Μια παρεκτροπή στο Facebook και μια αλλοίωση

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα

Συγγραφέας Μια παρεκτροπή στο Facebook και μια αλλοίωση

Παρ, 25 Ιαν 2013 10:19 am
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

sgep
Γκουρού
Γκουρού

Feb 06, 2011
1400

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Μια παρεκτροπή στο Facebook και μια αλλοίωση
    Μια έντονη συζήτηση έλαβε χώρα πριν από λίγες μόνο ημέρες στην σελίδα στο Facebook του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανάμεσα σε φοιτητές του Ιδρύματος και στον διδάσκοντα του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, Ευθύμιο Πούλιο, με αφορμή μια επιστολή από το Συμβούλιο Διοίκησης που ενημέρωνε το διδακτικό προσωπικό ότι μερίδα φοιτητών με δράση της εμπόδισε τις εργασίες του.

Οι φοιτητές που σχολίασαν κάτω από την ανάρτηση του διδάσκοντος στο Facebook τον κατηγόρησαν για φασίζουσες νοοτροπίες ενώ σύντομα η συζήτηση βγήκε εκτός ελέγχου περιλαμβάνοντας υβριστικά σχόλια. Ο κ. Πούλιος, όπως ανέφερε και στις Πρυτανικές αρχές αλλά και στο tvxs.gr, αναγνωρίζει ότι παρεκτράπηκε και «ζητά συγγνώμη για αυτό». Την ίδια στιγμή, όμως, καταγγέλλει ότι μετά την συζήτηση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης κάποιος είχε αλλοιώσει την ηλεκτρονική υπογραφή των email του αντικαθιστώντας τον ακαδημαϊκό τίτλο του με την λέξη «φασίστας».

«Διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να μπω με τον κωδικό μου στον υπολογιστή μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Επικοινώνησα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του πανεπιστημίου και αλλάξαμε τον κωδικό. Μου είπαν ότι ο κωδικός είχε λήξει. Αυτό όμως που παρατήρησα και ενημέρωσα σχετικά τις πρυτανικές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, ήταν ότι κάποιος άγνωστος είχε αλλάξει την ηλεκτρονική υπογραφή στα email και εκεί που γράφω "Διδακτικό προσωπικό..." είχε γράψει "φασίστας" […]

Νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό πως το παραπάνω είναι πολύ πιο σοβαρό από μια συζήτηση στο Facebook και εμένα προσωπικά με φοβίζει για το τί δυνατότητες αποκτούν κάποιοι φοιτητές με την ανοχή ορισμένων».

- Απίστευτη συνομιλία με βρισιές διδάσκοντα του Παν. Αιγαίου με φοιτητές (Facebook)
    - University of the Aegean fanpage

Παρ, 25 Ιαν 2013 10:47 pm

deathwalking...
Μικρό Μολύβι
Μικρό Μολύβι

Sep 28, 2010
15

Μεγαλο ξεφτιλικι... Ο τυπος πρεπει να φυγει... απλα

Σαβ, 26 Ιαν 2013 2:29 pm

sgep
Γκουρού
Γκουρού

Feb 06, 2011
1400

Καλό θα ήταν να διευκρινιστεί ότι αυτή τη περίοδο είναι συμβασιούχος διδάσκοντας (βάσει του ΠΔ 407/80) αλλά είναι εκλεγμένος ως μέλος ΕΤΕΠ (αδιόριστος φυσικά).

Το όλο θέμα είναι πιο περίπλοκο και προσωπικά με προβληματίζει και η απάντηση του άλλου διδάσκοντα (από το 2000), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζει ότι μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει αρκεί να μην "αμαυρώνει" την εικόνα των πανεπιστημίων (και του συγκεκριμένου ιδρύματος ειδικότερα).
    "[...] το αναδιατυπώνω απλούστερα: καθένας μπορεί να μιλά όπως του αρέσει -κατά τη γνώμη μου- όχι όμως ως προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πολύ περισσότερο ως εκπαιδευτικό τέτοιο.
    Τέτοιου είδους συμπεριφορές, την ώρα μάλιστα των πονηρών γενικεύσεων στον Ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο, μας χαρακτηρίζουν όλους.

Προφανώς κανείς δεν εκφράζει έναν οργανισμό χωρίς επίσημη εξουσιοδότηση, ούτε στο συγκεκριμένο περιστατικό έγινε τέτοιος ισχυρισμός, απλώς αναφέρθηκε η επαγγελματική ιδιότητα του προσώπου.

Επειδή όμως πολύς κόσμος πλέον περνάει από κάποιο ελληνικό ΑΕΙ και αποκτά εικόνα των ακαδημαϊκών και των συμπεριφορών τους, είναι υποκριτικό να μιλάμε για αγγελικά πλασμένο χώρο - πχ. πριν μερικά χρόνια, σε συνέλευση τμήματος στην Αθήνα, μεταξύ καθηγητών ακούστηκαν εκφράσεις τύπου "πάμε έξω ρε αν είσαι άντρας" και άλλα παρόμοια.

Είναι όντως άσχημα αυτά τα περιστατικά, εκεί όμως βρίσκεται η ουσία των προβλημάτων;

Ένα από τα παιδιά έθεσε ορισμένα ζητήματα, να καταγράψω και εγώ με τη σειρά μου:
    - Πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στα ιδρύματα; Ποιοι εκμεταλλεύονται καταστάσεις για δικό τους όφελος, με την ανοχή της διοίκησης;

- Πώς αποφασίζεται η πρόσληψη προσωπικού; Πόσο αξιοκρατικές είναι οι διαδικασίες επιλογής στα ερευνητικά προγράμματα και τα μεταπτυχιακά;

- Τί θα γίνει επιτέλους με τον σχεδιασμό του ακαδημαϊκού/ερευνητικού "χάρτη";
    Γιατί ποτέ οι πανεπιστημιακοί δεν παρουσίασαν δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις εξυγίανσης παρά μόνο περιορίζονταν σε γενικόλογες καταγγελίες εναντίον των πολιτικών; Στάση εντελώς υποκριτική τη στιγμή που μέχρι την τελευταία στιγμή (2012) προσπαθούσαν να "βολεύουν" συμβασιούχους/μεταδιδάκτορες/ΥΔ και μεταπτυχιακούς στα αμφιβόλου χρησιμότητας και ποιότητας προγράμματα σπουδών (μεταπτυχιακά και προπτυχιακά) που ξεπηδούσαν σαν μανιτάρια ανά την επικράτεια ήδη από τη δεκαετία του 1980;

- Τώρα που η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη και τα ιδρύματα υποχρηματοδοτούνται, ποιες είναι οι προτάσεις των Συμβουλίων για την πορεία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης; Το κλίμα ευδαιμονίας που δημιουργείται από τις εξαγγελίες περί "επιχειρηματικότητας" και "καινοτόμας & εφαρμοσμένης έρευνας" και "εκπαιδευτικής αναγέννησης των ιδρυμάτων" δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα: όλοι βλέπουν πως κάποιες αποφάσεις αναγκαστικά θα ληφθούν υπό πιεστικές συνθήκες, ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης επιδοτήσεων τύπου ΕΠΕΑΕΚ Ι / ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ για να μην ξεχνάμε τις αμαρτίες του παρελθόντος, και δε θα είναι ευχάριστες.

Διαβάστε απλώς το παρακάτω κείμενο:

Οι προτάσεις της ΔΕ του παν. Δυτικής Ελλάδας για το σχέδιο «Αθηνά» (το έχω και σε pdf)

Αυτοί οι άνθρωποι, με όλες τις περγαμηνές και την εμπειρία τους, δεν καταλαβαίνουν ότι η υστεροβουλία τους μας τραβάει όλους μαζί στον πάτο; Aπλώς παραθέτω ένα κραυγαλέο παράδειγμα, δυστυχώς ανάλογη είναι η στάση της πλειονότητας των ακαδημαϊκών.

Νομίζω αυτή είναι η ουσία, όχι το να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους - επειδή ακούγονται διάφορα για πειθαρχικές διώξεις και τα συναφή - για κοκορομαχίες στα social media που κατά κύριο λόγο οφείλονται στο νοσηρό κλίμα ανεργίας, που γεννά ανασφάλεια και κοινωνική εξαθλίωση.

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ερωτηματολόγιο για τις διαφημίσεις το...

από evim
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 1

Δευ, 09 Ιαν 2017 11:22 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Σελίδα (μή επίσημη) τμήματος Κοινωνιο...

από Kappa
Συζήτηση: τμ. Κοινωνιολογίας Απαντήσεις: 1

Πεμ, 19 Ιούλ 2012 12:51 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Έρευνα για κοινωνική δικτύωση - facebook

από ioannaf
Συζήτηση: Ερωτηματολόγια-Questionnaires - Επιστημονική έρευνα Απαντήσεις: 2

Πεμ, 05 Απρ 2012 5:05 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Group τμ. Κοινωνιολογίας στο facebook

από fraoulitsa
Συζήτηση: τμ. Κοινωνιολογίας Απαντήσεις: 0

Πεμ, 23 Φεβ 2012 10:09 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ιστοσελίδα του Γραφείου Διασύνδεσης σ...

από fraoulitsa
Συζήτηση: Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Γενικά θέματα Απαντήσεις: 18

Πεμ, 12 Ιαν 2012 8:49 am Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics