Μόλις στις 16-21 Ιουλίου 2019 ένας δημιουργικός παλμός χτυπά στην καρδιά των Κυκλάδων. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών, πολλών και διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, εργαστήρια και μουσικές περφόρμανς, σε παραδοσιακούς και αναδιαμορφωμένους χώρους στη Σύρο. Από τους κινηματογράφους «Παλλάς», τόσο τον θερινό όσο και τον χειμερινό, μέχρι το Ναυπηγείο «Ταρσανάς» αλλά και το «αυτοσχέδιο» Ντράιβ Ιν στην Ντελαγκράτσια, το Φεστιβάλ εκτείνεται σε όλο το νησί, τονίζοντας τη μοναδική φυσιογνωμία του τοπίου μέσα από τη σύνδεσή του με την έβδομη τέχνη. Από την εμβληματική «Nausicaa» της Ανιές Βαρντά και το κλασικό αριστούργημα «Βαμπίρ» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ υπό τις μουσικές της Ela Orleans μέχρι το σύγχρονο πειραματικό σινεμά, και από την Ασία μέχρι την Ολυμπία, «παντρεύει» για 7η χρονιά μορφές τέχνης, εικόνες, ήχους, πόλεις και πολιτισμούς στα πιο πρωτότυπα σημεία του νησιού.
Στην έβδομη διοργάνωση του, το SIFF θέτει στο επίκεντρό του το θέμα της «Υπερέκθεσης» (Overexposure), μιας έννοιας που μπορεί να αναφέρεται σε μια σειρά διαφορετικών φαινομένων, από τη φωτογραφική μέθοδο και την αποκάλυψη του φυσικού τοπίου υπό τον καυτό ήλιο της Μεσογείου, έως την επαφή με τα ευάλωτα (κοινωνικά και ανθρώπινα) σώματα ή και την πληροφοριακή υπερφόρτωση, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή στη σύγχρονη κοινωνία.
Μια διπλή έναρξη για το 7ο SIFF στην Ερμούπολη της Σύρου!
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγει την αυλαία του την Τρίτη 16 Ιουλίου στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς με την ταινία «Nausicaa» (1970) της Ανιές Βαρντά, ως φόρος τιμής στη μεγάλη δημιουργό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή. Σκιαγραφώντας την Ελλάδα της Χούντας, είναι η μοναδική ταινία της που γυρίστηκε στην Ελλάδα, απαγορεύτηκε από την δικτατορία και δεν τελείωσε επίσημα ποτέ. Αποτελεί την πιο πολιτική της ταινία και ίσως και την πιο αυτοβιογραφική της.
Στη συνέχεια και μόλις λίγα μέτρα μακριά, στα σκαλιά της πλατείας Μιαούλη, μια πρωτότυπη σύμπραξη κινηματογράφου και μουσικής θα πραγματοποιηθεί, μέσα από την προβολή του εμβληματικού βωβού φιλμ «Βαμπίρ» (1932) του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, ντυμένο με τις υπνωτιστικές και πολύ-επίπεδες πειραματικές συνθέσεις της Ela Orleans που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με αφορμή το Φεστιβάλ.
Η ταινία «Βαμπίρ», ένας σουρεαλιστικός διαλογισμός πάνω στον φόβο, αποτελεί μια από τις πιο γνωστές ταινίες του μεγάλου Δανού σκηνοθέτη, που θεωρείται από πολλούς ως ο σημαντικότερος κινηματογραφιστής της χώρας του, εμπνέοντας μεταγενέστερους δημιουργούς όπως τους Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Αντρέι Ταρκόφσκι, Κριστόφ Κισλόφσκι, αλλά και τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η Πολωνή Ela Orleans, ακροβατώντας ανάμεσα στην ποπ, την world music και την underground, συνθέτει έναν εκλεκτικό και ατμοσφαιρικό ήχο με τη χρήση ηλεκτρονικών και οργανικών στοιχείων, κερδίζοντας εκτός από το κοινό και τους κριτικούς, τον θαυμασμό μουσικών όπως ο Thurston Moore και ο Andrew Weatherall. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες και έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, ενώ έχει συνθέσει μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και την όπερα.
Filmmakers in Focus: Jem Cohen, Εύα Στεφανή και Rainer Kohlberger
Στο πλαίσιο του 7ου SIFF και στο τμήμα Filmmakers in Focus θα παρουσιαστεί το έργο τριών σπουδαίων σύγχρονων σκηνοθετών, με άξονα την φετινή θεματική του Φεστιβάλ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τους:
Jem Cohen – Προβολή ταινιών και περφόρμανς Gravity Hill Sound+Image (Γ. Ξυλούρης & DJ Rupture)
Σκηνοθέτης, φωτογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης, ο Cohen έχει γυρίσει 65 ταινίες, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους μουσικούς όπως οι Patti Smith, Fugazi και REM, ενώ έργα του έχουν περιέλθει στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης μεταξύ άλλων. Ο πολυσχιδής δημιουργός έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει ταινίες του, υπό τις αυτοσχεδιαστικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Ξυλούρη και του DJ Rupture που επίσης επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, παρουσιάζοντας το οπτικοακουστικό πρότζεκτ Gravity Hill Sound+Image.
-
Jem Cohen (Τζεμ Κόεν) :
Ο σκηνοθέτης, φωτογράφος και πολυμεσικός καλλιτέχνης Τζεμ Κόεν έχει γυρίσει περισσότερες από 65 ταινίες. Οι ταινίες αυτές συχνά αποτελούν υβρίδια ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και στη μυθοπλασία. Καθώς πλοηγούνται ανάμεσα στις «συμφωνίες των πόλεων» (σ.σ. ένα υπο-είδος του βωβού κινηματογράφου που αποτύπωνε τη φυσιογνωμία των μοντέρνων αστικών κέντρων), τις ταινίες-ημερολόγια και το κινηματογραφικό δοκίμιο, μετατοπίζουν στο κέντρο τα πράγματα που βλέπουμε στην περιφέρεια. Στις μεγάλου μήκους δουλειές του περιλαμβάνονται οι ταινίες Museum Hours, Counting, Chain, Benjamin Smoke και Instrument. Στις μικρού μήκους δουλειές του περιλαμβάνονται οι Lost Book Found, Little Flags και Anne Truitt Working. Το έργο του Κόεν έχει περιέλθει σε συλλογές όπως αυτές του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Whitney Museum και της D.C.'s Nat. Gallery of Art. Επίσης, ταινίες του έχουν προβληθεί σε τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ZDF/Arte, το PBS και το κανάλι Sundance Channel. Οργανισμοί όπως το Harvard Film Archive και η Whitechapel Gallery του Λονδίνου έχουν πραγματοποιήσει αναδρομικά αφιερώματα στο έργο του. Έχει διακριθεί με χρηματικά έπαθλα και υποτροφίες από φορείς όπως οι Guggenheim, Alpert, Creative Capital, και έχει αποσπάσει βραβεία όπως το Independent Spirit Award (IFP) και το Persistence of Vision Award (SFFS). Το We Have an Anchor, ένα πολυμεσικό σόου με ζωντανή μουσική, ήταν η βασική παραγωγή στο Φεστιβάλ «Next Wave» του BAM και στο Barbican του Λονδίνου. Φωτογραφίες και εγκαταστάσεις του έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως η αίθουσα τέχνης Robert Miller Gallery, το Πανεπιστήμιο University of Michigan Museum of Art και η Μπιενάλε της Σάρτζα. Ο Κόεν έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι Patti Smith, Fugazi, REM, Xylouris White, Vic Chesnutt, Terry Riley, DJ Rupture και Godspeed You! Black Emperor, αλλά και με τον συγγραφέα Luc Sante.
Εύα Στεφανή – Προβολή ταινιών & εργαστήριο
Η καταξιωμένη Ελληνίδα καλλιτέχνιδα που κέρδισε ιδιαίτερη αναγνωσιμότητα μέσα από τη συμμετοχή της στην documenta 14 στην Αθήνα (2018) με το βραβευμένο μικρού μήκους φιλμ «Χειρόγραφο», θα παρουσιάσει μια σειρά από ταινίες της που σχετίζονται με το θέμα του Φεστιβάλ «Υπερέκθεση» και αναδεικνύουν την πρακτική του ντοκιμαντέρ παρατήρησης που χαρακτηρίζει το έργο της. Στο πλαίσιο του SIFF, θα διοργανώσει και ένα εργαστήριο πάνω στη δημιουργία ντοκιμαντέρ.
-
Εύα Στεφάνη :
Ασχολείται με τον κινηματογράφο τα τελευταία 30 χρόνια και είναι μια από τις σπουδαιότερες καλλιτέχνιδες της εποχής μας. Ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα κέρδισε μέσα από τη συμμετοχή της στην documenta 14 στην Αθήνα το 2018 με το βραβευμένο μικρού μήκους φιλμ «Χειρόγραφο», ενώ ήταν η εκπρόσωπος της Ελλάδας στη φετινή Biennale της Βενετίας παρουσιάζοντας την ταινία «Only Men». Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό περασμένο όμως μέσα από το πρίσμα της προσωπικής της ματιάς, οι ταινίες και τα βίντεο έργα της είναι ένα εκρηκτικό μείγμα ντοκιμαντέρ παρατήρησης και οπτικής ποίησης.
Rainer Kohlberger – Προβολή ταινιών μικρού μήκους & περφόρμανς
Ο βραβευμένος εικαστικός και κινηματογραφιστής θα βρεθεί στο 7ο SIFF για να παρουσιάσει επιλογή από μικρού μήκους ταινίες του καθώς και μια ολοκαίνουρια περφόρμανς. Το πειραματικό έργο του ξεχωρίζει για την πρωτότυπη χρήση ψηφιακών αλγορίθμων και τα αφαιρετικής αισθητικής βίντεο.
-
Rainer Kohlberger (Ράινερ Κόλμπεργκερ) :
Ο Ράινερ Κόλμπεργκερ είναι ένας ανεξάρτητος εικαστικός καλλιτέχνης και κινηματογραφιστής, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστρία και ζει στο Βερολίνο. Το έργο του βασίζεται ως επί το πλείστον σε αλγοριθμικές συνθέσεις αφαιρετικής αισθητικής, η οποία αντλεί στοιχεία από την επίπεδη κατάσταση, τα ντρόουν και τις παρεμβολές. Στα έργα του εντοπίζεται πάντα ένα υπόστρωμα θορύβου – κάτι που τον συναρπάζει, καθώς αυτό είναι που τους προσδίδει την αίσθηση του απείρου, δηλαδή μια συνθήκη απόλυτης αφαίρεσης, αλλά και πάγιας θολότητας. Στις ταινίες, τις εγκαταστάσεις και τις περφόρμανς που υπογράφει, συγκλίνουν διάφορες εντάσεις στον μέγιστο βαθμό. Το έργο έχει διακριθεί παγκοσμίως με πολλά βραβεία.
Συνεργασίες: Από την Ασία μέχρι την Ολυμπία αλλά και τον underground κόσμο του κινηματογράφου!
Το SIFF, στο πλαίσιο της δέσμευσής του για μια εκτεταμένη και καινοτόμα παρουσίαση του ντοκιμαντέρ, συνεργάζεται για πρώτη φορά με ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ασίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν (TIDF). Το αφιέρωμα με τίτλο «More than the Stranger: Short Glimpses of Taiwan» περιλαμβάνει 13 μικρού μήκους ταινίες, από το 1930 μέχρι σήμερα, καταξιωμένων Ταϊβανών δημιουργών, χωρισμένες σε δύο μέρη και σε επιμέλεια του διευθυντή προγράμματος του Φεστιβάλ, Wood Lin, ο οποίος θα τιμήσει με την παρουσία του το Φεστιβάλ. Μετά τις προβολές, θα ακολουθήσει Q&A, παρουσία και του σκηνοθέτη Pang-chuan Huang καθώς και συζήτηση με τον Wood Lin και εκπροσώπους του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν και του Taiwan Docs. Το αφιέρωμα έχει ως στόχο να παρουσιάσει την πολύπλευρη ταυτότητα της Ταϊβαν, ως ένα νησί – έθνος με έντονα ιστορικά και πολιτικά στοιχεία. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Taiwan Docs και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν που τελούν υπό την ομπρέλα του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου της Ταϊβάν, και της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα.
Επιπλέον, στις συνεργασίες του Φεστιβάλ συγκαταλέγεται και αυτή με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του είδους στην Ευρώπη, με διεθνή αναγνώριση σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους αφιερωμένες στο νεανικό κοινό (το «Χρυσόψαρο», η «Βουρβουρού», η «Μικρή», «Ο άνθρωπος που κοιτούσε πέρα από τον ορίζοντα») και θα πραγματοποιηθούν ευφάνταστα εργαστήρια για το εφηβικό κοινό οργανωμένα από τους ίδιους τους εφήβους, αλλά και ένα πρωτότυπο εργαστήριο για όλες τις ηλικίες για την κινούμενη εικόνα πολύ πριν την εφεύρεση του κινηματογράφου!
Μία συνεργασία με το Pugnant Film Series, που αγαπά τον underground κινηματογράφο και διοργανώνει σχετικές προβολές ταινιών σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώνει τις συνεργασίες του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του SIFF, το Pugnant Film Series θα προβάλει ταινίες μικρού μήκους αγαπημένων του σκηνοθετών σε μια σειρά pop up προβολών στους εξωτερικούς χώρους του SIFF. Επιπλέον, ένα installation στο χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς θα επιτρέπει σε έναν θεατή τη φορά να κρυφοκοιτάζει μέσα από μία κινηματογραφική «κλειδαρότρυπα». Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν έργα δημιουργών όπως είναι οι Phuttiphong Aroonpheng, Elizabeth Vazquez, Jorge Núñez, Susu Laroche και Dagie Brundert.
Καθώς το Φεστιβάλ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το νησί της Σύρου, το SIFF δεν θα μπορούσε να μην υποστηρίξει την προστασία της θάλασσας. Έτσι, γίνεται για πρώτη φορά Πρεσβευτής του προγράμματος SEA CHANGE GREEK ISLANDS, υποστηρίζοντας μια ολιστική παρέμβαση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο του προγράμματος, το 7ο SIFF προσκαλεί το κοινό να γίνει μέρος της λύσης, λέγοντας «όχι» στα πλαστικά μίας χρήσης και προστατεύοντας τον φυσικό πλούτο του νησιού. Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από μια σειρά δράσεων. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.
Ανθρώπινα Δικαιώματα, Περιβάλλον και ψηφιακή Υπερέκθεση της κοινωνίας
Forensic Architecture: Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Goldsmiths «ανοίγει τα χαρτιά» της στο 7ο SIFF Παύλος Φύσσας | Ζακ Κωστόπουλος | Sea Watch VS Ακτοφυλακή Λιβύης
Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου συνεργάζεται με τη διεπιστημονική ερευνητική κολεκτίβα του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου Forensic Architecture (Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική) και παρουσιάζει τρεις πολύκροτες υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στην Ελλάδα και στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου.
Με αφετηρία τη θεματική του φετινού φεστιβάλ, «Υπερέκθεση», η Χριστίνα Βαρβία (αναπληρώτρια διευθύντρια, FA) και ο Στέφανος Λεβίδης (συντονιστής πεδίου στην Ελλάδα, FA) θα βρεθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς της Ερμούπολης της Σύρου και θα παρουσιάσουν μέσα από ένα εκτενές βίντεο, τα ευρήματα της εν εξελίξει έρευνάς τους πάνω στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όπου διερευνάται ο φόνος του αντιφασίστα ράπερ από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, και η οποία έρευνα θα παρουσιαστεί ολόκληρη στο κοινό. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν στοιχεία για το φόνο του Ζακ Κωστόπουλου, όπου ανατέμνεται ο ρόλος που διαδραμάτισε ένας άντρας αγνώστων στοιχείων στον θάνατο του νεαρού ΛΟΑΤ ακτιβιστή, καθώς και η έρευνά τους για το «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», όπου συνενώνονται οι σκηνές μιας συμπλοκής κατά τη διάρκεια μιας αποστολής διάσωσης μεταναστών σε κατάσταση κινδύνου σε διεθνή ύδατα.
Στην περίπτωση του Παύλου Φύσσα, κάποια λίγα «υπερεκτεθειμένα» πίξελ διαφωτίζουν τον τόπο του εγκλήματος και επιτρέπουν στους ερευνητές να διακρίνουν το περιεχόμενο ενός βίντεο. Στο περιστατικό του Sea Watch, οι μετανάστες βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο της ζωής τους στα στοιχεία της φύσης, εξαιτίας της αδράνειας της ακτοφυλακής και των πολιτικών που εφαρμόζει η ΕΕ. Μέσα από την προβολή ενός εκτενούς βίντεο έρευνας για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μιας παρουσίασης των μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν στις έρευνες «Ο φόνος του Ζακ Κωστόπουλου» και «Sea Watch εναντίον Ακτοφυλακής Λιβύης», η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) καταδεικνύει τους κινδύνους που ενέχουν η συγκέντρωση και η παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων σε ένα εύρος ψηφιακών, πολιτικών και περιβαλλοντικών πλαισίων.
Η Εγκληματολογική Αρχιτεκτονική (Forensic Architecture) είναι ένας ερευνητικός οργανισμός, με βάση το Κολέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος αναλαμβάνει εξειδικευμένες έρευνες αστικού χώρου και οπτικοακουστικού υλικού σε περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ μέρους και με τη συνεργασία κοινοτήτων που υπέστησαν πολιτική βία, οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών εισαγγελέων, ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και οργανισμών μέσων ενημέρωσης.
Αιχμαλωτίζοντας τη Φύση - αφιερώματα ταινιών μικρού μήκους
Δύο ξεχωριστά αφιερώματα ταινιών μικρού μήκους και μία ανοιχτή συζήτηση με την Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ εξετάζουν τη σχέση του ανθρώπου με το οικοσύστημα.
Φέτος, για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο θεσμός «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου», φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Αιχμαλωτίζοντας τη Φύση», η οποία αποτελείται από δύο ξεχωριστά αφιερώματα ταινιών μικρού μήκους - «Απόδραση από το τοπίο» και «Ιδιωματική όραση»-, καθώς και μία ανοιχτή συζήτηση με την σκηνοθέτιδα Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ. Δημιουργοί από όλον τον κόσμο εξερευνούν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και το οικοσύστημα, καθώς και το πώς η (υπερ)εκμετάλλευση των φυσικών πόρων από τον άνθρωπο έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο περιβάλλον (φυσικό, οικονομικό, κοινωνικό). Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.
Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:
- Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,
- Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,
- Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και
- Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 15.00, ο χειμερινός κινηματογράφος Παλλάς θα φιλοξενήσει το αφιέρωμα «Αιχμαλωτίζοντας τη φύση: Απόδραση από το τοπίο». Ταινίες όπως το «Αλτιπλάνο» της Μαλένα Σλαμ θα ξεναγήσουν το κοινό στα απειλούμενα από τη συστηματική εξόρυξη βουνά των Άνδεων, ενώ τα «Λουλούδια» του Ζόρζε Ζάκομε θα παρουσιάσουν την τεράστια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή στις Αζόρες που οδήγησε στην εκκένωση μιας ολόκληρης περιοχής. Το αφιέρωμα ολοκληρώνει η «Μαύρη Γούρνα» της Βρετανίδας Τζέσικα Σάρα Ρίνλαντ, η οποία θα βρεθεί λίγο νωρίτερα, στις 13.00, στο καφέ Λαουτάρη για μια εποικοδομητική ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Το δεύτερο αφιέρωμα «Αιχμαλωτίζοντας τη φύση: Ιδιωματική όραση» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Ιουλίου 18.00 στον χειμερινό κινηματογράφο Παλλάς. Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει ταινίες όπως το «Cotton Chronicles» της Νατάσας Ευσταθιάδη, ένα συγκλονιστικό ημερολόγιο για την παραμονή ενός καλλιτέχνη σε μια αποθήκη γεμάτη τοξικά και ληγμένα φυτοφάρμακα για την καλλιέργεια βαμβακιού, την «Ηλιόπετρα» των Φιλίπα Σέζαρ & Λούις Χέντερσον που θα εξετάσει την υπερέκθεση υπό το πρίσμα της αρχαιολογίας της Οπτικής (η εξέλιξη από τον φακό και τον φάρο στο GPS) και της αποικιοκρατίας, ενώ η ανθρωπολόγος και εθνογράφος Αντριάνα Βίλα-Γκεβέρα θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από το πειραματικό έργο της «Διατροπική Όραση» στην πολύμορφη και αδάμαστη τροπική ζώνη της γης.
Η προβολή των ταινιών των αφιερωμάτων είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.
Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Αιχμαλωτίζοντας τη Φύση» συμμετέχει στις δράσεις της πανευρωπαϊκής εκστρατείας επικοινωνίας Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in my Region), η οποία στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να δουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.
Το αφιέρωμα «Αιχμαλωτίζοντας τη Φύση» υλοποιείται από:
Το Φεστιβάλ γενικά
To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου ιδρύθηκε το 2013 και είναι μία μη-κερδοσκοπική πρωτοβουλία. Στόχος του είναι να συστήσει στο κοινό την τέχνη του κινηματογράφου μέσα από μια διευρυμένη αντίληψη που σπάει τα στενά όρια ενός τυπικού φεστιβάλ και να αναδείξει τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου. Το πρόγραμμά του αποτελείται από μια ευρεία γκάμα ταινιών που δηλώνουν και τον μοναδικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ: πειραματικός αλλά και αφηγηματικός κινηματογράφος, σύγχρονος και κλασικός, ελληνικός και διεθνής. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ συμπληρώνονται με πρωτότυπες μουσικές περφόρμανς σε ιδιαίτερα μέρη του νησιού, καθώς και με εργαστήρια με εισηγητές από όλο τον κόσμο, τα οποία απευθύνονται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες του κινηματογράφου.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο στηρίζει το SIFF συστηματικά από το 2014.
Στην έβδομη χρονιά του, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και υποστηρίζεται από το Δήμο Ερμούπολης Σύρου, το Ίδρυμα Schwarz, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιου Κ. Λασκαρίδη, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Kινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ταϊβάν, το Taiwan Docs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ταϊβάν, την Αντιπροσωπεία της Ταϊπέι στην Ελλάδα, την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Ελλάδα και από έναν κύκλο ανωνύμων υποστηρικτών.
Χώροι - τοποθεσίες εκδηλώσεων του SIFF 2019 και περισσότερες πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες όσον αφορά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.syrosfilmfestival.org.
Δείτε στιγμές από το #SIFF2018: http://syrosfilmfestival.org/experience-2018-festival/
Η πύλη-κοινότητα MyAegean.gr αποτελεί αρωγός στη φετινή διοργάνωση, ως «χορηγός επικοινωνίας». Είναι τιμή μας η αμοιβαία εμπιστοσύνη σε ένα θεσμό που προσφέρει στην εκπαίδευση και πολιτισμό.