Φωτο από το Διάστημα δείχνουν το μέγεθος των δραματικών αλλαγών στο περιβάλλον

   
   

 Περιβάλλον, Οικολογία, Ανακύκλωση

 
Συγγραφέας Φωτο από το Διάστημα δείχνουν το μέγεθος των δραματικών αλλαγών στο περιβάλλον
 
       
Κυρ, 12 Ιούν 2005 3:52 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


kallindria
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα


Jun 10, 2005
6


Φωτογραφίες από το Διάστημα δείχνουν το μέγεθος των δραματικών αλλαγών στο περιβάλλον
Πηγή: Καθημερινή, 8 Ιουνίου 2005 /// άπό το site http://www.physics4u.gr


Στα 30 τελευταία χρόνια, τα θερμοκήπια εξαπλώνονται στις άγονες πεδιάδες γύρω από την Αλμέιρα, στη νότια Iσπανία. Αρδευτικά κανάλια έχουν καταστήσει πράσινη μια τεράστια έκταση γης της σαουδαραβικής ερήμου. Τα ιχθυοτροφεία γαρίδας εξαπλώνονται τόσο γρήγορα στις εκβολές των ποταμών της Ονδούρας, στις τελευταίες δεκαετίες, ώστε μπορούν να μετρηθούν από το Διάστημα. Και σε τριάντα χρόνια, οι καλλιέργειες τεραστίων εκτάσεων σόγιας και καλαμποκιού έχουν καταδικάσει στη λήθη τα μοναδικά παραδεισένια δάση της Παραγουάης.

Ο Άτλας του ΟΗΕ

Ένας καινούργιος Άτλας των Ηνωμένων Εθνών, βασισμένος σε φωτογραφίες του πλανήτη από το Διάστημα, στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, δίνει την αυριανή εικόνα του παγκόσμιου περιβάλλοντος και καταδεικνύει τις δραματικές αλλαγές που επέφερε ο ανθρώπινος παράγοντας, σε μια γενιά.

Οι εικόνες στον άτλαντα με τίτλο «Eνας Kόσμος, πολλοί Aνθρωποι» λειτουργούν εν είδει οδηγού για τα οφέλη και τις καταστροφές από την ανθρώπινη δράση. Περίπου 18.000.000 φοινικόδενδρα -το ένα πέμπτο όσων υπήρχαν στην υφήλιο- φύονταν κάποτε κατά μήκος των εκβολών του Σατ αλ Aράμπ, ανάμεσα στο Iράκ και το Iράν.

Περίπου 14.000.000 εξαφανίστηκαν, στα τελευταία τριάντα χρόνια, θύματα των πολέμων, των ζιζανίων και της προοδευτικής αποξήρανσης. Ο Κίτρινος Ποταμός της Kίνας ήταν πάντα ένα από τα πιο λασπώδη ποτάμια του κόσμου. Ωστόσο, στα τελευταία τριάντα χρόνια, ένα επιπλέον στρώμα λάσπης, αποτέλεσμα της αποψίλωσης των γύρω λόφων, είναι εμφανές από το Διάστημα, με τη μορφή ενός τεράστιου φτυαριού εκεί όπου άλλοτε ήταν οι εκβολές του ποταμού.

Αυξήθηκαν οι πόλεις

Ο Άτλας καταγράφει επίσης την αύξηση των πόλεων -το μισό του συνόλου της ανθρωπότητας κατοικεί σήμερα στις πόλεις- σε τρεις δεκαετίες και την αναμόρφωση του τοπίου, καθώς όλο και μεγαλύτερες εκτάσεις άγριας φύσης αλλάζουν μορφή για να εξυπηρετήσουν διατροφικές και ενεργειακές ανάγκες.

Ο πληθυσμός του Nαϊρόμπι στην Kένυα έχει εκατονταπλασιαστεί μετά την ανεξαρτησία της: το 1963 ήταν 35.000 και σήμερα ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια. Πριν από 50 χρόνια, ο πληθυσμός του Λας Bέγκας ήταν 24.000, σήμερα είναι ένα εκατομμύριο και αναμένεται να διπλασιαστεί(!) στα επόμενα δέκα χρόνια. «Oι κάτοικοι που ζουν στο Σαν Φρανσίσκο ή το Λονδίνο μπορεί να βλέπουν αυτές τις εικόνες της αποψίλωσης ή της τήξης των πάγων στην Aρκτική και να διερωτώνται τι σχέση έχουν μαζί τους», επισημαίνει ο Kλάους Tέπφερ, επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του OHE. "Oι πόλεις χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες φυσικού πλούτου, περιλαμβανομένων νερού, τροφίμων, ξυλείας, μετάλλων, αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. Δημιουργούν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, οικιακών και βιομηχανικών, σπαταλούν νερό και απελευθερώνουν αέρια, τα οποία συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι συνέπειες απ’ όλα αυτά επεκτείνονται πέρα από τα φυσικά σύνορά τους, επηρεάζοντας άλλες περιοχές και χώρες, αλλά και τον πλανήτη συνολικά. Γι’ αυτό και η μάχη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός πιο σταθερού περιβάλλοντος κι ενός πιο δίκαιου και υγιούς κόσμου, θα κερδηθεί ή θα χαθεί στις πόλεις μας".

Σωτήριες συμβουλές

Η σωτηρία του περιβάλλοντος αφορά όλους. Γι’ αυτό:

- Ξαναχρησιμοποιήστε τις ίδιες πλαστικές σακούλες όσο περισσότερο μπορείτε.

- Σβήνετε τις οικιακές συσκευές και περιορίστε τη χρήση των αιρ-κοντίσιονερ.

- Μονώστε τις κατοικίες σας· έτσι και χρήματα θα εξοικονομήσετε και χιλιάδες τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα.

- Περιορίστε τη χρήση αυτοκινήτου.

Πηγή: The Guardian

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο.Τουρισμός στο διάστημα.

από Cyos
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 0

Σαβ, 20 Απρ 2019 2:41 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Υποψήφιος για Περιβάλλον ή Θάλασσα.

από Ploutonas
Συζήτηση: ΛΕΣΒΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 2

Πεμ, 04 Φεβ 2016 2:27 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Βρέθηκε Pac-Man στο διάστημα

Συζήτηση: [ΛΕΣΒΟΣ] (ΠΑΛΑΙΑ) Αστρονομική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Τρι, 18 Δεκ 2012 7:16 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις PhotoFunia... η φάτσα σου, παντού!! +...

από inertia
Συζήτηση: Design, Φωτογραφία, Χειροτεχνίες, Ζωγραφική Απαντήσεις: 8

Τρι, 16 Δεκ 2008 4:46 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις [ Σημείωση ] ΕΚΔΗΛΩΣΗ - Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κ...

από inertia
Συζήτηση: [ΣΥΡΟΣ] Ομάδα Οικολογίας - Ανακύκλωσης Απαντήσεις: 1

Σαβ, 06 Δεκ 2008 11:07 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics