Γράφουν οι Δανάη Γαβρά και Φωτεινή Χαλκιά :
Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, όπου οι αποστάσεις μοιάζουν να εκμηδενίζονται μέσω της πληθώρας διαφορετικών μέσων επικοινωνίας που προσφέρονται. Η τόσο σημαντική, για την εποχή της, ανακάλυψη του τηλεφώνου από τον Alexander Graham Bell έχει πλέον αντικατασταθεί από νέα μέσα, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, η επικοινωνία μέσω δορυφόρου και φυσικά το διαδίκτυο (internet). Μέσα που προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, ευκολία και ταχύτητα. Ωστόσο, παρά την τόση ευκολία και ποικιλία επιλογών, η εντύπωση που σχηματίζεται είναι ότι δεν γίνεται πάντα σωστή αξιοποίηση αυτών. Προφανώς θα αναρωτηθείτε προς τι αυτή η παρατήρηση. Θα σας εξηγήσουμε...
Ως φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα από τα προβλήματα με τα οποία ήρθαμε εξαρχής αντιμέτωποι, ήταν η δυσκολία επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων. Δυσκολία, πηγή της οποίας αποτελεί και η ίδια η γεωγραφική ιδιομορφία του Πανεπιστημίου. Όλα τα τμήματα που απαρτίζουν την κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, 17 σε σύνολο, βρίσκονται διεσπαρμένα σε πέντε νησιά, έχοντας πολλά μίλια να τα χωρίζουν. Η μετάβαση από το ένα νησί στο άλλο γίνεται κυρίως ακτοπλοϊκώς, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα αφού, αφενός η θάλασσα είναι μια... «εποχιακή» υπόθεση, μιας και τα απαγορευτικά το χειμώνα αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα, αφετέρου τα εισιτήρια είναι αρκετά ακριβά, ιδίως για διαδρομές όπως Σύρος-Μυτιλήνη, όπου δεν υπάρχει απευθείας ανταπόκριση και ένας ταξιδιώτης θα πρέπει να αλλάξει 2 πλοία, με ενδιάμεσο σταθμό τον Πειραιά, που αποτελεί και το κύριο «ορμητήριο» όλων των δρομολογίων, για την Αθηνο-κεντρική μας, πάντοτε, Ελλάδα.
Σαν μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης όσον αφορά στα ζητήματα, «ανταποκρίσεις» και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί/Πανεπιστημιακή Μονάδα, λειτουργούν η Σύγκλητος, η Πρυτανεία με τους επιμέρους θεσμούς και εκπροσώπους (πρόεδροι, κοσμητείες σχολών, εκπρόσωποι φοιτητών) και φυσικά, ο φοιτητικός θεσμός της «Πολιτιστικής Εβδομάδας». Ο θεσμός αυτός, που αποτελεί μια από τις βασικές πολιτιστικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διανύει φέτος τον 11ο χρόνο λειτουργίας του. Διοργανώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πανεπιστημιακή μονάδα/νησί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, με ευθύνη-συντονισμό από τους ίδιους τους φοιτητές, και διαρκεί πέντε ημέρες. Πέντε ημέρες οι όποιες περιλαμβάνουν ποικίλες εκδηλώσεις, τόσο αθλητικής (αγώνες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, βόλεϊ και άλλα) όσο και πολιτιστικής φύσεως (θεατρικές, μουσικές, χορευτικές και άλλες εκδηλώσεις).
Ο θεσμός αυτός αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία γνωριμίας μεταξύ των φοιτητών των άλλων τμημάτων, ανταλλαγής απόψεων όσον αφορά στα κοινά χαρακτηριστικά και ζητήματα του Πανεπιστήμιου, αλλά και τα πιθανά προβλήματα του κάθε νησιού μεμονωμένα, επικεντρώνεται, όμως σε ένα μόνο τμήμα της επικοινωνίας: τη γνωριμία. Η επικοινωνία όμως, η σύναψη μιας σχέσης γενικότερα, απαιτεί πέρα από τη δημιουργία της και δράσεις για τη διατήρηση της. Και εννοείται πως οι πέντε αυτές ημέρες και μόνο, δεν αρκούν για τη σύσταση μιας σχέσης τέτοιας διάρκειας.
Με στόχο την εκπλήρωση αυτής της ανάγκης, την παροχή, δηλαδή της δυνατότητας συνεχούς επικοινωνίας η οποία θα συνέβαλλε στη δημιουργία της αίσθησης ότι είμαστε μέλη μιας κοινότητας η οποία δρα ως ολότητα, αναπτύχθηκε ο ιστοτοπος http://my.aegean.gr («My Aegean»). Ένας ιστοτοπος με πληροφορίες και δυνατότητες ποικίλου είδους, όπως χώρο συζητήσεων (forum), χώρο άρθρων (ηλεκτρονικό περιοδικό), ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις μέσα στα γενικότερα πλαίσια του πανεπιστήμιου. Ένας ιστότοπος όπου οι φοιτητές όλων των τμημάτων, κι όχι μόνο, μπορούν ελεύθερα να αποκτούν φωνή και να παραθέτουν τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους, την τρέλα και τον αυθορμητισμό τους. Κάθε μέλος γίνεται πομπός αλλά και δέκτης της κουλτούρας των άλλων νησιών, του τρόπου λειτουργίας τους.
Η αίσθηση συλλογικού πνεύματος είναι απαραίτητη όχι μόνο σε επίπεδο πανεπιστημίου αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αφού δύναται να αποβεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Μέσω της συνεργασίας και του συνδυασμού των διαφορετικών γνώσεων των φοιτητών του κάθε τμήματος, διαμορφώνεται μια πιο συνολική άποψη του επιστητού, εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή της διεπιστημονικότητας. Οι φοιτητικές δραστηριότητες (φοιτητικός ραδιοφωνικός σταθμός, φοιτητικές διαδικτυακές κοινότητες, φοιτητικό περιοδικό και άλλα) γίνονται πιο ολοκληρωμένες, η αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων πιο δυναμική. «Καθένας από εμάς είναι μια σταγόνα, όλοι μαζί ένας Ωκεανός», στην προκείμενη περίπτωση, ένα Αρχιπέλαγος, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Ryunosuke.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα ανέκαθεν αποτελούσε λίκνο ιδεών και ιδανικών που δε σχετίζονταν αποκλειστικά με τον επιστημονικό τομέα, αλλά στόχευαν στην αφύπνιση των ανθρώπων και τη διόρθωση των κακώς κειμένων. Η διάχυση γνώσης και εμπειριών μέσα από ανοιχτές συζητήσεις, μέσα από εργαλεία επικοινωνίας κι έκφρασης, συνεισφέρει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας, στη διαμόρφωση κριτικής σκέψης αλλά και επιχειρηματολογίας πάνω σε θέσεις και απόψεις, στην συναίσθηση του «δρω συναρτήσει κι άλλων ανθρώπων», στη ζύμωση αντιλήψεων και ενεργής συμμετοχής στα κοινά.
Ένας χώρος όπως το πανεπιστήμιο, καθρέφτης σε μεγάλο βαθμό της ίδιας της κοινωνίας αλλά και δυναμικός μηχανισμός βελτίωσης κι εξέλιξής της, θεωρούμε πως έχει σημαντικότατο ρόλο και ο ίδιος ο προσανατολισμός του προσδίδει αυτή τη σημαντικότητα. Ως φορείς της συνείδησης αυτής και επιθυμώντας να συμβάλλουμε με την δική μας ματιά και τον δικό μας αυθορμητισμό, προσκαλούμε στην μεγάλη αυτή μας παρέα όποιον μοιράζεται τον ίδιο ενθουσιασμό και θέλει να συμβάλει στην όλη προσπάθεια.
Η συμμετοχή σε μια παρέα / διατμηματική ομάδα διαμορφώνει επίσης μια ιδιαίτερα όμορφη εμπειρία, αλληλεπιδρώντας και ανταλλάσσοντας νέα, απόψεις και ιδέες με νέους ανθρώπους, ανθρώπους με μεράκι και φαντασία, που χαίρονται τη ζωή και αποτελούν δημιουργικοί φορείς αλλαγών, πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων, τόσο στο σήμερα όσο και στο αύριο.
Μερικές δυνατότητες ενδεικτικά, όπου μπορείς να συμμετέχεις στο MyAegean: