Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε φέτος στις 12 Σεπτεμβρίου του 2011 ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός «Ecotrophelia» με τη στήριξη του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Στόχος του διαγωνισμού είναι η στήριξη των φοιτητών που ασχολούνται με την επιστήμη των τροφίμων και η δημιουργία καινούργιων, καινοτόμων, οικολογικών προϊόντων τα οποία θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Βιομηχανίας Τροφίμων.
Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού Ecotrophelia απέσπασε ομάδα προπτυχιακών φοιτητών αποτελούμενη από τις Ευαγγελία Μήτσου, Σακκά Δανάη και Τσαγκρασούλη Μαρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής με επιστημονικό επίκουρο τον Χαράλαμπο Καραντώνη, σε συνεργασία με τους φοιτητές Παύλο Λουγκοβόη και Αργυρώ Πρόιου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων. Υποστηρικτής της ομάδας ήταν η Βιομηχανία Θρεπτικών Προϊόντων ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.
Το προϊόν που αναπτύχθηκε πρόκειται για μια γλυκιά παραλλαγή (Sweet Variation) του κοινού σιμιγδαλένιου χαλβά (Semolina Halva) ο οποίος ξεχώρισε και ως προς τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του που προστέθηκαν σαν πρώτες ύλες, αλλά και ως προς το οικολογικό προς το περιβάλλον χαρακτήρα του (eco-friendly product).
Το προϊόν αυτό συνδυάζει την παραδοσιακή ελληνική συνταγή του χαλβά με τις καινοτόμες τάσεις της σύγχρονης αγοράς. Πρόκειται για ένα έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν (ready to eat product) το οποίο αποθηκεύεται στο ψυγείο σε θερμοκρασίες 0-6°C. Τα καινοτόμα συστατικά του χαλβά αυτού είναι τα εξής: σιμιγδάλι, αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ξανθές σταφίδες, Βrazilian nuts και γλυκαντικές ύλες ως υποκατάστατα της σάκχαρης.. Τα οφέλη τα οποία προσδίδονται στον ανθρώπινο οργανισμό ποικίλουν. Μερικά από αυτά παρουσιάζονται παρακάτω. Λόγω των Brazilian nuts καλύπτεται η συνιστάμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA, Recommended Dietary Allowance) ως προς το Σελήνιο Se το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Πρόκειται για ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χωρίς σάκχαρα-χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Επιπλέον το προϊόν λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη απευθύνεται σε ομάδες ανθρώπων που πάσχουν από το διαβήτη (τύπου Ι και ΙΙ) και σε αυτούς που ακολουθούν μια ισορροπημένη-υγιή διατροφή αλλά και σε αυτούς που είναι λάτρεις των παραδοσιακών γλυκισμάτων. Όσον αφορά στο οικολογικό αποτύπωμα βρίσκεται στα υλικά συσκευασίας τα οποία είναι 100% ανακυκλώσιμα και στη χρήση μειωμένης ενέργειας λόγω υπολογισμού του αποτυπώματος σε διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (Carbon Footprint).
Στόχος τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής
Το Τ.Ε.Τ.Δ. έχει ως αντικείµενο την ολοκληρωµένη µελέτη των τροφίµων, µέσω της άρτιας εκπαίδευσης των φοιτητών του, έτσι ώστε ως µελλοντικοί Επιστήµονες Τροφίµων και Διατροφής να συνεισφέρουν καθοριστικά στην παραγωγή και διακίνηση τροφίµων που θα καλύπτουν ποιοτικά και ποσοτικά τις ανάγκες του ανθρώπου-καταναλωτή, θα είναι ασφαλή και θα έχουν υψηλή διατροφική αξία.
Στόχος του Τ.Ε.Τ.Δ. είναι να αποτελέσει στο άµεσο µέλλον ένα κέντρο αναφοράς για τα θέµατα της επιστήµης των Τροφίµων και της Διατροφής που θα παράγει νέα γνώση στο χώρο αυτό, µέσω της διδασκαλίας και της εφαρµοσµένης έρευνας, και θα µπορεί να ενηµερώνει την κοινωνία και τις επιχειρήσεις παραγωγής και επεξεργασίας τροφίµων, µε τρόπο που να συνεισφέρει στην εξασφάλιση της δηµόσιας υγείας και ευηµερίας, στο µέτρο που αυτά επηρεάζονται από τα τρόφιµα και τον τρόπο κατανάλωσής τους µέσα από τα µοντέλα διατροφής που υιοθετούνται κατά καιρούς.
Η άρτια εκπαίδευση των φοιτητών στην πολύπλευρη Επιστήµη των Τροφίµων και της Διατροφής αποτελεί το θεµέλιο για τη δηµιουργία Επιστηµόνων µε δεξιότητες που µέσω της ευρείας γνώσης αλλά και της εξειδίκευσης τους σε συγκεκριµένα θέµατα θα µπορούν να εκτιµούν υπάρχουσες καταστάσεις, να παράγουν νέα γνώση και να εφαρµόζουν τις γνώσεις τους µε σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας, της ποιότητας και της διατροφικής αξίας των τροφίµων.
Στη φωτογραφία από δεξιά: Μαρία Τσαγκρασούλη, Παύλος Λουγκοβόης, Αργυρώ Πρόιου, Δανάη Σακκά, Μήτσου Ευαγγελία.
Στη φωτογραφία από δεξιά: Μήτσου Ευαγγελία, Σακκά Δανάη, Τσαγκρασούλη Μαρία, ο Γραμματέας Νέας Γενιάς Γ.Λιβανός, Πρόιου Αργυρώ, Λουγκοβόης Παύλος και ο επίκουρος καθηγητής Σκάλκος Δημήτρης.
Mια μέρα μετά το διαγωνισμό
Η επιστροφή στη Λήμνο και η πρώτη επαφή με τους καθηγητές και τη γραμματεία της σχολής θα μείνουν αξέχαστα. Είναι πολύ σπουδαίο πράγμα να βλέπεις τους καθηγητές σου συγκινημένους και υπερήφανους.
Και επειδή σημασία δεν έχει ο προορισμός αλλά το ταξίδι , αυτό που θα χαραχτεί βαθιά στις σκέψεις μας είναι η συνεχής προσπάθεια που έγινε για την ανάπτυξη του προϊόντος, η εμπειρία και οι γνώσεις συνάμα που αποκτήθηκαν. Αυτή η επιτυχία ελπίζουμε να αποτελέσει αρχή για τις επιτυχίες του τμήματος μας στο χώρο των τροφίμων.
Μέσα από την καρδιά μας ευχαριστούμε όλους αυτούς που μας βοήθησαν να κάνουμε υπερήφανη την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στη φωτογραφία από αριστερά: Μήτσου Ευαγγελία, Σακκά Δανάη, Τσαγκρασούλη Μαρία, Πρόιου Αργυρώ, Λουγκοβόης Παύλος.
Στη φωτογραφία: όλοι οι συμμετέχοντες των ομάδων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό.
___________
Φωτογραφίες από πρωτότυπο υλικό φοιτητών & σελίδα φορέα (ΣΕΒΤ).
Επιπλέον πληροφορίες στο δημοσίευμα του φορέα: www.sevt.gr/site/content.php?artid=1042
Το video που συνοδεύει το δημοσίευμα αποτελεί δημιουργία του ΣΕΒΤ και χρησιμοποιείται με άδεια-έγκριση για το παρόν άρθρο.
από eua στις Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011 (14:16:50)