Μια περίοδος, άσχημη σαν εμπειρία για τους περισσότερους, έφτασε για άλλη μια χρονιά στο τέλος της. Ποια περίοδος; Ο λόγος για τις πανελλήνιες, οι εξετάσεις που θα οδηγήσουν τους μέχρι τώρα μαθητές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα σκαλοπάτι πιο πάνω στη γνώση, αλλά και η αρχή μιας νέας ζωής.
Πριν από μερικές μέρες αναρτήθηκαν στα σχολεία της χώρας οι βαθμολογίες που πέτυχαν οι μαθητές στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Κάποιοι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα και άλλοι όχι και τόσο, όλοι όμως βρίσκονται στη φάση που ψάχνουν τις σχολές που θα δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους και αγωνιούν για το μέλλον τους.
Γενική εκτίμηση βάσεων
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων που έγινε από το υπουργείο, κατά πάσα πιθανότητα, οι κενές θέσεις σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα είναι λιγότερες από πέρυσι, καθώς παρατηρείται αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που φέτος πέρασαν το όριο της «βάσης του δέκα», αν και χωρίς τα στοιχεία από τις βαθμολογίες πρόσβασης και τις προτιμήσεις των υποψηφίων, όπως αυτές θα αποτυπωθούν στα μηχανογραφικά τους δελτία, δεν είναι δυνατή κάποια σαφής πρόβλεψη.
Η μεγαλύτερη βαθμολογική βελτίωση σημειώθηκε στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 2 και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που τα κάτω από τη βάση γραπτά μειώθηκαν κατά 8,61% και 7,66% αντίστοιχα. Στον αντίποδα βρέθηκαν μόνο η Βιολογία Γενικής Παιδείας και η Χημεία-Βιοχημεία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης 1, που το ποσοστό των υποψηφίων που απέτυχε αυξήθηκε κατά 2,83% και 8,15% αντίστοιχα. Αντίθετα, μικτή είναι η εικόνα στους αριστούχους, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε στα οκτώ μαθήματα και μειώθηκε στα υπόλοιπα οκτώ.
Η ώρα των μηχανογραφικών
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, έως τις 15 Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι βαθμολογίες όσων υποψηφίων εξετάστηκαν σε ειδικό μάθημα, ενώ οι ενδιαφερόμενοι να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο από την Τετάρτη 1 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στην επιτροπή που εδρεύει στη Διεύθυνση ή στο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο οποίο υπάγεται το Λύκειο από το οποίο αποφοίτησε ο ενδιαφερόμενος ή στο οποίο κατέθεσε φέτος την αίτηση για συμμετοχή του στις εξετάσεις. Το ίδιο χρονικό διάστημα θα καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους και οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου προηγούμενου έτους ή άλλου τύπου Λυκείου που διαγωνίστηκαν στα μαθήματα της Γ΄ τάξης Ημερησίου Λυκείου σε εθνικό επίπεδο σε προηγούμενο έτος και θέλουν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις.
Φέτος, στο μηχανογραφικό δελτίο περιλαμβάνονται 510 τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εκ των οποίων 131 είναι στο 1ο επιστημονικό πεδίο (θεωρητικές επιστήμες), 128 στο 2ο επ. πεδίο (θετικές επιστήμες), 63 στο 3ο επ. πεδίο (επιστήμες υγείας), 209 στο 4ο επ. πεδίο (τεχνολογικές σχολές, πολυτεχνεία) και 105 στο 5ο πεδίο (οικονομικές επιστήμες). Σημειώνεται ότι πολλές σχολές και τμήματα είναι κοινά σε δύο επιστημονικά πεδία.
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου δεν είναι μόνο μία διαδικασία κατά την οποία οι υποψήφιοι καλούνται να αποτυπώσουν τα όνειρά τους για σπουδές και κατόπιν επάγγελμα. Πρέπει με τον κατάλληλο στρατηγικό συνδυασμό επιστημονικών πεδίων να αξιοποιήσουν στο έπακρο τους βαθμούς τους. Ειδικότερα, μεταξύ όσων βασικών πρέπει να γνωρίζουν είναι τα ακόλουθα:
- Tο 1ο επ. πεδίο (φιλολογίες, παιδαγωγικά, νομική κ.ά.) και το 5ο (οικονομικά) είναι οι καλύτερες επιλογές για τους μαθητές της θεωρητικής κατεύθυνσης. Mπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 1ου, όποιο μάθημα και εάν επέλεξαν ως έκτο μάθημα, και του 5ου εάν διάλεξαν τα Mαθηματικά ως έκτο μάθημα. H επιλογή της Bιολογίας Γενικής Παιδείας τους οδηγεί στις σχολές του 3ου επ. πεδίου. Όμως, με την επιλογή για το 2ο, 3ο, 4ο πεδίο οι υποψήφιοι θα έχουν απώλεια μορίων, αφού τα δύο μαθήματα θα πριμοδοτηθούν με συντελεστές 0,9 και 0,4 και όχι με συντελεστές 1,3 και 0,7 όπως εάν επιλέξουν το 1ο και το 5ο.
- Oι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης έχουν τις περισσότερες επιλογές. Mόνο με τα μαθήματα κατεύθυνσης -και ασχέτως του τι επέλεξαν για έκτο μάθημα- μπορούν να δηλώσουν τις σχολές του 2ου, 3ου και 4ου πεδίου.
- Oι υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης μπορούν να επιλέξουν το 2ο και το 4ο επ. πεδίο, ασχέτως του τι επέλεξαν για έκτο μάθημα. Eπίσης, μπορούν να δηλώσουν σχολές του 5ου επ. πεδίου, εάν εξετάστηκαν στα Mαθηματικά. Γ. Π.
> Κατεβάστε το Μηχανογραφικό Δελτίο 2009 [PDF, 636kb] <
Όπως και να έχει η κατάσταση, αυτό που σίγουρα χρειάζεται από όλους τους υποψηφίους, είναι υπομονή και κουράγιο μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων. Οι πανελλήνιες δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μια ευκαιρία για να ανοίξετε τα φτερά σας στο μέλλον και σε κάτι καινούριο. Αξίζετε γιΆ αυτό που είστε και όχι γιΆ αυτά που γράψατε!
Πηγές πληροφόρησης:
http://www.e-magazino.gr/?p=2024
http://www.citypress.gr/freesunday/PDF/49/16.pdf
Πηγές φωτογραφιών:
scubasteveo, mcquinn