Πρόκειται για μια εφαρμογή που καταγράφει τις κινήσεις των πλοίων σε πραγματικό χρόνο και στηρίζεται στο σύστημα AIS (Automatic Identification System).
Από το Δεκέμβριο του 2004, ο International Maritime Organization (IMO) απαιτεί από όλα τα πλοία πάνω από 299GT να έχουν AIS transponder επάνω τους, ο οποίος αποστέλλει την γεωγραφική τους θέση, ταχύτητα και πορεία συν επιπλέον στατικές πληροφορίες, όπως το όνομα του σκάφους, τις διαστάσεις και λεπτομέρειες ταξιδιού.
Παράθεση:What is AIS?
AIS is initially intended to help ships avoid collisions, as well as assisting port authorities to better control sea traffic. AIS transponders on board vessels include a GPS (Global Positioning System) receiver, which collects position and movement details. It includes also a VHF transmitter, which transmits periodically this information on two VHF channels (frequencies 161.975 MHz and 161.025 MHz – old VHF channels 87 & 8. Other vessels or base stations are able to receive this information, process it using special software and display vessels locations on a chart plotter or on a computer.
Μάλλον το χρειαζόμαστε οι ...νησιώτες.. για να ξέρουμε "τι τρέχει στο Αιγαίο"!!
Έγινε επεξεργασία από τον/την inertia στις Τρι, 31 Μάϊ 2011 4:36 am, 2 φορές συνολικά
Το εύρος ζώνης του σήματος για την "ανίχνευση" των πλοίων δεν είναι μεγάλο, απ'όσο φαίνεται και αναγράφεται στη σελίδα "Cover you Area"
Χρειάζεται τοπικούς AIS receivers ώστε να μπορούν να αναμεταδίδουν τα δεδομένα και έτσι να τα παρέχει το website...
Αν υποθέτω καλά, θυμίζει τα ασύρματα δίκτυα υπολογιστών, συνεπώς, αν στη Σάμο δεν ενταχθεί κάποιο όμοιος μινι-κόμβος, δεν θα μπορεί να "πιάσει" τα κοντινά της πλοία!
Θα είχε ενδιαφέρον ως σκέψη να γινόταν ένα promote και έτσι να συνεργαστούν φορείς και μεμονωμένα άτομα, ώστε να γίνει μια ικανοποιητική κάλυψη σε όλο το Αιγαίο!
Μόλις ενημερωθήκαμε πως δύο (2)νέοι σταθμοί λήψης προστέθηκαν στο σύστημα!
Ένας στη Σαντορίνη με πολύ καλή εμβέλεια και ένας στο Καρλόβασι Σάμου με πιο περιορισμένη λήψη.
Η υπηρεσία του MarineTraffic έχει βαλθεί να μας κάνει όλο και πιο... addicted!!
Επιπλέον σταθμοί προστίθενται και έτσι η κάλυψη στο Αιγαίο (κι όχι μόνο) μεγαλώνει!! Επίσης, έχουν προστεθεί μερικές επιπλέον χρήσιμες επιλογές, όπως η δυνατότητα να παρακολουθεί κάποιος την πορεία ενός συγκεκριμένου πλοίου, αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξης του εκάστοτε πλοίου!!! (έχω γίνει fan, φαίνεται εε?)
Παράθεση: Ζωντανός… χάρτης εν πλω
Δευτέρα, 31.03.08
Εσύ σαλπάρεις στο Αιγαίο κι εγώ σε παρακολουθώ. Ή καλύτερα, σταμάτα να ανησυχείς για το πλοίο σου! Πόσο θα σε «στήσει» στο λιμάνι, πού βρίσκεται ακριβώς, ακόμα και αν… βυθίστηκε, μπορείς να το διαπιστώσεις με ένα απλό κλικ στην ιστοσελίδα της Marine Traffic. Πρόκειται για ένα ζωντανό χάρτη που παρέχει πληροφορίες πραγματικού χρόνου για τα λιμάνια και την πορεία που διαγράφουν τα πλοία (επιβατηγά, φορτηγά, δεξαμενόπλοια, ρυμουλκά, κότερα κ.ά.). Κάθε δύο λεπτά ο χάρτης ανανεώνεται παρουσιάζοντας δρομολόγια, αναχωρήσεις, αφίξεις και στατιστικά στοιχεία.
Εφαρμογή που ανέπτυξε ο κ. Δημήτρης Λέκκας, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου στη Σύρο, το οποίο προωθεί εφαρμογές που αξιοποιούνται άμεσα, σε τοπικό επίπεδο. Μαζί του συνεργάστηκε μια ομάδα δραστήριων μεταπτυχιακών φοιτητών στο τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων. Στόχος τους το Marine Traffic να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε ερευνητικές εφαρμογές και να βοηθήσει στη διεξαγωγή συμπερασμάτων για την κίνηση των πλοίων. Να προβλέψει ακόμα και τη ρύπανση στο Αιγαίο. «Πολλά πανεπιστήμια εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για το Marine Traffic, που υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη πληροφόρηση».
Η διεύθυνση www.marinetraffic.com μετράει έως σήμερα 12.000 επισκέπτες. «Μας έχουν πλησιάσει πολλοί ιδιώτες και φορείς και μας υποστηρίζουν. Οι φοιτητές μας στήριξαν το δίκτυο και το διέδωσαν». «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε αντίστοιχη online πληροφόρηση. Το υπουργείο Ναυτιλίας είχε χρηματοδοτήσει ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο όμως εστίαζε στο λιμάνι του Πειραιά» λέει ο κ. Κουτσοθεόδωρος, υπεύθυνος Διαχείρισης και Διάχυσης Τεχνογνωσίας του πανεπιστημιακού τμήματος.
«Οι μελλοντικές επεκτάσεις αυτού του συστήματος, που δημιουργήθηκε από το Αιγαίο για το Αιγαίο, είναι ο τουρίστας να βλέπει το σύστημα με wap από το κινητό του και να λαμβάνει sms τις πληροφορίες που χρειάζεται. Η δική μας προσπάθεια είναι να βρούμε χρηματοδότηση και πόρους για την επέκτασή του μέχρι να καλύψουμε ολόκληρη την Ελλάδα». Επέκταση σημαίνει καλύτερο σήμα, μεγαλύτερη κάλυψη, περισσότερες κεραίες στα νησιά. «Σε αυτό βοηθούν εθελοντικά οι δήμαρχοι των νησιών τοποθετώντας κεραίες».
Ανάλογες εφαρμογές
Η ιστοσελίδα που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ανήκει στην κατηγορία των mashups, τα οποία πολλαπλασιάζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για διαδικτυακές εφαρμογές που συνδυάζουν δεδομένα από πολλές διαφορετικές πηγές σε ένα ολοκληρωμένο εργαλείο και έχουν κατά κανόνα πολυμεσικό χαρακτήρα (συνδυάζουν, δηλαδή, κείμενο, χάρτες, φωτογραφίες). «Κλειδί» για την επιτυχία τους αποτελεί η διαρκής ενημέρωσή τους με νέα στοιχεία από χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού, στα πρότυπα της εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, τα λήμματα της οποίας μπορεί να συντάξει οποιοσδήποτε χρήστης του Internet. Τα περισσότερα mashups βασίζονται σε χάρτες και δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα την εξέλιξη του καιρού σε πραγματικό χρόνο (http://www.weatherbonk.com) ή τις λακκούβες στους δρόμους της Αθήνας (http://www.msfree.gr/pin). Υπάρχουν όμως και mashups με βίντεο και φωτογραφίες, όπως το δημοφιλές www.flickr.com, όπου ο καθένας μπορεί να ανεβάσει ψηφιακά άλμπουμ με φωτογραφίες.
έπειτα, απαντώντας ο Dali_Doc έγραψε:
Πράγματι αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά της Σύρου και ιδιαίτερα σε όσα δραστηριοποιούνται με την προσπάθεια MyAegean...
Φίλε Nikosft, σε έχουμε χάσει..πώς και μας θυμήθηκες αναπάντεχα;;!
Είναι ομολογουμένως μια ευχάριστη έκπληξη!
Θέλω να πιστεύω πως θα συμμετέχεις ενεργά όπως άλλωστε έχεις δείξει περίτρανα στο παρελθόν...
ακολούθως, ο φίλος mystery_orange έγραψε:
Τώρα έχουμε σταθμό και στο καρλόβασσσι.
Αλλά να ρωτήσω το νήσος μύκονος γιατί δεν είναι στον κατάλογο τοων πλοίων και δε το βλέπω ποτέ?
Παιδιά, το τοπικ, επειδή εδώ είναι κι η συνολική κουβέντα-συζήτηση γύρω από την προσπάθεια, κλειδώνει το ένα και τα περνούμε εδώ, ώστε να διατηρείται μια "σούμα" από τα σχετικά σχόλια εδώ...
Θα παρακαλούσα να συνεχίσετε από εδώ την συζητησούλα!
Α, και για να απαντήσω και στον αγαπητό mystery_orange, το "NISSOS MYKONOS", είναι καταχωρημένο όπως πρόσεξα, ως "NISSOSMYKONOS", σε αντίθεση με το "NISSOS_CHIOS" που έχει την κάτω-παύλα μεταξύ του ονόματος!
Το πλοίο είναι και εδώ: http://marinetraffic.com/ais/shipdetails.aspx?MMSI=240389000