Μόλις πριν από λίγη ωρίτσα επέστρεψα σπίτι από μια μικρή βραδινή έξοδο και μετά λίγο βολτούλα-αραλίκι σε παραλία, όπου και χαζέψαμε -μαζί με κουβεντούλα- τα αστέρια που έπεφταν! Η βροχή αστεριών αν ενημερώθηκα σωστά, θα συνεχιστεί μέχρι πρωίας...
Εγω δε βγηκα καν ! Το καλο για τους περισσοτερους ειναι οτι δεν ειχε Φεγγαρι οποτε ηταν πιο σκοτεινος ο ουρανος και φαινονταν πιο ευκολα . Το προβλημα ειναι οτι εγω θελω Φεγγαρι
Σου αρεσει να σελινιαζεσαι? χαχα
Εγω ειμουν με παρεακι στην παραλια αλλα δεν ξεραμε για την βροχη.
Το καταλαβαμε ομως θελοντας κ μη καθως ενας φιλος οποτε βλεπει ενα πεφταστερι κλεινει γρηγορα τα ματια του με επιφωνιματα τυπου ΩΧ, ΑΧ, ΜΜ, ΕΕ?
Παντως καποιοι υποστηριξαν οτι μεσα σε αυτο ειδαν και ένα UFO. Εγω παλι ποτε δεν ειμουν καταληλα προετημασμενος για ευχη οποτε εμεινα να θαυμαζω.
Βασικα σημερα καταλαβα τι γινοτανε τις τελευταιες 3-4 μερες. Απο τις 12 Αυγουστου το βραδυ - οπως μας εξηγησε και ο inertia- και το φαινομενο "πεφταστερια" τελειωσε στις 14 ψες το βραδυ... δυστηχως μην προλαβενοντας να το δω
Αν και απο οτι εχω ακουσει δλδ ητανε χρυσοσκονη απο τον κομητη που ειχε περασει στην γη πριν απο 3-4 χρονακια.
Οταν ενας κομητης πλησιαζει τον Ηλιο αυτος σιγα σιγα λιωνει , δημιουργοντας τη κεφαλη και τις ουρες του . Επομενως σκονη φευγει απο τον κομητη στο διαστημα .Οταν η Γη πλησιαζει κοντα στη τροχια αυτων των σωματιδιων σκονης τα ελκει .Λογω της τριβης τους με τα μορια του αερα θερμαινονται κι αναφλεγονται .Κι αυτο βλεπουμε εμεις .Αν το μετεωρο, δηλαδη η σκονη πριν μπει στην ατμοσφαιρα της Γης , ειναι αρκετα μεγαλο οπως καιγεται αφηνει και ιχνος καπνου .
Αυτο ειναι ενα ομορφο θεαμα πιστευστεμε
Οι Περσειδες ειανι τα υπολειματα απο τον κομητη 109P/Swift-Tuttle με περιοδο 130 χρονια .
Επομενως δεν ειναι απο τον κομητη που περασε πριν απο 3-4 χρονια .
Η κορυφωση τους, δηλαδη η στιγμη με τη μεγιστη συχνοτητα μετεριτων ανα ωρα εινια μεταξυ 10-15 Αυγουστου .
Αυτο ομως δε σημαινει οτι δε μπορουμε να δουμε πεφταστερια απο αλλο κομητη εκεινη ή καποια αλλη μερα .
Το ονομα τους το πηρα γιατι το σημειο απο το οποιο φαινονταιο να προερχονται, ακτινοβολο σημειο, ειναι στον αστερισμο του Περσεα .
Τωρα περιμενουμε τις Λεοντιδες με κιρυφωση στις 17 Νοεμβριου . Συνηθως εχουν μεγαλη συχνοτητα αλλα δε προβλεπεται ευκολα .
Ο υπλογισμος της περιοδου του γινεται ολοκαι πιοδυσκολος,οπως και με αλλους κομητες, διοτι καθε φορα που πλησιαζειστον Ηλιο ο κομητης χανει μαζα , γι' αυτο και βλεπουμε τις ουρες του .
Αρα αφου μεταβαλλεται η μαζα του αλλαζουν και οι δυναμεις που ασκουνται πανω του .
γ*μώ το μόνο που ήξερα μέχρι σήμερα για το θέμα αστέρια είναι το κατά που πεφτει η μεγάλη άρκτος και πως παρίχθει κατά την μυθολογία ο γαλαξίας αλλά παιδιά νιώθω πως κάτι κατάλαβα από την συζήτηση και πέραν του ότι αισθάνομαι υπερήφανος μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρων