Εντυπώσεις από το φεστιβάλ AnimaSyros 4.0

   
   

 ΣΥΡΟΣ

 
Συγγραφέας Εντυπώσεις από το φεστιβάλ AnimaSyros 4.0
 
       
Τρι, 01 Νοέ 2011 8:45 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


e3iswsi
Γκουρού
Γκουρού


May 07, 2009
1653
Τόπος: βιβλίο μαθηματικών
Τις ημέρες 14-19 Σεπτεμβρίου 2011 παρευρέθηκα με την αδερφή μου στη Σύρο για να παρακολουθήσουμε το φεστιβάλ, για το οποίο είχα ακούσει τόσα καλά λόγια από το Γιάννη τις προηγούμενες χρονιές, και πράγματι μας άρεσε πάρα πολύ.
Αυτά που θα γράψω τα σχεδίαζα από πριν ακόμα φύγω από τη Σύρο, όμως από τη στιγμή που γύρισα στην Αθήνα συνεχώς το ανέβαλα, είτε επειδή βαριόμουν είτε επειδή δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ μέσα σ’ αυτό το σπίτι. Επειδή όμως έβλεπα να περνούν οι μέρες, αποφάσισα να αφήσω τις δικαιολογίες και να στρωθώ να γράψω όσα είδα και έζησα εκεί, προτού τα ξεχάσω όλα με την επιστροφή μου στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Τελικά μου πήρε πάνω από ένα μήνα να το δημοσιεύσω, αλλά κάλλιο αργά παρά αργότερα.

Κατ’ αρχήν έχω να δηλώσω ότι η Σύρος έχει πάρα πολλά σκαλιά. Να φανταστείτε, μονάχα η οδός Παπαδάμ, που περπατούσαμε καθημερινά μιας και συνδέει το ξενοδοχείο μας με το πανεπιστήμιο και την πλατεία, έχει 101 σκαλιά. Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι ο συνολικός αριθμός σκαλιών στη Σύρο ξεπερνά σε μέγεθος τη βιοποικιλότητα του νησιού. Αλλά επειδή δε μέτρησα ούτε όλα τα σκαλιά ούτε τη βιοποικιλότητα, δεν το ισχυρίζομαι γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να κάνω λάθος και μία εξίσωση δεν κάνει ποτέ λάθος. Αυτό το τελευταίο είναι ψέμα γιατί εγώ έχω κάνει και λάθη.

Το κυρίως θέμα του φεστιβάλ ήταν οι προβολές ταινιών animation μικρού μήκους διαφόρων δημιουργών, που είτε διαγωνίζονταν σε αυτό το φεστιβάλ είτε ήταν τα καλύτερα από ομοειδή φεστιβάλ άλλων πόλεων (της Κέρκυρας ή του εξωτερικού). Τα περισσότερα από τα βιντεάκια ήταν πολύ ωραία, πλην ελαχίστων. Μερικοί από τους δημιουργούς ήταν φοιτητές του ΤΜΣΠΣ.
Εκτός από τις προβολές έγιναν και 8 διαλέξεις με θέμα το animation. Παρακολουθήσαμε σχεδόν όλες τις προβολές και όλες τις διαλέξεις. Δυστυχώς έχασα τα workshops αλλά τι να κάνουμε, δε μπορεί να τα έχει κανείς όλα.

Συνολικά προβλήθηκαν 134 έργα (65 από το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ + 65 επιλεγμένα από άλλα φεστιβάλ + 4 ειδικές προβολές). Βραβείο πήραν:
1ο) My mother's coat [για το απλοϊκό του σχέδιο]
2ο) Luminaris [για την ιστορία αγάπης]
3ο) Das Haus [για την πρωτοτυπία του]
Δε θεωρώ ότι τα χαρακτηριστικά αυτά που τους απέδωσαν χαρακτηρίζουν τις ταινίες, ούτε θεωρώ ότι αυτές ήταν οι καλύτερες.
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω πώς βαθμολογεί η κριτική επιτροπή. Πολύ παράξενα κριτήρια πήγαν και σκέφτηκαν. Και λίγο άκυρα τα χαρακτηριστικά που πρόσεξαν. Αυτό ίσως δείχνει την ανάγκη θέσπισης θεματικών βραβείων αντί των παραδοσιακών (1ο, 2ο, 3ο). Όπως π.χ. βραβείο σχεδιαστικής αρτιότητας, βραβείο κοινωνικού μηνύματος, βραβείο Χ, βραβείο Ψ,…

Δυστυχώς δε μπόρεσα να βοηθήσω ούτε φέρνοντας αφίσες από τη Μυτιλήνη όπως υπολογίζαμε, ούτε με κάποιον άλλο τρόπο εκεί. Τα είχαν οργανώσει όλα τέλεια οι εθελοντές.
Παρ’ όλα αυτά, ένα περίεργο πράγμα, ο Γιάννης πάντα ήταν πνιγμένος στη δουλειά και όλο κάτι είχε να ετοιμάσει. Δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει ούτε μια διάλεξη και ούτε μια προβολή, ενώ οι υπόλοιποι συντελεστές παρακολουθούσαν. Να δείτε που θα διάβασαν αυτό το τόπικ και του φόρτωσαν ύπουλα όλη τη δουλεία. (Α ρε Γιάννη, έχασες, είχε ωραία πράγματα. Μοργκάνα, κι εσύ έχασες που δεν ήρθες, αλλά για να σε καθησυχάσω, δεν είχε καθόλου τίποτα για κόμιξ).

Ένα μεσημέρι γνώρισα και 2 φίλες του Γιάννη, την Άρτεμη (αρχαιοπρεπώς: Αρτέμιδα) και τη Ζωή. Είχαμε πάει μαζί για φαγητό. Η Άρτεμις κατασκευάζει χειροποίητα κοσμήματα (μπιχλιμπίδια) τα οποία εξέθεσε και στη φοιτητική έκθεση χειροποίητων κατασκευών που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης τις ημέρες του φεστιβάλ. Η Ζωή είναι υπεύθυνη στο ελιξ. Μας είπε και για ένα μονοπάτι που αποκάλυψαν κάπου στο νησί και μας συνέστησε να πάμε να το περπατήσουμε, αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε ούτε να πάμε να το δούμε.
Εκεί στην έκθεση, γνώρισα από κοντά και τον Αποστόλη (Unicorn).
Ξέχασα αλήθεια να ζητήσω να δω τον server. Θα γίνει την επόμενη φορά. Διότι ο server, για εμάς τα πολύ ενεργά μέλη, πρέπει να είναι κάτι σαν τη Μέκκα για τους Μουσουλμάνους: Πρέπει να τον επισκεφθούμε τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τελετή λήξης, λόγω αστειότητας κάποιων γεγονότων.
Η τελετή ξεκίνησε με ένα πολύ σύντομο αστείο σκετσάκι με την φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου και τον speaker του φεστιβάλ: Λίγα μέλη της ορχήστρας μπήκαν στη σκηνή και τη στιγμή που πήγαν να ξεκινήσουν να παίζουν, βγήκε τρέχοντας ο speaker και τους έδιωξε: «Ε! Ακόμα εδώ είστε εσείς; Φύγετε, φύγετε!». Η φιλαρμονική ορχήστρα είχε παίξει στην τελετή έναρξης.
Ακολούθησαν μερικές βαρετές (και μια αστεία) πολιτικές δηλώσεις, ευχαριστίες προς τους χορηγούς και η τελετή επιτέλους άρχισε.
Προβλήθηκαν το making of του φεστιβάλ, καθώς και οι καρποί των workshops (αυτού των ενηλίκων και αυτού των μαθητών δημοτικού).
Αμέσως μετά κλήθηκαν στη σκηνή οι δημιουργοί των τριών βιντεακίων για να τους δούμε και να μας πουν τις εντυπώσεις τους. Αρχικά ανέβηκαν οι δημιουργοί του making of (3 φοιτητές και ένας καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου). Πήραν ο ένας μετά τον άλλο το μικρόφωνο και είπαν τα συνηθισμένα που λένε όλοι «Τι ωραία εμπειρία… κλπ κλπ».

Ύστερα ήρθε η σειρά των συμμετεχόντων στο workshop των φοιτητών και εδώ φτάνουμε στο πιο αστείο κομμάτι της τελετής. Οι φοιτητές μάλλον ντρεπόντουσαν και δεν ανέβηκε σχεδόν κανένας στη σκηνή. Μονάχα μια κοπέλα (αυτή με το άσπρο πουκάμισο) ανέβηκε αμέσως, και λίγο πιο πίσω ο Γιάννης και η Άλκηστις (η οποία όπως την έκοψα δεν θα ανέβαινε καθόλου αν δεν την έπαιρνε μαζί του ο Γιάννης στη διαδρομή).

Πρώτη μίλησε η κοπέλα με το άσπρο πουκάμισο και είπε κι αυτή τα συνηθισμένα, όπως οι προηγούμενοι. Η Άλκηστις, εμφανώς ντροπαλή, με το που πήρε το μικρόφωνο από τη διπλανή της, γύρισε να το δώσει κατ’ ευθείαν στο Γιάννη (αργά και διακριτικά και με ένα πλατύ χαμόγελο). Ο Γιάννης δεν το πήρε και της έκανε νόημα «Θα μιλήσεις!». Η πονηρή Άλκηστις τότε, έφερε το μικρόφωνο κοντά της και είπε με αργή φωνή «Συμφωνώ». Και αμέσως ξαναέδωσε το μικρόφωνο στο Γιάννη, με ένα ακόμα πιο πλατύ χαμόγελο, σαν να του έλεγε «Είδες; Μίλησα. Δεν μπορείς να μου πεις τίποτα τώρα». Έτσι κι ο Γιάννης, τι να ‘κανε, το πήρε και είπε κι αυτός τα συνηθισμένα, όπως όλοι οι προηγούμενοι.

Συμπέρασμα: Η Άλκηστις νόμισε ότι θα περάσει απαρατήρητη λέγοντας όσο το δυνατόν λιγότερα. Όμως με αυτόν τον τρόπο έγινε το κέντρο της προσοχής όλων, αφού ακόμη κι όσοι δεν πρόσεχαν εκείνη την ώρα, όταν άκουσαν ένα σκέτο «Συμφωνώ» θα γύρισαν αναπόφευκτα να κοιτάξουν. Τα συνηθισμένα λόγια των άλλων, επειδή ακριβώς ήταν συνηθισμένα, από το ένα αυτί μπήκαν και από το άλλο βγήκαν.

Όμως, άλλο να σας το λέω και άλλο να το βλέπετε να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια σας...- Ζητείται το όνομα της κοπέλας με το άσπρο πουκάμισο, επειδή της αξίζουν συγχαρητήρια που ήταν η μόνη που δε ντρεπόταν (Στο Γιάννη δε δίνω συγχαρητήρια επειδή είναι admin και οι admins δε ντρέπονται).
- Ζητούνται τα ονόματα και οι φωτογραφίες όσων δεν ανέβηκαν στη σκηνή για να δούμε όλοι ποιοι είναι και να τα κυκλοφορήσουμε σε chain-letters σε όλο τον κόσμο.
- Ζητούνται ερασιτέχνες ηθοποιοί για την αναπαράσταση της σκηνής. Μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα μετατραπεί σε animation και θα σταλεί για συμμετοχή στο AnimaSyros 5.0.

Τέλος, ήρθε η σειρά των παιδιών του δημοτικού. Αυτά ανέβηκαν ΟΛΑ στη σκηνή και μίλησαν ΟΛΑ με μεγάλη άνεση χωρίς να ντρέπονται καθόλου. (Ρεζίλιδες φοιτητές, σας έβαλαν τα γυαλιά τα μικρά ρε).


Αφού γύρισα στην Αθήνα, έτυχε μια μέρα να δω μια διαφημιστική αφίσα AnimaSyros 4.0 σε έναν παράδρομο της Ερμού. Ήμουν κι εγώ εκεί.


Περισσότερα: http://www.animasyros.gr/previous/4.0


Σε επόμενο πόστ θα αναρτήσω μια λίστα με όλα τα βιντεάκια που έπαιξαν στο φεστιβάλ. Πολλά δεν έχουν ανέβει ακόμα ολόκληρα επειδή συμμετέχουν και σε άλλα φεστιβάλ και είναι διαθέσιμα μόνο τα trailers.

     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)


   


 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Διήμερο Φεστιβάλ ΑΠΟΣΑΕ: Αφιέρωμα στο...

Συζήτηση: [ΡΟΔΟΣ] Κινηματογραφική Ομάδα Απαντήσεις: 0

Παρ, 03 Ιούν 2016 12:30 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβολές στη Σύρο στο πλαίσιο του Φεσ...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τρι, 23 Σεπ 2014 9:12 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας &amp...

από Dali_Doc
Συζήτηση: Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα Απαντήσεις: 0

Σαβ, 31 Μάϊ 2014 2:34 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 2ο Φεστιβάλ Πολιτιστικών Ομάδων ΣΑΕ

Συζήτηση: ΡΟΔΟΣ - Φοιτητικές Ομάδες Απαντήσεις: 3

Τετ, 21 Μάϊ 2014 7:45 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού...

από StellaPap
Συζήτηση: Τηλεόραση, Θέατρο, Cinema, Μουσική Απαντήσεις: 0

Δευ, 28 Απρ 2014 2:15 pm Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics