Από τι στιγμή που θα διαλέξεις να έχεις 4 giga ram το 64bit λειτουργικό είναι μονόδρομος καθώς δεν το όριο των 32 bit είναι γύρω στα 3.5 giga (αν δεν βαριέσαι κάνε 2 εις την 32αρα bytes για να δεις

)
Δε συνιστώ σε καμιά περίπτωση να βάλεις Vista.Απο οτι κατάλαβα θες να παίζεις και παιχνίδια οπότε προτίμησε τα XP με Service Pack 3. Tα Vista δεν σου δίνουν κάτι ιδιαίτερα καινούργιο και είναι εμφανώς πιο βαρύ λειτουργικό.
Πρόσοχε όμως.Τα 64 bit δεν είναι και τόσο περίπατος.Καταρχήν οι περισσότερες εφαρμογές είναι ακόμα σε 32 bit και δεν θα κάνουν χρήση του επεξεργαστή σου.Το σύστημα σου θα μπορεί να τρέχει 32bitες εφαρμογές μέσω ενός simulation που κάνει αλλά έτσι το πρόγραμμα νομίζει οτι τρέχει στα 32 bit και δεν κερδίζεις τίποτα.Oι εφαρμογές που είναι σχεδιασμένες για 64 bit λέγονται
native αλλά είναι ελάχιστες.Για αποσυμπιεστικό για παράδειγμα το μόνο αποσυμπιεστικό που βρήκα native ήταν το
7zip το οποίο όπως δεν εμφάνιζε και τόσο επαναστατική διαφορά(κατά τα άλλα είναι ένα φοβερό πρόγραμμα να εξηγούμαστε που πιάνει απίθανα ratio).
Για παιχνίδια 64 bit όυτε λόγως.Mετρημένα στα δάχτυλα του χεριού με ποιο γνωστά το Half-life 2,και το UT 2004 (το 2007 νομίζω βγήκε μόνο για 32 bit).
Επίσης παλιό harware δε θα αναγνωρίζεται.Α ναι τα 64bit ΧP έχουν ελλειπέστατη υποστήριξη.Τα ΧP 64 bit βασίζονται στα Windows server 2003 και μπορείς να εφαρμόσεις τα δικά τους update πάνω στα XP αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ προσωπικά.
Τώρα που το ξανακοιτάζω το post είναι λίγο μπερδεμένο

οπότε θα τα πω με πιο απλές επιλογές
a) Vista 64 bit:Αριστη υποστήριξη ,θα έχεις όλη τη RAM αλλά είναι λίγο πιο βαρύ.Τι λίγο δηλαδή τέλωσπάντων.Οχι πως ένα καινούργιο pc θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα.Παίζει όμως να βρεις μπελάδες με διάφορες εφαρμογές.Λόγω μεγάλης ram τα έβαλα στον καινούργιο μου υπολογιστή και μπορώ να σου πω οτι Nero ,Winamp ,Avg antivirus ,Google earth,firefox και τα παιχνίδια Mass Effect και Crysis έπαιξαν περίφιμα

.Σε βαριά παιχνίδια παίζει να δεις λίγο διαφορά όμως με τα XP.
a) XP 64 bit:Tα είχα δοκιμάσει για λίγο.Θεωριτικά είναι η καλύτερη λύση και θα τα κρατούσα αλλά δεν αναγνώριζε τον εκτυπωτή μου και την κάμερα.Μπορείς να κάνεις και update μέσω του server 2003 αλλά προσωπικά δεν το έχω δοκιμάσει.Πάντως το οτι βασίζονται στο server 2003 είναι πολύ συν γιατί έχεις στα χέρια σου ένα στιβαρό λειτουργικό.
a) XP 32 bit:Παλιά καλή λύση.Το μόνο ελάττωμα είναι οτι χάνεις λίγο Ram αλλά το κερδίζεις στο οτι έχεις ένα λειτουργικό που "δουλέυεται" 7 χρόνια και είναι πολύ ελαφρύ για τα σημερινά δεδομένα οπότε παίζει να βγεις κερδισμένος.Αυτά έχω τώρα στον παλιό(ο εκτυπωτής και η κάμερα είχαν μουλαρώσει στα 64).
Βέβαια αν δεν βαριέσαι η καλύττερη λύση είναι να τα δοκιμάσεις όλα και να βγάλεις μόνος σου συμπέρασμα

.Πρωτοετείς είστε και δε χρωστάτε μαθήματα σιγά.