Νέο Μνημόνιο για την Παιδεία

   
   

 Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο

 
Συγγραφέας Νέο Μνημόνιο για την Παιδεία
 
       
Παρ, 08 Μάρ 2013 4:07 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


«Στα καλά πανεπιστήμια συνάντησα και εξαίρετους Ελληνες»
  «O λελογισμένος συνδυασμός των επιστημονικών πεδίων είναι μια παραδεκτή αξία για την κατάρτιση των φοιτητών, που πολλά θα είχε να προσφέρει και στην Ελλάδα», παρατηρεί, και η αναφορά του παραπέμπει στα στεγανά που έχουν στήσει μεταξύ Σχολών και Τμημάτων στα ελληνικά ΑΕΙ πολλοί καθηγητές. «Η συστηματική συνεργασία Τμημάτων και Σχολών θα εξοικονομούσε προσωπικό και πόρους και θα πρόσφερε περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, χωρίς να θυσιάζεται η επιστημονική κατάρτιση», μας λέει.

  «Γιατί να μη διδάσκονται πληροφορική οι φοιτητές της Φιλοσοφικής και της Κοινωνιολογίας;». Την ερώτηση που είχε κάνει κάποτε ένας σημαντικός καθηγητής Φιλοσοφίας ενώπιον ελληνικού ακροατηρίου μού θύμισε η παρατήρηση του κ. Γούναρη ότι «ο εξοπλισμός των φοιτητών θα ήταν ακόμη πληρέστερος, αν τα υποχρεωτικά μαθήματα επιλογής περιλάμβαναν την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων, όπως την επιστημονική γραφή, τις γνώσεις στατιστικής, αρχών διοίκησης αλλά και πληροφορικής. Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα με την εικόνα εκατοντάδων φοιτητών που πληκτρολογούσαν με “τυφλό” σύστημα -προσόν σπάνιο εν Ελλάδι- ενώ παρακολουθούσαν τις διαλέξεις των καθηγητών». «Και μια τελευταία παρατήρηση» προσθέτει: «Στα καλά πανεπιστήμια του Νέου Κόσμου συνάντησα Ελληνες φοιτητές, που με εξέπληξαν με τον δυναμισμό και τις γνώσεις τους. Δυστυχώς κανείς τους δεν ήταν απόφοιτος δημοσίου λυκείου. Γνωρίζω ότι οι μηχανισμοί επιλογής φοιτητών είναι σύνθετοι και τα δίδακτρα πολύ υψηλά. Αλλά είναι καταφανές ότι τα δημόσια σχολεία μας δεν μπορούν να προετοιμάσουν κατάλληλα ακόμη και τους καλύτερους των μαθητών τους, ώστε να επιχειρήσουν ένα υπερατλαντικό άλμα. Είναι μια υποχώρηση που δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη…»


     
 
       
Τετ, 13 Μάρ 2013 4:12 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Πωλείται το κτήριο του υπουργείου Παιδείας
  Ανάμεσα στα 28 ακίνητα που θα πουλήσει το ελληνικό δημόσιο είναι και το κτίριο που σήμερα στεγάζονται όλες οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, στο Μαρούσι, Αν.Παπανδρέου 37, επιφάνειας 38,611 τ.μ. Πρόκειται για την πώληση ενός χαρτοφυλακίου 28 ακινήτων, που επί του παρόντος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Θα έχει τη μορφή μίσθωσης εκμεταλλεύσεως του ιδιωτικού τομέα, περιλαμβάνοντας πλήρη αποκρατικοποίηση του χαρτοφυλακίου.

  Η συμφωνία μίσθωσης θα ακολουθήσει τα πρότυπα της αγοράς, τόσο σε επίπεδο δομής όσο και πληρωμής. Το Ελληνικό Δημόσιο δε θα φέρει ευθύνη και δε θα έχει δικαιώματα επί του χαρτοφυλακίου, πέραν όσων προκύπτουν από την πρότυπη συμφωνία μίσθωσης.

  Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έχει ξεκινήσει από σήμερα και συλλέγει προσφορές για το κτίριο του υπουργείου Παιδείας. Σήμερα ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διαμαρτυρίας.


Σίτιση - Φύλαξη - Αποθεματικά των ΑΕΙ
  «Θα με φτύσουν, και δικαίως, οι φοιτητές εάν δώσω χρήματα για τη φύλαξη του πανεπιστημίου και ακολουθήσω την όποια πρόταση μείωσης των συσσιτίων», είπε στους Βουλευτές στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη βία στα ΑΕΙ, ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων και πρόσθεσε: «Ξέρετε ότι έχουμε 47% αύξηση στα φοιτητικά εστιατόρια μέσα σε 8 μήνες; Καταλαβαίνετε ποια κατάσταση βιώνουμε κάθε μέρα μέσα στα Πανεπιστήμια».

  Α. «Η βία έχει δύο κατηγορίες, την ενεργητική και την παθητική. Προσπάθησα, παίρνοντας μόνο την ενεργητική, να θίξω και ένα σημείο της παθητικής που οφείλεται το θέμα το οικονομικό. Στις 4, 5 και 6 Απριλίου 2013, έχουμε την ετήσια Σύνοδό μας, να έρθει μια εμπεριστατωμένη μελέτη και να σας περιγράψουμε το τί συμβαίνει και το τί δεν συμβαίνει, με σαφείς προτάσεις αντιμετώπισης όλων των φαινομένων της βίας».

  Β. «Συζητήσατε ότι τα ξένα πανεπιστήμια –εκεί έχω σπουδάσει και εγώ- έχουν πύλες, έχουν φύλακες, έχουν το ένα, έχουν το άλλο. Δεν ήσασταν εδώ όταν είπα στην αρχή, ότι τα πανεπιστήμια δεν έχουν τη δυνατότητα φύλαξης, διότι έχει κοπεί η οικονομική χορηγία προς τα πανεπιστήμια».

  Γ. «Έχουμε βία εισερχόμενη, και αυτή είναι βία από την κοινωνία, δεν είναι παραγόμενη μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτά είναι φαινόμενα όμως που πρέπει να αναλυθούν».

  Δ. «Φέτος κλείνω 31 χρόνια διδασκαλίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Θέλω να τονίσω ότι είμαστε ο μοναδικός θεσμός αυτής της χώρας που μόνοι μας ανακαλύψαμε το σκάνδαλο, μόνοι μας το αναδείξαμε και μόνοι μας το οδηγήσαμε στη δικαιοσύνη. Δεν πρέπει επομένως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, να κουβαλάει επί 20 χρόνια αυτή τη ρετσινιά».

  Ε. «Είχαμε 17 εκατομμύρια ευρώ αποθεματικά σε ομόλογα και αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο 4 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλιστα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ούτε για να καλύψουμε τις ανάγκες παρελθόντων ετών».


     
 
       
Παρ, 10 Μάϊ 2013 1:50 pm
Φατσοβιβλίο  Τουίταρε  μοιράσου το...  
  Δημοσίευσηlink παραπομπής 


sgep
Γκουρού
Γκουρού


Feb 06, 2011
1400


Για την απεργία των εκπαιδευτικών.


     
   
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες (ώρα Ελλάδας) 
Μετάβαση στη:  
 

Σχετικές συζητήσεις - topics

Θεματική Ενότητα Πληροφορίες Δημοσιεύθηκε
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις νέος Νόμος-Πλαίσιο για την Παιδεία: Π...

από sgep
Συζήτηση: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο Απαντήσεις: 92

Τετ, 31 Αύγ 2011 8:50 am Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Οικονομικές ειδήσεις σχετικά με το Μν...

από slide
Συζήτηση: Κοινωνικά θέματα, Πολιτική, Επικαιρότητα Απαντήσεις: 108

Σαβ, 31 Ιούλ 2010 9:38 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Προβληματισμοί και κινητοποιήσεις για...

από icsd08063
Συζήτηση: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο Απαντήσεις: 41

Πεμ, 30 Οκτ 2008 5:07 pm Τελευταίο Μήνυμα
Δεν υπάρχουν νέες δημοσιεύσεις Άρθρο: Επικίνδυνες οι αλλαγές στην Πα...

από ForzaInter
Συζήτηση: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και Θεσμικό-Νομικό Πλαίσιο Απαντήσεις: 0

Πεμ, 19 Ιούν 2008 9:07 am Τελευταίο Μήνυμα


Πρόσφατες συζητήσεις - topics