του ΜΑΡΙΟΥ ΒΟΥΤΣΙΝΟΥ,
εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" 14/5/2007
Το πικρό τους παράπονο και τη μεγάλη δυσφορία τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ορισμένοι απΆ τους τοπικούς φορείς και μερίδα της κοινωνίας του νησιού, το πανεπιστημιακό τμήμα της Σύρου, εκφράζουν στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος και το μέλος του Δ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου Αντώνης Γκαβογιάννης και Χρήστος Ατζινάς.
Κριτική σε φορείς του τόπου, οι οποίοι - με τη στάση που κρατούν - δείχνουν να μην έχουν σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της πανεπιστημιακής σχολής στην Σύρο
Η συνέντευξη που παραχώρησαν, έγινε σε μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων μεταξύ φορέων του νησιού και των υπεύθυνων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με σκοπό να βρεθεί η ιδανικότερη λύση για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων του Ιδρύματος στην Σύρο. Έχει δε σκοπό, να ευαισθητοποιήσει περισσότερο την τοπική κοινωνία η οποία, προφανώς, δεν έχει αντιληφθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει στο νησί η ύπαρξη και η εξέλιξή του. Οι φοιτητές, πιστεύουν ότι η έκταση που παραχωρείται στο π. στρατόπεδο, δεν θα καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες του Πανεπιστημίου και θα θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιο κτιριακό πρόβλημα.
Γνωστοποιούν, ακόμη, ότι σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση στο πρόβλημα των υποδομών και το πανεπιστημιακό τμήμα παραμείνει στην τωρινή στασιμότητα, τότε είναι πολύ πιθανόν, να μετακινηθεί σε κάποια άλλη περιοχή ή να κλείσει οριστικά. Τονίζουν ότι η Σύρος δεν στηρίζει στο βαθμό που θα έπρεπε την προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου και ότι οι φοιτητές αισθάνονται παρείσακτοι και κυνηγημένοι μέσα στην τοπική κοινωνία.
Τέλος, καλούν όλους τους παράγοντες του τόπου να ενισχύουν την προσπάθεια, ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα του πανεπιστημίου στο νησί, για να μπορέσει να μετεξελιχθεί σε ολοκληρωμένη σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Απογοητευμένοι από τον καταμερισμό της έκτασης του π. στρατοπέδου είναι οι φοιτητές, πιστεύοντας ότι έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο Πανεπιστήμιο
- Καταρχάς, θα πρέπει να ξεκινήσουμε απΆ το μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει με το π. στρατόπεδο. Για ποιο λόγο υπάρχει διαφωνία με την έκταση που παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο;
«Η έκταση που παραχωρείται στο Πανεπιστήμιο, δεν αφήνει το περιθώριο να δημιουργηθούν υποδομές για την εξέλιξη της πανεπιστημιακής σχολής στην Σύρο. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε Πανεπιστήμιο. Είμαστε ένα ανεξάρτητο τμήμα. Για να αναγνωριστούμε ως Πανεπιστήμιο, πρέπει να ιδρυθούν δύο ή περισσότερα τμήματα».
- Η δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Σύρο, έχει εγκριθεί οριστικά;
«Έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο. Πρόκειται για το τμήμα Σχεδίασης Νέων Μέσων. Κάποια στιγμή είχε έρθει στο νησί ο αντιπρύτανης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι το επόμενο τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που θα ιδρυθεί, θα είναι αυτό της Σύρου».
- Δηλαδή θα ιδρυθεί, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν ή όχι οι κατάλληλες υποδομές;
«Κάτω απΆ τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, δε νομίζω να δώσουν την τελική έγκριση για την ίδρυση του νέου τμήματος. Δεν θα εγκρίνουν μια κίνηση που δεν έχει μέλλον. Μια προσωρινή λύση. Εδώ και κάποια χρόνια, συγκεντρώνονται κονδύλια για τη δημιουργία μιας μεγάλη πανεπιστημιακής υποδομής στην Σύρο, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης του χώρου στο π. στρατόπεδο».
«Δε νομίζω να δαπανηθούν τόσο μεγάλα κονδύλια, για ένα project που καλύπτει μόνο τις σημερινές ανάγκες. Είναι παράλογο να δημιουργηθεί ένα κτίριο στο συγκεκριμένο χώρο και μετά από λίγα χρόνια, να ψάχνουν νέους χώρους επειδή δεν θα καλύπτονται οι ανάγκες του Ιδρύματος. Το κτιριακό πρόβλημα που υπάρχει, μπορεί να τινάξει στον αέρα ακόμη και την ύπαρξη του τμήματός μας».
- Είναι ορατός τέτοιος κίνδυνος;
«Βέβαια και είναι. Καλώς ή κακώς, ο νόμος πλαίσιο ψηφίστηκε. Βάσει του συγκεκριμένου νόμου, σε ορίζοντα τετραετίας, το τμήμα μας θα πρέπει να αξιολογηθεί από κάποια επιτροπή. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, σε τέσσερα χρόνια, θα είμαστε, πάνω - κάτω, στην ίδια κατάσταση. Δύσκολα θα έχει αλλάξει κάτι. Η αξιολόγηση γίνεται πάνω σε πέντε άξονες. Υποδομές, βιβλιοθήκη, καθηγητές - μέλη ΔΕΠ, οδηγός σπουδών και έρευνα».
«Το τμήμα μας καλύπτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα Πανεπιστήμιο. Υστερεί όμως στις υποδομές, στα μέλη ΔΕΠ, ενώ έχει λήξει και η σύμβαση με τον Δήμο, για την παραχώρηση του χώρου που δημιουργήσαμε τη βιβλιοθήκη. Υπάρχει κίνδυνος να αξιολογηθούμε δυσμενώς, κάτι το οποίο θα είναι τραγικό, γιατί θα μειωθεί η χρηματοδότησή μας απΆ το κράτος».
«Σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, το τμήμα μας θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και ίσως χρειαστεί να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο και να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή ή ακόμη και να κλείσει. Δεν έχει μέλλον το τμήμα μας έτσι όπως λειτουργεί. Δε μπορεί να επιβιώσει στην κατάσταση που βρίσκεται».
- Εξηγήστε αναλυτικά όλα τα προβλήματα με την έκταση του π. στρατοπέδου.
«Εδώ και επτά χρόνια και κάτω από ανελέητη γραφειοκρατία, γίνεται προσπάθεια για να παραχωρηθεί ο χώρος του π. στρατοπέδου. Ξαφνικά και μετά από τόσο μεγάλο αγώνα, διαπιστώνουμε ότι δεν παραχωρούν στο Πανεπιστήμιο την αναγκαία έκταση που υποσχέθηκαν, η οποία εξασφαλίζει τον μελλοντικό του σχεδιασμό. Στον ίδιο χώρο, προγραμματίζουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο στάδιο, χώρο στάθμευσης και διάφορα άλλα».
«Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση για την αναπτυξιακή πορεία της Σύρου, όπου ο πρόεδρος του πανεπιστημιακού μας τμήματος κ. Γιάννης Δαρζέντας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον προγραμματισμό δημιουργίας πολλών υποδομών και δραστηριοτήτων στο χώρο του π. στρατοπέδου».
«Εμείς δε μπορούμε να αντιληφθούμε τη φράση του δημάρχου Ερμούπολης, ο οποίος είπε: “Δε μπορούμε να εγκαταλείψουμε ένα όνειρο της τοπικής κοινωνίας, που είναι η δημιουργία του σταδίου”. Ερμηνεύοντας αυτή τη δήλωση, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον του Πανεπιστημίου, αλλά μόνο η δημιουργία σταδίου».
«Δεν μας πειράζει να γίνει το στάδιο. Αλλά ας κάτσουν να σκεφτούν ποια θα είναι η προσφορά του σταδίου και ποια η αντίστοιχη του Πανεπιστημίου στον τόπο.
Πηγαίνουμε σε άλλα νησιά που λειτουργούν Πανεπιστήμια και βλέπουμε πόσο μεγάλη βοήθεια προσφέρουν οι τοπικοί φορείς, οι επιχειρηματίες και η τοπική κοινωνία για την ανάπτυξή τους. Εδώ στην Σύρο δε συμβαίνει αυτό. Επτά χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Ακόμη και η μεγαλύτερη επιχείρηση που εδρεύει στο νησί, το Νεώριο, όχι απλώς δε μας βοήθησε, μας πολέμησε».
- Δηλαδή, τι έκανε το Νεώριο;
«Το Πανεπιστήμιο, πέρυσι είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη μίσθωση χώρου, στον οποίον συμμετείχε μόνο το Νεώριο. Μισθώσαμε λοιπόν έναν όροφο του κτιρίου του Νεωρίου που βρίσκεται στην Πλατεία Ηρώων. Στη συνέχεια, μισθώθηκε ένας άλλος όροφος απΆ την Δ.Ο.Υ. Σύρου, η οποία μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο κτίριο. ΑπΆ ότι γνωρίζουμε, η Δ.Ο.Υ. πίεσε το Νεώριο να μη δεχθεί τη συνύπαρξη του Πανεπιστημίου στον ίδιο χώρο. ¶ρχισε λοιπόν το Νεώριο να προβάλλει κάποιες δικαιολογίες, μέχρι που ακυρώθηκε τελικά ο διαγωνισμός. Το Νεώριο πλήρωσε πρόστιμο γιΆ αυτό που έγινε».
«Το Πανεπιστήμιο βρέθηκε “ξεκρέμαστο”. Και μιλάμε για τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, εποχή που ξεκινούσε η νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο συγκεκριμένος χώρος, θα χρησιμοποιούνταν για τη λειτουργία της κουζίνας. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι την σίτιση του Πανεπιστημίου Αιγαίου την έχει αναλάβει μια εταιρία σε όλα τα νησιά. Σε περίπτωση λοιπόν που δε βρίσκαμε εμείς χώρο, θα ακυρωνόταν ολόκληρος ο διαγωνισμός της σίτισης του Πανεπιστημίου σε ολόκληρο το Αιγαίο. Ο κ. Δαρζέντας, ο υπεύθυνος των οικονομικών του τμήματος και ο Σύλλογος Φοιτητών τρέχαμε σαν τρελοί να βρούμε χώρο λίγες ημέρες πριν αρχίσει η ακαδημαϊκή χρονιά».
- Αυτό που διαπιστώνω, είναι ότι έχετε γενικότερα παράπονα απΆ την τοπική κοινωνία. Δηλαδή, πιστεύετε ότι δεν στηρίζει στο βαθμό που θα έπρεπε το Πανεπιστήμιο;
«Να κάτσουν οι φορείς του τόπου και να αποφασίσουν, αν πραγματικά θέλουν το Πανεπιστήμιο στην Σύρο, αλλά με τη μορφή ανάπτυξης που πρέπει να έχει ως σωστό Πανεπιστήμιο. Ο ρόλος του κάθε Πανεπιστημίου είναι να αναπτύσσεται και όχι να μένει στάσιμο. Ας αποδείξουν έμπρακτα οι τοπικοί φορείς ότι όντως θέλουν το Πανεπιστήμιο στην Σύρο κι ας προτείνουν λύσεις. Δε μας πειράζει αν δεν μας παραχωρηθεί ο χώρος του π. στρατοπέδου, ας μας βρουν όμως κάποιον άλλο κατάλληλο χώρο, ώστε και το Πανεπιστήμιο να μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει».
«Αν συνεχιστεί όμως αυτή η κατάσταση, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για να αλλάξει έδρα το τμήμα. Αν δε μας θέλουν εδώ, θα φύγουμε και ο καθένας νΆ αναλάβει τις ευθύνες του».
«Νοιώθουμε ξένοι και παρείσακτοι στο νησί. Η τοπική κοινωνία και η αστυνομία μας κυνηγούν. Όσες προσαγωγές έχουν οι φοιτητές, δεν είχε ποτέ ούτε ολόκληρο το νησί. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ας αναλογιστούν όλοι αν έχει ή όχι η Σύρος κέρδος απΆ τη λειτουργία του Πανεπιστημίου και αν πιστεύουν ότι δεν έχει, τότε να φύγουμε».
«Ας μας αποδείξει το αντίθετο η τοπική κοινωνία κι εμείς είμαστε πρόθυμοι να συνεχίζουμε να προσφέρουμε οικονομικά και πολιτιστικά στον τόπο».
Σε «γάγγραινα» έχει εξελιχθεί το κτιριακό πρόβλημα της πανεπιστημιακής σχολής στην Σύρο
- Κατεβάστε σε ηλεκτρονική μορφή το φύλλο της Δευτέρας 14 Μαΐου 2007
- Κατεβάστε σε ηλεκτρονική μορφή το φύλλο της Δευτέρας 14 Μαΐου 2007 (απόσπασμα μόνο με τα άρθρα)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε θερμά το δημοσιογράφο-συντάκτη του άρθρου για την ευγενική παραχώρηση του κειμένου και του οπτικού υλικού για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής αναδημοσίευσης στο my.aegean.gr