Στις αρχές Μαρτίου φέτος και συγκεκριμένα 10-15 του μήνα, μέλη της φοιτητικής ομάδας MyAegean από τη Σύρο και τη Σάμο φιλοξενήθηκαν σε συμφοιτητές-μέλη της ομάδας στη Μυτιλήνη, όπου και βίωσαν από κοντά μια σχετικά φρέσκια για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδέα-κίνηση, το λεγόμενο «MyAegean eXperience», μια εμπειρία γύρω από την καθημερινή φοιτητική πραγματικότητα και ζωή, στο νησί της Σαπφούς. Πέρα από διάφορες συναντήσεις με φοιτητικές ομάδες, στα πλαίσια προωθητικών ενεργειών και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της ομάδας, επιδιώχθηκαν κάποιες συναντήσεις με την Πρυτανεία και με ανθρώπους από το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος. Οι συζητήσεις φάνηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες και παραγωγικές.
Την Τρίτη 11 Μαρτίου το απόγευμα προγραμματίστηκε η συνάντηση με τον κ.Τρούμπη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του από κοντά και να μοιραστούμε σκέψεις και ιδέες μας γύρω από την ομάδα και τις δράσεις της. Ένα επίσης σημαντικό γεγονός είχε ήδη κανονιστεί αυτές τις ημέρες, μια συνάντηση - συζήτηση - ομιλία, την Πέμπτη, 13 του μήνα, ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Την Τετάρτη 12 Μαρτίου το πρωί έγινε μια ακόμη συνάντηση, με τον Αντιπρύτανη κ.Γκιάλα αυτή τη φορά, όπου και συζητήσαμε θέματα αναγκών της Ομάδας MyAegean τις τρέχουσες ημέρες αλλά και γενικότερα θέματα στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ φοιτητικών ομάδων και δραστηριοτήτων. Μια ακόμη συνάντηση κανονίστηκε, την Παρασκευή 15 του μηνός, με εκπροσώπους της διοίκησης του Πανεπιστημίου, για πιο λεπτομερείς σκέψεις και προτάσεις αλληλο-συνεργασίας μεταξύ της Ομάδας και ανθρώπων της διοίκησης, σε ένα πλαίσιο διευκόλυνσης διαδικασιών και τόνωσης δραστηριοτήτων που ίσως παλαιότερα να αντιμετώπιζαν εξαιρετική γραφειοκρατία στην υλοποίησή τους.
Η συνάντηση με τον κ.Τρούμπη, Πρύτανη
Το απόγευμα λοιπόν συναντηθήκαμε με ανθρώπους του Πανεπιστημίου στην Αίθουσα Συγκλήτου, μια όμορφη αίθουσα στο Λόφο του Πανεπιστημίου, όπου και βρίσκεται το Κτίριο Διοίκησης. Όλοι οι άνθρωποι ήταν εξαιρετικά φιλικοί, όπως κι ο ίδιος ο Πρύτανης, τους οποίους είχαμε κι ευκαιρία να δούμε από κοντά, για πρώτη φορά. Ξεκίνησε ο ίδιος να μας μιλά για θέματα του ιδρύματος, που αγγίζουν γενικότερα ζητήματα, τόσο ευρύτερα των Μονάδων, όσο και τοπικά, σχετικά με τη Μυτιλήνη.
Οι περισσότεροι εκδηλώσαμε την έκπληξη και θαυμασμό μας για τους όμορφους χώρους και υποδομές της Μονάδας στη Μυτιλήνη, κτίρια και υποδομές που ως εικόνες σου δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, ομολογουμένως. Θαυμασμός και δέος από τη μια, πικρία από την άλλη, αν δεν έχεις ανάλογη εμπειρία. Οι υποδομές αυτές είναι ζηλευτές και σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν κάποιες «δύσκολες συνθήκες» που υπάρχουν σε άλλες πανεπιστημιακές μονάδες, εκτός της Μυτιλήνης. Ο κ.Τρούμπης μας εξήγησε πως η πολιτική του ιδρύματος είναι να μπορεί να καταφέρει να έχει τα δικά του περιουσιακά στοιχεία και να αποδεσμευτεί από την ενοικίαση κτιρίων, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα νησιά-Μονάδες και το κόστος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απΆ ότι αν υπήρχαν ιδιόκτητα κτίρια του Πανεπιστημίου.
Η Πανεπιστημιακή Μονάδα Μυτιλήνης
Στη Μυτιλήνη υπάρχουν δύο περιοχές όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: τα κτίρια μέσα στην πόλη και τα κτίρια που βρίσκονται στο «Λόφο». Ο «Λόφος» αλλιώς αναφέρεται κι ως «Λόφος Ξενία» ή «Λόφος Πανεπιστημίου», καθώς πριν εγκατασταθεί εκεί το Πανεπιστήμιο υπήρχε το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ξενία», μέρος της αντίστοιχης αλυσίδας καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, που τελούσαν υπό την φροντίδα του Ελληνικού Κράτους πριν χρόνια, αλλά που έπειτα η Πολιτεία έπαψε να τα αξιοποιεί. Μια υπέροχη λοιπόν έκταση και σε ένα γεωγραφικά ιδανικό σημείο, αποτελεί την «καρδιά» του ακαδημαϊκού ιδρύματος του Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Εκεί βρίσκεται το Κτίριο Διοίκησης, η Φοιτητική Λέσχη, με χώρους σίτισης και χώρους εκδηλώσεων αλλά και οι κτιριακές εγκαταστάσεις των τριών (3) από τα έξι (6) συνολικά τμήματα του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη: τμήμα Γεωγραφίας, τμήμα Περιβάλλοντος και τμήμα Επιστημών της Θάλασσας.
Τα υπόλοιπα 3 τμήματα βρίσκονται μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου και στεγάζονται σε 18 συνολικά κτίρια, διάσπαρτα μες στην πόλη: τμήμα Κοινωνιολογίας, τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας & Ιστορίας και τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας. Οι συνθήκες όπως φαίνεται, δεν είναι ιδανικές, ακόμη και εδώ, όπως μας ανέφερε ο κ.Τρούμπης, ενώ το πλάνο του Πανεπιστημίου είναι σιγά-σιγά τα τμήματα να αποκτήσουν το δικό τους χώρο στο Λόφο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και έτσι το «campus» να επεκταθεί ανάλογα.
Ενημέρωση επίσης μας έγινε σχετικά με τη Φοιτητική Λέσχη και το ότι πλέον υπάρχει μόνο μία λέσχη για τη σίτιση των φοιτητών. Όπως μας αναφέρθηκε, αυτή τη στιγμή λειτουργεί μία μόνο λέσχη, καθώς υπήρξαν πολλά προβλήματα και ο χώρος όπου υπήρχε κρίθηκε ακατάλληλος, χωρίς να έχει βρεθεί αντίστοιχα κάποιος άλλος που να ικανοποιεί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Μετά το κλείσιμο της κάτω λέσχης (μες στην πόλη), η άνω λέσχη (στο Λόφο) εξυπηρετεί όλους τους φοιτητές ώσπου να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση και να ανοίξει ξανά η κάτω λέσχη.
Ενημέρωση για ζητήματα του νόμου-πλαισίου και κανονισμού αξιολόγησης πανεπιστημίων
Επιπλέον ενημέρωση και αναφορές συνέχισε να μας γίνεται γύρω από διάφορα θέματα διοικητικής πιο πολύ φύσεως και δραστηριότητες του Πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Πρύτανης μας εξέφρασε τους προβληματισμούς του και την φανερή του ανησυχία γύρω από τα θέματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου καθώς και το σφάλμα που προέκυψε πάνω στο Σχέδιο «Προτεινόμενης Μεθοδολογίας για τη σύνταξη 4ετών Ακαδημαϊκών - Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για τα ΑΕΙ» του ΥΠ.Ε.Π.Θ. που προσφάτως είχε δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με την έκθεση και με παραμέτρους σχετικά με χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, υπολογίζονταν (από λάθος εκτίμηση βάσει μερικών ελλιπών στοιχείων που είχε, όπως απάντησε τελικά, στη διάθεσή του το Υπουργείο) πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει κάτω από 5000 φοιτητές και κατΆ επέκταση, υπερχρηματοδοτείται (!), για τις ανάγκες του. Σε ένα τέτοιο ίδρυμα, που έχει να στηρίξει διοικητικές δομές, Πανεπιστημιακές Μονάδες σε 5 διαφορετικά νησιά και με πάνω από 10000 φοιτητές στο σύνολό του (11.959 για το ακαδημαϊκό έτος 2007-08), με ανάγκες αυτόνομης λειτουργίας σε καθεμιά από τις 5 Μονάδες (παραρτήματα Βιβλιοθήκης, σίτιση, στέγαση, κτιριακές και άλλες υποδομές), οι ανάγκες του είναι εξαιρετικά αυξημένες. Όπως έχει αναφέρει ο κ.Τρούμπης σε προηγούμενη επιστολή του κοινοποιημένη στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ιδρύματος, «το 75% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου δαπανάται σε ενοικιάσεις κτιρίων και σε πληρωμές ανελαστικών δαπανών ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερού, κ.λπ., οι οποίες δεν έχουν καμία συσχέτιση με την κατά κεφαλή δαπάνη εκπαίδευσης των φοιτητών», παράγων που δεν υπολογίζεται ουσιαστικά στις εκθέσεις του ΥΠ.Ε.Π.Θ. Η ίδια η γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος και η δυσκολία στη μετακίνηση στελεχών και ανθρώπινου δυναμικού, δια θαλάσσης ή από αέρα, δημιουργεί απαιτήσεις και εμπόδια που όχι μόνο καλείται να τα αντιμετωπίσει με επιτυχία, αλλά και να μπορεί να λειτουργήσει με αποδοτικότητα και επιτυχίες στο έργο του.
Διοικητικές πρωτοβουλίες και απόφοιτοι Πανεπιστημίου Αιγαίου
Υπήρξε επίσης ενημέρωση για μια σειρά κινήσεων και διοικητικών αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στο Πανεπιστήμιο. Σε όλα τα νησιά-Μονάδες θα υπάρξει μερική ενίσχυση του διοικητικού προσωπικού, ενώ το ίδιο το Πανεπιστήμιο θέτει ένα νέο στόχο: τους αποφοίτους του.
Ενδεχομένως, το γεγονός πως πολλοί άνθρωποι από τη διοίκηση αλλά και καθηγητές που γνωρίσαμε τις ημέρες αυτές από κοντά, αποτελούσαν παλαιότερα φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη στροφή και ενδιαφέρον του ιδρύματος στους αποφοίτους του. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ιδρυθέν το 1984 κι έχοντας διασχίσει ένα πλήθος ετών, έχει ήδη αρκετούς από τους πρώτους απόφοιτούς του βρίσκονται για καιρό στην αγορά εργασίας και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν και με την ίδια τους την εμπειρία στην ενημέρωση και βελτίωση των ίδιων των διαδικασιών του ιδρύματος. Έχοντας οι απόφοιτοι γνωρίσει τις δυσκολίες στο αντίστοιχο τμήμα τους, πολλοί όταν ήταν στο ξεκίνημά του, μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τόσο με την εμπειρία τους αλλά και με την πορεία τους στον εργασιακό τομέα. Ήδη οι πρώτοι απόφοιτοι ενδέχεται να έχουν παιδιά που ίσως να αποτελέσουν εν δυνάμει υποψήφιοι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες λοιπόν, επιχειρείται να δοθούν κίνητρα για τόνωση των δεσμών των αποφοίτων με το ίδιο το ίδρυμα. Μέσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες εντάσσεται η έκδοση μιας μηνιαίας εφημερίδας, από το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, με θέματα του Πανεπιστημίου, φοιτητικά θέματα και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες του ιδρύματος. Αποδέκτες του εντύπου αυτού θα είναι μεταξύ άλλων οι απόφοιτοι του ιδρύματος, σχολεία και άλλοι εξωτερικοί φορείς, ενώ θα υπάρχουν και στις βιβλιοθήκες και γραμματείες των νησιών-Μονάδων. Επιχειρείται έτσι να υπάρχει μια τακτική ενημέρωση σε έντυπη μορφή, με νέα του Πανεπιστημίου.
Ένα άλλο σημαντικό βήμα που συζητείται είναι η δημιουργία μιας Λέσχης Αποφοίτων, ένα Στέκι Αποφοίτων, όπως μας αναφέρθηκε. Ο πιθανός χώρος θα είναι στα γραφεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Αθήνα (οδός Βουλγαροκτόνου), ο οποίος και μπορεί να διαμορφωθεί έτσι ώστε να υποδεχθεί διάφορες δραστηριότητες ενισχύοντας έτσι τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με τους απόφοιτους που ζουν ή εργάζονται στην πρωτεύουσα.
Πέρα από τις παραπάνω πρωτοβουλίες, όπως μας γνωστοποιήθηκε, γίνεται μια προσπάθεια αναζήτησης και καταχώρησης στοιχείων των παλαιότερων και νεότερων αποφοίτων σε μια βάση δεδομένων, η οποία, σε συνδυασμό με την μελλοντική αλλαγή της κεντρικής σελίδας του Πανεπιστημίου σε δικτυακή πύλη (portal) ενδέχεται να αξιοποιηθεί στη δημιουργία σελίδων προφίλ και ηλεκτρονικών χώρων όπου οι ίδιοι οι απόφοιτοι θα μπορούν να διαμορφώνουν.
«Οδηγός Επιβίωσης Πρωτοετών» - Μια επιτυχής πρωτοβουλία στη Μυτιλήνη
Πέρα από τα θέματα του Πανεπιστημίου γενικής φύσεως, έγιναν αρκετές αναφορές κι ενημέρωση γύρω από την πρωτοβουλία της φετινής χρονιάς (2007-2008), που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη σχετικά με το σύστημα εγγραφών των νεοεισαχθέντων φοιτητών.
Φέτος, σε ένα ενιαίο χώρο, στο Λόφο Πανεπιστημίου πραγματοποιήθηκαν οι εγγραφές νέων πρωτοετών φοιτητών, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που γίνονταν μεμονωμένα στο κάθε τμήμα. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και σεμιναριακές παρουσιάσεις του Πανεπιστημίου, της δομής του, των διαδικασιών συμπλήρωσης των σχετικών δελτίων και εγγράφων. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε από την ίδια τη διοίκηση, σε αντίθεση όπως επισημάνθηκε κι από τα παιδιά της Μονάδας Σάμου, όπου εκεί πραγματοποιούνται παρόμοιες κινήσεις υποστήριξης νέων φοιτητών, από τους ίδιους τους φοιτητές όμως.
Η επιτυχία της κίνησης αυτής στη Μυτιλήνη δίνει το θάρρος να επιδιωχθούν ανάλογες κινήσεις και στα υπόλοιπα νησιά του ιδρύματος, με το ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Μας παραδόθηκε επίσης ένα αντίγραφο από το μικρό εγχειρίδιο του «Οδηγού Επιβίωσης Πρωτοετών» ενώ συζητήθηκαν επιπλέον κινήσεις σχετικά με την προβολή του Πανεπιστημίου σε υποψήφιους. Τονίστηκε μεταξύ άλλων το αίσθημα του «ανήκειν» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πόσο σημαντικό είναι να αισθάνεται ένας φοιτητής το περιβάλλον της φοίτησής του ως ένα χώρο οικείο κι ως ένα χώρο δημιουργίας και έκφρασης, συνοψίζοντας πως πρέπει να γίνει μια συλλογική προσπάθεια ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να ενισχύσουν αυτό το αίσθημα, παντού στο ίδρυμα.
Η πορεία της συζήτησης και οι ιδέες που «έπεσαν στο τραπέζι» ήταν αρκετές, ενώ φάνηκε έκδηλο το ενδιαφέρον από τους ανθρώπους που μιλήσαμε προς την ομάδα του MyAegean και το έργο που πραγματοποιεί όλα αυτά τα χρόνια.
Υπήρξε η πρόθεση από όλες τις πλευρές για μια ενίσχυση της συνεργασίας μας και στήριξη των από κοινού προσπαθειών, στόχων και δράσεων, μιας και η φιλοσοφία της Ομάδας του MyAegean συμπληρώνει και ενισχύει τις προθέσεις που έχει και το ίδιο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: τόνωση της ενδο-επικοινωνίας μεταξύ των τμημάτων με παράλληλες δράσεις για ενημέρωση περί των τεκταινόμενων στην κάθε Μονάδα, ενδυνάμωση του προσώπου του ίδιου του ιδρύματος και της παρουσίας του και προς εξωτερικούς φορείς αλλά και την ενίσχυση της «Αιγαιακής Συνείδησης» προς τα μέλη της ακαδημαϊκής οικογένειας, φιλοσοφία και στόχους που διέπουν και την ίδια την Ομάδα του MyAegean. Διατηρούμε την αισιοδοξία μας και ελπίζουμε να καταφέρουμε, με συνδυασμό δυνάμεων πλέον, να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα και όμορφα πράγματα!