πότε η πίεση στην σχέση γίνεται βιασμός.

   
   

 Ψυχολογία - Ανθρώπινες Σχέσεις

 
Συγγραφέας πότε η πίεση στην σχέση γίνεται βιασμός.
 
       
Παρ, 18 Ιαν 2008 6:08 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Hipisa
Έμπειρος
Έμπειρος


Sep 23, 2007
268


θέλω να μιλήσω για έναν μεγάλο αριθμό κοριτσιών (για αγόρια δεν έτυχε να ακούσω κάτι ανάλογο) που βιώνουν ή βίωσαν μεγάλη πίεση στις σχέσεις τους. θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα με ουδέτερο ύφος και να δώσω μια αίσθηση μελετητή που ερευνά αδιάφορα/ εγκυκλοπαιδικά το θέμα αλλά δεν μπορώ γιατί το βλέπω προσωπικά οπότε θα αναφερθώ σε περιστατικά που βίωσα είτε εγώ είτε φίλες μου.

περιστατικό 1: μεγαλωμένη σε μία οικογένεια όπου η σωματική βία θεωρήται αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης μεταξύ των δύο φίλων, η Χ κοπέλα που κάποια στιγμή γνωρίζει και τα φτιάχνει με κάποιον και είναι μαζί 4 μήνες θεωρεί λογικό το να την χτυπά όταν αυτή δεν συμφωνεί μαζί του. όταν αποφασίζει να τα χαλάσει μαζί του αυτός την κλειδώνει σε ένα υπόγειο στην μέση του πουθενά και την αφήνει εκεί 12 ώρες. μετά η Χ τρομαγμένη δέχεται ότι δεν θα τον αφήσει αλλά πάλι, μετά από λίγο καιρό αυτός την ξαναχτυπά. η γιαγιά λέει "έτσι είναι οι άντρες", η μαμά λέει " ε μωρέ και κανα χαστούκι πάνω στα νεύρα του δεν είναι τίποτα", ο πατέρας " αφού του είπες όχι καλά να πάθεις". να μην τα πολυλογώ αφού μια φίλη της "φούσκωσε τα μυαλά", η Χ προσπάθησε πάλι να χωρίσει αυτή την φορά γλίτωσε το υπόγειο αλλά ο τυπάς την περίμενε έξω από το σπίτι της. πήρε τηλέφωνο την αστυνομία αλλά αυτοί την αγνόησαν (μάλλον το πήραν για τηλεφωνική φάρσα). τώρα η Χ έχει χωρίσει αφού κατάλαβε ότι η οικογενειακή/στη σχέση βία δεν είναι λογικό φαινόμενο αλλά έγκλημα. αυτόν δεν θα τον καταγγείλει ποτέ γιατί ήταν το αγόρι της και είχε αισθήματα για αυτόν.

τα υπόλοιπα περιστατικά δεν ενέχουν βία αλλά έχουν τις δικές τους πτυχές. θα τα δημοσιεύσω αργότερα.

για μένα βιασμός δεν είναι μόνο αυτό που δείχνουν οι ειδήσεις.

     
 
       
Παρ, 18 Ιαν 2008 7:16 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


anemos
Γκουρού
Γκουρού


Nov 19, 2007
403


Το θέμα που άνοιξες είναι πολύ σοβαρό. Αν δει κανείς τις στατιστικές το θέμα αποκτά επιδημικούς χαρακτήρες, μόνο στην Αμερική έχουν αναφερθεί 32 εκατ. περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων¨: 950.000/χρόνο που έχουν καταλήξει κυρίως σε σωματικό τραυματισμό αλλά και θανάτους : 1.500/χρόνο. Αν είναι δυνατόν!
[άλλες στατιστικές δίνουν παρόμοια αποτελέσματα]
Λόγω επαγγέλματος αλλά και από προσωπικό ενδιαφέρον έχω ασχοληθεί με το θέμα στο παρελθόν και θα ήθελα πολύ να συμμετέχω ενεργά σε μια τέτοια συζήτηση.

Το περιστατικό που περιγράφειςέίναι μια κλασσική περίπτωση βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων και η αντιμετώπιση από την οικογένεια ήταν απαράδεκτη.

     
 
       
Παρ, 18 Ιαν 2008 7:29 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Hipisa
Έμπειρος
Έμπειρος


Sep 23, 2007
268


η οικογένεια κιόλας είναι και το δυνατότερό σου κάστρο. είναι εκείνοι που πάντα θα είναι μαζί σου. φαντάσου μόνο πως θα αισθάνθηκε η Χ. την δικαιολογώ που δεν βρήκε το θάρρος να αποκόψει από αυτήν την σχέση νωρίτερα. αναρωτιέμαι πως όμως ενθάρρυναν το παιδί τους να συνεχίσει μια τέτοια σχέση.
Να πω ακόμα πως στο στενό κοινωνικό περιβάλλον οι κοπέλες παντρεύονται νωρίς γύρο στα 20. και την Χ θέλουν να την παντρέψουν από μικρή γιατί "πως θα ζήσει αλλιώς".

     
 
       
Σαβ, 19 Ιαν 2008 11:40 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


pocahontas
Έμπειρος
Έμπειρος


Apr 11, 2005
259


Μην πας μακριά και στην Ελλάδα δεν παμε "πίσω" σε αυτό το θέμα......μεγάλα ποσοστά ψυχικής και σωματικής βίας! Όλοι ξέρουν και κανείς δε μιλάει......εχώ όμως την γνώμη,πεποίθηση ότι δυστυχώς όλο αυτο απο τις γυναίκες ξεκινάει και στις γυναίκες τελειώνει.....γιαγιάδες κόρες μάνες....απο ένα απλό κερατο μέχρι τη βια, σωματικη ή ψυχική....."έτσι είναι οι άντρες" ....."σουτ μη μιλάς, άντρας ειναι" "μη χαλάς την οικογένεια"....
αυτά προς το παρόν!

     
 
       
Κυρ, 20 Ιαν 2008 1:15 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
608


Yπάρχει και ψυχολογικός βιασμός ξέρετε και αυτό δείχνει σύμφωνα με πολλές μελέτες να είναι το σπορ πολλών γυναικών όσον αφορά τους άντρες τους διαζευγμένους ή μη.

Ηθικό δίλλημα:Τον τελευταίο καιρό βλέπω μια σειρά με δικηγόρους.Σήμερα λοιπόν το πρωί είδα το εξής:Μια 16χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικό από ένα ραβίννο(!).Ο πατέρας της που είναι ψυχιάτρος απόφασισε να της δώσει ένα χάπι που "σβήνει" την τραυματική μνήμη(το χάπι αυτό υπάρχει) αλλά η μητέρα της αντιδράει-είναι διαζευγμένοι η μητέρα έχει αναλάβει την κηδεμονία.Το πρόβλημα είναι οτι και η ίδια κόρη θέλει να πάρει το χάπι.Και το πάνε δικαστικά.

Λοιπόν τι θα κάνατε εσείς?

     
 
       
Δευ, 21 Ιαν 2008 12:36 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Hipisa
Έμπειρος
Έμπειρος


Sep 23, 2007
268


το χειρότερο είναι ο ψυχολογικός βιασμός γιατί το τραύμα στο σώμα επουλώνεται αλλά στην ψυχή?

