ΠΡΟΣΟΧΗ!! Μας αφορά όλους!! Πλαστά μηνύματα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (Hoaxes - Chain)
Λόγω αυξημένης κίνησης email εξαπάτησης (hoax) θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν δέχεστε emails τα οποία σας ζητούν να τα προωθήσετε σε όσο περισσότερους γίνεται. Το 99% των περιπτώσεων πρόκειται για email εξαπάτησης του κόσμου (hoax) με στόχο να ξεγελάσει εσάς και πολλούς άλλους και να σας κάνει να στείλετε ένα άχρηστο μήνυμα σε πολλούς παραλήπτες και βάζοντας πίσω σε προτεραιότητα άλλα σημαντικά και ωφέλιμα.
Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα σε mail servers σε όλο τον κόσμο λόγω της τεράστιας σε μέγεθος αλυσίδας (chain letters) που δημιουργεί στο πέρασμά του (ένας αποστολέας στέλνει σε 10 παραλήπτες, οι 5 από αυτούς σε άλλους 10, οι 7 από αυτούς σε άλλους 30, κ.ο.κ. Και όλα τα μηνύματα αυτά έχουν κάποιο μέγεθος. Και συνήθως όσο μεγαλώνει το «πελατολόγιό» της, τόσο μεγαλώνει σε μέγεθος. Καταλαβαίνετε τι απίστευτο φόρτο θα δημιουργηθεί (πολλοί servers δεν το αντέχουν και «πέφτουν», ενώ άλλοι κάνουν ακόμα και ώρες ή και μέρες (!) να παραδώσουν αλληλογραφία στα γραμματοκιβώτια).
ΓιΆ αυτό συστήνουμε να ελέγχετε καλά την αξιοπιστία αυτών των μηνυμάτων και να ενημερώνετε τους αποστολείς τους ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης/φάρσας.
Πως αναγνωρίζουμε ένα hoax email:
Δεν έχουν καμία αναφορά/link σε επίσημο/έγκυρο site.
Ο αποστολέας τους σας έχει κάνει προώθηση ένα email που δεν μπορεί να πιστοποιήσει την γνησιότητά του.
Ενδεικτικά σας παραθέτουμε τα κυριότερα από τα hoax/chain emails που κυκλοφορούν μέσα στο Πανεπιστήμιο τις τελευταίες μέρες (τα οποία ευτυχώς οι περισσότεροι από εσάς δεν τα προώθησαν):
Λεφτά από Microsoft Hoax - Money from Microsoft Giveaway Hoax
Απόσπασμα:
Παράθεση:
... i Microsoft tha mporesei na akolouthisei ta ixni tis 2 vdomades. Kathe atomou sto opoio
tha stalei auti i eidopoiisi i Microsoft plirwnei 245 eur...
Βρέφος με εγκαύματα email - Help Burned Baby Alexandra Email
Απόσπασμα:
Παράθεση:
... Alexandra… …She is 14 months old and she has burnt skin all over her body, damage facial bones (as a result of very high temperature). She does not have half of her face. She is in hospital in Krakow – Poland…. …. For each forwarded email her parents will get 3 cents. Please help them and forward that email...
Δυστυχώς πρόκειται για μια αληθινή τραγωδία που κάποιοι την εκμεταλλεύτηκαν. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν 3 cents για κάθε email που προωθείται γιατί πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να ανακαλύψουν πόσα email ανταλλάξατε με τους γνωστούς σας. Περισσότερα στο : http://www.hoax-slayer.com/burned-baby-email.html
Με την ευκαιρία θα θέλαμε επίσης να σας τονίσουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπιστευόμαστε και να δίνουμε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών και άλλα σχετικά, σε απάντηση emails που υποτίθεται ότι έρχονται από τράπεζες.
Υπηρεσία Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Πανεπιστημίου Αιγαίου
...από ένα email ενός φίλου...
Μια ..χιουμοριστική ματιά στο παραπάνω θέμα.. που όμως πραγματικά νομίζω πως αξίζει, αν και λίγο "χύμα"!!
Παράθεση:
Γεια.
Με λένε Κόννυ και πάσχω από ενοχές επειδή δεν έχω στείλει 50 δισεκατομμύρια γ*****να e-mail-αλυσίδα τα οποία έλαβα από ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν ότι, αν συνεχίσεις την αλυσίδα, ένα κακόμοιρο 6χρονο στην Καστανομαγούλα, που έχει ένα βυζί στο κούτελό του και ένα αυτί στον κ*λο του, θα μαζέψει λεφτά για να μπορέσει να χ*σει!
Ειλικρινά πιστεύετε ότι ο Bill Gates θα δώσει σ'εσάς, και σε όποιον στείλετε το e-mail του, $1000;
Πόσο βλάκες είστε;
"Αααααααααα, κοιτάξτε! Αν κάνω scroll down σε αυτή τη σελίδα και κάνω μια ευχή, θα πάω στο κρεβάτι με όλα τα μ**νιά του περιοδικού!"
Τι μ****!
Ή ακόμα, μπορεί τα διαβολικά ξωτικά των e-mail/αλυσίδων να έρθουν στο σπίτι μου και να με πηδήξουν στον ύπνο μου επειδή δεν συνέχισα μία αλυσίδα που ξεκίνησε ο Απόστολος Πέτρος το 5 μ.Χ. και την έφεραν στην Ελλάδα νάνοι προσκυνητές με το Έλλη!
Χ**'τους! Δείξε λίγη ευφυΐα, γράψε στ'αρχ**ια σου τη Γερμανίδα ναζίστρια δικηγόρο με οικολογικές ανησυχίες, που νομίζει ότι ξέρει όλα, και σκέψου σε τι συνεισφέρεις με το να στέλνεις τέτοια e-mail. Το πιο πιθανό να γίνεις αντιπαθής.
Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Αν λάβεις ένα e-mail/αλυσίδα, το οποίο απειλεί ότι δεν θα κάνεις σεχ ή δεν θα έχεις τύχη για την υπόλοιπη ζωή σου, άστο και σβήσε το. Αν έχει πλάκα, στείλε το.
Μην τη σπας στον κόσμο με το να τους κάνεις να νιώθουν ένοχοι επειδή ένας λεπρός στη Μποτσουάνα, που δεν έχει δόντια και είναι δεμένος σε έναν πεθαμένο ελέφαντα εδώ και 27 χρόνια, έχει σαν μόνη του λύτρωση τα 5 σεντς που θα λάβει αν εσύ στείλεις αυτό το e-mail!
Α, παρεμπιπτόντως, προς όλους εσάς τους χαζούς εκεί έξω: ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΑ E-MAIL ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ. ΟΧΙ, ΟΥΤΕ Η MICROSOFT!! Τώρα, στείλε αυτό το e-mail σε όλους τους γνωστούς σου. Διαφορετικά, αύριο το πρωί το βρακί σου θα έχει γίνει σαρκοφάγο και θα φάει τα γεννητικά σου όργανα!!
και τα στέλνουν με εκείνη τη σπαστική "κοινοποίηση" και κάθεσαι και βλέπεις ένα κυκεώνα από e-mails @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@ @@@
Επιστρέφω με ένα ακόμη mail, κι αυτό το έλαβα πρόσφατα από φίλους, και είναι ενημερωτικό, νομίζω πως αξίζει, γιατί λέει πραγματικά για ποιους λόγους ΔΕΝ πρέπει να στέλνουμε τα emails-αλυσίδες (chain-mails)!
Παράθεση: Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e- mails στους φίλους σας.
Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.
Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά άμεσα.
Εντάξει, τώρα που έχω την προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα. Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet. Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.
...και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.
Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.
Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια α) γιατί συμβαίνει αυτό και β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε. Τόσο απλά.
Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:
Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως.
Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο.
Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.
Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό.
Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;
Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες.
Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.
Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;
ΠΡΟΣΟΧΗ
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά. Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.
Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.
Υ.Γ. Παραβαίνοντας την προτροπή του e-mail μου, σας συστήνω να ενημερώσετε τους φίλους σας σχετικά με αυτό προωθώντας το e-mail κυρίως σε όσους σας έχουν ενοχλήσει κατά καιρούς με άσκοπα μηνύματα. Απλώς κάντε το σωστά, σύμφωνα με τις συμβουλές της τελευταίας παραγράφου. Όσοι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχόλια πάνω σε πραγματικά παραδείγματα σχετικά με το θέμα, επισκευθείτε τις σελίδες http://www.snopes.com/inboxer/nothing/billgate.asp και http://en.wikipedia.org/wiki/Chain_e-mail .
Εδώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής: ακόμα και όταν προωθείτε ένα e-mail σε πολλά άτομα εκτός του να διαγράψετε τα e-mails των προηγούμενων παραληπτών, καλό είναι να μη γράφετε τις διευθύνσεις των φίλων σας στο πεδίο "To: (Προς:)" αλλά στο "Bcc: ή Blind Carbon Copy: (Κρυφή Κοινοποίηση:)", εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμο, αφήνοντας το πεδίο "To: (Προς:)" κενό. (Δυστυχώς η επιλογή αυτή απουσιάζει σε αρκετά προγράμματα ή σελίδες e-mail).
Με τον τρόπο αυτό ο κάθε παραλήπτης δε θα μπορεί να δει τις διευθύνσεις των υπολοίπων και το σημαντικότερο, δε θα τις προωθήσει άθελα του στον επόμενο μαζί με το e-mail. Έτσι προστατεύετε και τους φίλους σας από όλους τους κινδύνους του παραπάνω άρθρου.
http://en.wikipedia.org/wiki/Blind_carbon_copy
Παράθεση:Οι «ιδιαίτερες» διαδρομές των chain letters Νέα έρευνα δείχνει τα εκπληκτικά μονοπάτια που ακολουθούν τα chain letters στο Ίντερνετ
Καθένας που διατηρεί ένα λογαριασμό e-mail έχει κατά πάσα πιθανότητα λάβει ένα chain letter, ένα μήνυμα δηλαδή που προτρέπει, με μια ανεξάντλητη ποικιλία από ανταλλάγματα, τον παραλήπτη να το προωθήσει σε όσους περισσότερους χρήστες μπορεί.
Η διακίνηση όλου αυτού του όγκου μηνυμάτων οδηγεί σε ένα ερώτημα: Πώς τα μηνύματα αυτά φτάνουν σε τόσους ανθρώπους, τόσο γρήγορα; Η νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ο Τζον Κλάινμπεργκ του πανεπιστημίου Κορνέλ και ο Ντέβιντ Λίμπεν του κολλεγίου Κάρλτον καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, καθώς όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να στείλουν e-mail, ο αριθμός των μαζικά απεσταλμένων μηνυμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι σήμερα, η θεωρία σχετικά με τη διάδοση αυτών των e-mail βασιζόταν στην υπόθεση ότι εξαπλώνονται όπως ένας ιός, με κάθε παραλήπτη να προωθεί το μήνυμα σε άλλους νέους παραλήπτες, οι οποίοι με τη σειρά τους το προωθούσαν σε άλλους, κ.ο.κ. Η διαδικασία αυτή μάλιστα αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως viral marketing, περιγράφοντας τον τρόπο μετάδοσης των μηνυμάτων.
Οι Κλάινμπεργκ και Λίμπεν αποφάσισαν να μελετήσουν ακριβώς τον τρόπο που συγκεκριμένα e-mail ταξιδεύουν και μεταδίδονται στο Ίντερνετ. Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές παρατήρησαν δύο τέτοιου τύπου μηνύματα τα τελευταία δέκα χρόνια. Το ένα αφορούσε την αίτηση υποστήριξης του δημόσιου ραδιοφώνου το 1995, και το άλλο την αντίθεση της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ το 2002. Τα δύο μηνύματα είχαν διαδοθεί ευρέως, το πρώτο μάλιστα είχε κυκλοφορήσει σε 316 διαφορετικές παραλλαγές και είχε συγκεντρώσει 13.000 υπογραφές, ενώ το δεύτερο κυκλοφόρησε σε 637 παραλλαγές και συγκέντρωσε περισσότερες από 20.000 υπογραφές.
Χρησιμοποιώντας αυτά τα στοιχεία, οι δύο ερευνητές χαρτογράφησαν τον τρόπο που το κάθε μήνυμα ταξίδεψε από τον ένα παραλήπτη στον επόμενο, φτιάχνοντας ένα δενδροειδές διάγραμμα. Η προσεκτική ανάλυση του διαγράμματος έθεσε σε αμφισβήτηση τη θεωρία της viral μετάδοσης αυτών των e-mail. Αντί της μετάδοσης με τρόπο που μοιάζει με ιό, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες γίνονται πολύ επιλεκτικοί στην προώθηση τους στους γνωστούς τους. Για παράδειγμα, αντίθετα με την επικρατούσα θεωρία, στο 90% των περιπτώσεων, τα μηνύματα αυτά προωθούνται προς ένα μόνο παραλήπτη και όχι προς όλη τη λίστα επαφών του χρήστη.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις τα chain letters δεν ταξιδεύουν απευθείας από ένα χρήστη σε κάποιον γνωστό του, ακόμη κι όταν πρόκειται για συγγενείς. Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση όπου ένας παραλήπτης θα έπρεπε να λάβει το μήνυμα μετά από έξι αποστολές, ωστόσο αυτό πέρασε από εκατό διαφορετικούς χρήστες προτού τελικά καταλήξει στο συγκεκριμένο χρήστη.
Πολλοί χρήστες ξέρουν ότι δεν είναι ασυνήθιστο να λάβουν ένα chain letter από τον ίδιο αποστολέα περισσότερες από μία φορές. Αντίστοιχα, όπως διαπιστώθηκε, το ίδιο chain letter μπορεί να καταλήξει σε ένα χρήστη από πολλές διαφορετικές πηγές. Για παράδειγμα, ένα φοιτητής μπορεί να λάβει ένα chain letter διαμαρτυρίας για αύξηση των διδάκτρων από κάποιο συμφοιτητή του, από τον πρόεδρο μιας φοιτητικής κοινότητας και από κάποιο συγγενή του, επίσης φοιτητή.
Η έρευνα των Κλάινμπεργκ και Λίμπεν διατείνεται ότι τα μηνύματα αυτά ταξιδεύουν με λιγότερο άμεσο και περισσότερο άτακτο τρόπο από όσο μέχρι σήμερα πιστεύαμε. Τα chain letters μπορεί να φτάσουν σε κάποιες ομάδες ανθρώπων πολύ γρήγορα, ενώ να αργήσουν ωσότου φτάσουν κάποιες άλλες, που σημαίνει ότι μπορεί έχουν μεταβληθεί σε περιεχόμενο και μορφή στο ενδιάμεσο διάστημα. Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, όλα αυτά τα συμπεράσματα προσφέρουν νέα δεδομένα στην ανάλυση του τρόπου των δικτυακών κοινοτήτων με τις οποίες ασχολούνται ακαδημαϊκοί, κοινωνιολόγοι, στελέχη επιχειρήσεων αλλά και πολιτικοί επιστήμονες.
εχμ... αν και λίγο καθυστερημένα, μάλλον είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί, έτσι για το story του θέματος...
Παράθεση:Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την εμφάνιση του spam Θλιβερή επέτειος - Ο όρος spam προήλθε από την ομώνυμη κονσέρβα κρέατος
Ουάσινγκτον
Τρεις δεκαετίες εκνευρισμού για εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου συμπληρώνονται αυτό το Σάββατο -είναι η θλιβερή επέτειος από την αποστολή του πρώτου ανεπιθύμητου διαφημιστικού e-mail.
Το πρώτο καταγεγραμμένο μήνυμα spam εστάλη στις 3 Μαΐου 1978 σε περίπου 400 παραλήπτες στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, εκ μέρους του κατασκευαστή ηλεκτρονικών υπολογιστών DEC, που πλέον έχει κλείσει.
Τριάντα χρόνια μετά, το spam ζει και βασιλεύει. Το ποσοστό του spam στα γραμματοκιβώτια του Gmail -της υπηρεσίας e-mail που προσφέρει η Google- αυξήθηκε από το 20 στο 80 τοις εκατό από το 2004 στο 2008.
Κονσέρβα
Η λέξη spam δεν σημαίνει κάτι στα αγγλικά. Τα «ανεπίκλητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» πήραν το όνομά τους από την ομώνυμη κονσέρβα κρέατος της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων Hormel.
Σύμφωνα με τον Μπραντ Τέμπλτον, ο οποίος ασχολείται με το Διαδίκτυο από τη δεκαετία του 1970 -όταν ακόμα λεγόταν Arpanet και ανήκε στην αμερικανική κυβέρνηση-, τα «βαφτίσια» του spam έγιναν σε ένα σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Monty Python's Flying Circus, στο οποίο μια ομάδα Βίκινγκς βρίσκεται σε ένα εστιατόριο που σερβίρει όλα τα πιάτα με spam και επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας.
«Επομένως, αυτό είναι το νόημα του όρου: κάτι που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και προκαλεί μεγάλη ενόχληση» σχολιάζει ο Τεμπλτον στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια είναι η μεθοδολογία του spam. Σήμερα η μαζική αποστολή μηνυμάτων γίνεται αυτόματα μέσω των λεγόμενων botnets, δικτύων από μολυσμένους υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών.
Σύμφωνα με τον Τέμπλτον, το 30% των υπολογιστών χωρίς επαρκή προστασία μέσω αντιικών προγραμμάτων έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό που μετατρέπει το σύστημα σε αναμεταδότη διαφημιστικών μηνυμάτων.
Όμως ο βασικός παράγοντας λόγω του οποίου διαιωνίζεται το φαινόμενο είναι η άγνοια των χρηστών για την ασφάλεια στο Διασίκτυο αλλά και η αφέλεια με την οποία πιστεύουν αυτά που τους υπόσχονται τα αυτόκλητα μηνύματα.
Σύμφωνα με την εταιρεία υπολογιστικής ασφάλειας Sophos, το 12% των χρηστών του Διαδικτύου έχουν αγοράσει κάτι που τους προσέφεραν μέσω spam.
Από ένα χιουμοριστικό-σαρκαστικό email που έλαβα σήμερα!
Παράθεση:Όχι τη ΜΕΡΕΝΤΑ!!!
Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μου έστειλαν chain letters για τους εξής λόγους:
1. Σταμάτησα να πίνω coca-cola αφού έμαθα ότι χρησιμοποιείται για να καθαρίζουν τους λεκέδες στα WC
2. Δεν πάω πλέον σινεμά για να μη κάτσω σε κάθισμα που ίσως έχει καρφίτσα που να φέρει τον ΙΟ του AIDS
3. Μυρίζω άσχημα αφού δεν βάζω αποσμητικό διότι ίσως μου προκαλέσει καρκίνο.
4. Δεν παρκάρω πλέον το αυτοκίνητο μου στα Supermarkets διότι ίσως κάποιος μου δώσει ένα Tester κάποιου αρώματος για να με ληστέψει αργότερα.
5. Δεν απαντάω στο κινητό μου, διότι ίσως μετά μου πουν να πάρω σε κανένα παράξενο νούμερο και να μου έρθει μετά ο λογαριασμός με κλήσεις σε Uganda, Singapore ή Tokyo!
6. Δεν πίνω πλέον ποτά από τενεκεδάκι διότι φοβάμαι ότι ίσως μου προκαλέσουν κάποια ασθένεια.
7. Όταν βγαίνω έξω σε κάποιο Club δεν κοιτάζω καμιά ακόμα και αν είναι ωραία διότι ίσως μετά μου δώσει ναρκωτικά, με πάρει σε κάποιο ξενοδοχείο και μου βγάλει το συκώτι για να το πουλήσει στην μαύρη αγορά.
8. Κατέθεσα όλες μου τις οικονομίες στο λογαριασμό της Amy Bruce, που είναι άρρωστη στο νοσοκομείο εδώ και 7000 περίπου φορές. Είναι επίσης αξιοθαύμαστο ότι αυτό το παιδί είναι 8 χρονών από το 1995!!!
9. Δεν πήρα ποτέ τη Sony Bravia που κέρδισα ούτε και τα εισιτήρια για την Disneyland στο Παρίσι.
10. Έγραψα το όνομα μου περίπου 3000 φορές σε μια λίστα για να σώσω ένα σπάνιο είδος σκίουρου.
11. Μου είπαν γύρω στις 170 φορές ότι το MSN θα έκλεινε το λογαριασμό του e-mail μου.
12. Ανακάλυψα πόσο σκληρός είμαι αφού δεν θέλω να βοηθήσω την Αmy Stfoudensten η οποία πάσχει απο λέπρα, έχει 3 πόδια 4 μάτια και μια ουρά
13. Έχω 3000 χρόνια με κακή τύχη και έχω πεθάνει 67 φορές από τα Chain Letters που μου έστειλαν.
Ευχαριστώ σε όλους.
Βαθύτατα.
Προσοχή!!!! Πλέον δεν μπορείς να σταματήσεις !! 'Εχεις διαβάσει το μήνυμα!!
ΑΝ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΕΙΣ ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΝΩ E-MAIL ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΚΑΙ 23 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΥ
ΣΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 850.000 ΑΤΟΜΑ. ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΕΝΑΣ ΜΠΛΕ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΟΥ..ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 17:30! ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΦΑΕΙ Κ ΤΗ ΜΕΡΕΝΤΑ ΣΟΥ!!!
Σημείωση: Προφανώς και δεν ζητούμε από κάποιον να στείλει το email!! Απλώς είναι τραγικό-τραγελαφικό και η όλη αναφορά στο topic γίνεται για να συνηθίσουν οι πιο 'άπειροι' πως αυτά τα 'chain-mail' είναι ψευδή και περισσότερο κακό κάνουμε στέλνοντάς τα, παρά καλό...