Με επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή εγείρει τώρα θέμα «μακεδονικής μειονότητας»
Της Δωρας Αντωνιου
Σε μία άκρως προκλητική ενέργεια, η οποία ναρκοθετεί τη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προέβη ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κ. Νίκολα Γκρούεφσκι. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο Σκοπιανός ομόλογός του θέτει θέμα αναγνώρισης «μακεδονικής μειονότητας» και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Η επιστολή Γκρούεφσκι έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Παρασκευής, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλου έκανε λόγο για «προκλητικές ενέργειες» και προειδοποίησε πως «η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης, από το αντικείμενό της», που είναι η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας.
Ο κ. Γκρούεφσκι απευθύνεται σε πρώτο πρόσωπο στον κ. Καραμανλή, χρησιμοποιεί την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» -και όχι ΠΓΔΜ όταν αναφέρεται στη χώρα του- και επικαλείται τις δημοκρατικές ευαισθησίες του Ελληνα πρωθυπουργού για την... αποκατάσταση ιστορικών αδικιών. Οπως αναφέρει, σκοπός της επιστολής είναι δύο θέματα: Το πρώτο αφορά τους «Μακεδόνες», οι οποίοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα στη διάρκεια του Εμφυλίου και οι οποίοι, όπως αναφέρει, υφίστανται διάκριση σε τρεις τομείς: στο θέμα διεκδίκησης περιουσιών, στην παρεμπόδισή τους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και στο ότι δεν τους δίδεται η ελληνική υπηκοότητα. Το δεύτερο αφορά την αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, με παράλληλη αναγνώριση γλώσσας, εκπαίδευση, διατήρηση παραδόσεων και χρήση της «μακεδονικής» γλώσσας στις υπηρεσίες δήμων όπου το ποσοστό των «Μακεδόνων» είναι σημαντικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σε δήλωσή του χθες, γνωστοποίησε ότι ο κ. Καραμανλής πρόκειται εντός της εβδομάδας να απαντήσει στον κ. Γκρούεφσκι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πνεύμα της επιστολής του κ. Καραμανλή θα είναι στη λογική ότι η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε συζήτηση για ανύπαρκτα και άσχετα θέματα με τη διαπραγμάτευση, της οποίας το αντικείμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Αυτό επανέλαβε χθες στον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και ο Ελληνας διαπραγματευτής, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, στη συνάντηση που είχε μαζί του στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε για τη νέα αλυτρωτική ενέργεια της σκοπιανής ηγεσίας.
Ο κ. Ρουσόπουλος επισήμανε ότι η επιστολή προστίθεται σε σειρά «απαράδεκτων δηλώσεων αξιωματούχων των Σκοπίων». «Με την επιστολή επαναλαμβάνονται γνωστές απαράδεκτες δηλώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων κ.λπ.», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την επιστολή Γκρούεφσκι, ανέφεραν ότι, παρά το γεγονός ότι σε αυτή δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας, ουσιαστικά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ με την ενέργειά του εκτρέπει τη διαπραγμάτευση. «Οταν κάνει αναφορές σε μακεδονική εθνότητα, πώς θα συζητήσει συμβιβασμό στο όνομα;», επισημαίνει πηγή του υπουργείου Εξωτερικών.
Ως προς τα κίνητρα της επιλογής του κ. Γκρουέφσκι, δύο θεωρούνται οι επικρατέστερες εκδοχές: ότι η πλευρά των Σκοπίων προσπαθεί να δημιουργήσει «διαπραγματευτικά χαρτιά», βάζοντας διάφορα θέματα, τα οποία στη συνέχεια θα αποσύρει ή ότι για λόγους μικροπολιτικής εσωτερικής κατανάλωσης συνεχίζει την ακραία ρητορεία.
Ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωσή του έκανε λόγο για θέμα ανύπαρκτων μειονοτήτων.
Με αφορμή αυτό το άρθρο, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ψύχραιμη, όσο το δυνατόν αντικειμενική συζήτηση γι'αυτό το θέμα (ώχου αδερφέ μου όρεξη που την έχεις καλοκαιριάτικααα ).
Προσωπικά, η καταγωγή μου είναι από τη Μακεδονία, αλλά δυστυχώς οι γνώσεις μου είναι ελλιπέστατες γύρω από το θέμα. Στο σχολείο ελάχιστα θυμάμαι να έχουμε διδαχθεί.