είχα υποσχεθεί μία συνέχεια
περιστατικό 2: τι γίνεται όταν ένα κοριτσάκι 17 χρονών τα φτιάχνει με ένα άτομο 7 ή και 8 χρόνια μεγαλύτερο της? δεν είναι κανόνας αυτό αλλά το έχω συναντήσει σε πολλές περιπτώσεις, η κοπελίτσα αισθάνεται όσο να ναι η μικρή και άπειρη που χρειάζεται καθοδήγηση και έτσι ζητά βοήθεια εμπιστευόμενη το αγόρι της.
Ο άλλος δε στην καλύτερή του φάση, έχει ένα άβουλο πλάσμα στα πόδια του να τον κοιτάει σαν θεό. στην τελική μήπως η ανάγκη να αποδείξει στον εαυτό του πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει τον σπρώχνει στο να κοιτά τόσο μικρότερες κοπέλες?
Εκμεταλλεύεται την κατάσταση λοιπόν όσο πάει. είναι ο αφέντης και και κάνει ότι θέλει, πατάει στον εγωισμό της κοπέλας κάνοντάς την να αισθάνεται σαν σκουπίδι ασήμαντη μπροστά του. Μπορεί να την κερατώνει μπροστά της και μετά να της δείχνει πόσο τον χρειάζεται. Μπορεί ποτέ να μην σεβαστικέ αποφάσεις της λέγοντας/δείχνοντας της πως είναι ανώριμη και κοριτσάκι ε μέσος, και αυτή πάντα να προσπαθεί να κάνει ότι της ζητά γιατί πιστεύει ότι αυτή φταίει που είναι μικρή και στην τελική είναι ερωτευμένη μαζί του και δεν θέλει να τον χάσει.
Δεν είναι τόσο απλή η κατάσταση όσο φαίνεται. στην πραγματικότητα καλιεργήται ένα άβουλο πλάσμα που μαθαίνει να γίνετε το σκυλάκι του άλλου. Δεν είναι απαραίτητο η κοπέλα να ήταν έτσι και πριν τον γνωρίσει. Μπορεί να ήταν δυναμική, δραστήρια, έξυπνη, με ενδιαφέροντα και μετά από αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο, καταπίεση της προσωπικότητάς της και την πλύση εγκεφάλου που υπέστη σε αυτήν την σχέση να έχασε την πίστη στον εαυτό της και να πιστεύει τώρα ότι είναι ένα τίποτα.
Η μία από της κοπέλες που έχω στο μυαλό μου και βίωσε μία τέτοια κατάσταση χώρισε μαζί του μετά από πόσα πράγματα έκανε για αυτόν και πόση ξεφτίλα κάθισε και έφαγε για την πάρτη του μετά από τόσες φορές που την έκλασε για άλλες γκόμενες και αφού της ζήτησε να τα χαλάσουν γιατί αυτή δεν ήταν αρκετά ...
Τώρα έχει μια πολύ καλή σχέση και φαίνεται να έχει ξαναβρεί τον εαυτό της αλλά μου εκμυστηρευτικέ κάποια στιγμή, πως πολλές φορές ακόμα αισθάνεται ανίσχυρη μπροστά σε πράγματα και καταστάσεις που δεν τις είχε αντιμετωπίσει τότε.

έχω άγχος για το αν θα καταλάβετε την ασχήμια και την οδύνη μιας τέτοιας περίπτωσης που πραγματικά και η πιο ανεξάρτητη κοπέλα κινδυνεύει να γίνει φυτό. όσοι δεν έχουν βιώσει ή δει με τα ίδια τους τα μάτια κάτι τέτοιο συνήθως αδυνατούν να καταλάβουν γιατί κάποιος μπορεί να υποφέρει από μια τέτοια κατάσταση, γιατί μπορεί να καταστραφεί και αν όντος συμβαινει κάτι τέτοιο γιατί κάθετε και το ανέχεται αλλά η αλήθεια είναι ότι ο εγωισμός είναι κάτι πολύ δυνατό που σε στηρίζει και αν το χάσεις είναι πραγματικά πολύ δίσκολο όχι να αμυνθείς αλλά και να συνειδητοποιήσεις ότι κάτι δεν πάει καλά.

     
 
       
Τρι, 22 Ιαν 2008 9:00 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


anemos
Γκουρού
Γκουρού


Nov 19, 2007
403


Γενικά η άποψη της ψυχιατρικής πανω στο θέμα είναι ότι ο μόνος τρόπος για να σπάσεις αυτόν τον κύκλο βίας μέσα στη σχέση είναι να φύγεις από τη σχέση. Πολλές κοπέλες δε φεύγουν από τη σχέση όχι μόνο γιατί είναι ερωτευμένες αλλά και γιατί επιρρίπτουν ευθύνες στον εαυτό τους για τα κάκά πράγματα που συμβαίνουν στη σχέση. Λένε "φταίω εγώ που με δέρνει" κτλ

Αυτό είναι εντελώς λάθος.
Η λογική αυτή πηγάζει από αυτόν τον τρόπο σκέψης είναι η εξής : όταν φταις εσύ για κάτι τότε έχεις έλεγχο πάνω σε αυτό. Αν είναι δίκο σου λάθος τότε μπορείς να το διορθώσεις. Έτσι τα άτομα αυτά θέλουν να πιστεύουν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος και άμα το διορθώσουν θα μπορέσουν να φτιάξουν τη σχέση που τους πονά. Όμως δεν έχουν κάνει. Όλη την ευθύνη την έχει ο εξουσιαστής-σύντροφος και είναι στο χέρι του να αλλάξει κάτι- το οποίο σπάνια γίνεται γιατί του αρέσει να εξουσιάζει τη σύντροφο.

