Βιογραφικό Σημείωμα (C.V.) και βοηθητικές πληροφορίες

   
   

 HowTo, Tutorials, Οδηγίες, Συμβουλές

 
Συγγραφέας Βιογραφικό Σημείωμα (C.V.) και βοηθητικές πληροφορίες
 
       
Δευ, 29 Ιούν 2009 6:50 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


fraoulitsa
Γκουρού
Γκουρού


Aug 22, 2008
1390


Τι πιστευετε οτι κανει ενα βιογραφικο καλο? ποιο ειναι εκεινο το στοιχειο που κανει ενα βιογραφικο μοναδικο και αιτια προσληψης σε μια καλη θεση....
μου εχει ζητηθει πολλες φορες να δωσω βιογραφικο, αλλα πιο ειναι τελικα το καλυτερο υποδειγμα, υπαρχει και ενα ευρωπαικο απο οτι ξερω και λενε οτι ειναι αρκετα καλο....
φτανει ενα πτυχιο ή γνωσεις να κανουν ενα βιογραφικο "τελειο"?

     
 
       
Τρι, 30 Ιούν 2009 2:13 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5089


Ενδιαφέρον θέμα, που πιθανότατα ενδιαφέρει αρκετούς!

Πολύτιμος "σύμμαχος" σε αυτό το θέμα μπορεί να είναι το Γραφείο Διασύνδεσης & Σταδιοδρομίας (career / liaison) του Πανεπιστημίου (σε κάθε τμήμα ή πανεπ. μονάδα σίγουρα θα υπάρχει κάποιος "τοπικός" υπεύθυνος, υπάλληλος εξειδικευμένος ή κάποιος καθηγητής)...

Υπάρχει και το site: http://www.aegean.gr/career/
... μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να κατεβάσει κανείς σε αρχεία PDF κάποιες ολιγοσέλιδες εκδόσεις που έχει επιμεληθεί το Γραφείο:
Arrow "Βιογραφικό Σημείωμα"
,
Arrow "Συνοδευτική Επιστολή & Συστατική Επιστολή",
Arrow "Συνέντευξη"

Επίσης, παραθέτονται και οι επιπλέον πηγές:
- Πληροφορίες για τη Σύνταξη Ευρωπαϊκού Βιογραφικού
- Ευρωπαϊκό Πρότυπο Βιογραφικού

Επιπρόσθετα, μπορεί αναλόγως με το είδος της εργασίας που πρόκειται να κάνει κάποιος την εκδήλωση του ενδιαφέροντός του, να υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα ζητούμενα του Βιογραφικού. Επίσης, για π.χ. έργα στην 'Κοινωνία της Πληροφορίας', υπάρχει κάποια άλλη παραλλαγή που ζητείται ως Βιογραφικό, νομίζω, χωρίς να είμαι 100% σίγουρος (i'll check for more)....


Μερικές πηγές που βρήκα πρόχειρα με λίγο αναζήτηση στο νετ:

- Ευρωπαϊκό Πρότυπο Βιογραφικού (από diorismos.gr)
- ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ (από το Αριστοτέλειο Πανεπ. Θεσσαλονίκης)
- Βιογραφικό Σημείωμα (\'employ@bility\' της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών - Ρόδος)

Επίσης, από τον φορέα: "ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ":
Άρθρα της στήλης "Πολυδύναμα στην αγορά εργασίας":

Παράθεση:
Το βιογραφικό σημείωμα (μέρος 1ο)

Το βιογραφικό σημείωμα αποτελεί το διαβατήριο και ταυτόχρονα το βοηθητικό μέσο για την ένταξη του υποψήφιου/ας στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μία συνοπτική, αλλά περιεκτική περίληψη – παρουσίαση των στοιχείων ταυτότητας, μόρφωσης, γνώσης, επαγγελματικής εμπειρίας, ικανοτήτων και συμπεριφορών ενός ατόμου.
Ένα αξιόλογο βιογραφικό πρέπει να μπορεί να πείσει τον εργοδότη ή την επιχείρηση όπου απευθύνεται, ότι ο υποψήφιος/α πιθανώς να είναι κατάλληλος/η για τη διαθέσιμη θέση εργασίας, με στόχο αυτός/η να κληθεί σε μία πρώτη συνέντευξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, θεωρητικά, κάθε διεκδίκηση μίας θέσης εργασίας απαιτεί ξεχωριστό βιογραφικό σημείωμα, κατάλληλα γραμμένο ανά περίσταση.

Τα περιεχόμενα του βιογραφικού σημειώματος

Η μορφή ενός βιογραφικού σημειώματος δεν είναι απόλυτα τυποποιημένη, ωστόσο, καθορίζεται από το έθιμο της παράθεσης των πληροφοριών με συγκεκριμένη σειρά. Σημαντικό στοιχείο του βιογραφικού σημειώματος δεν παύει να αποτελεί το προσωπικό στυλ που αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία του περιγραφόμενου/ης υποψήφιου/ας. Με βάση τα κυριαρχούντα μοντέλα, σε ένα ολοκληρωμένο βιογραφικό σημείωμα ενδείκνυται να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες ενότητες:

Προσωπικά στοιχεία: Τα βασικά προσωπικά στοιχεία είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, η ηλικία, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και η ηλεκτρονική διεύθυνση.

Επαγγελματικός στόχος: Η αναφορά αυτή είναι προαιρετική και οφείλει να συνάδει με τη διαθέσιμη θέση εργασίας.

Εκπαίδευση ή Σπουδές: Τα στοιχεία που πρέπει να αναφερθούν είναι ο τίτλος σπουδών, το έτος απόκτησης του, το εκπαιδευτικό ίδρυμα και προαιρετικά ο βαθμός απολυτηρίου ή πτυχίου. Η χρονολογική σειρά καταγραφής των τίτλων σπουδών πρέπει να αρχίζει από τον πιο πρόσφατο και να καταλήγει στον πιο παλαιό.

Επαγγελματική εμπειρία: Παρατίθενται οι φάσεις της επαγγελματικής πορείας με αντίστροφη χρονολογική σειρά αναφέροντας το χρονικό διάστημα απασχόλησης, τον εργοδότη/την εργοδότρια εταιρεία, τη θέση απασχόλησης και τα καθήκοντα που αυτή περιελάμβανε.

Επιμόρφωση: Στην ενότητα αυτή καταχωρούνται όλες οι πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τη συμμετοχή του υποψήφιου/ας σε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες ή σε εκπαίδευση που αποκτήθηκε πέραν των βασικών σπουδών, όπως είναι η γνώση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ειδικές γνώσεις/Πρόσθετα προσόντα: Στην ενότητα αυτή αναφέρονται γνώσεις που δεν καλύφθηκαν στις προηγούμενες ενότητες, όπως δίπλωμα οδήγησης, εξειδικευμένες γνώσεις χρήσης μηχανημάτων κ.α.

Συστάσεις: Στην ενότητα αυτή αναφέρονται τα ονόματα, οι ιδιότητες, οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των ατόμων που κάνουν τις συστάσεις για τον υποψήφιο/α.

Προσωπικά ενδιαφέροντα: Αναφέρονται δραστηριότητες που αποκαλύπτουν το επίπεδο κοινωνικότητας, ομαδικότητας και ενεργητικότητας του υποψήφιου/ας.


Παράθεση:
Το βιογραφικό σημείωμα (μέρος 2ο)

Στη σημερινή αγορά εργασίας επικρατεί μεγάλη ανταγωνιστικότητα μεταξύ των υποψηφίων, κάτι που αναγκάζει τους υπευθύνους επιλογής προσωπικού να επιλέγουν εργατικό δυναμικό βασισμένοι στα συγκριτικά πλεονεκτήματα των υποψηφίων. Έτσι, το βιογραφικό σημείωμα του καθενός αποτελεί το πρώτο εργαλείο για να κερδίσει τις εντυπώσεις σε πρώτη φάση και κατά συνέπεια να κληθεί σε συνέντευξη επιλογής. Για το λόγο αυτό αναφέρουμε κάποια πολύ σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή:

· Να έχει λιτή και επιμελημένη εμφάνιση, χωρίς καλλιτεχνήματα, να είναι εκτυπωμένο σε λευκό Α4 χαρτί και τα στοιχεία να παραθέτονται με ενιαία στοίχιση και εμφάνιση (ομοιόμορφες επικεφαλίδες, κάθε παράγραφος και θέμα).

· Να είναι περιεκτικό και σύντομο (συνήθως όχι πάνω από 2 σελίδες) και σε καμία περίπτωση να μην αναφέρονται ψευδείς πληροφορίες.

· Να είναι συντακτικά και ορθογραφικά σωστό και να μην χρησιμοποιούνται ρήματα και προσωπικές αντωνυμίες κατά την περιγραφή (π.χ. «Εγώ εργαζόμουν στην εταιρεία Ωμέγα ως βοηθός λογιστή»). Επίσης να μην χρησιμοποιούνται μη καθιερωμένες συντομογραφίες (π.χ. Δ.Σ. αντί «Δημόσιες Σχέσεις»).

· Ένα βιογραφικό σημείωμα είναι πάντα σε εξέλιξη, δηλαδή πρέπει διαρκώς να εμπλουτίζεται καθώς αναβαθμίζονται τα προσόντα του/της υποψηφίου/ας. Ταυτόχρονα, το βιογραφικό πρέπει να επανεξετάζεται και να αναδιαμορφώνεται αναλόγως σε κάθε νέα υποβολή του.

· Σε ένα βιογραφικό αναφέρονται κυρίως πληροφορίες που αφορούν τα 10 τελευταία χρόνια της εργασιακής εμπειρίας του/της υποψηφίου/ας. Στην περίπτωση που αυτός/η είναι νεοεισερχόμενος/η στην αγορά εργασίας, καλό είναι να αποφεύγεται η υπερανάλυση πληροφοριών απλά για να «γεμίσουν οι σελίδες» και να εστιάζεται η προσοχή σε εμπεριστατωμένα στοιχεία που αφορούν σε δεξιότητες σχετικές με την επαγγελματική πορεία του/της υποψηφίας (π.χ. εμπειρία σε ομάδες εργασίας, εθελοντική εργασία κ.λ.π.).

Το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα (Europass)

Το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα αποτελεί το επίσημο πρότυπο βιογραφικού σημειώματος που προτείνει η Ε.Ε. και χρησιμοποιείται ευρέως κατά την αναζήτηση εργασίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Ωστόσο, συνιστάται η χρήση του και σε εθνικό επίπεδο καθώς παρέχει στον/στην υποψήφιο/α τη μοναδική δυνατότητα να παρουσιάσει δομημένα και πλήρως τις δεξιότητες που μπορεί να κατέχει, ακόμα και αν αυτές δεν πιστοποιούνται από επίσημα έγγραφα. Η φόρμα του Ευρωπαϊκού Βιογραφικού Σημειώματος καθώς και οδηγίες για τη σωστή συμπλήρωσή του υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://www.europass.cedefop.europa.eu/.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη φόρμα που υπάρχει διαθέσιμη ο/η υποψήφιος/α συμπληρώνει μόνο τις ενότητες που αντιστοιχούν σε γνώσεις και δεξιότητες που έχει. Επίσης, η ενότητα «Ατομικές δεξιότητες και ικανότητες» είναι πολύ σημαντική διότι εδώ μπορούν να αναφερθούν δεξιότητες και ικανότητες που προκύπτουν από τις γνώσεις αλλά και την προσωπικότητα του καθενός. Για παράδειγμα, στην ενότητα «Κοινωνικές δεξιότητες και ικανότητες» μπορεί να αναφερθεί η συμμετοχή σε κάποιον πολιτιστικό σύλλογο, μέσα από την οποία αναπτύχθηκε η κοινωνικότητα και η επικοινωνιακή ικανότητα.

Η σύνταξη του βιογραφικού συνιστά ένα πολύ καθοριστικό βήμα στη διαδικασία ανεύρεσης εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν να αφιερώσουμε λίγο χρόνο έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα δυναμικό βιογραφικό σημείωμα. Καλή επιτυχία!Οποια/όποιος άλλος βρει κάτι περισσότερο, ας παραθέσει επίσης!!! Roll Eyes

     
 
       
Τετ, 25 Αύγ 2010 1:02 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5089


Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον και θαρρώ αρκετά χρήσιμο δημοσίευμα:

Παράθεση:
Χρήσιμες συμβουλές για την σύνταξη βιογραφικού - CV και σχετικές απόψεις.

= ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ =

1. Το βιογραφικό είναι ο καθρέφτης σου.
2. Γενικές παρατηρήσεις κειμένου.
3. Μέγεθος (2-3 σελίδες)
3. Δομή
4. Γενικές παρατηρήσεις


^
full άρθρο-δημοσίευμα στο: http://javapapo.blogspot.com/2010/08/cv.html


     
 
       
Δευ, 20 Σεπ 2010 6:55 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


eidikoteros
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα


Sep 20, 2010
1


Χρήσιμες πληροφορίες μπορείς να αντλήσεις και από τους παρακάτω συνδέσμους:

Πρότυπο βιογραφικό σημείωμα στο viografiko.0rg.gr

Διάφορα βασικά πρότυπα στη Microsoft

Σε μορφή doc από το εργασία.gr

Ελπίζω να βοήθησα!

     
 
       
Δευ, 20 Σεπ 2010 11:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5089


eidikoteros σ'έυχαριστούμε! Οποιαδήποτε χρήσιμη και ενδιαφέρουσα βοήθεια και παράθεση, είναι καλοδεχούμενη!! Big Ups


by the way, καλώς μας όρισες και στην κοινότητα/παρέα! Cool

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Πληροφορίες - διαμονή - εμπειρίες και...

από kat-kat
Συζήτηση: τμ. Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής Απαντήσεις: 0

Παρ, 12 Ιούλ 2019 12:24 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Vector & Bitmap γραφικά: μερικές ...

από inertia
Συζήτηση: HowTo, Tutorials, Οδηγίες, Συμβουλές Απαντήσεις: 1

Σαβ, 12 Σεπ 2015 12:46 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [Λέσβος] Πωλείται το εικονιζόμενο γρα...

από emarouskou
Συζήτηση: Αγγελίες - Προσφορές Απαντήσεις: 0

Πεμ, 06 Νοέ 2014 6:03 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ομάδα Αυτοάμυνας - Πληροφορίες & ...

Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] Ομάδα Αυτοάμυνας Απαντήσεις: 0

Σαβ, 25 Οκτ 2014 9:12 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ Σημείωση ] [Σάμος] Πληροφορίες - Απορίες

από tzorvas
Συζήτηση: ΣΑΜΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 20

Σαβ, 31 Αύγ 2013 11:10 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics