Υπάρχουν αρκετοί που θα σκεφτούν καλά πριν τα δοκιμάσουν, αλλά από τη στιγμή όμως που τα δοκιμάσουν, γίνονται φανατικοί τους οπαδοί. Πρόκειται για τα μανιτάρια. Σύμβολο της αθανασίας, το μανιτάρι, για τους Αιγυπτίους Φαραώ, οι οποίοι, σύμφωνα με επιγραφές στα ιερογλυφικά που χρονολογούνται στο 4600 π.Χ., απαγόρευαν με νόμο στους κοινούς θνητούς όχι μόνο να τα τρώνε αλλά ακόμη και να τα αγγίζουν. Σύμφωνα με άλλες εκδοχές, οι Κινέζοι ήταν αυτοί που καλλιέργησαν πρώτοι τα μανιτάρια πολύ παλαιότερα από τους Αιγυπτίους και μάλιστα πίστευαν πως όποιος καταναλώνει μανιτάρια αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις.
Στην ελληνική αρχαιότητα τα μανιτάρια ήταν βεβαίως γνωστά, αλλά δεν μας σώζονται συνταγές στις οποίες αναφέρεται σαφώς η χρήση τους. Βρίσκουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά στον Πλούταρχο (Συμποσιακά, IV, 2) για ένα από τα ακριβότερα είδη μανιταριών, τις τρούφες , που είναι και της μόδας τελευταίως στην Ελλάδα.
Η Γαλλία ωστόσο, υπήρξε πρωτοπόρος στη συστηματική καλλιέργεια των μανιταριών. Λέγεται μάλιστα πως ο ίδιος ο Λουδοβίκος ο 14ος ήταν ο πρώτος συστηματικός καλλιεργητής μανιταριών. Όπως και να έχει, ακόμη και εάν δεν είναι αληθής, ο θρύλος αυτός δηλώνει ότι η καλλιέργεια των μανιταριών αντιμετωπίστηκε σοβαρά και από το γαλλικό κράτος. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η καλλιέργεια αυτή είχε εξαπλωθεί μέσω της Αγγλίας και στην Αμερική.
Και φυσικά πώς να μην αναφέρουμε να μανιτάρια τα λεγόμενα και «μαγικά» που έχουν να κάνουν με τα γνωστά «ψυχεδελικά» ταξίδια και τους σαμάνους μάγους των φυλών που τα χρησιμοποιούσαν για να μπούν στην ψυχή κάποιων ιερών ζώων και να προβλέψουν τα μελλούμενα.
Κάποια μυστικά για τα μανιτάρια
- Όταν αγοράζουμε φρέσκα μανιτάρια, διαλέγουμε πάντοτε αυτά που δείχνουν φρέσκα και έχουν ελάχιστα χτυπήματα και σημάδια. Παρατηρούμε τη μεμβράνη κάτω από το κεφαλάκι του μανιταριού: η κλειστή μεμβράνη δηλώνει μια ντελικάτη γεύση, ενώ η ανοιχτή μια εντονότερη.
- Συνήθως αποφεύγουμε να πλένουμε τα μανιτάρια, γιατί απορροφούν πολύ νερό και χάνουν το άρωμα τους. Προτιμότερο είναι να τα σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανί, αλλά εάν κρίνουμε πως είναι αναγκαίο να πλυθούν, τότε το κάνουμε με γρήγορες κινήσεις κάτω από κρύο νερό και μετά τα στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
- Τα φρέσκα μανιτάρια μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 10 ημέρες. Τα συσκευασμένα συνήθως έχουν πάνω στη συσκευασία τους και ημερομηνία λήξης.
...Και καλό γευστικό ταξίδι!