Οι ρόλοι των δύο φύλων είναι κάποιες φορές αντίστροφοι - τότε συνήθως η γυναίκα ασκεί ψυχολογική βία στο σύντροφο και όχι σωματική.

Επίσης θα ήθελα να σημειώσω ότι εκτός από άνθρωποι εξουσιαστές υπάρχουν και άνθρωποι υποτακτικοί, που περιμένουν από μια πιο ισχυρή προσωπικότητα να φέρει τις ευθύνες της ζωής τους. Αυτοί είναι πιο επιρρεπεις σε τέτοιες σχέσεις.

Τέλος :Hipisa καλός ο εγωισμός - σε βοηθάει μερικές φορές να πας παρακάτω. Αυτό που είναι όμως πιο σημαντικό είναι να μη χάνεις την ικανότητα να εμπιστεύεσαι τους άλλους [γιατί τότε γίνεσαι σαν τον γίγαντα από το παραμύθι που είχε χτίσει ένα πελώριο τοίχο στην αυλή του και δεν άφηνε τα παιδάκια να μπούν να παίξουν]

     
 
       
Τρι, 22 Ιαν 2008 12:09 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


Hipisa
Έμπειρος
Έμπειρος


Sep 23, 2007
268


Και πόσο εύκολο είναι να μην χτίσεις αυτόν τον τοίχο? και αυτός είναι ένας τύπος άμυνας. κάποιος μπορεί απλά να μην αντέξει να ζήσει κάτι παρόμοιο ξανά. Κάποιες ηλικίες κιόλας είναι και πιο επίφοβες. όσο πιο μικρός τόσο το χειρότερο καθώς τότε είναι που φτιάχνεις χαρακτήρα και μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι άτομα έξω από την οικογένεια σου. αν την πρώτη φορά που το σπουργιτάκι προσπάθησε να πετάξει του σπάσαν τα φτερά θα επιχειρήσει να ξαναπετάξει το ίδιο εύκολα?

     
 
       
Τρι, 22 Ιαν 2008 7:06 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


mystery_orange
Γκουρού
Γκουρού


Apr 25, 2006
608


Βασικά κοιτάξτε όσον αφορά την πρώτη περίπτωση με την κοπέλα και την οικογένεια της θα πω οτι είναι απλά τραγική και οτι εύχομαι στην κοπέλα οτι καλύτερο.Αυτές οι απόψεις είναι απομεινάρια άλλων εποχών και δεν θα έπρεπε να διαιωνίζονται.Ακου υπόγειο...

Οσο για τη δεύτερη περίπτωση με την κοπέλα που τα φτιαξε με τον μεγαλύτερο.Τετριμένο σενάριο.Συγγνώμη βρε κοπελιά αλλά και εσύ τι δουλειά έχεις να τα φτιάξεις με κάποιον τόσο μεγαλύτερο σου?

Μια χαρά κοριτσάκι στο λύκειο που κάνει τα μαθηματά της γιατί δεν πάει να βρει ένα αγοράκι στην ηλικία της να περάσει καλά αντε 2-3 χρόνια μεγαλύτερο.Με το μαντράχαλο τον 25αρη τι στο διάβολο κάνεις?

Δηλαδή τι περίμενε οτι ο 25αρης την ήθελε για τον υπέροχο κρυστάλλινο εσωτερικό της κόσμο?Αηδίες...

Τα θελε και τα παθε.Θα την πήγε και ο 25αρης καμιά βόλτα με το αυτοκίνητο θα πήρε το μυαλουδάκι της αέρα,και δώστου φιγουρα φαντάζομαι στις φίλες-ο δικός μου έτσι και αλλιώς και δε συμμαζεύεται.Και θα έγινε μετά μια από αυτές τύπου "αααα τα αγοράκια στην ηλικιά μου είναι ανώριμαααα".Λυπάμαι πολύ κυρία μου την πατήσατε.Δεν ξέρω τι είχε στο μυαλό της σχετικά με το πως περίμενε να καταλήξει αλλά αυτά συνήθως έτσι πάνε.Αυτή να κλαίει και ο άλλος να λέει "ωχ μωρε το χώρισα το μικρό κολλιτσίδα μου χε γίνει τουλάχιστον ξεπαρθένιασα μια ακόμα" και να γελάνε οι φίλοι του(τι διάολο και εγώ έχω γελάσει με τέτοιες ιστορίες).

Δε βαριέσαι μια χαρά θα είναι το "σπουργιτάκι" που λες και εσύ στο ποστ σου.Θα μελαγχολήσει λιγάκι θα περάσει κανα 3μηνο και μετά θα της αρέσει κανα παλλικαράκι καινούργιο.Και φτου και απ'την αρχηηηη Laugh

Οσο για τις καταστάσεις που δεν εχουμε αντιμετωπίσει ε και τι έγινε?Δηλαδή τι νομίζει οτι όλοι οι άλλοι νιώθουμε γ#μ@3% με το που αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν μας έχει ξανατύχει?Χαλάρωσε πάρε 2 ανάσες και δοκίμασε.Το να αντιμετωπίζεις τις αποτυχίες σου είναι η μεγαλύτερη γενναιότητα ξέρεις Smile.

Μια σχέση για να χαλάσει χρειάζονται 2.Εννίοτε και 3 αλλά ας μείνουμε στους 2.Εμένα η κοπέλα μου μου ΑΡΕΣΕΙ να έχει άποψη να είναι ισχυρή προσωπικότητα.Θελω να καυγαδίζω μαζί της.Δε ξέρω έχω ένα μικρό φετίχ και με τους καυγάδες νομίζω οτι άμα δεν έχει καυγάδες βαριέμαι απίστευτα.ΘΕΛΩ να έχει καυγάδες.Πιο ενδιαφέρον έτσι.Πιο πλάκα.

Αρα λοιπόν:Βρες ένα καλό παιδί(το ΠΟΛΥ 3 χρονια μεγαλύτερο σου) και κοίτα να περάσεις καλά.Βγείτε για καφέδες,βγείτε σε κλαμπ,μαλώστε,αγαπηθείτε,μαλλιοτραβηχτείτε,συζητήστε κτλ κτλ.Κοίτα να περάσεις ΚΑΛΑ.Και αμα νομίζεις οτι δεν σου αρέσει μην το πολυσκεφτείς δώστου μια κούνα του το μαντήλι.Θα βρεις άλλον(ω καλά είσαι).17 χρονών είσαι άμα δεν τα κάνεις τώρα πότε θα τα κάνεις?

Α και χαμόγελο ε?

Μετράει το χαμόγελο...

     
 
       
Τρι, 22 Ιαν 2008 7:52 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


danny
Γκουρού
Γκουρού


Nov 04, 2005
514
Τόπος: Αθηνα


Χαλάρωσε λίγο ρε πορτοκάλι και μην είσαι τόσο απόλυτος. Ναι δεν λέω, συμφωνώ και εγώ την γκόμενα την θέλω δυναμική όσο για τους καβγάδες χέστηκα αρκεί να τελειώνουν στο κρεβάτι Wink
και εγώ έχω γνωρίσει γκόμενες που θελαν τον άλλον με αυτοκίνητο και να τις βγάζει βόλτες στα κλαμπάκια αλλά ακόμα και για αυτές να μιλάμε δεν συμφωνώ να τις διαγράψουμε από το χάρτη με τον χαρακτηρισμό Π****** και καλά να πάθει. λες και στα 17 σου ξέρεις τι σου γίνεται. και στην τελική που ξέρεις και τι κόμπλεξ αντιμετωπίζει μια τέτοια κοπέλα.
Πάντως φαντάζομαι ότι δεν την πατάνε μόνο αυτές. και άμα γουστάρεις κάποιον τον γουστάρεις καψουρεύτικες ε τις ηλικίες θα κοιτάς? ναι πρέπει, αλλά τις κοιτάς?

εγώ δεν συμφωνώ με τον τυπά που σκέφτεται ΑΑΑΑ τι καλά ξεπαρθένεψα και άλλη

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Θέματα κατατακτήριων στην πολιτισμική

Συζήτηση: τμ. Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Απαντήσεις: 0

Παρ, 08 Νοέ 2019 1:33 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολογιο: STEAM στην εκπαίδευση...

από giagia
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 01 Σεπ 2019 1:37 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Animation πάνω στην εικονογράφηση του...

από inertia
Συζήτηση: Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα Απαντήσεις: 0

Πεμ, 20 Ιούν 2019 6:04 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΡΟΔΟΣ: Ημερίδα «Θεωρητικές προσεγγίσε...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 10 Μάϊ 2019 4:58 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολή της ταινίας ¨Τοπίο στην ομίχλη¨

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Κινηματογραφική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Σαβ, 23 Μάρ 2019 4:46 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics