Απορίες για τη ζωή στη Σύρο

ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά

Συγγραφέας Απορίες για τη ζωή στη Σύρο

Τρι, 01 Ιούλ 2014 3:19 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 

Ionamugdalou
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα

Jul 01, 2014
2

Γεια σας παιδιά!
Μόλις έδωσα πανελλαδικές και θέλω πάρα πολύ να σπουδάσω μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων. Ψαχούλεψα από δω και από κει στο forum σας αλλά έχω ακόμα μερικές απορίες!

Αρχικά, πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή στη Σύρο; Ακριβή, φθηνή; καλή, κακή;
Ισχύει ακόμα ότι οι περισσότεροι από εσάς χρειάζονται τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα εκτός από τα ενοίκια και τους λογαριασμούς; ή αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο; Ακόμα, διάβασα κάπου ότι η φοιτητική εστία προσφέρει δωρεάν (ή με 2 ευρώ) μεσημεριανό-βραδινό, ισχύει; Τέλος, έχετε να μου πείτε τίποτα αρνητικά ή θετικά για τη καθημερινότητα ή τη σχολή; π.χ. για ιατρική περίθαλψη, ή τη δυσκολία των μαθημάτων -έχω ακούσει πολλά εκεί, αλλά είναι όντως τόσο δύσκολα;- ισχύει ότι άμα δεν ξέρεις σχέδιο δυσκολεύεσαι;

ουφ! νομίζω τελείωσα! ελπίζω να μην σας έπρηξα αλλά δεν ξέρω πού αλλού να απευθυνθώ! σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Happy

Τετ, 02 Ιούλ 2014 7:59 am

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

Ionamugdalou έγραψε:
Γεια σας παιδιά!
Μόλις έδωσα πανελλαδικές και θέλω πάρα πολύ να σπουδάσω μηχανικός σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων. Ψαχούλεψα από δω και από κει στο forum σας αλλά έχω ακόμα μερικές απορίες!

Αρχικά, πώς θα χαρακτηρίζατε τη ζωή στη Σύρο; Ακριβή, φθηνή; καλή, κακή;
Ισχύει ακόμα ότι οι περισσότεροι από εσάς χρειάζονται τουλάχιστον 300 ευρώ το μήνα εκτός από τα ενοίκια και τους λογαριασμούς; ή αυτό εξαρτάται από τον άνθρωπο; Ακόμα, διάβασα κάπου ότι η φοιτητική εστία προσφέρει δωρεάν (ή με 2 ευρώ) μεσημεριανό-βραδινό, ισχύει; Τέλος, έχετε να μου πείτε τίποτα αρνητικά ή θετικά για τη καθημερινότητα ή τη σχολή; π.χ. για ιατρική περίθαλψη, ή τη δυσκολία των μαθημάτων -έχω ακούσει πολλά εκεί, αλλά είναι όντως τόσο δύσκολα;- ισχύει ότι άμα δεν ξέρεις σχέδιο δυσκολεύεσαι;

ουφ! νομίζω τελείωσα! ελπίζω να μην σας έπρηξα αλλά δεν ξέρω πού αλλού να απευθυνθώ! σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Happy

Ionamugdalou καλωσόρισες στην παρεούλα του My!

Σου απαντώ για κανα-δυο πραγματάκια, και μετά χαράς να τα ξαναπούμε με νέες πληροφορίες που μπορεί να προσθέσουν εδώ και άλλα παιδιά!

Η φοιτητική μέριμνα (που είναι κεντρική υπηρεσία για όλα τα τμήματα σε όλα τα νησιά), έχει μερικές επίσης πληροφοριες που θα βρεις: https://studies.aegean.gr/ - Το πολύ θετικό είναι πως πλέον από τα μέσα της χρονιάς που πέρασε το εστιατόριο βρίσκεται πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο, κάτι που ήταν πάγιο από παλιά αίτημα όλων και βρέθηκε νέος χώρος. Ισχύουν κριτήρια εδώ με βάση εισόδημα/οικ.κατάσταση κλπ για τη σίτιση, που είναι δωρεάν για τους δικαιούχους, και ~3€ ως αντίτιμο / ημέρα (2 βασικά γεύματα μεσημέρι-βράδυ). Στο site της Μέριμνας θα δεις πληροφορίες.

Επίσης παρόμοια περίπου ισχύει και για τη στέγαση, υπάρχουν κάποια κριτήρια για ένα επίδομα στέγασης, που βγαίνει στα μέσα της χρονιάς όμως, αν δεν κάνω λάθος. Η πόλη είναι αρκετά "μαζεμένη" (οι αποστάσεις δηλ είναι μικρές και άνετες με τα πόδια ή το mini-bus της δημοτικής συγκοινωνίας), μπορείς να βρεις όμως σε καλή κατάσταση και αρκετά φθηνά ενοίκια όσο πιο μακριά από το κέντρο βρίσκεσαι.

Σίγουρα θα τα έχεις δει, αλλά μιας και άνοιξε νέο topic, ας τα περάσουμε και εδώ μερικά links που μπορεί να τα δουν και άλλα παιδιά/ενδιαφερόμενοι και να τους βοηθήσουν!! Smile

Arrow "Πώς να ψάξετε για νέο σπίτι στη Σύρο": http://my.aegean.gr/web/ftopict-1637.html

Arrow Γενικό forum Σύρου (πανεπιστημιακά θέματα): http://my.aegean.gr/web/forum-syrosuni.html

Arrow Forum φοιτητικών ομάδων Σύρου (υπό εξέλιξη): http://my.aegean.gr/web/forum-syrosteams.html

Arrow Γενική σελίδα φοιτητικών ομάδων / νησί (αναβαθμίζεται-υπό εξέλιξη): http://my.aegean.gr/web/student-teams.html

Τετ, 02 Ιούλ 2014 10:25 am

Ionamugdalou
Ψαρούκλα
Ψαρούκλα

Jul 01, 2014
2

ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τα link! με βοηθούν πάρα πολύ! να ρωτήσω και κάτι τελευταίο που το έχω ακούσει από πολλούς; ισχύει ότι όσοι τελειώνουν τη σχολή δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος? αν ναι, πώς βρίσκουν δουλειά μετά; (δηλ. αναγνωρίζονται ως γραφίστες π.χ.; ακόμη, πρέπει να φύγουν εξωτερικό;)[/list]

Τετ, 02 Ιούλ 2014 5:59 pm

inertia
Ανεμοδαρμένος
Ανεμοδαρμένος

Dec 14, 2003
5131

Ionamugdalou έγραψε:
ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες και τα link! με βοηθούν πάρα πολύ! να ρωτήσω και κάτι τελευταίο που το έχω ακούσει από πολλούς; ισχύει ότι όσοι τελειώνουν τη σχολή δεν έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος? αν ναι, πώς βρίσκουν δουλειά μετά; (δηλ. αναγνωρίζονται ως γραφίστες π.χ.; ακόμη, πρέπει να φύγουν εξωτερικό;)[/list]

Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος για να σε κατατοπίσει, μην μείνεις μονάχα στη δική μου γνώμη.

Η "άδεια ασκήσεως επαγγέλματος" είναι κάτι που είναι εντελώς άτοπο. Τί σημαίνει αυτό; Μήπως εννοείς "επαγγελματικά δικαιώματα (συγκεκριμένων τύπων)";

Θα κάνω παράθεση μια ενδιαφέρουσα φράση που είπε ένας απόφοιτος/συμφοιτητής μας σε μια κουβέντα, και δεν έχει άδικο μάλλον:
Παράθεση:
Διαφωνώ κάθετα με τον ορο επαγγελματικα δικαιωματα και την εκμεταλευση του. Το να μας λενε που μπορουμε να απασχοληθουμε ειναι χρησιμο και ρομαντικο. Αλλα σε καμια περιπτωση δεν μπορω να κατανοησω τι θα πει επαγγελματιλο δικαιωμα οταν δεν υπαρχει κανενας μηχανισμος που να το προστατευει. Αυτοανερουμενο και οξύμωρο.

Αυτό που ισχύει γενικά, πάντα και παντού:

Από τη στιγμή που έχεις πάρει το Δίπλωμα/Πτυχίο σου, αυτό σου εξασφαλίζει έστω τυπικά πως έχεις τα προσόντα και το γνωστικό υπόβαθρο να δουλέψεις σε ένα σύνολο δουλειών βάσει των όσων έχεις διδαχθεί και μάθει. Ο εκάστοτε εργοδότης σε αυτά θα "απαιτήσει" (και σε πλήθος ακόμη, αλλά εντός των πλαισίων των γνώσεών σου) να σε προσλάβει. Αν ξέρεις (ως Μηχανικός) να δουλεύεις μεθοδολογίες και επιλύεις ζητήματα, αν ξέρεις πώς να ανταπεξέλθεις σε ζητήματα και απαιτήσεις ενός επαγγελματικού χώρου, αυτό είναι που μετρά. "Να ξέρεις". Και επεκτείνοντας λίγο την σκέψη του συμφοιτητή/απόφοιτου συνδυάζοντας με τη φράση που είπες, μπορούμε να το θέσουμε πιο σφαιρικά: Η πολιτεία αυτήν τη στιγμή και γενικά οφείλει να θέτει τα εχέγγυα για την "προστασία" της επαγγελματικής διασφάλισης και δικαιωμάτων των τόσων ανθρώπων που έχουν τα προσόντα και προσφέρουν στην κοινωνία.

Άρα, ναι, ο όρος "επαγγελματικά δικαιώματα" είναι άτοπος αν η ίδια η Πολιτεία δεν ξέρει πώς να τα εξασφαλίζει. Επίσης είναι άτοπος αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κάνουμε "εκπτώσεις" στην αξιοπρέπειά μας είτε αφήνουμε από δυνάμεις/ανθρώπους να μας υποτιμούν.
Όπως π.χ. και ο όρος "εργασιακά δικαιώματα", όταν δεν μπορεί να προστατεύσει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, και μπορούν χωρίς έλεγχο να υπόκεινται σε ασυδοσίες εργοδοτών κλπ.

Το ότι όμως "γνωρίζεις", είναι κάτι που σου προσφέρει το τμήμα, οι σπουδές σου, και σε μεγάλο βαθμό και εσύ η ίδια ή ο ίδιος, ο καθένας μας αναλόγως το πόσο θα ενδιαφερθεί και θα ασχοληθεί και θα πασχίσει με το χώρο του τον επιστημονικό που τον ενδιαφέρει. Αυτό κανένας δεν μπορεί να στο "στερήσει". Κι αυτό είναι το βασικό θεμέλιο-εφόδιο που σου δίνει τα "όπλα" για να κυνηγήσεις μια θέση εργασίας αλλά και για να προχωρήσεις την σταδιοδρομία/καριέρα σου. Το έργο και οι γνώσεις σου είναι αυτές που αποτελούν το "επιχείρημα" για όποιον προσπαθήσει να λοιδωρήσει την όποια φάση. Στην πράξη, δεν θα μπορεί να το κάνει, γιατί δεν θα μπορεί να πάρει το δικαίωμα να σε υποτιμήσει. Αλλιώς, πιθανώς είναι κακεντρεχής, με σύνδρομα ή εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα ή συναλλαγές, οπότε μπορεί να "έχει όφελος" από το να το κάνει. Wink

Δες αν έχεις την καλοσύνη και τη σελίδα που αναφέρει κάποια θέματα απασχόλησης / επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο επίσημο site του τμήματος: http://www.syros.aegean.gr/proptyhiakes-spoudes/stadiodromia.aspx

Παράθεση:
Έρευνα για την επαγγελματική κατάσταση των Διπλωματούχων ΜΣΠΣ - 2012

Η έρευνα επαγγελματικής κατάστασης των αποφοίτων ΜΣΠΣ, που διεξάγει ανά διετία το Γραφείο Διασύνδεσης του Τμήματος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Διπλωματούχων, κινείται σε 3 άξονες:

• Αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και πως αυτό «εξαργυρώνεται» στην έρευνα, στην εργασία και στην επιχειρηματικότητα.
  • Αποτίμηση των δράσεων εργασιακής προετοιμασίας που διεξάγονται στα τελευταία έτη φοίτησης.
  • Εκτίμηση της θέσης της ειδικότητας του ΜΣΠΣ στην Ελλάδα και στην ΕΕ, διαπίστωση και καταγραφή θεσμικών, νομικών, κοινωνικών συνθηκών που την προάγουν ή την εμποδίζουν και με ποιο τρόπο.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας (2012) δείχνουν ότι οι απόφοιτοι του τμήματος:

• Απασχολούνται σε ένα εύρος αντικειμένων σχετικά με τη σχεδίαση προϊόντων και συστημάτων, στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
  • Παρουσιάζουν υψηλή απορόφηση από την αγορά εργασίας, με μόλις 9% ανεργία σε μια πολύ δύσκολη περίοδο κρίσης.

~ ~ ~

Ουφ. Poke Tounge Μακροσκελές μήνυμα, αλλά -νομίζω- άξιζε τον κόπο. Να ξέρεις, πως θα ακούσεις πολλές "σειρήνες" σε όλα τα υπόλοιπα χρόνια των σπουδών και του επαγγελματικού βίου σου. Η γνώση είναι η "δύναμή" σου. Και όλα, αν υπάρχει όρεξη και -κυρίως- αλληλεγγύη, φτιάχνουν. Τίποτε δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, άλλωστε.

Ελπίζω να σε βοηθώ και να μην σε "μπούκωσα" πολύ!
Όπως πάντα σε κάθε κουβέντα, η γνώμη του καθενός είναι υποκειμενική, οπότε ό,τι κι αν σου πω εγώ, μπορεί άλλοι να έχουν άλλες γνώμες. Μένει να το ανακαλύψεις και μόνη σου στην πορεία!!

Μη φοβού. Το παν είναι να "γουστάρεις" αυτό που θέλεις να κάνεις, να το αγαπάς, και σίγουρα θα πετύχεις.

Big Ups

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας)

Μετάβαση στη:  

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Σχεδιασμός - Εμπλουτισμός - ChangeLog...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Φοιτητικές Ομάδες Απαντήσεις: 3

Παρ, 28 Σεπ 2018 10:24 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Απορία για τη μετακίνηση στη Σύρο

από berry
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 1

Δευ, 30 Ιούλ 2018 9:42 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Απορίες για το νησί και για το τμήμα ...

από FannieB
Συζήτηση: τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Απαντήσεις: 1

Τρι, 10 Απρ 2018 11:27 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Ανάπτυξη - αξιοποίηση του στρατοπέδου...

από inertia
Συζήτηση: ΣΥΡΟΣ - Πανεπιστημιακά Φοιτητικά Απαντήσεις: 0

Τετ, 07 Φεβ 2018 10:15 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις απορίες για part-time εργασία..

από nelly94
Συζήτηση: Εργασιακά - Επαγγελματικά Θέματα Απαντήσεις: 1

Τετ, 15 Απρ 2015 3:02 pm Τελευταίο Μήνυμα

Πρόσφατες συζητήσεις - topics