Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που χαράζονται σημαντικές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές. Μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεων που μας αλλάζουν. Και αλλάζουμε, τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας. Φαίνεται πως μια προσπάθεια πολύ δυναμική αρχίζει να θέτει θεμέλια στο Αιγαίο μας με στόχο να ..ιντριγκάρει πνεύμα και νου, να μοιραστεί ιδέες που αξίζει να μοιραστούν. Ο λόγος για το συνεδριακό δρώμενο TEDx University of the Aegean, με τη φετινή του θεματική: «Motivaction». Είναι ένας σύνθετος όρος από τις λέξεις «motive» και «action» (κίνητρο και δράση) και μια ενδιαφέρουσα πρό(σ)κληση στις 25 Απριλίου 2015 μας περιμένει στην κοσμοπολίτικη Ερμούπολη όπου ομιλητές από πολλά πεδία των τεχνών και επιστημών από διάφορες γωνιές του πλανήτη θα προσφέρουν μια πλούσια διάδραση με το κοινό της εκδήλωσης.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή, με μια μικρή εισαγωγή. Το TEDx συνεδριακό event αποτελεί ένα θυγατρικό πρότζεκτ του οργανισμού TED, που προσφέρει την ευκαιρία σε μεμονωμένους ενδιαφερόμενους να διοργανώσουν μια εκδήλωση που εντάσσεται οργανικά στην ταυτότητα και φιλοσοφία του οργανισμού και η οποία εστιάζεται στη φράση «Ideas worth spreading» (Ιδέες που αξίζει να μοιράζονται), απευθυνόμενη σε τοπικές κοινότητες ανά τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα:
Τί εστί TED;
Διεθνώς το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη δραστηριότητά πριν 30 χρόνια (1984) με στόχο τη διάδοση νέων ιδεών, με κεντρικό άξονα την Τεχνολογία, την Ψυχαγωγία και το Design. Σημερα καλύπτει πλέον όλα τα πεδία - από την επιστήμη και την τέχνη, μέχρι την επιχειρηματικότητα και τα παγκόσμια ζητήματα. «Ideas Worth Spreading» είναι το κεντρικό του σύνθημα και στο ετήσιο συνέδριο - συνάντηση του TED προσκαλούνται προσωπικότητες από διάφορους χώρους να μοιραστούν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν μέσα σε 18 ή λιγότερα λεπτά.
Ονόματα όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Αλ Γκορ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Φίλιπ Σταρκ, η Ελίζαμπεθ Γκίλμπερτ, η Ιζαμπέλ Αλιέντε έχουν ανέβει στο βήμα του. Πριν λίγες μέρες (στις 20 Μαρτίου 2015) ολοκληρώθηκε η ετήσια συνάντηση διάρκειας μιας εβδομάδας στο Βανκούβερ του Καναδά, η οποία είχε τίτλο «Truth & Dare» (αλήθεια και θάρρος). Ανάλογου ύφους συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε άλλες πόλεις, όπως το TEDGlobal που επικεντρώνεται σε επιτεύγματα της ανθρώπινης εφευρετικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, με το πιο πρόσφατο (2014) να διοργανώθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ενώ στην επίσημη ιστοσελίδα, στο TED.com αναρτώνται καθημερινά ομιλίες από τις διάφορες συναντήσεις, τα λεγόμενα TEDTalks. Ακόμη, μες στα τελευταία χρόνια έχει θεσπιστεί και το TEDPrize, βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ατόμων που η επιθυμία τους να αλλάξουν τον κόσμο πέρασε στην πράξη.
Video με μια γεύση από το διεθνές συνέδριο του TED το 2012 στο Palm Springs στην Καλιφόρνια, με τίτλο «Full Spectrum» - Περισσότερα: http://www.ted.com/about/conferences/past-teds
Video που προβλήθηκε στο συνέδριο του 2011 της ετήσιας συνάντησης στο Long Beach στην Καλιφόρνια, αναδεικνύοντας την ανάπτυξη του προγράμματος των TEDx συνεδρίων μες στα τελευταία χρόνια (οι αριθμοί συνεπώς έχουν αυξηθεί αισθητά ως και τη φετινή χρονιά)
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση του TED καθώς και όλες τις ομιλίες που έχουν γίνει ως τώρα στο http://www.ted.com οι οποίες βιντεοσκοπούνται και διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα του οργανισμού, ώστε να μπορεί να τις δει οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Γι αυτό το λόγο μεταφράζονται μάλιστα σε πάνω από 50 γλώσσες. Οι περισσότερες ομιλίες διαθέτουν πλέον υποτιτλισμό, όπου στηριζόμενος σε εθελοντές, βρίσκει κανείς πολλές από αυτές και στα ελληνικά.
Και το TEDx & TEDxUniversityOfTheAegean;
Τα TEDx συνιστούν συνεδριακού τύπου μικρότερες εκδηλώσεις και συναντήσεις που διοργανώνονται ανεξάρτητα από τα TED συνέδρια, σε τοπικό επίπεδο και με βάση το πνεύμα της ανάδειξης ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, μέσα από ένα σύστημα αυτο-οργάνωσης, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες του TED Conference, το οποίο παρέχει και συμβουλευτικές κατευθύνσεις για την κατάρτιση των προγραμμάτων αυτών.
ΤΕDx = Ανεξάρτητα οργανωμένη εκδήλωση ΤΕD
Στο πνεύμα λοιπόν των «Ιδεών που αξίζει να διαδοθούν», το TEDx είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε σχολεία, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, βιβλιοθήκες ή ακόμα και ομάδες φίλων να απολαύσουν μια εμπειρία παρόμοια με αυτή του TED μέσα από εκδηλώσεις που οι ίδιοι οργανώνουν, σχεδιάζουν και φιλοξενούν στην δική τους κοινότητα. Βρισκόμαστε ήδη στον 5 χρόνο παρουσίας των TEDx εκδηλώσεων στην Ελλάδα, ενώ έχουν ήδη διοργανωθεί και αρκετά «πανεπιστημιακά» τέτοια δρώμενα, που γίνονται με τη σύμπραξη και αιγίδα ενός πανεπιστημιακού φορέα, καθιστώντας τα όλα αυτά ήδη από τα σημαντικότερα συνέδρια στη χώρα μας, που φέρνουν μαζί τις ενδιαφέρουσες ιδέες και εμπειρίες Ελλήνων αλλά και διεθνών προσωπικοτήτων.
Video όπου διοργανωτές και συμμετέχοντες μοιράζονται σκέψεις τους γύρω από κίνητρα, αίσθηση και εντυπώσεις από TEDx συνέδρια, αναδεικνύοντας την εξαιρετική αξία και ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω αυτών.
TEDx University of the Aegean
Το TEDxUniversityoftheAegean είναι το πρώτο συνέδριο TEDx του Πανεπιστημίου Αιγαίου και θα πραγματοποιηθεί στην Ερμούπολη της Σύρου στις 25 Απριλίου 2015 στο Θέατρο Απόλλων, από τις 11:00 έως τις 19:00.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να διερευνηθεί η λέξη «Motivaction» και να βρεθούν απαντήσεις σε κάποια καίρια ερωτήματα:
- Πώς η αιτία γίνεται κίνητρο και το κίνητρο δράση;
- Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιδιώκουμε τους στόχους μας;
- Για ποιο λόγο κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν στο πώς βάζουν στόχους και πώς κινητοποιούνται γι αυτούς;
Το συνεδριακό αυτό δρώμενο δημιουργήθηκε για να μεταφέρει την εμπειρία του TED στην κοινότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και στα νησιά του Αιγαίου γενικότερα. Στόχο είναι, όπως μαρτυρούν οι υπεύθυνοί του, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον στο οποίο, άνθρωποι με συναρπαστικές ιδέες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπνευστούν και να εμπνεύσουν άλλους. Η οργάνωση υλοποιείται κατά κύριο λόγο από φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με τη σημαντική συμμετοχή των υπολοίπων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμβολή των τοπικών φορέων κι επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Σύρου και των δυνατοτήτων της μέσα από την εκδήλωση. Το TEDxUniversityoftheAegean θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι ανάλογες πρωτοβουλίες μπορούν να πραγματοποιηθούν εφόσον υπάρχουν άνθρωποι που τις στηρίζουν και πιστεύουν σε αυτές, πέρα από τυχόν περιορισμούς μιας τοπικής κοινωνίας και των πόρων που αυτή μπορεί να διαθέσει.
Η σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» θα φιλοξενήσει τουλάχιστον 12 ομιλητές, από την Ελλάδα και τον κόσμο. Είναι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν μέσα από τις πράξεις τους κι όχι τα λόγια τους, άνθρωποι που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για όλους μας, εντός κι εκτός Ελλάδας. Οι ομιλητές προέρχονται από διαφορετικά πεδία, είναι καλλιτέχνες, επιστήμονες, άνθρωποι με ιδέες κι εμπειρίες που θα παρουσιάσουν θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, τεχνολογίας, ψυχολογίας, design, επιχειρηματικότητας και όχι μόνο. Πέραν των ομιλιών, το συνέδριο θα έχει και ένα ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ο οποίος θα στηριχτεί σε καλλιτεχνικές εμφανίσεις αλλά και στον παρουσιαστή.
Οι ομιλητές του TEDxUniversityoftheAegean
Μέχρι στιγμής, ενδεικτικά έχει προκύψει λίστα ομιλητών που διαμορφώνεται ως εξής: Timothy Kurek, Nikola Cimbaljevic - Lazar Radosavljevic (BARFOO), Παναγιώτης Παχατουρίδης, Kωσταπάνος Mηλιαρέσης, Zeina Dacache, Σοφία Kολοτούρου, Γιώργος Γληνός, Hλίας Kαστανάς, Aλέξανδρος Διδασκάλου, Kάλλια Mυλωνάκη, Bάσω Παυλίδου, Γεωργία Bαμβουνάκη.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικές εξτρά πληροφορίες με μερικούς πρώτους ομιλητές που έχουν ήδη ανακοινωθεί μέσω της σελίδας που διατηρεί το TEDxUniversityOfTheAegean σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως στο δημοφιλές Facebook: http://www.facebook.com/TEDxUniversityoftheAegean καθώς και του Instagram: http://instagram.com/TEDxUniversityoftheAegean
-
ΚΩΣΤΑΠΑΝΟΣ ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ:
Ο Κωσταπάνος Μηλιαρέσης είναι ένας νέος που χαρακτηρίζεται από το πάθος του για τα events, τα trainings και τον εθελοντισμό. Είναι ενθουσιώδης και πολυπράγμων, εθισμένος στις καινοτόμες ιδέες και στο να ταξιδεύει με ένα σακίδιο στον ώμο. Έχοντας μεγαλώσει και ωριμάσει μέσω της AIESEC και του TED, ετοιμάζεται τώρα να πάρει το πτυχίο του στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Ο.Π.Α., και ειδικεύεται στο Project Management. Ο Κωσταπάνος στοχεύει στο να αξιοποιήσει τη δημιουργικότητά του και την επιμονή του έτσι ώστε να αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο. Πρόσφατα δημιούργησε τη GloVo, ένα startup που επιδιώκει την αντιστοίχηση των κατάλληλων εθελοντών στα κατάλληλα Event. -
ΒΑΣΩ ΠΑΥΛΙΔΟΥ:
Η Βασιλική Παυλίδου έλαβε έλαβε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999 και το Διδακτορικό της δίπλωμα (Ph.D.) από το University of Illinois at Urbana Champaign στις ΗΠΑ το 2005. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορική υπότροφος στο Ινστιτούτο Κοσμολογικής Φυσικής του University of Chicago από το 2005 ως το 2008 και ως υπότροφος Einstein στο Caltech από το 2008 ως το 2011. Τη χρονιά 2011-2012 ήταν επισκέπτρια ερευνήτρια στο Max-Plank Institute for Radioastronomy. Το 2010 εκλέχτηκε επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής, και ήρθε στην Κρήτη το φθινόπωρο του 2012. Στην Επίκουρο Καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρία Βάσω Παυλίδου απονεμήθηκε το Ελληνικό Βραβείο 2014 L’OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη στον κλάδο των Φυσικών Επιστημών. Τα Ελληνικά Βραβεία L’OREAL-UNESCO αποτελούν άξονα του διεθνούς προγράμματος «L’OREAL-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» το οποίο τιμά κάθε χρόνο τη συνεισφορά διακεκριμένων Γυναικών Επιστημόνων για τη συνέχιση της ερευνητικής τους δραστηριότητας. Το πρόγραμμα L’OREAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη είναι το μοναδικό στον κόσμο για γυναίκες, αποτελεί ορόσημο της διεθνούς επιστημονικής αριστείας, μια ανεκτίμητη πηγή κινήτρων, υποστήριξης και έμπνευσης για τις γυναίκες στον Επιστημονικό κλάδο. Τα Βραβεία απονέμονται κάθε έτος εκ περιτροπής στους κλάδους των Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών. Από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν βραβευτεί παγκοσμίως γυναίκες από 106 χώρες, των οποίων η υποδειγματική σταδιοδρομία δημιούργησε νέες και ορισμένες φορές επαναστατικές ανακαλύψεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα Ελληνικά Βραβεία L’OREAL-UNESCO που θεσμοθετήθηκαν στην Ελλάδα το 2006 χορηγούνται κατ` έτος σε 3 Ελληνίδες Επιστήμονες, ηλικίας μέχρι 38 ετών, κατόχων διδακτορικού διπλώματος, οι οποίες ασχολούνται με την Επιστημονική Έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε Πανεπιστήμια ή Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας. Τα Βραβεία συνοδεύονται με χρηματικό ποσό αξίας 10.000 ευρώ το κάθε ένα. Εχει ήδη δημοσιεύσει περισσότερες από 75 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και υπάρχουν περισσότερες από 4.000 αναφορές από άλλους επιστήμονες στο έργο της. -
TIMOTHY KUREK:
Πρόκειται για έναν ελευθεριάζοντα συγγραφέα, εμπνευσμένο ομιλητή και ικανότατο πότη. Ζεί στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον στις ΗΠΑ με την γάτα του, Πέρσυ. Συγγραφέας του παγόσμιου best seller Ο Σταυρός στη ντουλάπα (The Cross in the closet) είναι επίσης ένα διεθνής λέκτορας σε πανεπιστήμια, συνέδρια κι εκκλησίες σε Αυστραλία, Ιταλία, Καναδά και στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Έχει παρουσιαστεί σε πλήθος τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως επίσης και σε διάφορα έντυπα (ABC’s The View, Fox News Alan Colmes, CNN, The BBC, Canal+, MSNBC, CTV, HLN, The New York Post, The Guardian, The China Times, Sirius/XM κλπ). Την Άνοιξη του 2014, ο Timothy ίδρυσε την Green Bridge Press, ένα εκδοτικό εγχείρημα / αποτύπωμα αφιερωμένο στην ενημέρωση του ευρύ κοινού σχετικά με ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. -
ΣΟΦΙΑ ΚΟΛΟΤΟΥΡΟΥ:
Η Σοφία Κολοτούρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Πήρε το πτυχίο της το 1998 και στη συνέχεια ειδικεύτηκε επί πενταετία στην Κυτταρολογία στα νοσοκομεία Πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης και Άγιος Σάββας Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με μεταφράσεις και επιμέλειες ιατρικών βιβλίων (αφού πρώτα παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια) και ακόμη με τη συγγραφή βιβλίων (πεζά και ποίηση). Παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στον τομέα του Ελληνικού πολιτισμού, ενώ σήμερα συνεχίζει να παρακολουθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εχει αναπτύξει ακτιβιστική δραστηριότητα πάνω στα προβλήματα ακοής και ειδικότερα στην μεταγλωσσική κώφωση, από την οποία πάσχει και η ίδια. Έχει απωλέσει πλήρως την ακοή της, αλλά όχι και την ικανότητα της ομιλίας. Επικοινωνεί διαβάζοντας τα χείλη των συνομιλητών και απαντάει με προφορικό λόγο, ενώ δεν γνωρίζει τη νοηματική γλώσσα. Επισκέπτεται σχολεία και πανεπιστημιακά ιδρύματα και μιλάει με τους μαθητές και σπουδαστές πάνω στα θέματα που αφορούν τα προβλήματα ακοής και ειδικότερα τη μεταγλωσσική κώφωση. Τον Μάρτη του 2011 δημιούργησε στο facebook ομάδα συζητήσεων για τα προβλήματα ακοής με την επωνυμία ΚΟΥΦΟΧΩΡΙΟ, η οποία σήμερα αριθμεί πάνω από 1200 μέλη και έχει αναπτύξει πολλές δραστηριότητες για την υποστήριξη της μεταγλωσσικής κώφωσης. Τον Μάρτη του 2015 αποτέλεσε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου: «Ακουστήριξη – Κίνηση για την προσβασιμότητα κωφών και βαρηκόων με προφορικό λόγο», στο οποίο κατέχει τη θέση της προέδρου του ΔΣ. -
