Η Σύγκλητος του ΠΑ, κατά τη συνεδρίαση της 20ης/02/2008, αφού αξιολόγησε τις πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν και στα Δημόσια ΑΕΙ, δηλαδή τις διαφαινόμενες νομικές διευθετήσεις περί των ΚΕΣ και το κατατεθέν 'Σ/Ν για την Έρευνα', επισημαίνει εμφατικώς τα ακόλουθα:
1. Αναγνωρίζει ως σημαντική την κατάθεση, έστω και καθυστερημένα, ερμηνευτικής τροπολογίας, ως Άρθρο 54 του Σ/Ν για την Έρευνα, περί των προϋποθέσεων και διαδικασιών επιλογής Διδασκόντων επί Συμβάσει ΠΔ 407/80, δεδομένου ότι αυτή επιφέρει διαδικαστικές διευκολύνσεις στη στελέχωση του Ιδρύματος αλλά και σχετική ομαλοποίηση του καθεστώτος εργασίας των ακαδημαϊκών συναδέλφων. Παρά ταύτα, για μια εισέτι φορά, η Σύγκλητος επιβεβαιώνει και επαναφέρει την πάγια θέση της ότι ο στρατηγικός στόχος της Πολιτείας οφείλει να είναι η ακαδημαϊκή στελέχωση των Τμημάτων με εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ, όπου υπάρχει δραματική έλλειψη, ενώ η χρήση των προβλέψεων του ΠΔ 407/80 πρέπει να επανέλθει αποκλειστικά στην αρχική πρόνοια του Νομοθέτη, δηλαδή τη δυνατότητα μετάκλησης εξειδικευμένου στελέχους για συγκεκριμένο χρόνο και εκπαιδευτικό ή ερευνητικό έργο.
2. Διαπιστώνει ότι ο συνδυασμός των εξελίξεων για τα ΚΕΣ, της διαφαινόμενης άρσης της αποκλειστικότητας οργάνωσης μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και απονομής των αντιστοίχων τίτλων από τα ΑΕΙ και της έλλειψης πολιτικής για ανακοπή της στρέβλωσης του συστήματος μετεγγραφών, οδηγεί, νομοτελειακά, σε μαρασμό των περιφερειακών ΑΕΙ και εξουδετέρωση των πολλαπλών ρόλων που τους έχουν ανατεθεί από την Πολιτεία και την κοινωνία.
3. Επιβεβαιώνει την άποψη η οποία έχει κατ' επανάληψη διατυπωθεί από τα ΑΕΙ, τη Σύνοδο Πρυτάνεων και τις τοποθετήσεις του Προεδρείου της ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς και από την ΠΟΣΔΕΠ, ότι το Σ/Ν για την Έρευνα είναι ετεροβαρές υπέρ των Ερευνητικών Κέντρων, τη διοίκηση και διαχείριση των οποίων αποκλειστικώς φαίνεται να αφορά, πλην όμως διατυπώνονται πρόνοιες που ευθέως επηρεάζουν αρνητικά τα ΑΕΙ, και δη τα Περιφερειακά, σε πολλαπλά πεδία σχετικά με τον ουσιαστικό και πρόδηλο ρόλο των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων στην παραγωγή νέας γνώσης και δημιουργίας μοναδικού κοινωνικού κεφαλαίου.
4. Εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της για την αδυναμία ή έλλειψη βούλησης της Πολιτείας για έμπρακτη αναγνώριση του στρατηγικού και καινοτόμου εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου των περιφερειακών ΑΕΙ, ιδιαίτερα του ακριτικού Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρά την αποδεδειγμένη και συστηματική δράση του υπέρ της αναβάθμισης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της Χώρας.
5. Απευθύνεται προς την ελληνική κοινωνία, δηλώνοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα συνεχίσει αταλάντευτα την προσπάθεια και τον αγώνα του υπέρ της εδραίωσης ενός Δημόσιου Πανεπιστημίου, με ρόλο οδηγητή στα εκπαιδευτικά πράγματα της Χώρας και της ευρύτερης περιοχής και της Μεσογείου. Αυτό αποτελεί ευθύνη έναντι του εντολέως του, δηλαδή της ελληνικής κοινωνίας, των φοιτητών του και της αίσθησης καθήκοντος της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Η παρούσα απόφαση να κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΠΘ, τη ΓΓΕΤ, την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στα Τμήματα και τους φορείς του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τα λοιπά ελληνικά ΑΕΙ και τη Σύνοδο Πρυτάνεων, καθώς και στην ελληνική κοινωνία μέσω δημοσιοποίησής της.
Από κοινοποίηση του Πρύτανη προς όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Καθηγητής Ανδρέας Ι. Τρούμπης
Πρύτανης
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Κτίριο Διοίκησης
Λόφος Πανεπιστημίου
81100 Μυτιλήνη