτό είναι ενα σημαντικά "challenging" κομμάτι. Η ιδέα για το Λόφο ήταν για να μπορούμε να έχουμε καλύτερη φροντίδα ως προς τυχόν αιτήματα-παροχές του ιδρύματος (π.χ. αν πέσει η ιδέα για προβολή ντοκιμαντέρ, να μπορούμε άμεσα και δίπλα ακριβώς, να αιτηθούμε κάποια αίθουσα χωρίς πολλές γραφειοκρατίες. Εφόσον συνδιοργανωθεί από την ομάδα-πρωτοβουλία μας, είναι εύκολο να βγάλουμε μια μικρή λίστα από τί θα χρειαστούμε και να κάνουμε σχετικές αιτήσεις στο Πανεπιστήμιο.
Πέραν αυτού, θα θέλαμε και "συμβολικά", αν μπορεί να γίνει εντός του ιδρύματος, ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, να έρθουν στο "σπίτι μας", και να αισθανθούν οικεία σε αυτό. Πολλοί μπορεί να διστάζουν ή να θεωρούν τους πανεπιστημιακούς χώρους ως "μαύρο κουτί", αλλά δεν είναι έτσι, μπορεί να δει κανείς πως υπάρχουν και πολύ ανοιχτές κινήσεις και εξαιρετική φρεσκάδα σε ανθρώπους και πρωτοβουλίες και εντός αυτών.
skraou έγραψε:
Πάντως είναι προτιμότερο να είναι θεματικό για να μην γίνει ο κακός χαμός από πράγματα τα οποία δεν μπορείς να τα τακτοκποιήσεις εύκολα κιόλας (πχ βιβλία και ρούχα) έχοντας υπόψη που θα πας όσα περισσέψουν. Π.χ. βιλία μπορεί να δωθούν σαν δωρεά στην δημοτική βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ή στην ανοιχτή βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο Παν/μιο στο κτίριο της Διοίκησης και τα ρούχα στους πρόσφυγες. Έτσι το κάνεις πιο άνετο και πιο αποτελεσματικό και δίνεις λόγους σε κόσμο να έρθει και να "χαρίσει" πράγματα ξέροντας από πριν που θα καταλήξουν.
Σημαντικό είναι να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες (π.χ. φέρνεις 1 πράγμα, παίρνεις 1 πράγμα) και κόσμος από τους διοργανωτές που να βοηθάει στην τακτοποίηση των πραγμάτων ανά κατηγορία και να βοηθάει γενικώς. |
Μπράβο, ναι, ακριβώς αυτό είναι εξαιρετική συμβουλή/σκέψη.
Το να είναι θεματικό θα μπορεί να προσφέρει κι ένα πιο απτό χαρακτήρα, από το "ανταλλάξτε ό,τι έχετε". Τα βιβλία είναι μια πολύ καλή σκέψη μεταξύ άλλων. Και η ανοιχτή βιβλιοθήκη στο κτίριο της Διοίκησης είναι μια εξαιρετική συγκυρία.
Χμ, αλήθεια, πέραν των βιβλίων, τί άλλο θα μπορούσε ίσως ως γενική κατηγορία είδους, να αξιοποιηθεί; Καποια έπιπλα; Ίσως ο ανοιχτός χώρος γύρω από το μικρό θεατράκι (για όσους το έχουν υπόψιν) στο Λόφο, να επιτρέπει κάποιον πιο εύκολα να φέρει κάποιο μικρό έπιπλο, αρκεί βέβαια να έχει οριοθετηθεί φαντάζομαι το τί θα έρθει και αν βολεύει. Μην καταντήσει δηλαδή "αποθήκη" όλος ο χώρος εκεί.
Τα ρούχα είναι μεγάλα σε όγκο (αν τα υπολογίσεις συνολικά), αλλά ίσως σημαντικά για ορισμένους συνανθρώπους μας.
Επίσης, έχω υπόψιν μου μια παλαιότερη δράση-συνέργεια που είχε κάνει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου με τον Ερυθρό Σταυρό, που είχε την έννοια του καλέσματος για προσφορά υλικού, όχι ανταλλακτικό ύφος δηλαδή. Ίσως μπορούν να συνδυαστούν οι λογικές αυτές;
Ειδικά με το θέμα ρούχων, έχουμε δει να κάνουν σε άλλες περιπτώσεις και μινι-εργαστήρια για π.χ. μεταποίηση, π.χ. φέρνεις κάτι παλιό που δεν το θες και φτιάχνουμε κάτι καινούριο, π.χ. μια μπλούζα γίνεται μια τσάντα κλπ. Κι αυτό έχει πέσει ως ιδέα, αρκεί βέβαια να υπάρχουν άνθρωποι που να τους ψήνει να συμμετέχουν-διοργανώσουν ένα τέτοιο μινι-workshop.
Αν δει κανείς χωροταξικά τα κτίρια στο κέντρο του Λόφου, (του Επιστημών της Θάλασσας, Γεωγραφίας και της Διοίκησης), δημιουργούνται 3 τουλάχιστον νοητές "γωνιές", οπότε ίσως και να μπορούσαμε να έχουμε μια θεματική για κάθε γωνιά, αν υποθετικά απλωθεί σε όλο το χώρο η εν λόγω διοργάνωση.
skraou έγραψε:
Αν βρεθεί και καμία χορηγία τσάι για τον κόσμο δωρεάν θα ήταν σούπερ. Για να μην υπάρχει κατανάλωση πλαστικού και να περάσει το αντίστοιχο μήνυμα θα μπορούσατε να καλέσετε τον κόσμο να φέρει τη δική του κούπα από το σπίτι με ένα σύνθημα του τύπου "φέρνεις κούπα - παίρνεις τσάι".
Υ.Γ Στα τελευταία παζάρια αποφεύγαμε ρητά την ανταλλαγή cd-dvd γιατί κυκλοφορούν τόνοι που προορίζονται για τα σκουπίδια. |
Πολύ καλές ιδέες και αυτές.
Για χορηγία σε τσάι, θα δούμε μήπως μπορεί να βρεθεί κάποια λύση μέσω της Διοίκησης ως μεσολάβηση, είτε άλλη οδός που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί καθαρά το πώς θα συμβάλλει στη δράση.
Εκτός αν πούμε όσοι μπορούν να φέρουν "και μια κούπα ακόμη" (και φακελάκια), ώστε π.χ. να δώσουμε την ιδέα του "Έχω και κούπα! Να σε κεράσω τσάι; " σαν κίνητρο για γνωριμία αναμεταξύ μας και για "σπάσιμο του πάγου", για τους πιο ...ντροπαλούς. 
|
|
|
|
Σχετικές συζητήσεις - topics
Πρόσφατες συζητήσεις - topics
|
| | |