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΥ:
Ο Αλέξανδρος Διδασκάλου είναι ένας βραβευμένος βιομηχανικός σχεδιαστής με ειδικές μηχανολογικές γνώσεις και εμπειρία και έχει σπουδάσει industrial design στην Hochschule fur Bildende Kunste Braunschweig στη Γερμανία, στο Istituto Superiore per le Industrie Artistiche στη Ρώμη, Ιταλία και πήρε Master of Arts in Design Products από το Royal College of Art στο Λονδίνο με καθηγητή τον Ron Arad. Επίσης είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα «Σχεδιασμός προϊόντων και συστημάτων για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου». Συνέβαλε με τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο industrial design και στρατηγική σε διάφορα έργα σε συνεργασία με σημαντικές επιχειρήσεις και οργανισμούς όπως η Intrasoft, Raycap, EBIK, SAS, Terra, OBI, Athens 2004, Diageo, ADG/Campingaz, Cosmote, Everest, Coca Cola Hellenic, Athens International Airport «Ελ. Βενιζέλος», Regency, Κατσέλης, Resoul, Λανίτης, Intracom, Coco-Mat και άλλους. Δουλειές του έχουν εκτεθεί στο Salone del Mobile - Milano, RCA - London, Biennalle Saint Etienne, IDF - Hannover στη Furnidec και σε άλλες εκθέσεις. Έχει βραβευθεί με πρώτα βραβεία και διακρίσεις σε διάφορους διεθνείς διαγωνισμούς design. Από το 2001, παράλληλα με την επαγγελματική του πορεία, διδάσκει βιομηχανικό σχεδιασμό και μεθόδους καινοτομίας σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές όπως το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, τον ΑΚΤΟ, την AAStudies και το ΤΕΙ Σχεδιασμού Επίπλου στην Καρδίτσα. Εχει συμμετάσχει ως ειδικός ομιλητής για το industrial design και την στρατηγική σε πολλές εκδηλώσεις ενώ συγχρόνως είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Design Θεσσαλονίκης. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά και έχει πτυχίο Αρμονίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. -
ΟΜΑΔΑ BARFOO:
Ο Lazar Radosavljevic, ο Nikola Cimbaljevic, ο Djordje Relic και ο Daniel Saranovic είναι η ομάδα Μπαρφού από το τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι. Σύγχρονοι εφευρέτες και με πάθος για τη δουλειά τους, διακρίθηκαν στο διεθνή διαγωνισμό ImagineCup 2014 της Microsoft με μια πρωτοποριακή εφαρμογή που φιλοδοξεί να προσφέρει μια διαφορετική εμπειρία σε άτομα με προβλήματα όρασης, να "ακούσουν" τα χρώματα με ήχους. Θα μοιραστούν την εμπειρία τους και τις δημιουργίες τους στη φετινή διοργάνωση του TEDxUniversityOfTheAegean. -
ZEINA DACCACHE:
Η Zeina Daccache, με σπουδές στο θέατρο, τη δραματοθεραπεία, κινηματογράφο και κλινική ψυχολογία, μας μεταφέρει ανθρώπινες ιστορίες από το περιθώριο, και μας ξανασυστήνει ένα πιο καλλιτεχνικό τρόπο ευαισθητοποίησης και ανακάλυψης του εαυτού μας, το θέατρο. Δημιούργησε το 2008 ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το όνομα Catharsis που μέσω της δραματοθεραπείας και του θεάτρου, δίνει την ευκαιρία στους έγκλειστους των φυλακών στο Λίβανο να εκφράσουν και εκφραστούν, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μια ενδιαφέρουσα διαλεκτική με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, επιτυγχάνοντας δύο θεμελιώδεις στόχους: να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι οι έγκλειστοι το ψυχολογικά τραύμα τους και συνάμα να δώσει βήμα σε κοινότητες του Λιβάνου που είναι περιθωριοποιημένες και περιορισμένες να ακουστεί η φωνή τους. -
ΜΥΛΟΝΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ:
Η Μυλονάκη Καλλιόπη είναι Ψυχολόγος από την Κρήτη, με εξειδίκευση στην Κλινική και Κοινωνική ψυχολογία, και εκπαίδευση στην συστημική σκέψη και θεραπευτική πρακτική. Δουλεύει με ομάδες, άτομα και οικογένειες, και βοηθάει ενήλικες, εφήβους, και παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές, δυσκολίες με το άγχος και διαχείριση φόβου, και παρόμοιες καταστάσεις. Ενδοιαφέρεται για ψυχολογική παιδεία και δημιουργική απασχόληση παιδιών, συμβουλευτική γονέων και υποστήριξη παιδιών με κακοήθεις ασθένειες και των οικογενειών τους. Εκτός δουλειάς, η Κάλλια ασχολείται με το θέατρο, τη μουσική, το διάβασμα και ομαδικές συζητήσεις. -
ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ-ΡΑΦΑΝ:
Η Γεωργία Βαμβουνάκη-Ράφαν γεννήθηκε στα Χανιά, στην Κρήτη, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Για 25 χρόνια δίδασκε στη μέση εκπαίδευση στην Αθήνα και τα Χανιά. Για κάποια χρόνια επίσης, δίδασκε αρχαία και νέα ελληνικά στο Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη, ενώ παράλληλα σημετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις και δράσεις των ελληνόφωνων κοινωνιών. Είναι συγγραφέας θεατρικών έργων (δεν έχει εκδοθεί ακόμα κάποιο), ενώ παράλληλα έχει δημοσιεύσει άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, και έχει εκδώσει το βιβλίο της «Ξενητεία Αχιλέως». Το 2003 άνοιξε το Myrtilo Cafe στην Αθήνα. Έχει τρία παιδιά, τη Mary, τον James, και τον Demian. -
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΤΑΝΑΣ:
Ο Ηλίας Καστανάς είναι καθηγητής πειραματικής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει ειδικευτεί στους κλάδους Ενδοκρινολογία-Μεταβολισμός, Μοριακή και Κυτταρική Βιολογία. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνεται η διαμόρφωση της διάδοσης των ευαίσθητων στις ορμόνες όγκων, με τη χρήση βιολογικά ενεργών ουσιών (στεροειδή, πεπτίδια και ανάλογα, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες). Με πολυετή εμπειρία στον ιατρικό τομέα, ο Δρ. Καστανάς γνωρίζει πολύ καλά τα θετικά και τα αρνητικά του να είσαι επιστήμονας του εργαστηρίου. Έχει καταφέρει να αναδείξει πολλές φορές καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του ερευνητικά σημαντικά επιτεύγματα. -
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΛΗΝΟΣ:
Ο Γιώργος Γληνός είναι φυσικός, αστροφυσικός, ειδικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων δεδομένων, μάνατζερ, ιδιοκτήτης επιχείρησης, ταξιδευτής και σεφ. Μετά από χρόνια απασχόλησης με καθημερινά επαγγέλματα, άλλαξε γνώμη και ακολούθησε ένα πιο δυναμικό επάγγελμα που συμπεριλαμβάνει το αγαπημένο του χόμπι, τα ταξίδια. Ταξιδεύει και βλέπει καθημερινά καινούρια μέρη, αφήνοντας πίσω του νόστιμες γεύσεις για να τον θυμούνται. Είναι ιδιοκτήτης γνωστού φορτηγού καντίνας με το όνομα «Food Truck», η πρώτη καντίνα χωρίς σταθερή τοποθεσία, και προσφέρει τους νόστιμους «γκεζλεμεζέδες». -
ΠΑΝΟΣ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗΣ:
Ο Πάνος Παχατουρίδης είναι υπεύθυνος στρατηγικών συνεργασιών της Google στη Νοτιονατολική Ευρώπη και την υποσαχάρεια Αφρική. Καθοδηγεί την ανάπτυξη αγορών που έχουν πληγεί από οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές, καθώς και τη δημιουργία ενός βιώσιμου διαδικτυακού οικοσυστήματος. Πριν από τον σημερινό του ρόλο, ο Πάνος απέκτησε μεγάλη εμπειρία σε εταιρικό και επιχειρηματικό τομέα, και έχει πλέον ιδρύσει τη Media Society, την πρώτη ελληνική εταιρεία τοπικοποίησης τηλεοπτικού σήματος. Γεννήθηκε στο Περιστέρι και μετά από την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μετεκπαιδεύτηκε στο Cass Business School.
Οι performers και ο host του TEDxUniversityoftheAegean
Από το γεγονός δε θα μπορούσαν να λείπουν φρέσκα ονόματα κι από τον καλλιτεχνικό χώρο, που θα πλαισιώσουν το συνέδριο με το ταλέντο τους, δείχνοντάς μας με εναλλακτικό τρόπο τι σημαίνει να περνάς από το κίνητρο στη δράση και τι μπορεί να γεννήσει αυτή η ενέργεια. Ο Theodore και οι Blood Ties θα βρεθούν στη Σύρο, για να να γεμίσουν το θέατρο Απόλλων με πολύχρωμες νότες, να μας ψυχαγωγήσουν και να συμβάλλουν στη διάδοση του Motivaction! Και φυσικά, ο παρουσιαστής δε θα μπορούσε να είναι κάποιος με λιγότερη ζωντάνια και ταλέντο! Ο Πάρις Παρασκευάδης, θα παρουσιάσει το TEDxUniversityoftheAegean με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, μεταδίδοντας και την ενέργειά του σε όλους όσους θα παρευρεθούν στο θέατρο Απόλλων στις 25 Απριλίου.
Ποιοι είναι όμως οι performers και ο host του TEDxUniversityoftheAegean;
-
THEODORE:
Ο Theodore είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός και ερμηνευτής, που παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει να αφήσει το δικό του στίγμα στη διεθνή μουσική σκηνή. Επηρεασμένος από την βρετανική rock σκηνή και την post-rock, συνδυάζει τους φυσικούς ήχους των οργάνων με τους ηλεκτρονικούς αλλά και τη μουσική με το θέατρο. Μέσω εναλλαγών του φωτός με το σκοτάδι, του χάους και της ισορροπίας, δημιουργεί μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. -
BLOOD TIES:
Οι Blood Ties είναι ένα ντουέτο από τα Γιάννενα, που συνδυάζει τη μελωδικότητα του πιάνου και των synthe ήχων με την αυστηρότητα του μπάσου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ήχου που μπορεί να συγκινήσει και να εμπνεύσει. Μέσα από διασκευές γνωστών κομματιών προσπαθούν να δώσουν τη δική τους οπτική και ευαισθησία, διατηρώντας αναλλοίωτο το στοιχείο εκείνο που ονομάζεται μελωδία. Ο Πάνος είναι στα πλήκτρα και ο Θανάσης στο μπάσο. -
ΠΑΡΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΔΗΣ-ΠΛΑΝΕΤΣ:
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου (2014). Αμέσως μετά την αποφοίτησή του συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά "Μάνα Χ Ουρανού" στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA (2014-2015). Εκτός από το θέατρο, αγαπάει πολύ και τη μουσική, ιδιαίτερα το τραγούδι. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο μουσικό πανεπιστήμιο Berklee στην Ισπανία.
Το Πρόγραμμα του TEDxUniversityOfTheAegean
Πρόσφατα εκ μέρους της διοργάνωσης ανακοινώθηκε το επίσημο πρόγραμμα. Ακολουθώντας αυστηρά τις προθεσμίες χρόνου, από τις 10:30 το πρωί ξεκινούν οι εγγραφές και στις 12:00 ξεκινούν ήδη οι ομιλίες!
Το επίσημο πρόγραμμα όπως ανακοινώθηκε από τα κανάλια της διοργάνωσης.
Promo video για το πρώτο TEDxUniversityoftheAegean, στις 25 Απριλίου 2015 στην Ερμούπολη της όμορφης Σύρου, με το θέμα MOTIVΛCTION, όπου οι ομιλητές δίνουν τη δική τους τους διάσταση για το τί σημαίνει κίνητρο και δράση για τους ίδιους, δίνοντας έναν νέο αέρα γύρω από ό,τι ξέρουμε έως τώρα, μέσω δικών τους εμπειριών και δράσεων. [LIVE streaming: diavlos.grnet.gr/event/e510 ]
Όλα δείχνουν πανέτοιμα για την διοργάνωση!
Το θέατρο Απόλλων
Το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» βρίσκεται στην Ερμούπολη της Σύρου. Η πόλη, δημιούργημα των προσφύγων των αρχών του 19ου αιώνα, αποτέλεσε ένα κοινωνικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό θαύμα, με εκρηκτική για την εποχή πνευματική κίνηση και ακτινοβολία. Η ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης θεατρικής στέγης για την έντονη καλλιτεχνική δημιουργία που μέχρι τότε εκφραζόταν σε παραπήγματα, ξύλινες αποθήκες, λέσχες και καφενεία οδήγησε το Δημοτικό Συμβούλιο στην απόφαση ανέγερσης θεάτρου στο κέντρο της πόλης. Η κατασκευή του θεάτρου ολοκληρώθηκε σε δύο μόλις έτη (1862-1864) σε σχέδια του δημοτικού αρχιτέκτονα Πιέτρο Σαμπό. Στη σχεδίασή του διακρίνονται πρότυπα και επιρροές από τέσσερα τουλάχιστον ιταλικά θέατρα: τη Σκάλα του Μιλάνου (1776), το ανακαινισμένο θέατρο «San Carlo» της Νάπολης (1816), το ακαδημαϊκό θέατρο στο Castelfranco (1745) και το «Teatro della Pergola» της Φλωρεντίας (1755). Εγκαινιάστηκε με ιδιαίτερη επισημότητα και αίγλη στις 20 Απριλίου 1864, παρουσία του εμπνευστή του, Μικέ Σαλβάγου, με την όπερα «Rigoletto» του Verdi, και παράλληλες παραστάσεις τη «Favorita» του Donizetti, την «Traviata» και το «Ballo in maschera» του Verdi.
Θέατρο Απόλλων - άποψη του εσωτερικού | πηγή: el.wikipedia.org | πηγή κειμένου: apollontheater.gr
Η αποκατάσταση του θεάτρου στην αρχική του μορφή αποτέλεσε για χρόνια πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των πολιτιστικών συλλόγων. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90, βασισμένη σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων με επικεφαλής τον Πέτρο Δ. Πικιώνη, χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Πολιτισμού, και ολοκληρώθηκε το 2000. Οι εξαιρετικές οροφογραφίες που το κοσμούν είναι έργο του ζωγράφου Δημήτρη Φόρτσα. Αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα με πλούσια ιστορία, που το 2014 συμπλήρωσε 150 χρόνια ζωής. Σήμερα, το θέατρο φιλοξενεί σε όλη τη διάρκεια του έτους θεατρικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, όπερας και μουσικής. Τον ίδιο χρόνο, το 2014, έγιναν και εργασίες εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού του ενώ πολύ σημαντική είναι η η συνεργασία του θεάτρου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) για τη ζωντανή διαδικτυακή αναμετάδοση των εκδηλώσεων του με υψηλές ταχύτητες (live streaming) καθιστώντας το ως το πρώτο περιφερειακό θέατρο με τέτοια δράση.
Η διοργάνωση θα μεταδοθεί ζωντανά, διαδικτυακά μέσω της σελίδας: https://diavlos.grnet.gr/apollontheatre
______
Επιμέλεια φωτογραφικού συνοδευτικού υλικού από ομάδα σύνταξης MyAegean: πηγές από φωτογραφίες αρχείου & επίσημες συνθέσεις της διοργάνωσης