Kάπως αργότερα από το σύνηθες ή ιδέα μου είναι?
Who cares, anyway.
Πάντως, να πάτε όλοι να ψηφίσετε.
Ακόμα κι αν δε θέλετε να υποστηρίξετε καμία παράταξη, ρίξτε άκυρο ή λευκό - μειώνεται και το εκλογικό μέτρο με αυτά, αν δε κάνω λάθος.
Επιπλέον, και πιο σημαντικά, η ψηφοφορία ως θεσμός στη δημοκρατία κατακτήθηκε, δεν παραχωρήθηκε και καλό είναι να το θυμούνται όλοι εκείνοι που βαριούνται να αφιερώσουν 2 ώρες από την ημέρα τους και να συμμετάσχουν σε αυτήν - στην πραγματικότητα, είναι πιο κάτω από το ελάχιστο των υποχρεώσεων ενός πολίτη και κάποιοι ούτε αυτό θεωρούν πως πρέπει να ικανοποιούν!
Μάλιστα, μερικοί εξ αυτών βαπτίζουν αυτή τη συμπεριφορά "άποψη"...ναι, και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η κοινωνία μας είναι όπως είναι.
Θα συμφωνήσω με το παραπάνω ως προς το ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τις τύχες μας σε άλλους και πως η ψήφος μας έχει δύναμη (κλισέ, αλλά ισχύει, αν το πάρουμε σοβαρά)... Πέρα από την ψήφο και την όποια ημερομηνία εκλογών, επειδή ζούμε σε μικρές κοινότητες, στην ουσία -θεωρητικά τουλάχιστον- μπορούμε ο καθένας από εμάς να συνεισφέρουμε με πολλούς τρόπους στα κοινά του τμήματος και της σχολής μας.
Αξίζει τον κόπο θαρρώ (καθαρά προσωπική άποψη) να σκεφτούμε πράγματα, να πράττουμε. Επειδή ζούμε σε μια εποχή του "fast-food" και όλα τα βρίσκουμε, τα κάνουμε "εδώ και τώρα", αυτό είναι λίγο δύσκολο για αρκετούς, όπως φαίνεται από τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται on- & off- διαδικτύου.
Κάπου μάλιστα είχα πετύχει ένα άρθρο που μιλούσε για τις Μηχανές Αναζήτησης, και την αλλαγή που έφεραν στην κουλτούρα μας ως άνθρωποι. Από τη μια διευκόλυναν την γρήγορη εύρεση μιας πληροφορίας, από την άλλη "τεμπέλιασαν" τον τρόπο αναζήτησης και ανάκτησής της. Χάνουμε σε μεγάλο βαθμό την "διαδρομή". Θέλουμε κάτι, εδώ και τώρα. Χωρίς να μας νοιάζει πολλές φορές η διαδικασία ή τα υπόλοιπα "βήματα". Σεβαστό, αλλά ίσως έτσι καταλήγουμε να χάνουμε όλη την ομορφιά των ενδιάμεσων βημάτων.. Κι αυτά είναι που μας προσφέρουν ίσως εμπειρία και ικανοποίηση, αφού υπερνικάμε τους επιμέρους υπο-στόχους για να φτάσουμε σε κάτι πιο μεγάλο..
Για να κλείσω την παραπάνω παρένθεσή μου, θα πω απλώς πως το ψηφίζειν εστί θεμελιώδης λίθος της δημοκρατίας και μιας κοινωνίας που σέβεται τον εαυτό της, ενδεχομένως. Αλλά σίγουρα χρειάζεται και αρκετή προσπάθεια σε μικρές ως μεγαλύτερες εκφάνσεις της ζωής μας. Να είμαστε ενεργοί και 'active' κάθε στιγμή της καθημερινότητάς μας. Αλλιώς, από το 'passive' μπορεί να φτάσουμε στο 'pathetic'... Και αυτό μάλλον κατάντια είναι, παρά πρόοδος...
Με αγάπη και ελπίδα κι αισιοδοξία για ό,τι καλύτερο!
Το ζητούμενο γι' αυτούς που θα πάνε να ψηφίσουν είναι την ψήφο τους να την ρίξουν με πολιτικά κριτήρια, όχι με κοινωνικά π.χ. το φιλαράκι μου είναι στην τάδε παράταξη γι' αυτό θα την ψηφίσω (νομίζοντας πως ψηφίζω αυτόν), με κερνάνε σφηνάκια και ποτά στο κλαμπάκι οι παραταξιακοί κ.λπ.
συμφωνω απολυτα! γιατι πολλες φορες σε πιανουν και στο φιλοτιμο και νιωθεις στριμωγμενος! να σας πω την αμαρτια μου δεν θελω να ψηφισω κανεναν μονο και μονο γι αυτο που γινεται στις γενικες! μπαχαλο! δεν τα βρισκουν πουθενα και η δαπ αλονιζει! περναει προτασεις που ειναι απαραδεκτες!!! η ψηφος μας εχει αξια, αλλα μηπως την παραποιουν? τα χω χασει φετος! εχω δει πολλα εχω ακουσει πολλα δεν θελω κανεναν!
Σαν πρωτοετής κ εγώ είδα κ άκουσα πολλά περί εκλογών. Θεωρώ ότι πρέπει κάποιος να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα είτε αυτό αντιπροσωπεύει τις απόψεις του στις φοιτητικές εκλογές είτε στις εθνικές είτε στις ευρωεκλογές. Θεωρώ όμως λάθος το να πάει κάποιος κ να ρίξει λευκό. Ας ψηφήσει αυτόν που θεωρεί περισσότερο ικανό ή αυτόν που βλέπει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άλλους για το πανεπιστήμιο. Γιατί κακά τα ψέματα αυτό που πρέπει να κάνουν οι παρατάξεις στο πανεπιστήμιο είναι να ενδιαφέρονται για το πως θα το αναβαθμίσουν κ όχι πως θα μπορέσουν να περάσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, καλό είναι αυτό δε λέω αλλά όχι τόσο σημαντικό. Εδώ δεν είναι ένα κράτος που σκέφτεσαι με εντελώς διαφορετικά κριτήρια για το που θα δόσεις τη ψήφο σου. Εδώ είναι πανεπιστήμιο είναι μια κοινότητα αν θέλετε που προσπαθεί να εξελιχθεί. Και ένα τελευταίο που ίσως το είπαν κ τα αιγαιόπουλα παραπάνω όταν ψηφίζεις είσαι ενεργός κ με τη ψήφο σου έχεις τη δύναμη να αλλάξεις αποτελέσματα.
Εντάξει, αυτό που λες είναι συνέπεια της γενικότερης εξίσωσης που μας έχουν επιβάλει: Πολιτικοποίηση = Κομματικοποίηση/Ομαδοποίηση
Αλλά δεν καταλαβαίνω τη φράση "διαφορετικά κριτήρια", όπως τη χρησιμοποείς τουλάχιστον.
Παράθεση:
Ας ψηφίσει αυτόν που θεωρεί περισσότερο ικανό ή αυτόν που βλέπει ότι ενδιαφέρεται περισσότερο από τους άλλους για το πανεπιστήμιο.
Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό που πρέπει να κάνουν οι παρατάξεις στο πανεπιστήμιο είναι να ενδιαφέρονται για το πως θα το αναβαθμίσουν κ όχι πώς θα μπορέσουν να περάσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.
Καλό είναι αυτό δε λέω αλλά όχι τόσο σημαντικό.
Εδώ δεν είναι ένα κράτος, όπου σκέφτεσαι με εντελώς διαφορετικά κριτήρια για το πού θα δώσεις τη ψήφο σου.
Εννοείς πως αν εσύ, για παράδειγμα, δε συμφωνείς πολιτικά με τον χώρο στον οποίο κινείται η παράταξη Α αλλά παρόλα αυτά κρίνεις τα μέλη της στη συγκεκριμένη σχολή/τμήμα ικανά να προωθήσουν τα τοπικά συμφέροντα της σχολής/τμήματος στην οποία ανήκεις, τότε θα τους υποστηρίξεις?
Είναι κάπως επικίνδυνη λογική αυτή - μη ξεχνάς πως δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο και πως πολλά σχέδια τρέχουν στο παρασκήνιο.
Κάποιοι ήδη εξασκούν δυνατότητες για "μεγαλύτερα" στάδια, φυσικα και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να σε πείσουν, είτε αυτό λέγεται "ιδεολογική πόλωση" είτε το αντίθετό της, τον "αποτελεσματικό πραγματισμό".
Για κάποιο περίεργο λόγο και τα δύο "ακούγονται" πολύ εσχάτως.
Είναι και προεκλογική περίοδος, προετοιμαστείτε να γελάσουμε.
slide έγραψε:
Είναι και προεκλογική περίοδος, προετοιμαστείτε να γελάσουμε.
Παρακαλώ τα σχόλιά σας να είναι κόσμια.
Η Πολιτική είναι ολόκληρη Eπιστήμη όχι αστείο, δείξτε λίγο σεβασμό.
Ορίστε μια εύστοχη αναφορά από τη ταινιάρα Lions for lambs του Robert Redford (η σκηνή με τον φοιτητή Πολιτικών Επιστημών που εκφράζει στον καθηγητή όλη του την απόγνωση):
"Political Science. What scientific about it outside maybe the psychology of how much shit voters will swallow before they notice? Science part? Truly only about how to win, not how to govern, not how to make anybody any better, just how to win. No matter how stupid, or two-faced or criminal you’ve got to make yourself look".
Παράθεση:
Εννοείς πως αν εσύ, για παράδειγμα, δε συμφωνείς πολιτικά με τον χώρο στον οποίο κινείται η παράταξη Α αλλά παρόλα αυτά κρίνεις τα μέλη της στη συγκεκριμένη σχολή/τμήμα ικανά να προωθήσουν τα τοπικά συμφέροντα της σχολής/τμήματος στην οποία ανήκεις, τότε θα τους υποστηρίξεις?
Ακριβώς slide σωστά κατάλαβες δεν διαφωνώ μαζί σου αλλά αν δεν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στη σχολή δεν θα εξελιχθούμε όπως είπα κ στο post μου. Ίσως εγώ το έθεσα λανθασμένα έπρεπε να πω πρέπει να υπάρχουν άτομα ποιο διαλλακτικά οι οποίοι να προσαρμόζονται στις καταστάσεις αλλά παράλληλα να προωθούν κ τα συμφέροντα της σχολής.
slide έγραψε:
Είναι και προεκλογική περίοδος, προετοιμαστείτε να γελάσουμε.
Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. Από τη στιγμή που οι φοιτητές επιστρέφουν στις σχολές τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Υπάρχει και μια κάπως "ακραία" άποψη που θέλει τις εκλογές να ξεκινούν από τις εγγραφές.