Το Πάσχα είχα πιάσει μια εγκυκλοπαίδεια για την ιστορία της Ελλάδας, και αυτά που πρόλαβα να διαβάσω και θυμάμαι, είναι ότι όλα ξεκίνησαν με κάποιον πολιτικό Τίτο, ο οποίος γύρω στο 1940 είχε θέσει θέμα Μακεδονικής εθνότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Όταν το 1993 έγιναν διαπραγματεύσεις για το όνομα των Σκοπίων, ονόματα που τώρα δεχόμαστε σαν Ελλάδα, τότε τα απορρίπταμε, και το αντίθετο γινόταν με τα Σκόπια. Φυσικά, η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων σήμερα, πηγάζει από τη στήριξη που υπάρχει από την Αμερική, η οποία θέλει να έχει επιρροή στα Βαλκάνια. Εξάλλου, η σημερινή γενιά των πολιτικών τους είναι σπουδαγμένη σε μεγάλα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Εδώ και πολλά χρόνια επίσης, οι πολίτες των Σκοπίων διδάσκονται από τα σχολικά βιβλία ότι είναι Μακεδόνες, και μεγαλώνουν με αυτή την πεποίθηση.
Η Μακεδονία ξεκίνησε να υπάρχει από την εποχή του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, και πρωτεύουσά της ήταν η Πέλλα, σωστά? Όπως αναφέρεται στην ελληνική wikipedia, Η Μακεδονία σήμερα αποτελεί ένα ανεπίσημο γεωγραφικό διαμέρισμα, το μεγαλύτερο σε έκταση, της Ελληνικής επικράτειας οριζόμενο προς Β. από τα σύνορα με την Π.Γ.Δ.Μ. (F.Y.R.O.M.), και Βουλγαρία, προς Ν. από τη Θεσσαλία και Αιγαίο Πέλαγος, προς Α. από τη Δυτική Θράκη και Δ. από την Ήπειρο και Αλβανία.
Κατά πόσο οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες? Δεν αναφέρομαι στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να λέγεται όπως γουστάρει από τη στιγμή όμως που δεν προσβάλλει αυτό κάποιον άλλο, αλλά στη στάση της επίσημης κυβέρνησης.
Βρήκα διάφορες πηγές από την wikipedia, τις οποίες θα μελετήσω και θα επανέλθω δριμύτερος :
Μακεδονία Μακεδονικό Ζήτημα
ok, θα αρχίσω πολύ απλά για να μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τι συμβαίνει μ'αυτήν την υπόθεση.
Θέλω να λέγομαι ForzaInter...γιατί έτσι γουστάρω...
Δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται...Πείτε σχόλια
Πετάω ένα "trigger" για συζήτηση αρχίζοντας σχηματικά με το ψευτο-δίλλημα/ερώτημα..Εαν "γούσταρα να λέγομαι ForzaInter, πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος ο ForzaInter"
Το κάνω για να γίνει κουβέντα σε πιο ενδιαφέρον επίπεδο-πιστεύω-πέρα από την απλή παράθεση ιδεών...
Δεν θα πρέπει να βλέπουμε μόνο το πως θα αντιδράσει ο ForzaInter επειδή θέλεις να λέγεσαι όπως και αυτός...
Νομίζω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο γιατί θέλεις να έχεις το όνομα του. Ποια είναι τα οφέλη σου από αυτή την κατάσταση, δηλαδή να ονομάζεσαι ForzaInter;
Πχ αν το όνομα ForzaInter μπορεί να είναι πιο ελκυστικό στις γυναίκες και εσύ θέλεις να έχεις επιτυχίας σε αυτές τότε αυτός είναι ένας από τους λόγους.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι να είναι ο ForzaInter καλός σε μια εργασία και εσύ να θέλεις να κλέψεις λίγη από την δόξα του σε αυτόν τον τομέα εργασίας, αντιγράφοντας το όνομα του..
Υπάρχουν άπειροι λόγοι για να πάρει κανείς ένα άλλο όνομα... Ας μην ξεφεύγουμε από το αρχικό θέμα όμως..
Το θέμα μας είναι οι πολιτικές σκοπιμότητες ενός κράτους που θέλει να ονομάζεται όπως ένα διαμέρισμα ενός άλλου κράτους, και με ένα όνομα που ιστορικά ανήκει σε έναν άλλον λαό.
Ας μην ξεφεύγουμε αναζητώντας το πώς θα αντιδράσει κάποιος αν του πάρουν το όνομα του γιατί δεν υπάρχει αναλογία ενός ατόμου με ένα κράτος!
Argonaut έγραψε:
Πετάω ένα "trigger" για συζήτηση αρχίζοντας σχηματικά με το ψευτο-δίλλημα/ερώτημα..Εαν "γούσταρα να λέγομαι ForzaInter, πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος ο ForzaInter"
Το κάνω για να γίνει κουβέντα σε πιο ενδιαφέρον επίπεδο-πιστεύω-πέρα από την απλή παράθεση ιδεών...
Επειδή απ'ότι φαίνεται κόλλησες σε μία φράση που είπα στην αρχή, αλλά δεν την πρόσεξες καλά:
ForzaInter έγραψε:
Κατά πόσο οι Σκοπιανοί έχουν το δικαίωμα να λέγονται Μακεδόνες? Δεν αναφέρομαι στο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να λέγεται όπως γουστάρει από τη στιγμή όμως που δεν προσβάλλει αυτό κάποιον άλλο, αλλά στη στάση της επίσημης κυβέρνησης.
Επιτέλους όμως, ας κάνουμε μια εποικοδομητική συζήτηση
Βασικά πιστεύω ότι το πρώτο παράδηγμα ήταν λίγο ατυχές. Οι Άνθρωποι δεν είναι πολιτικοί και άμα μου έλεγε κάποιος ότι μοθ κλέψανε το ψευδόνιμο στα @@ μου στην τελική άσε που κάποιοι το χαίρονται και το γουστάρουν να τους αντιγράφεις.
Εδω όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Πεύτουν πάνω στην βρώμα της πολιτικής που ΤΙΠΟΤΑ δεν γίνεται τυχαία και αν κάποιος το πιστευει αυτό είναι άξιος της μοίρας του.
Το θέμα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι μεγάλο και ιστορικά ποιάνει πολλά κεφάλαια στα βιβλία και οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με την τότε Μακεδονία την γεννέτηρα του Μ. Αλεξάνδρου ιού του Φιλίπου, αλλά προέρχονται από Ασιατικά φίλα (Σλάβικες φιλές)που μεταναστεύσανε αργότερα εκεί.
Δεν με νοιάζει η ονομασία αλλά με προβληματίζει η στάση των κηβερνίσεών μας. Δεν είναι τόσο επιθετική για το τίποτα.
Γειά σας και απο μένα.. πρίν απο λίγες μέρες έτυχε να παίζζω στο διαδύκτιο ένα παιχνίδι φυλετικών πολέμων όπου χειρίζεσαι χωριά με απότερο σκοπό την τελική επικράτηση έναντι των άλλων παικτων στις γύρω φυλές...
ένα απο τα χωριά μου το ονόμασα(κυρίως πάνω στο χαβαλέ) Macedonia is Greek!
(το παιχνίδι ειναι international.)
μετά απο κάποιες μέρες μου έστειλε μύνημα ένας πιτσιρικάς απο τα Σκόπια και άρχισε να με βρίζει γιατι λέει τον προσβάλλω...
Τον ρώτησα αν θέλει να το κουβεντιάσουμε και προς έκπληξη μου απάντησε θετικά....
διαπίστωσα μετα απο λίγη κουβέντα οτι γενικά το προφίλ του νέου στα Σκόπια είναι δραματικα αποπροσανατολισμένο... εθνική ταυτότητα δεν υπάρχει και αυτός είναι ο λόγος που ψάχνουν απεγνωσμένα να βρούν μια...
Μου είπε για τις προσπάθειες που έκανε και το Βουλγαρικό κράτος να ''πάρει'' το όνομα...
και εν τέλει με μια απόγνωση με ρώτησε...-Τι είμαστε?
προφανώς δεν είμαι εγω αυτός που θα αποφασίσει ΤΙ είναι ο μικρός Σκοπιανός φίλος μου αλλα αυτό που ξέρω με βεβαιότητα είναι οτι δεν ειναι Μακεδόνας, αυτό το λεώ όχι επειδη είμαι Έλληνας και έχω εθνική συνήδηση υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας αλλα ''πιστεύω'' οτι κάθε σόφρων πολίτης της παγκόσμιας κοινότητας που έχει μια στοιχειώδη επαφή με την ιστορία θα συμφωνούσε μαζί μου!
Είναι απορίας άξιο πάλι γιατί η πολιτική οντότητα της χώρας είναι σε τέτοια δύσκολη θέση ενω τα πράγματα είναι ''κουκιά μετρημένα''
Τελειώνοντας...είδαμε σήμερα τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής να διαδηλώνουν για τις δηλώσεις Γκρουεφσκι και για την γενικότερη στάση της Σκοπιανής κυβέρνησης προσωπικά δεν εγκρίνω την στάση της συγκεκριμένης ομάδας αλλα ούτε και τη στάση των αριστερών παρατάξεων της Ελλάδας,πρέπει να βάλουμε λίγο μυαλό και εν τέλει να πουμε τα πραματα με το όνομα τους..όχι μεταξύ μας,αλλα έκει έξω στην διεθνή κοινότητα...
Πραγματικά δεν πιστεύω οτι τέτοια θέματα έχουν να κάνουν με πολιτικές και κόμματα. Είναι όντως ζήτημα απόδοσης της αλήθειας στον κόσμο, γιατί είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως ο,τι καλό έχει κάνει ο ελληνισμός προορίζεται για όλο το πλανητικό χωριό και πως όλοι πρέπει να μοιραζόμαστε τα καλά κάθε λαού.
Το θέμα είναι, όταν τα ονόματα και η ιστορία χαλκεύονται, τότε η δικαιοσύνη και η αλήθεια βιάζονται. Δεν είναι απλό δηλαδή μια χώρα να θέλει να έχει ένα ιστορικό όνομα επειδή με αυτόν το μύθο "ζει" τόσα χρόνια. Εντάξει, κάθε λαός ζει με τους μύθους του, αλλά τουλάχιστον τους δικούς του μύθους όχι με τους δανεισμένους και με ξένη ιστορία...
Τα των Σκοπίων είναι γνωστά χρόνια τώρα. Ζουν με την πολιτική που είχαν χαράξει από παλιά οι γιουγκοσλάβοι ώστε να έχουν βάσιμες επεκτατικές προοπτικές στην Ελλάδα και συγκεκριμένα να βγουν στη θάλασσα.
Τα ερωτήματα τα δικά μου τα ιστορικά είναι τα εξής όμως:
Οι μακεδόνες που έζησαν τα αρχαία εκείνα χρόνια δεν έχουν να κάνουν με τους σημερινούς σλαβογενείς σκοπιανούς γιατί δεν υπήρχαν τότε σλάβοι στην περιοχή οκ; Τότε οι σημερινοί αυτο-αποκαλούμενοι μακεδόνες των σκοπίων θεωρούν οτι είναι απόγονοι των αρχαίων μακεδόνων;
Δεύτερο ερώτημα...Η Μακεδονία ηταν αρκετά μεγάλη ώστε μέρος της να υπάρχει και στη μεριά των Σκοπίων αλλά και στη μεριά της Βουλγαρίας. Οι έλληνες της Μακεδονίας γιατί να μην είναι μακεδόνες όπως αυτοί οι αυτο-αποκαλούμενοι των Σκοπίων;
Είναι εύκολο να καταλάβουμε αν ανατρέξουμε σε διεθνή ιστορική βιβλιογραφία πως οι αυτο-αποκαλούμενοι μακεδόνες των Σκοπίων απλά έχουν πέσει θύματα κάποιων εθνικιστικών συμφερόντων, χρόνια τώρα από το καθεστός των Σκοπίων..
Δυστυχώς έτσι είναι...
πιστεύω ότι οι ερωτήσεις σου είναι ρητορικές...
παιδιά..(όσοι παρακολουθούν την συζήτηση)
προσωπική άποψη...
με τον διάλογο με τους Σκοπιανούς γείτονες μπορούμε να τους δώσουμε να καταλλάβουν τι παίζει...
το ενοχλητικό είναι όχι ότι οι Σκοπιανοί είναι ανιστόρητοι...
Το ενοχλητικό για μένα είναι η στάση της Αμερικής και των ''μεγάλων δυνάμεων'' απέναντι στις ιστορικές αλήθειες που λέμε άτι υπάρχουν. Δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζουν και αυτοί την ιστορική βάση των πραγμάτων...απλά λειτουργούν όπως βολεύει!