Νόμος-πλαίσιο για τριτοβάθμια εκπαίδευση [2010-2012]

 
  
 
   

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο

 
Συγγραφέας Νόμος-πλαίσιο για τριτοβάθμια εκπαίδευση [2010-2012]
 
       
Σαβ, 08 Οκτ 2011 10:54 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Κατάθεση τροπολογίας για την εφαρμογή του νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Επίσης, για τους επί πτυχίω φοιτητές:

Απαγορεύει τις εξετάσεις των επί πτυχίω φοιτητών το υπουργείο Παιδείας;

Eγκύκλιος για τη διεξαγωγή εξετάσεων των επί πτυχίω φοιτητών

Διευκρίνιση του Ειδικού Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης για την εγκύκλιο

Aριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης: Ενημέρωση από το πρυτανικό συμβούλιο για τις εξετάσεις

     
 
       
Δευ, 10 Οκτ 2011 2:21 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Ένα σημερινό κάλεσμα από την πρυτανική αρχή.

10.10.2011 έγραψε:
Αναφορικά με τις Καταλήψεις στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Οι Πρυτανικές Αρχές, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Πανεπιστημίου μας:

Διαπιστώνουν πως το γεγονός ότι οι κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες, καθώς και οι υπηρεσίες Επιτροπής Ερευνών, δεν λειτουργούν από τις 12 Σεπτεμβρίου λόγω καταλήψεων στο κτήριο Διοίκησης, του Πανεπιστημίου μας στη Μυτιλήνη, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Επισημαίνουν ότι η συνέχιση της κατάληψης του κτηρίου διοίκησης και μάλιστα από μια μικρή μειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος (σήμερα από 1 μόνο Τμήμα της Μυτιλήνης τη στιγμή που τα υπόλοιπα 16 τόσο στη Μυτιλήνη όσο και σε όλα τα άλλα νησιά λειτουργούν κανονικά):
    α) Έρχεται σε αντίθεση με την ομόφωνη θέση της τελευταίας Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας αλλά και της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη σημασία της διασφάλισης ανοικτών και ενεργών Πανεπιστημίων.

    β) Έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της πλειοψηφίας των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου μας που επιλέγουν ένα Πανεπιστήμιο εν λειτουργία.

    γ) Διασπά τελικά την πανεπιστημιακή μας κοινότητα σε μια περίοδο που είναι απαραίτητο όλοι μας (φοιτητές, διοικητικοί, διδάσκοντες, ερευνητές) να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τα πολλαπλά και σημαντικά προβλήματα που βρίσκονται μπροστά μας.

    δ) Στρέφεται αντικειμενικά κατά του ίδιου του Πανεπιστημίου μας, αφού δημιουργεί πρώτα από όλα αδυναμία σύγκλισης των συλλογικών οργάνων και παράλληλα αναστέλλει ζωτικές λειτουργίες του, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο τώρα όσο και στο άμεσο μέλλον.

Ενδεικτικά αναφέρονται ορισμένες μόνο:
    – Αδυναμία συμμετοχής  σε σοβαρότατους διαγωνισμούς που αφορούν το κτήριο των Κοινωνικών Επιστημών και τις φοιτητικές εστίες στη Μυτιλήνη, το κτήριο 7ης Μαρτίου στη Ρόδο, τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών, τη φύλαξη και την καθαριότητα των κτηρίων, τον εξοπλισμό των εργαστηρίων, με αποτέλεσμα να χάνονται μοναδικές και μη αναπληρώσιμες δυνατότητες για το σύνολο του Πανεπιστημίου ή για επιμέρους Σχολές.
     
    – Αδυναμία υλοποίησης των σημαντικών ιδρυματικών έργων που έχει εξασφαλίσει το Ίδρυμα, ζωτικών για τη λειτουργία του αλλά και για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας σε πολλούς νέους, η οποία επιφέρει σημαντικές απώλειες πόρων και εγκυμονεί κινδύνους ακόμη και ματαίωσής τους.

    – Σοβαρότατες καθυστερήσεις στην αμοιβή των φοιτητών/τριών που συμμετείχαν στην Πρακτική Άσκηση, καθώς και της πληρωμής εξόδων που είχαν προκαταβάλει διδάσκοντες, από προσωπικούς τους πόρους, για έξοδα δραστηριοτήτων στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης.
     
    – Σοβαρή καθυστέρηση της αμοιβής μελών προσωπικού, που συχνά δεν έχουν άλλους πόρους: νέοι ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, αλλά και μέλη των Διοικητικών Υπηρεσιών και της Επιτροπής Ερευνών που εργάζονται με συμβάσεις έργου και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Σε συνθήκες οξυμμένης οικονομικής στενότητας, οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να λάβουν τη βασική τους αμοιβή, και άρα να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδα διαβίωσης.
  
Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, λειτουργεί σε εξαιρετικά οριακές συνθήκες τόσο ως προς το προσωπικό του (έλλειψη στελέχωσης διοικητικού και διδακτικού προσωπικού), όσο και ως προς τη χρηματοδότησή του. Είναι δεδομένο ότι και για τα δύο αυτά ζητήματα ευθύνη έχει η Πολιτεία. Είναι επίσης δεδομένο, ότι ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ (ν.4009/2011) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στην έρευνα στη χώρα μας.
 
Σεβόμαστε απολύτως τις απόψεις και τους αγώνες όλων.

Θεωρούμε ωστόσο ότι η κατάληψη των κτηρίων του Πανεπιστημίου μας, δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αγώνα στη σημερινή συγκυρία διότι, ενώ μπορεί να εκφράζει τη δίκαια αντίθεσή μας στον νόμο και την κυβερνητική πολιτική, στρέφεται ταυτόχρονα ενάντια στην προσπάθεια που καταβάλει το Πανεπιστήμιό μας να παραμείνει ενεργό, δυναμικό και σε λειτουργία παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Οι φοιτητές που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα οικονομικά προβλήματα που δημιουργεί η φοίτησή τους στην περιφέρεια δεν πρέπει να αποθαρρυνθούν με νέα εμπόδια, αλλά να υποστηριχθούν από όλους με την καθημερινή λειτουργία του Ιδρύματος.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ο νέος νόμος και η θεαματική μείωση των δαπανών για την Παιδεία ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα στην επιβίωση αρκετών Πανεπιστημιακών Τμημάτων, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μπορεί και πρέπει να παραμείνει ανοικτό, συνεχίζοντας το πρωτοποριακό του έργο στο χώρο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί για τη λειτουργία του τόσο ο νέος νόμος όσο και οι ακραίες περικοπές πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, πρέπει να προβληθούν και να αντιμετωπιστούν με τρόπους που δεν θέτουν σε αμφισβήτηση την ίδια τη ζωή και το έργο του Ιδρύματος.

Καλούμε λοιπόν όλους τους/τις φοιτητές/ριες που με θάρρος αγωνίζονται ενάντια στα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος νόμος και η λιτότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να συστρατευθούν με την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, για να τα αντιμετωπίσουμε από κοινού, ενωμένοι με επιτυχία, για το καλό των φοιτητών/ριών μας, του επιστημονικού δυναμικού, των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών και της χώρας μας.

Οι Πρυτανικές Αρχές,
οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Προφανώς οι άνθρωποι βρίσκονται σε άλλο πανεπιστήμιο, πιθανότατα και σε άλλο πλανήτη.

Μόνο έτσι δικαιολογείται η απόλυτη αναντιστοιχία των όσων γράφουν και πράττουν. Παρά τις ραγδαίες εξελίξεις του τελευταίου εξαμήνου, τις χρόνιες ελλείψεις σε στοιχειώδεις κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές (εστίες; αίθουσες διδασκαλίας; εργαστήρια; μέσα μεταφοράς; όλα αυτά δεν απογοητεύουν και δεν αποθαρρύνουν τους φοιτητές περισσότερο από τις όποιες κινητοποιήσεις;), τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις των διδασκόντων και των τμημάτων για ενεργοποίηση, την τελευταία "πατέντα" με τα λειψά ωρολόγια προγράμματα και τις αναθέσεις μαθημάτων, και φυσικά την αδυναμία εγγύησης των προγραμμάτων σπουδών και οποιουδήποτε πλάνου ανάπτυξης για την επόμενη τριετία ούτε μία ανοικτή συζήτηση δεν πήραν την πρωτοβουλία να οργανώσουν.

Πρωτοποριακό έργο στην έρευνα και την τριτοβάθμια, εντάξει, όλοι βλέπουν τί γίνεται. Οι εξωτερικοί κριτές, από το 2006, έγραφαν για ανυπαρξία κεντρικής κατεύθυνσης και δυσκολία δημιουργίας εκπαιδευτικής κουλτούρας. Φαντάσου τί θα έγραφαν τώρα, που η χρηματοδότηση έχει μειωθεί δραστικά και πολλά αξιόλογα μέλη ΔΕΠ έχουν αποχωρήσει. Ακόμα και ο τότε πρύτανης παραιτήθηκε και αποχώρησε οριστικά από το πανεπιστήμιο, επιλέγοντας ένα ίδρυμα στην Αθήνα!

Ανοικτά πανεπιστήμια, συμφωνώ.

Για να δουν επιτέλους όλοι τη γύμνια και τη μετριότητα ορισμένων ανθρώπων, που για την παταγώδη αποτυχία των μεγαλεπίβολων οραμάτων τους δεν μπορεί να ευθύνεται μόνο η πολιτεία.

     
 
       
Τρι, 11 Οκτ 2011 11:31 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Kαι συνεχίζουν ακάθεκτοι.

10.10.2011 έγραψε:
Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποδοκιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια κάποιων, να αναρτήσουν ανωνύμως σε Πανεπιστημιακά Κτήρια, αφίσα με υβριστικό περιεχόμενο κατά συναδέλφων, οι οποίοι έχουν εκφραστεί κατά των καταλήψεων.

Τέτοιες ακραίες ενέργειες πλήττουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, θέσεων και απόψεων, υπονομεύουν τη συνοχή και την ενότητα της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας, και σε κάθε περίπτωση δε συνάδουν ούτε με πανεπιστημιακό χώρο ούτε με τη σύμφυτη αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας.

Θεωρούμε δεδομένο ότι σύσσωμη η Ακαδημαϊκή Κοινότητα καταδικάζει παρόμοιες ενέργειες.

Η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Πιθανότατα θα έγινε στη Λέσβο κάτι, δε γνωρίζω σχετικά.
Όμως για το τί σκοπεύουν να κάνουν για τα τρέχοντα προβλήματα του πανεπιστημίου ούτε λόγος.

     
 
       
Τετ, 12 Οκτ 2011 11:50 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Στο ίδιο μοτίβο.

12.10.2011 έγραψε:
Aναστολή διοικητικών λειτουργιών λόγω μακρόχρονης κατάληψης κτηρίου Διοίκησης

Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας,

Σας αποστέλλουμε κείμενο το οποίο αφορά σε προβλήματα του συνόλου της Κοινότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου λόγω της μακρόχρονης κατάληψης του κτηρίου Διοίκησης στη Μυτιλήνη.


Καθηγητής Πάρις Τσάρτας
Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου


     
 
       
Τετ, 12 Οκτ 2011 11:59 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος


Dec 14, 2003
5131


sgep έγραψε:
12.10.2011 έγραψε:
Aναστολή διοικητικών λειτουργιών λόγω μακρόχρονης κατάληψης κτηρίου Διοίκησης

και το ίδιο το κείμενο,
χωρίς ενδιάμεσα links:

Παράθεση:
Προβλήματα του Συνόλου της Κοινότητας Πανεπιστημίου Αιγαίου λόγω μακρόχρονης κατάληψης κτηρίου Διοίκησης (Μυτιλήνη)

Η επί πέντε (5) εβδομάδες συνεχιζόμενη κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης στη Μυτιλήνη (πλην των συστεγαζόμενων Γραμματειών Τμημάτων και της Φοιτητικής Μέριμνας), έχει πλέον δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στο σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και των λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Αξιολογώντας την κατάσταση η Πρυτανική Αρχή, οι Κοσμήτορες και οι Πρόεδροι των Τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Μυτιλήνης συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο να ανασταλούν άμεσα οι λειτουργίες όλων των επιμέρους Τμημάτων και Υπηρεσιών στο κτήριο Διοίκησης, ορισμένες από τις οποίες εξυπηρετούντο περιστασιακά λόγω της κατάληψης των φοιτητών, διότι:
α) η διοίκηση είναι ενιαία και ολοκληρωμένη και είναι αδύνατον να εκτελείται αποσπασματικά. Κάτι τέτοιο εμπεριέχει σοβαρούς τελικά κινδύνους για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των επιμέρους διοικητικών πράξεων.
β) η υπό όρους λειτουργία της διοίκησης με πιθανές παρεμβάσεις ή πιέσεις δημιούργησε σοβαρά ζητήματα νομιμότητας
γ) δημιουργούνται προβλήματα ασφάλειας (προσωπικού και εξοπλισμού) και διασφάλισης υγιεινής.

Συγκεκριμένα η αδυναμία λειτουργία του κτηρίου Διοίκησης λόγω της κατάληψης έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων, ανάμεσα στα οποία τα ακόλουθα:

Φοιτητές
- Αδυναμία υπογραφής συμβάσεων διδασκόντων Π.Δ. 407/80 των Τμημάτων της Πανεπιστημιακής Μονάδας Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα ορατό τον κίνδυνο μη πραγματοποίησης των συγκεκριμένων μαθημάτων
- Αδυναμία ολοκλήρωσης κατανομής δωματίων στις φοιτητικές εστίες της Μυτιλήνης
- Αδυναμία παράτασης σύμβασης για τις φοιτητικές εστίες στη Ρόδο
- Ορατός κίνδυνος ακόμη και για την άμεση διακοπή της σίτισης όχι μόνο στη Μυτιλήνη αλλά και στις λοιπές Πανεπιστημιακές Μονάδες λόγω αδυναμίας πραγματοποίησης πληρωμών σε προμηθευτές
- Αδυναμία καταβολής υποτροφιών ERASMUS σε φοιτητές όλων των σχολών που βρίσκονται στο εξωτερικό
- Αδυναμία καταβολής αμοιβών φοιτητών/ριών όλων των σχολών που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση
- Αδυναμία πλήρους και σωστής εξυπηρέτησης φοιτητών λόγω μη λειτουργίας, κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών αλλά και ακαδημαϊκών λειτουργιών
- Δυσχέρειες στην οργάνωση απονομών πτυχίων και αναβολή προγραμματισμένων ημερομηνιών απονομής στις σχολές του Πανεπιστημίου

Διοικητικό Προσωπικό
- Αδυναμία ουσιαστικής υποστήριξης του διοικητικού προσωπικού όλων των Πανεπιστημιακών Μονάδων στα τρέχοντα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο
- Η εφαρμογή νέας νομοθεσίας (π.χ. βαθμολόγιο) προϋποθέτει σημαντικό διοικητικό έργο, που δεν θα σταθεί δυνατόν να πραγματοποιηθεί στις τρέχουσες συνθήκες, λαμβάνοντας επιπρόσθετα υπόψη τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις έργου σε πολλούς άλλους τομείς
- Εκκρεμότητες σε θέματα συνταξιοδοτήσεων και άλλων διοικητικών πράξεων
- Καθυστέρηση ή μη καταβολή αμοιβών σε συμβασιούχους έργου ή υπαλλήλους Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου

Διδακτικό προσωπικό
- Αδυναμία καταβολής εξόδων που έχουν προκαταβάλει διδάσκοντες, από προσωπικούς πόρους για έξοδα δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης
- Κωλύματα στις διαδικασίες εξέλιξης υπηρετούντων μελών ΔΕΠ, λόγω μη λειτουργίας των κεντρικών διοικητικών υπηρεσιών
- Αδυναμία πληρωμής αμοιβών περίπου 300 υποψήφιων διδακτόρων, νέων ερευνητών κ.α., που δεν έχουν άλλους πόρους διαβίωσης

Γενική ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία
- Αδυναμία ουσιαστικής λειτουργίας των Συλλογικών Οργάνων (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Γενικές συνελεύσεις)
- Σοβαρή καθυστέρηση στα μεγάλα τεχνικά έργα
- Σοβαρές καθυστερήσεις στη διαχείριση των ιδρυματικών έργων, με κίνδυνο ποινών ή/και διακοπής λόγω χαμηλού επιπέδου εξέλιξης και απορρόφησης (ΔΑΣΤΑ, Γραφείο Διασύνδεσης, Ψηφιακή Σύγκληση – Υποδομές πληροφορικής, Ψηφιακή Σύγκλιση Βιβλιοθήκης, ΜΟΔΙΠ, Πρακτική Άσκηση, Τεχνολογικοί Εξοπλισμοί (ΠΕΠ Βορείου, Νοτίου Αιγαίου, κλπ.)
- Πλημμελής συντήρηση εξοπλισμού της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Δυσχέρεια πραγματοποίησης πολλών διαγωνισμών της οικονομικής υπηρεσίας
- Αδυναμία αποστολής διευκρινιστικών εγκυκλίων, αδυναμία σύστασης υπηρεσιακού συμβουλίου, αδυναμία της Κεντρικής Διεύθυνσης Σπουδών να υποστηρίξει τις Γραμματείες με την έκδοση αναγκαίων οδηγιών, κλπ)
- Λήξη σύμβασης καθαριότητας και φύλαξης δίχως να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη συνέχιση των εν λόγω υπηρεσιών στη Μυτιλήνη
- Καθυστέρηση στην διάχυση πληροφορίας λόγω αδυναμίας και προβλημάτων διανομής της αλληλογραφίας

Για την πλήρη χαρτογράφηση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κατάληψη του Κτηρίου Διοίκησης η Πρυτανική Αρχή συναντήθηκε με:

• Τους Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων, των Κεντρικών Διευθύνσεων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Μυτιλήνης και της Βιβλιοθήκης
• Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού
• Τα Διοικητικά Συμβούλια των φοιτητικών Συλλόγων της Μυτιλήνης
• Ενώ με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των μελών ΔΕΠ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει αναλυτικά αλλά και να ενημερωθεί για το σύνολο των αλληλένδετων προβλημάτων.

Στην πολύ δύσκολη συγκυρία, την οποία αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, επιβάλλεται η ενότητα και ο συντονισμός της δράσης όλων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας αντιληφθούν την κρισιμότητα της παρούσας κατάστασης και ενεργοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνέχιση αυτής της κατάληψης ενέχει πλέον σοβαρότατους κινδύνους για την συνολική λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου τόσο την διοικητική όσο και την εκπαιδευτική.

Η Πρυτανική Αρχή


     
 
       
Τετ, 12 Οκτ 2011 7:59 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Πανεπιστήμιο Αθηνών:

Ανοικτή εκδήλωση του Πανεπιστημίου για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση - Συμπεράσματα (06.10.2011)

Eπίσης αφιέρωμα για τον νέο νόμο στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο Κρήτης:

Δελτίο Τύπου Πρυτανείας: Αναληθές δημοσίευμα στα ΜΜΕ («Άσυλο τέλος και επισήμως…»)

TΕΙ Αθήνας:

12.10.2011 έγραψε:
Αναστολή έναρξης μαθημάτων ιδρύματος για μία εβδομάδα

Σε συνέχεια της από 30-09-2011 επιστολής μας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ, στην οποία αναλυτικά αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους, είναι αδύνατο να λειτουργήσει τόσο το Ίδρυμά μας όσο και τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας, σας ανακοινώνουμε τα εξής:

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας στη σημερινή του συνεδρίαση (12-10-2011) αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή έναρξης των μαθημάτων του Ιδρύματος από τη Δευτέρα 17-10-2011 και για μια εβδομάδα, διότι, παρά το γεγονός ότι έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις, σε επίπεδο προϋπολογισμού, τόσο το ΥΠΔΒΜΘ όσο και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν εγκρίνει ακόμη τον απαραίτητο αριθμό έκτακτου ΕΠ, ώστε το Ίδρυμά μας να λειτουργήσει στοιχειωδώς.

Συνεπώς, την ευθύνη για την πιθανή απώλεια του χειμερινού εξαμήνου 2011-2012 δε θα φέρει πλέον το ΤΕΙ Αθήνας.

Επιπλέον, δεν έχουν σταλεί ακόμη οι επιχορηγήσεις των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, των εγκεκριμένων, ήδη «ψαλιδισμένων» προϋπολογισμών, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα να μην μπορεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του.

Είναι δυνατόν, κατόπιν όλων αυτών, να γίνεται λόγος για αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης;

Αν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, το Ίδρυμά μας θα αναγκαστεί να μην επικυρώσει τις εγγραφές όλων των σπουδαστών που εγγράφηκαν στο ΤΕΙ Αθήνας από μετεγγραφές και άλλες ειδικές κατηγορίες, διότι εισήχθηκαν στο Ίδρυμα χωρίς την έγκρισή του και φυσικά δεν μπορεί να τους προσφέρει τις εκπαιδευτικές παροχές του.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα ή εκτάκτως για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Το Συμβούλιο του ΤΕΙ Αθήνας

Όμως, σύμφωνα με την πρυτανική αρχή, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα από το ΤΕΙ Αθήνας και μόλις λήξει η κατάληψη στο κτήριο Διοίκησης θα μπορεί να ολοκληρωθεί αξιοπρεπώς η ακαδημαϊκή χρονιά.

Μην ξεχάσω και την απάντηση του υπουργείου, προς όλα τα ιδρύματα.

12.10.2011 έγραψε:
Aπάντηση της Υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απόφαση αναστολής λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας

Σε ό,τι αφορά την απόφαση του Προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας να ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος για μία εβδομάδα, θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι κανένα Ίδρυμα δεν μπορεί να πάρει απόφαση για αναστολή λειτουργίας.

Σε εποχές βαθιάς κρίσης οι δάσκαλοι πρέπει να κρατήσουν ανοιχτές τις Σχολές, οι γιατροί ανοιχτά τα νοσοκομεία. Όσο είναι δυνατό να μη θίγεται η νέα γενιά.

Τους καλώ λοιπόν να συμβάλουν μαζί με την Πολιτεία προς αυτή την κατεύθυνση.


edit (13.10.2011):

Aναστολή έναρξης για μία εβδομάδα στο ΤΕΙ Αθήνας
    Η εικόνα καθηγητών-φοιτητών, πέρσι και φέτος σε αριθμούς είναι αποκαλυπτική:

    Οι αριθμοί

    * Στο ΤΕΙ Αθήνας, το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 δόθηκαν 498 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου. Την τελευταία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν 215 μέλη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και ο αριθμός των υπηρετούντων σήμερα είναι 503.

    * Φέτος, από τις 400 εγκεκριμένες θέσεις Ε.Π., στα ΤΕΙ δόθηκαν 50, ενώ στα πανεπιστήμια δόθηκαν 350 θέσεις. Με βάση τα στοιχεία αυτά ο αριθμός των εγκεκριμένων θέσεων Ε.Π. που αντιστοιχούν στο ΤΕΙ Αθήνας είναι μόλις 9.

    * Σε επίπεδο εισακτέων τώρα.
    Φέτος εισήχθησαν 3.847 σπουδαστές όλων των κατηγοριών δηλαδή περίπου όσοι και πέρσι, ενώ η πρόταση του Συμβουλίου του Ιδρύματος ήταν για 2.770 σπουδαστές.

    * Φέτος, ο προϋπολογισμός του ιδρύματος μειώθηκε κατά 60%.

    Το ΤΕΙ Αθήνας ζητεί ακόμη από το υπουργείο Παιδείας να κάνει χρήση του ειδικού κωδικού που υπάρχει στον προϋπολογισμό κάθε Ιδρύματος, αφορά κονδύλια για την πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού και ο οποίος, παρά τις μειώσεις, μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες.


edit (14.10.2011):

Σχολιασμός της υπουργού Παιδείας

     
 
       
Παρ, 14 Οκτ 2011 6:00 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας των ΑΕΙ
    Καθυστερούν οι εκλογές στα ΑΕΙ

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την Παρασκευή την εξέλιξη των διαδικασιών εκλογών των νέων Συμβουλίων Διοίκησης στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, οι οποίες καθυστερούν καθώς δεν είναι εύκολο να τηρηθεί το όριο της 15ης Νοεμβρίου στην ανάδειξη των πρώτων 8 εκλεγμένων μελών των νέων Συμβουλίων.

    Ακόμη άλλωστε δεν έχει δοθεί καν στη δημοσιότητα το εκλογικό σύστημα.

    Από τα 33 ΑΕΙ και ΤΕΙ που υποχρεούνται να εκδώσουν διαπιστωτική πράξη, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, (εξαιρούνται τα επτά που έχουν Διοικούσες Επιτροπές), έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες συγκρότησης της επιτροπής και έκδοσης διαπιστωτικής πράξης για 23 ΑΕΙ. Από αυτά, μόνο 4 πανεπιστήμια υπέγραψαν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις.

    Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, ολοκληρώθηκε εμπρόθεσμα και απεστάλη απευθείας στο Εθνικό Τυπογραφείο η διαπιστωτική πράξη των εξής ιδρυμάτων: Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, καθώς και τα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Καβάλας, Καλαμάτας, Κρήτης, Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Σερρών.

    Για τα πανεπιστήμια που δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες εντός της προθεσμίας, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχωρά στην υπογραφή της διαπιστωτικής πράξης της οργανωτικής επιτροπής, η σύνθεση της οποίας ορίζεται από το νόμο.

    Τα ιδρύματα αυτά είναι:

    • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
    • Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
    • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
    • Πανεπιστήμιο Κρήτης
    • Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    • Πανεπιστήμιο Πατρών
    • Πολυτεχνείο Κρήτης

    και

    • ΤΕΙ Αθήνας
    • ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
    • ΤΕΙ Ηπείρου
    • ΤΕΙ Μεσολογγίου

    Οι διαδικασίες καθυστερούν ακόμη, οπότε το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει ότι «σε συνεργασία μαζί τους αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης τις αμέσως επόμενες ημέρες».

Η τελευταία έκθεση της ΑΔΙΠ:

Παράθεση:
Έκθεση Ποιότητας Εκπαίδευσης 2010-2011 (Ιούλιος 2011)

Επισημαίνονται γενικές αδυναμίες των ΑΕΙ, όπως:

– Εισαγωγή φοιτητών σε τμήματα που δεν αποτελούν κύρια επιλογή τους
– Χαμηλό επίπεδο φοιτητών λόγω αδυναμιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
– Σύστημα εισαγωγής που καλλιεργεί την αποστήθιση της διδακτέας ύλης

– Εκπόνηση διδακτορικών για λόγους ακαδημαϊκής εξέλιξης και όχι έρευνας
– Σε πολλά πανεπιστήμια παρατηρείται ανατροφοδότηση προσωπικού από τις τάξεις των αποφοίτων τους, σε άλλα γίνεται προσπάθεια προσέλκυσης εξωτερικών συνεργατών

– Αδιαφορία φοιτητών για σπουδές.
Συμπτώματα: Μειωμένη παρακολούθησης, κρούσματα αντιγραφής και επιμήκυνση χρόνου σπουδών

– Μειωμένες πολιτιστικές δραστηριότητες από τα τμήματα
– Υπέρμετρη παρουσία κομματικών οργανώσεων

Eίναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 4 από τα 17 τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου ολοκλήρωσαν την εσωτερική αξιολόγηση μέχρι τη δημοσίευση της έκθεσης (Παράρτημα 3).

Επίσης, στο Παράρτημα 5, αναφέρονται αρκετές περιπτώσεις δυσαρμονίας μεταξύ τίτλου και προγράμματος σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, από διάφορα ιδρύματα της χώρας.

Τέλος, στη σελίδα 22 βλέπουμε προτάσεις για:

– Περιορισμό των εισακτέων και των Προγραμμάτων Σπουδών.

– Η σίτιση και τα συγγράμματα να συνεχίσουν να παρέχονται δωρεάν μόνο σε φοιτητές που χρήζουν οικονομικής ενίσχυσης.

– Το δίκτυο των ΑΕΙ που έχει δημιουργηθεί θα πρέπει να διατηρηθεί στον βαθμό που είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των διοικητικών περιφερειών και να συμπτυχθούν κατά το δυνατόν διάσπαρτα τμήματα του ίδιου ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ αυτά θα πρέπει να προσφέρουν προγράμματα σπουδών αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας, ζήτημα που χρήζει περαιτέρω μελέτης.


     
 
       
Τετ, 19 Οκτ 2011 7:50 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Απόψε (είναι νυχτερινοί τύποι) το υπουργείο δημοσίευσε ενημερωτικό υλικό για τις εκλογές των εσωτερικών μελών των Συμβουλίων.

Εκλογές για τα Συμβούλια των ΑΕΙ (εσωτερικά μέλη)

Η ταξινομική ψήφος - Σχέδιο υπουργικής απόφασης

Παράδειγμα γύρων εκλογών και καταμετρήσεων

     
 
       
Παρ, 21 Οκτ 2011 8:54 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


ΤΕΙ Αθήνας:

Aναλυτικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και τις επιχορηγήσεις

Απάντηση στις δηλώσεις του υπουργείου (βλ. παραπάνω)


Προειδοποίηση στα ΤΕΙ: Δε θα πάρουν ηλεκτρονικά συγγράμματα, αν δεν δηλώσουν τον αριθμό φοιτητών τους

     
 
       
Σαβ, 22 Οκτ 2011 3:49 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Αναστολή εφαρμογής του νόμου για την Παιδεία θα ζητήσουν οι πρυτάνεις

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


 
  
 


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για την εξ'αποστάσεως ...

από Mary_00
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Δευ, 19 Απρ 2021 12:42 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ψήφισμα (9/2/2021) του ΤΜΣΠΣ σχετικά ...

Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Απαντήσεις: 0

Τετ, 10 Φεβ 2021 8:31 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για το Πλαίσιο.

από sofia28
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Δευ, 16 Νοέ 2020 9:59 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολογιο: STEAM στην εκπαίδευση...

από giagia
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Κυρ, 01 Σεπ 2019 1:37 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις ΡΟΔΟΣ: Ημερίδα «Θεωρητικές προσεγγίσε...

Συζήτηση: Ημερίδες - Συνέδρια - Ακαδημαϊκές Εκδηλώσεις Απαντήσεις: 0

Παρ, 10 Μάϊ 2019 4:58 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics