Γιατί είναι ο μεγαλύτερος μουσικός διαγωνισμός παγκοσμίως; Γιατί ξεπερνάει σε τηλεθέαση ακόμα και τα πιο ανταγωνιστικά ποδοσφαιρικά παιχνίδια;
Γιατί απλά η μουσική μας ενώνει...
Η Eurovision έκλεισε φέτος τα 56 γενέθλια της και εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι βρίσκεται πάνω στο άνθος της ηλικίας της παρότι ζει περισσότερο από μισό αιώνα. Η Ελλάδα άρχισε να λαμβάνει μέρος από το 1974 κι έπειτα, όμως μόνο την τελευταία δεκαετία μπόρεσε να κατακτήσει την πρώτη δεκάδα του μεγάλου τελικού.
Ο νεός αέρας της μουσικής και ο εκσυγχρονισμός της σε θέματα, που θεωρούνταν ταμπού κυρίως για γυναίκες καλλιτέχνιδες έχουν απαλοιφεί. Η κυριολεκτική ανανέωση ήρθε με τον ερχομό του νέου αιώνα, το 2001 με την συμμετοχή των Antique (Έλενα Παπαρίζου, Νίκος Παναγιωτίδης) με το τραγούδι Die for you, που τα κουπλέ ηταν στην ελληνική γλώσσα. Κατέκτησαν την 3η θέση, αλλά προηγουμένως είχαν ακούσει πολλά αρνητικά σχόλια από Ελλήνες πανελίστες, που έκριναν την καταγωγή των διαγωνιζομένων, καθώς οι Antique ήταν γνωστοί στην Σουηδία.
Τις δυο επόμενες χρονιές τα πράγματα δεν πήγαν πολύ καλά κι έτσι, δεν καταφέραμε να είμαστε στους πρώτους δέκα. Το 2004 επανερχόμαστε δυναμικότεροι με το τραγούδι "Shake it" με ερμηνευτή τον Σάκη Ρουβά. Κι ενώ στα στοιχήματα βγαίναμε πρώτοι στο τελικό αποτέλεσμα καταταγήκαμε στην 3η θέση, καθώς την πρώτη κέρδισε η Ουκρανία με το τραγούδι Wild dances και την Ρουσλάνα. Την επόμενη χρονιά το 2005 η Ελλάδα καταφέρνει να κερδίσει τον διαγωνισμό κάνοντας την Ευρώπη να ακούσει δυνατά τo ελληνικό μουσικό ηχόχρωμα, παρότι τα στοιχήματα μας κατέτασαν στην 17η θέση. Η νίκη ήρθε από την Έλενα Παπαρίζου με το τραγούδι "My number one". Ίσως ο τίτλος ήταν συμβολικός. Η Παπαρίζου κερδίζει τον πεντηκοστό διαγωνισμό και το τραγούδι της ψηφίζεται ως το πέμπτο καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών για την Eurovision ανάμεσα στο "Waterloo" των ABBA, το "Viva la diva" της Dana International και το "Volare".
Το 2006 ο διαγωνισμός έρχεται στην Ελλάδα και η χώρα μας διοργανώνει με σχόλια των Σουηδών και Γερμανών την ωραιότερη Eurovision στα 51 της χρόνια. Παρουσιαστές ο Σάκης Ρουβάς και η Μαρία Μενούνος, μία από της πιο διάσημες και ακριβοπληρωμένες παρουσιάστριες του Hollywood. Η χώρα μας εκπροσωπείται από την Άννα Βίσση με το τραγούδι "Everything" κι ενώ τα στοιχήματα παγκοσμίως έβγαζαν ξανά νικήτρια την Ελλάδα, η Βίσση καταφέρνει να μας τοποθετήσει στην 9η θέση. Το 2007 η ελληνική αποστολή αποτελείται από τον Σαρμπέλ και το τραγούδι "Yashoo Μaria", ένα κατά την γνώμη μου όχι, και τόσο καλό τραγούδι. Ωστόσο κατακτά την 7η θέση με αρκετή δυσκολία.
Την επόμενη χρονιά η Ευρώπη σείεται στου ρυθμούς του "Secret Combination" και οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ξεκλειδώσουν το μυστικό της Καλομοίρας. Με το τσιφτετέλι της, την τσαχπινιά, τη θετική ενέργεια που εκπέμπει και με το star quality που έχει, δίνει στην χώρα μας την τρίτη θέση στην πιο δύσκολη Eurovision του 21ου αιώνα. Το 2009 επιστρέφει ο Σάκης Ρουβάς ως διαγωνιζόμενος με το τραγούδι "This our night" κι ενώ ήμασταν όλοι πεπεισμένοι ότι θα βρισκόμασταν στις πρώτες τρείς θέσεις, τερματίζουμε στην 7η θέση. Το 2010 με γνωστοποιημένα τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, η παρουσία μας ήταν αξιοπρεπέστατη. Στέλνουμε τον Γιώργο Αλκαίο με το τραγούδι "Οπα" και κατακτούμε την 8η θέση.
Και φέτος με την πιο λιτή από οικονομικής πλευράς παρουσία, αφού η ελληνική ομάδα απαρτίζονταν μόλις από 11 άτομα μαζί με τους τραγουδιστές, στέλνουμε το τραγούδι "Watch my dance" που ερμηνεύουν οι Λούκας Γιώρκας και Stereo Mike. Τα παιδιά είχαν ακούσει τις πιο αρνητικές κριτικές από την χώρα μας μέχρι και το ότι ήταν απίθανο να περάσουμε στον τελικό. Κι όμως τα παιδιά πέρασαν πρώτοι στον ημιτελικό αφήνοντας πίσω το Αζερμπαϊτζαν, τη νικητρια χώρα του τελικού και κατέκτησαν τελικά την 7η θέση. Στα στοιχήματα η χώρα μας έπαιζε στην προτελευταία θέση. Όμως επειδή η Ευρώπη ίσως ήθελε την ζεμπεϊκιά της, τους κλείσαμε τα στόματα με τον χορό μας....