Άρθρο: Επικίνδυνες οι αλλαγές στην Παιδεία

   
   

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο

 
Συγγραφέας Άρθρο: Επικίνδυνες οι αλλαγές στην Παιδεία
 
       
Πεμ, 19 Ιούν 2008 9:07 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


ForzaInter
Έμπειρος
Έμπειρος


Jun 04, 2004
241


Παράθεση:

Αποπροσανατολιστικές και αποσπασματικές χαρακτήρισε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ο Γ. Αλαβάνος

Επικίνδυνες, αποπροσανατολιστικές και αποσπασματικές χαρακτήρισαν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στον χώρο της Παιδείας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, και εκπρόσωποι του ΕΜΠ, ενώ ζήτησαν για ακόμη μία φορά την ισοτίμηση του πτυχίου των Πολυτεχνείων (με σπουδές ενιαίες 5ετούς διάρκειας) με το master.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, Γιάννης Πολύζος, και ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις στον χώρο της Παιδείας αλλά και σε εξειδικευμένα ζητήματα που φορούν τις πολυτεχνικές σχολές.

Σχετικά με το πτυχίο των πολυτεχνικών σχολών, ο κ. Αλαβάνος στη διάρκεια της συνάντησης που είχε προχθές με τον υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, ανέπτυξε τις θέσεις του ΤΕΕ και ζήτησε την ισοτίμηση του πτυχίου των Πολυτεχνείων με το master, ενώ κατέθεσε και προτάσεις για τον αριθμό και το είδος των σχολών που πρέπει να διαθέτει η χώρα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα.

«Η ισοτίμηση διασφαλίζεται και πιστοποιείται από την 5ετή διάρκεια σπουδών, τα 65 μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας για τουλάχιστον 6 μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο των μεταπτυχιακών σπουδών, το ΤΕΕ ζήτησε την απόσυρσή του, διότι -όπως υποστηρίζει- δεν δεσμεύεται για το ύψος της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και παραπέμπει στην έξωθεν χρηματοδότηση και τα δίδακτρα.

Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το νομοσχέδιο που προωθείται «παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, δεδομένου ότι ενισχύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με τη θέσπιση -μεταξύ άλλων- των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου».

Για το θέμα των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών και τη «δήθεν αναπόφευκτη ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους» τονίζεται πως πρόκειται για μια ενέργεια που θα σημάνει την ολοκλήρωση της συνολικής επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

«Βέτο»
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ όσο και οι εκπρόσωποι του ΕΜΠ ζήτησαν να μην αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις πολυτεχνικές σχολές ακόμη και στην περίπτωση που ιδρυθούν και νέες σχολές.

Για περαιτέρω ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών κατηγόρησαν την κυβέρνηση όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης, κατά τη χθεσινή συζήτηση επί του σχετικού νομοσχεδίου, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά προωθεί την ιδιωτικοποίηση των μεταπτυχιακών σπουδών», επεσήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης.

του ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗ
Αναδημοσίευση http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&am...id=1160452


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Π.Μ.Σ. στην "Ιστορία, Ηθική και ...

από Bio-Tech
Συζήτηση: Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές Απαντήσεις: 0

Τετ, 24 Μάϊ 2023 6:18 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Summer School «Spinalonga 2023. Το στ...

από Bio-Tech
Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Σαβ, 01 Απρ 2023 11:31 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για τις νέες τάσεις στ...

από dimikoup
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Παρ, 30 Δεκ 2022 4:34 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για την επιχειρηματικό...

από Sofia92
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Δευ, 07 Νοέ 2022 1:51 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Εφαρμογές της Γενετικής στην Διατροφή...

από Bio-Tech
Συζήτηση: Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές Απαντήσεις: 0

Κυρ, 10 Ιαν 2021 4:54 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics